‘Voorkomen blacklisting Suriname vanwege money laundering nationale zaak’

6
euros

Het is een nationale zaak om tegen de achtergrond van Anti-Money Laundering (AML) te voorkomen dat Suriname geblacklist wordt. De Surinaamse regering zal daarom in het dienstjaar 2022 een specifieke focus behouden op het bestrijden van witwassen en financieren van terrorisme. 

In dat kader zal zij met hogere snelheid de effectieve en doelmatige implementatie van de aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) voortzetten.

De analyse die gericht is op het identificeren van tekortkomingen in ons nationaal financieel en juridisch raamwerk, met betrekking tot AML, de zogenaamde National Risk Assessment, is in het huidig dienstjaar voltooid en opgeleverd. Naar aanleiding daarvan, heeft de regering een strategisch plan uitgewerkt, gekoppeld aan een tijdslijn, dat gericht is op het zo spoedig mogelijk mitigeren van de geïdentificeerde AML gerelateerde risico’s.  

De Anti-Money Laundering Steering Council wordt door president Santokhi voorgezeten, en wordt dus op het hoogste niveau aangestuurd. “Dat onderstreept het belang voor ons land en de prioriteit, die de regering stelt aan effectief AML-beleid,” aldus het staatshoofd. Hij noemt de betrokkenheid van het college bij het mitigeren van AML gerelateerde risico’s essentieel. De voorzitter van de vaste commissie van het ministerie van Financiën en Planning, heeft daarom eveneens betrokkenheid, bij het AML Steering Council.  

Er is volgens de president een nationale taak te vervullen, met een brede verantwoordelijkheid. “In de eerste plaats willen wij als land de waarborg hebben van een gezond en transparant financieel systeem. Maar urgent is, dat wij op korte termijn een Mutual Evaluation van de FATF zullen ondergaan, waarbij de AML gerelateerde risico’s in ons land zullen worden geëvalueerd.”

De president zegt dat nog belangrijker is op welke wijze ons land hiertegen optreedt en welke voortgang in de implementatie van de FATF-aanbevelingen geboekt is.  


6 REACTIES

 1. De meeste lezers zullen de gevolgen niet goed begrijpen maar simpel gezegd komt het er mogelijk op neer dat Suriname buitengesloten kan worden van de wereld. Dat reizen moeilijk wordt en ook de import van goederen, inclusief bv medische goederen, heel moeilijk gaat worden.
  En als we daar eenmaal inzitten is er haast niet uit te komen, zullen bedrijven het land verlaten en uiteindelijk alles instorten.
  Probleem daarbij is dat de banken in Suriname van CBvS tot de laagste niet professioneel zijn en geïnfiltreerd
  gemodereerd

 2. @klaas
  Is dat zo? Nederland staat bekend als het drugsparadijs waar zelf de overheid niet vies van is om banken die zich aan witwaspraktijken schuldig maken de hand boven het hoofd te houden. Waarom wordt Nederland niet buitengesloten?
  gemodereerd

 3. @Klaas ik zou zeggen vrij eng en ernstig wat u schrijft. Zou wel erg zijn voor Su maar in Nederland zelfs politie in nl niet Vies van Dwang Afpersing en Corruptie en Leugens dus de Ketel verwijt de Pot dat hij zwart is . Lach je rot luister naar eeb Mop! Fijne dag!
  gemodereerd

 4. Klaas heeft gelijk. Als je niet aan de internationale compliance regels voldoet dan kun je al je correspondent banks verliezen en kan er geen valuta meer in of uit. Dan wordt je een 2e Venezuela.
  gemodereerd

 5. Ik snap niet waarom Nederland er elke keer weer als vergelijk erbij wordt gehaald. Los van het feit dat het een pertinente leugen is dat de Nederlandse overheid zich ook nog schuldig zou maken aan witwaspraktijken. Zie hiervoor de hoge boetes die de verschillende banken hebben gehad de afgelopen jaren.
  Het lijk er bij sommigen om te gaan een vrijbrief te krijgen voor alle wandaden in Suriname. Men zou er ook voor kunnen kiezen om juist het goede van Nederland over te nemen in plaats van zaken te bagatelliseren en ervan uit gaan dat andere landen, in dit geval Nederland, het toch ook slecht doet.
  gemodereerd

 6. Het is sowieso een goede zaak om altijd vanuit het goede uit te gaan om de financiële situatie in Suriname te verbeteren. Deze regering heeft de beste bedoelingen om de samenwerking met buitenlandse mogendheden aan te gaan teneinde Suriname vooruit te helpen. De vorige regering van Suriname kenmerkte zich alleen maar door corruptie, oplichterij etc. etc. Hoe zit het met de gestolen gelden van Abrahams, de wapen diefstal uit het huis van DDB, Waar is Hoefdraad?? Ga zo maar door. Dat men het laf heeft om de huidige regering te bekritiseren heeft misschien te maken met democratie, maar steek de hand in eigen boezem zou ik zeggen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.