Media heeft onderhoud met Suriname IMF technisch team

13
Media heeft onderhoud met Suriname IMF technisch team

Een persmoment tussen de media en het IMF-team dat voor Suriname heeft gepleit om het economisch hervormingsprogramma goedgekeurd te krijgen, vond donderdag 23 december plaats. Inmiddels is bekend dat Suriname ruim 688 miljoen US dollar als lening krijgt, verspreid over 3 jaren om de hele economie te hervormen en op termijn duurzame ontwikkeling te bewerkstelligen.

De eerste tranche bedraagt 55,1 miljoen US dollar en wordt direct beschikbaar gesteld aan het land. De rest wordt, ook in verschillende tranches, pas uitgekeerd als de overheid die maatregelen uitvoert die zijn vervat in het Herstel Plan. Om dit alles goed te begeleiden, zal er binnenkort een vestiging van het Internationaal Monetair Fonds in ons land worden opgezet om het herstel van de Surinaamse economie te helpen monitoren. Behalve geld komt er dus ook technische deskundigheid beschikbaar.

Met het IMF-geld zal de Surinaamse overheid samen met de bevolking, haar inkomsten en uitgavenzijde op de betalingsbalans in evenwicht moeten brengen. Ook zal ze de economie veerkrachtig maken tegen onvoorziene economische schokken. Verder is er ook een Sociaal Vangnet programma opgesteld om de meest kwetsbare groepen te ondersteunen. Daarnaast komt er met dit IMF-arrangement wat ademruimte voor Suriname om de schulden bij de internationale eisers te herschikken.

Van de 688 miljoen US dollar zal ongeveer 200 besteed worden als ondersteuning van de staatsbegroting. De overige 488 miljoen US dollar wordt onder andere gestopt in de Centrale Bank van Suriname voor het herstellen en opkrikken van de internationale monetaire reserves en het uitvoeren van economische ontwikkelingsprojecten. Hierdoor moet er herstel bewerkstelligd worden en zo het marktvertrouwen herwonnen.

De financiële reddingsboei van het IMF is het gevolg van de geërfde economische uitdagingen, met daarbovenop grote fiscale en financiële oneffenheden en een zwakke ongebalanceerde groei.

Suriname zal alleen door een collectieve aanpak van alle landgenoten erin slagen om dit economisch herstelprogramma succesvol uit te voeren. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning is optimistisch: “De offers die aan de bevolking gevraagd zijn om Suriname op een pad van welvaart te plaatsen, zullen in de komende maanden vruchten afwerpen.”


13 REACTIES

 1. Ik hoop niet dat het geleende geld wegvloeit in de zakken van de huidige machtshebbers.
  Er zullen allerlei kappers op de kust zijn voor zo’n bedrag.
  Be carful!!!!!
  gemodereerd

 2. Goed voor Su en zijn Volk.
  De vraag is wie gaat de kosten betalen voor de technische deskundigheid die beschikbaar gesteld zal worden, is het SU/IMF? Als het SU is hoeveel gaat het de staat kosten om dit te doen en hoe gaat de betaling geschieden? Daarom neem ik deze gasten niet serieus die daar zitten om vragen te stellen.
  gemodereerd

 3. Dankzij ZE Santokhi neemt het internationaal vertrouwen in Suriname snel toe. Ik ben wel bang voor de negatieve invloed die van Abop en zijn roversbende uitgaat. Deze mensen hebben nml nooit iets kunnen opbouwen en daarom ben ik bang dat alles wat is opgebouwd snel teniet gedaan wordt. Ik hou mijn hart vast.
  gemodereerd

 4. Voor de Santokhi en zijn ” dream team ” … A KEBA !!! Geen á la dol buitenlandse reizen meer. Geen rode loper, geen erewacht bij vertrek en aankomst van Chan op Zanderij.

  Minister Bibis … het is mooi geweest !

  Nu zal het “dream team” van Santokhi noodgedwongen de consequenties moeten aanvaarden vanwege het binnen halen van IMF. Ik heb medelijden met het Sur. volk.
  Ze zal de buikriem tot het UITERSTE ………. { vul maar zelf in }.
  Dit is mede het gevolg van de ERFENIS van onze Nationale Dieven Partij.

  Santokhi o set ‘ing no? …. we shall see … we benne benieuwd … time will tell !!!!
  gemodereerd

 5. Da sa i wan taigi mi, 10 jarie wanbeleid, verspilling, roverij moet nu hersteld worden zonder broek riem strak te trekken. Wikie mi boi, dai smeer a bana! Sranang mang wang mek kondre sondro foe tai bere, nah ka woh yang soh!
  gemodereerd

 6. De IMF steum dat voor de Suriname economisch en hervormingsprogramma vind ik een hoera waard. Dit omdat hiermee kan worden begonnen dat de schulden van Suriname terug worden betaald, de economie van Suriname weer door Suriname in handen komt, wij onze les hebben geleerd hoe het niet moet, maar vooral dat we geen kolonie van China en India worden.

  Baas in eigen huis zijn, tenminste als al de schulden zijn betaalt. Ik erger me al jaren lang aan dat Suriname gedwongen wordt het one China beleid door dik en dun ondersteunt en Suriname wel rationeel kan denken en zaken die in China niet deugen niets over durft te zeggen hierdoor, oa mensenrechten, vrijheden, de invloed van China in andere landen en deze landen afhankelijk maakt, onder druk zet, met staatsschulden, grondstoffen weg rooft
  en als je niet terug kan betalen, met hun wensen komen, waar je als schuldeiser niet over te zeggen hebt en je economie kapot wordt gemaakt en hun macht en welvaart, welzijn, enz, toe neemt.

  Laten we daarom blij zijn dat er door het IMF, hoe wel die ook aan de kant van het westerse Kapitaal staat en hun belangen behartigt wij toch afkomen van een andere macht.

  Door goed beleid en bestuur, algemene doelen voor land en volk, hard werken, offers, lessen geleerd van de fouten die gemaakt zijn van voor gaande regeringen, en als er straks goede resultaten zijn van de aardolie -en gasvoorraden in blok 58 en andere blokken/de opbrengsten ervan, andere opbrengsten van andere natuurlijke rijkdommen, goud, zeevisserij, eco-toerisme, enz kunnen wij af komen van de schulden en onze eigen keuzes maken op weg naar een beter leven.

  ddb en ddb-gezin, ndp- linkse adviseurs, was eens maar nooit weer. Nooit meer dictatuur en uitbuiters, eigen belang, moord en verderf, grote armoede en grote ellende, nog maals, eens maar nooit weer.

  We hebben ons les geleerd, boefdraad, ddb enz moeten allemaal de bak in.

  Leve de democratische rechtsstaat, Trias Politica, Goed Beleid en Goed Bestuur om algemene doelen voor welvaart en wellzijn voor Suriname en de Surinamers te brengen, ook internationaal.

  Het IMF was de laatste redmiddel om Surinamers weer boven op te helpen en laten we daar blij om zijn.
  gemodereerd

 7. Mul jij zegt het goed , ze moeten die Nationale Dieven Partij ongewenst verklaren ,en al dat geld dat ze gestolen hebben van het volk moet terug gehaald worden bij hen , ze hebben miljoenen SRD’s en miljoenen US Dollars en miljoenen Euro’s buit gemaakt.
  En als de paarsen zijn verwijderd zijn zal Suriname weer gaan bloeien.
  gemodereerd

 8. RobG heeft pijn in zijn buik. De koers is voor vandaag de bocht om.

  Met een SRD kan men weer wat meer beste RobG. De schulden zijn minder, de rente wordt gunstiger en de aflossing wordt over een langere periode uitgesmeerd en de inflatie staat misschien wel even stil.

  Laten we hopen dat men de koers weet vast te houden.
  gemodereerd

 9. Na ruim 1.5 jaar zwoegen, lijken dan toch eindelijk de eerste vruchten geplukt te gaan worden. Suriname kan dit geld goed gebruiken, enerzijds om de economie te herstellen en anderzijds om de sociaal zwakkeren te ondersteunen. Alle zuur kijkende apen hebben loes-bere!
  ZE Chan laat met zijn ploeg zien dat zij kundig zijn en hard werken voor een beter Suriname want, zonder visie en beleid gaat een volk verloren. Uiteraard zijn er hier en daar minpunten in het gevoerde binnenlands beleid, maar dat zal wel goedkomen als het kaf van koren gescheiden is, m.n. bij JustPol en de sanering van het ambtenarenapparaat.
  Dat laatste was een van de voorwaarden van het IMF, waar nu de eerste stappen voor zijn gezet.
  gemodereerd

 10. Beste Leek
  Als door veel PRATEN en LUCHTKASTELEN bouwen een land tot ontwikkeling gebracht
  kon worden zou Suriname het meest ontwikkelt land te wereld zijn …. ho maar !!!!

  Met mij hoef je geen medelijden te hebben. Ben gelukkig nooit afhankelijk geweest van
  geen enkele surinaamse regering. Heb medelijden met de grote groep ” have nots ” die letterlijk en figuurlijk krapeert. Daar maak ik mij zorgen om !!!!!
  gemodereerd

 11. Boskopoemang
  Big Up!
  Mi breti fu … yere/lesi … dat yu de bereid fu tai yu bere té …………. fu mek’ ding mofinawan
  di e crepeer now now … abing moro bun. MI man … big up … you have moral support !!!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.