Ruim 300 grondpapieren uitgereikt in Nickerie

12
Ruim 300 grondpapieren uitgereikt in Nickerie

“We gaan een inhaalslag maken en iedereen gaat zijn grondbeschikking krijgen.” Deze woorden sprak president Chandrikapersad Santokhi op dinsdag 21 december 2021 in het rijstdistrict Nickerie ter gelegenheid van de uitgifte van grondbeschikkingen in dit westelijk gelegen deel van Suriname.

Het is volgens het staatshoofd tijd dat eenieder in Nickerie haar grondpapieren krijgt. “Al die jaren is er te veel politiek bedreven met grond, maar dit zal eindigen”, aldus president Santokhi op het districtscommissariaat te Nickerie, waar iets meer dan 300 Nickerianen hun bereidverklaring of toewijzingsbeschikkingen uitgereikt kregen.

De president riep de districtscommissaris van Nickerie, Senrita Gobardhan en de structuren van het ministerie van Grondbeleid & Bosbeheer (GBB) op om de mensen die een gronduitgiftedocument hebben ontvangen door het heel proces heen te begeleiden. De regeringsleider benadrukte dat het belangrijk is dat alle gegevens van deze personen correct staan geschreven op de stukken. In het officieel gedeelte werd aan de aanwezigen het belang benadrukt van het beschikken over een bereidverklaring.

Vicepresident Ronnie Brunswijk en parlementsvoorzitter Marinus Bee waren voor deze plechtigheid in het district. Ook minister Dinotha Vorswijk van Grondzaken (GBB) is als verantwoordelijke minister afgereisd voor de uitreiking. Minister Vorswijk geeft aan dat het een langgekoesterde wens van de Nickeriaan is om over zijn grondpapieren te beschikken, vooral voor de landbouwer. “Men moet ervoor zorgen dat men binnen 6 maanden na het ontvangen van de beschikking de leges betaalt, de ontsluiting in orde maakt en een landmeter inzet voor het verkrijgen van een perceel ID. Doet men dit niet zal de bereidverklaring vervallen”, legde de bewindsvrouw uit.

Na 20, 30, 40 en zelfs 50 jaren gewacht te hebben, was het eindelijk de beurt aan de bewoners van Nickerie om hun grondpapieren in ontvangst te nemen. Zij waren zeer verheugd. De heer Rijhiner Ricardo heeft bijkans 20 jaar gewacht op zijn beschikking en kon ‘s nachts niet goed slapen. “Vanavond zal ik voor het eerst na jaren weer goed slapen”, gaf hij emotioneel aan. Mevrouw Hansradjie Tahadil kan haar geluk niet op. Wachtende op hun beschikking is haar man inmiddels overleden. Haar kinderen en kleinkinderen zullen haar bijstaan om de stukken binnen de gestelde 6 maanden in orde te krijgen.

Meneer Natha Khemradj gebruikt zijn grond al jaren voor het beplanten van rijst. Nu hoeft hij niet meer bang te zijn dat de grond van hem wordt afgepakt. Hij is heel erg blij en is de regering, met name het ministerie van grondzaken, ontzettend dankbaar.


12 REACTIES

 1. Wat hebben Surinamers met grond, het is maar stof bovendien neem je het ook niet mee als je bent uitgenodigd om hemelwaarts te gaan. Suriname is zo groot dat vrijwel een ieder een stukje grond kan krijgen. Dus de bevolking met grond warm maken is alleen maar speculeren en de mensen in de maling nemen.
  gemodereerd

 2. Oppervlakte van de republiek Suriname: 163.820 km² [2] (1,1% water),
  Aantal inwoners van de republiek Suriname: 609.569 (2020)[4]
  Bron: wikipedia

  Stel 1 gezin heeft 5 personen, dan zijn dat ongeveer: 121914 gezinnen die er in Suriname.
  Hierin zijn er ook gezinnen die al meer dan genoeg domeingrond bezinnen, vooral die in de politiek actief zijn of zijn geweest zijn groot domein bezitters.

  Gaat u zelf na hoeveel domeingrond iedere gezin in Suriname kan bezitten, uitgaande dat niemand 1ha domeingrond bezit.

  Iedere Surinamer heeft recht op 1 ha domeingrond, idem de SuriNeds. Dat moet ook een beleidsplan van de huidige regering Chandrikaperkash Santokhi worden (maken). Zo’n wet kan snel worden gemaakt voor de Surineds.

  DIAPORAKAPITAAL/ EURO’s, Valuta
  De Surineds die komen dan wel met hun valuta/Euro’s, US-$ ( hun eigen vermogen) uit Nederland/elders naar Suriname om hun toegewezen domeingrond in cultuur/bebouwing, te ondernemen, huizen te bouwen, gebouwen op te zetten, enz te brengen.
  Waarom moeilijk doen als men valuta uit Nederland/EU vd SuriNeds wil. De valuta kan Suriname alleen ten goede komen.

  Voorstel:
  Z.E. president Chandrikaperkash Santokhi, bij uw eerst volgende bezoek aan Nederland, komt u ook grondpapieren voor de Surineds in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en andere plaatsen in Nederland waar de Surineds wonen.

  Idem als u naar USA gaat of Frans -Guyana gaat of waar dan ook waar Surinamers in de diaspora wonen. Zie hoe valuta naar Suriname kan komen. Diasporakapitaal.

  Uitspraak van Louis van Gaal: “Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom
  Diasporakapitaal voor Suriname

  Samen Werken, Samen Sterker
  gemodereerd

 3. Chan is duidelijk op verkiezingstournee en lijdt aan geheugenverlies. Hij heeft in zijn toespraak aangehaald dat mensen al 30 en 40 jaar wachten op een beschikking. In de afgelopen 30 en 40 jaar was Venetiaan 15 jaar president (1991-1996 en 2000-2010). En die periode zat de VHP ook in de regering. Mijn vraag is, wat hebben deze bedriegers en leugenaars in die 15 jaren gedaan aan gronduitgifte. Waarom zoveel leugens van een president richting het arme volk.
  gemodereerd

 4. Ja ja de volksmenners, wellicht aangestuurd door de fascisten van de ndp, zijn er weer als de kippen bij om het werk van ZE Santokhi de grond in te boren. 15 jaar lang heeft de vhp niets voor het land gedaan en nu is het showtime. Vraag aan jou … wat heb jij de voorbije 15 jaar voor dit land gedaan.?
  Alleen een grote kwebbel opzetten kom je geen moer vooruit.
  gemodereerd

 5. Het zelfde ritueel wordt herhaald. Elke regering voert deze show op. Is er geen echte bestuurswerk te doen vraag ik me af. Ga achter je bureau zitten en aan de slag. Dit is niet echt productief.
  gemodereerd

 6. eigen+mening , jou baasje die massamoordenaar kan niet meer op verkiezingstournee , en zijn makkers ook niet meer , een dood paard trekt geen kar meer , dus zet die paarse bril maar af en als je er niet meer tegen kan er zijn wegen die je uit je lijden kan verlossen , die paarse duivel zal je helpen
  gemodereerd

 7. Regeren Is Vooruit Kijken. Regeren is het Volk Dienen en werken aan de uitdagingen van land en volk internationaal. De Algemene Doelen zijn belangrijk. Ook samen werken is belangrijk.

  Regeren is een kwestie van verhoudingen.
  gemodereerd

 8. @Passant,

  Laat vooral Nederland niet weten, wat voor groot grond bezitters er onder de SuriNeds rondlopen. Want dan zijn de rapen gaar…
  gemodereerd

 9. @Eigen+mening

  De VHP mag deel hebben uitgemaakt van de kabinetten Venetiaan, de vraag is echter wie waren de ministers die gingen over grondzaken in die periodes?
  Naar mijn weten had de VHP geen enkele minister die ging over grondzaken en uitgifte van gronden.
  Namens de PL was er tijdens Venetiaan II wel een minister die ging over grondzaken en die heeft voornamelijk grond uitgegeven aan personen uit de eigen partij.
  Ook de NDP was niet scheutig met het uitgeven van grond.
  Het is makkelijk om alle schuld af te schuiven op de VHP.
  gemodereerd

 10. Ook de witte koloniale Nederlanders of kolonisten in Europa zijn nog eigenaren van vele plantages

  Triest dat je niet inziet dat de Surineds niet los gezien kunnen worden van de Suri’s.
  gemodereerd

 11. Onder de SuriNeds die een familieband met de Suri’s hebben, zijn er SuriNeds die gewoon gronden bezitten of hebben geërfd en deze gronden op een eerlijke manier al generaties lang al in de familie hebben of zelf bezitten.
  Deze families hebben op een eerlijke manier en door hardwerken deze gronden vanaf het begin zij in Suriname waren in bezit gekregen of vermeerderd door gronden te kopen. Het zijn geen domeingronden die ze door de politiek hebben gekregen.

  De Nederlanders kunnen deze SuriNeds niets doen omdat ze hun zaken of leven op de juiste wijze aanpakken en mee bezig zijn en in hun leven leiden.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.