donderdag, mei 30, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijWoning voor alleenstaande vader van 8 minderjarige kinderen

Woning voor alleenstaande vader van 8 minderjarige kinderen

-

Does Travel - naar Suriname

Stichting 1 voor 12 heeft vandaag vrijdag 19 november 2021 haar 13de sociale woning opgeleverd. De overhandiging van de woning vond vandaag plaats te Berlijn aan grootvader Macnack en Romano Martin, vader van 8 minderjarige kinderen en wiens partner Marion Macnack op 14 mei 2021 omkwam in een verkeersongeluk. Zelfs raakte hij ernstig gewond en verloor ook zijn been.

Het lintje werd doorgeknipt door minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, die de president van de Republiek Suriname vertegenwoordigde, 1 voor 12-voorzitter Louis Vismale en één van de acht kinderen. Ook volksvertegenwoordiger van Para, Patrick Kensenhuis en een vertegenwoordiger van de burgermoeder van Para, Marlene Joden waren aanwezig. 

Op 1 voor 12 werd er een beroep gedaan om de familie te helpen. Op 14 augustus 2021 startte de bouw van de woning. De woning heeft SRD 713.000 gekost. 1 voor 12-voorzitter, Louis Vismale bedankte de donateurs in en buiten Suriname om dit te kunnen realiseren. Hij vindt het jammer dat er nog geen samenwerking bestaat tussen de overheid en de stichting om de woningnood in Suriname gezamenlijk aan te pakken. Vismale gaf aan dat zonder donateurs het niet mogelijk zou zijn om de 13de woning op te leveren. Er zijn reeds 65 verzoeken gedaan bij 1 voor 12 voor het opzetten/renoveren van woningen.

Opvangcentrum
Vismale voegde eraan toe dat behalve de woningnood de stichting al vijf jaar bezig is om een opvangcentrum op te zetten voor dak- en thuislozen in Para. Hij vroeg via de minister van OW aan de regering om een helpende hand te bieden. Hij merkte op dat ook de overheid baat bij zal hebben als dak- en thuislozen in de binnenstad worden opgevangen en geresocialiseerd. De opvang zal ook dienen als tijdelijke opvang voor personen/ gezinnen die getroffen zijn door brand. Vismale gaf aan dat de bijdrage van de overheid niet per se in geld hoeft, maar ook kan door bijvoorbeeld zwaar materieel ter beschikking te stellen om het terrein bouwrijp te maken. “Ik ga geen opvangcentrum bouwen voor 1 voor 12, maar voor Suriname”. De stichting voorziet dak- en thuislozen drie keer per week van voeding. 

Kindertehuizen
De 1 voor 12-voorzitter bracht ook onder de aandacht van Nurmohamed de situatie bij de kindertehuizen. Volgens hem gaat het goed mis. Hij pleit voor het instellen van een controle unit om donaties en financiële middelen te kunnen volgen. Vismale merkt op dat er misbruik wordt gemaakt van situaties. 1 voor 12 schenkt kindertehuizen dagelijks 500 broden. De 1 voor 12 voorzitter zei dat zelfs het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting mensen doorverwijst naar de stichting. Hij gaf aan dat dit komt door de bureaucratie binnen de overheid. Vismale deed een beroep op de minister om de toegang tot de overheid voor de stichting te vergemakkelijken. 

Minister Nurmohamed gaf aan dat haast eenieder stichting 1 voor 12 kent. Hij omarmt het voornemens van de stichting voor het opzetten van een opvangcentrum en gaat binnenkort aan tafel zitten met het bestuur. De OW-minister deelde mee dat 1 voor 12 voortaan niet hoeft te betalen voor een bouwvergunning, omdat het gaat om sociale woningen. Hij spoorde de stichting aan om het goede werk voort te zetten. Hij feliciteerde de stichting en de familie Macnack namens de regering.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

3 REACTIES
 1. Surinamers gefeliciteerd!
  Als ik naar de namen van de donateurs kijk, dan zie ik dat verschillende bevolkingsgroepen hebben gedoneerd. Laten we trots zijn dat we dit met elkaar hebben gedaan.
  Ik hoop van harte dat deze kinderen een betere toekomst hiermee krijgen. Ze zijn tenslotte de toekomst van morgen.

  Dat de vader, hulp kan krijgen. Dat hij met zijn beperkingen ook ergens aan de slag kan.
  Hij is nog zo jong. Ik hoop dat hij weer de liefde mag vinden en samen voor zijn kinderen kan zorgen.

  Regering, laat 1 voor 12, niet in de steek!
  U bent een gekozen regering. Doe uw werk!


  gemodereerd
 2. Zijn condooms en andere voorbehoedsmiddelen onbetaalbaar geworden in su? Elk jaar een kindje erbij mag (eigen keus) maar de consequenties zullen niet uitblijven. Straks lees ik nog commentaren dat iedereen het “recht ” heeft om zelf te beslissen hoeveel nakomelingen ze mogen verwekken. Tegenwoordig is alles in su een “recht”.


  gemodereerd
 3. Als Surinamers echt wilden dat iedere Surinamer een huis had om in de wonen, dan kon dit probleem door verschillende zaken in een plan van aanpak worden opgelost.

  1 Alle Surinamers moeten hierin betrokken worden en een bijdrage leveren, financieel als op technisch gebied, samen werken, samen sterker,
  2 bouw op alle gebouwen of huizen nog een verdieping bij ( het voordeel hiervan is dat men geen bouwgronden nodig heeft, licht en watervoorzieningen ook al beschikbaar zijn in Paramaribo en andere plaatsen, dus dit snel in deze aanpak kan worden meegenomen)
  3 Grote bedrijven/ondernemingen, mulitnationals moeten een behoorlijke bijdrage leveren om dit te helpen financieren,
  4, ook de overheid komt in met haar bijdrage

  Dit is een voorbeeld om er voor te zorgen dat alle Surinamers een woning kunnen hebben. Het kan zijn dat de financiele bijdrage een hele uitdaging is, maar als alle Surinamers op een bankrekening iedere maand een bijdrage leveren, komt er geld binnen en kan hiermee de bouwmaterialen worden gekocht.

  Goede bouwtekeningen maken, iedere Surinamer die kan metselen, met een hamer kan werken, een zaag, enz wordt ingezet om zijn/haar bijdragen te leveren.

  Als er een wil is, kan dit doel worden opgelost. Alle Surinamers zullen het moeten willen. De vraag is, willen Surinamers dat iedereen in een behoorlijke huis woont, ja of ja?

  Ga deze u deze uitdaging aan of u dat durft.

  Samen Werken, Samen Sterker.

  Een distrikt als Saramacca moet dit heel snel kunnen realiseren, Wanica, Nickerie idem, Coronie en Nickerie, Commewijne, daar moet men aan de slag gaan. Paramaribo moet dit ook mogelijk zijn.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES