Taskforce buigt zich over sanering ambtenaren in Suriname

9
Taskforce buigt zich over sanering ambtenaren in Suriname

In het kader van het ambtenarensaneringsprogramma is de interdepartementale taskforce Public Sector Reform (PSR) onlangs voor het eerst bijeengekomen op het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). Deze speciale werkgroep is het uitvoeringsorgaan van de Onderraad PSR, die een dag eerder door president Chandrikapersad Santokhi werd geïnstalleerd.

Eerste opdracht van de taskforce, is om een uitvoeringsplan te presenteren aan de regering en wel binnen een maand. Marjory Mulier is de trekker van de interdepartementale werkgroep PSR. Zij is de onderdirecteur Personeelsontwikkeling, Organisatie en Efficiëntie beleid van het directoraat Human Resource Management (HRM) van Biza.

Haar taskforce zal onder andere ervoor zorgen dat ten eerste het landsdienaren bestand wordt opgeschoond. Daarnaast zal er een ‘Vervroegd Pensioen’ programma worden opgezet en uitgevoerd. Voor ambtenaren die uit de dienst willen stappen zal een omscholingsprogramma ontwikkeld en uitgevoerd worden.

Een verplichte registratie is onderdeel van het opschonen van het huidige landsdienaren bestand, weet Biza-minister, Bronto Somohardjo. Bij de vorige was dat niet het geval. “Hiermee willen wij bewerkstelligen, dat wij precies weten, wie, wat, waar zit,” onderstreept de bewindsman. “Hierdoor kunnen inactieve ambtenaren tevoorschijn worden gehaald en er gericht beleid hierop kan worden ontwikkeld.”

De bewindsman verzekert dat geen enkele ambtenaar zijn/haar baan zal verliezen. Hij legt uit dat het traject van sanering wordt ingezet op basis van vrijwillig vertrek. Uit onderzoek is gebleken dat zeker 44% van de leeftijdscategorie 51-60 bereid is om de overheidsdienst eerder te verlaten, als zij daarvoor wel een goede financiële compensatie krijgen.

Hieromtrent zal de Biza-minister nog gesprekken voeren met zijn collegaminister Armand Achaibersing van Financiën en Planning.

President Santokhi is de voorzitter van deze Onderraad PSR en wordt bijgestaan door de Vice President Ronny Brunswijk, die als taak heeft het sturen en monitoren van de overheidshervorming. De coördinatie hiervan ligt in handen van de minister van Binnenlandse Zaken en bestaat uit de minister van Financiën en Planning en verder nog Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking.

Ook Marie Levens minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, hebben zitting in de Onderraad PSR. Nasier Eskak, directeur van Biza heeft de leiding van de beleidsmonitoringsgroep van deze Onderraad, waarin ook zitting hebben de directeuren van bovengenoemde departementen.


9 REACTIES

 1. Eindelijk wordt er aan gewerkt dat er zomaar zo veel geld uit de staatskas wordt weggeplukt door de vele spook ambtenaren. Dit is een begin om financiën te genereren en ten behoeve van het volk ter beschikking te stellen.
  gemodereerd

 2. Het opschonen van het ambtenarenbestand ligt bij het minusterie Binnenlandse Zaken.
  Dat het ministerie Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken en het ministerie van Financiën en Planning betrokken worden bij deze zaak, vind ik logisch.
  Maar wat heeft het ministerie van BIBIS met deze zaak te maken? Kan iemand mij dat uitleggen want ik begrijp de bemoeienis van BIBIS in deze zaak niet.
  gemodereerd

 3. Gaat het dan eindelijk gebeuren…lozen van alle spookambtenaren en andere niksnutters op de verschillende ministeries? Dus de vieze-plee-sident gaat het proces sturen en monitoren noh?? Welk inzicht en visie gaat hij hierbij inzetten en welke opleiding heeft hij hiervoor gehad? Weet hij uberhaupt iets over project en programmamanagement?
  Daarnaast heb ik weinig vertrouwen in het instellen van werkgroepen. Zo is er er in het verleden ook een werkgroep ingesteld die moest adviseren over de toekomst en verduurzaming van de slm. Dat heeft ook niks opgeleverd.
  Het inhuren van een bureau die zich gespecialiseerd heeft in reorganisaties o.b.v. de Prince2 methodiek (met PID, PVA, stuurgroep enz.) zet meer zoden aan de dijk en zorgt voor meer grip op de uitvoering van het project.
  Suriname heeft nog een lange weg te gaan….
  gemodereerd

 4. Het zou goed zijn om met deze door het IMF geëiste sanering, gelijk ook alle benoemingen van familie en vrienden terug te draaien. Laat de president en vice-president als eerste een voorbeeld geven. De kleine man wordt steeds de dupe van zulke maatregelen en familie en vrienden van de regering blijven buiten schot.
  gemodereerd

 5. Alweer een goed vooruitzicht!

  Sanering bij alle overheidsinstanties ook bibis, want er zitten teveel ‘buitenlandse ambtenaren’ die niks doen en deviezen cashen.
  Die vp heeft circa 6 ministeries bevolkt. Je weet hoe het gaat bij zijn achterban, net zoals bij de ndp. Iets met baas takie, dan pas wordt er geluisterd.

  Is een tactiek, opnieuw solliciteren op eigen functie, vergezeld van de vereiste diploma’s, anders heb je pech. Daarom zijn er zoveel ambtenaren getraind, die hebben meer kansen. Stratego…

  Suc6
  gemodereerd

 6. Ze willen dit doen om hun eigen mensen te plaatsen. Fabrieken, bedrijven en dat soort zaken moeten we om iedereen aan een baan te helpen. Chinezen nemen hout mee nee hier bedrijf opzetten.
  Alleen winkels openen de chinezen. Ze moeten dingen vervaardigen. Verkopen kan iedereen
  gemodereerd

 7. ja debby , jammer he dat jou vriendjes het veld moeten ruimen , maar gebeurt dat ook niet bij jou daar in de bijlmer , , hier worden jou paarse vriendjes zonder pardon verwijderd , nooit iets gedaan voor de maatschappij , opzouten met die paarse nietsnutters
  gemodereerd

 8. Het lijkt mij dat juist gekwalificeerd personeel met vervroegd pensioen zal gaan en de minderen dan de meerderheid gaan vormen.
  gemodereerd

 9. Mijn complimenten. Het eeuwenoud probleem van de overtollige ambtenaren, ontgaan plus minus 1800, wordt eindelijk aangepakt. Benieuwd naar het eindresultaat. Moet niet lijken op geval Wijdenbosch, die in opdracht van Bouterse het kiesstelsel van Suriname moest onderzoeken en achteraf verklaarde dat het prima in orde was en niet moest veranderen. De verkiezingsuitslag van 2020 heeft hem ongelijk gegeven.
  Het aantal ambtenaren zal ik dus heel angstvallig in de gaten houden.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.