‘Surinaamse Nederlanders hoeven geen compensatie voor AOW-gat’

21
geld euro

De tienduizenden Nederlandse ouderen van Surinaamse afkomst die een gedeeltelijke AOW-uitkering ontvangen, hoeven geen financiële compensatie voor dit zogenoemde AOW-gat. Dat heeft de Raad van State in een vrijdag verschenen advies geschreven.

De raad keek op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de wettelijke grondslag voor zo’n tegemoetkoming. Die ontbreekt, omdat Suriname voor de onafhankelijkheid in 1975 niet tot het Nederlandse “Rijk in Europa” behoorde, aldus de Raad van State. Bij de invoering van de AOW in 1956 was dat een voorwaarde voor het basispensioen.

Tienduizenden ouderen die in de periode voor de onafhankelijkheid in 1975 in Suriname woonden, krijgen al jaren geen volledige uitkering, waardoor sprake is van het zogenoemde AOW-gat. Dat komt doordat Suriname voor de AOW als buitenland wordt aangemerkt, ook al was het land voor 1975 onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Mensen die voor de Surinaamse onafhankelijkheid naar Nederland emigreerden, hebben daardoor geen volledig basispensioen kunnen opbouwen. Gevolg is dat ruim 30.000 ouderen momenteel honderden euro’s pensioen per maand mislopen.


21 REACTIES

 1. Tsja. Wie had dat gedacht? Iedereen. Wellicht hebben de indieners deze afwijzing nodig gehad om voor andere maatregelen in aanmerking te komen, het zijn geen domme mensen die hiermee bezig zijn.
  gemodereerd

 2. Het klinkt alsof deze mensen in armoede leven maar het AOW gat wordt aangevuld met een bijstand uitkering, en dat wordt nooit vermeld, ook krijgen deze ouderen huur en zorgtoeslag zodat hun totale maandinkomen kan oplopen tot plus minus 1300 euro.
  Het is mogelijk geen vetpot maar om nu te denken dat de ouderen achter gesteld wordt ten opzichte v/d autochtone ouderen is een fabel.
  gemodereerd

 3. Surineds en Anti hebben er geen recht op, ofschoon toen de wet voor de AOW gemaakt werd duidelijk stond vermeld dat het gold voor het Koninkrijk Der Nederlanden. Maar met het Koninkrijk werd bedoeld Nederland en ze hebben dit in de jaren 90 vd vorige eeuw ook aangepast.

  Jaarlijks kregen Su en Anti kregen wat ontwikkelingsgelden voor hun huishouding en daaruit moesten ze ook een potje regelen voor hun pensioen. Bij ambtenarenlukte dat wel een pensioen te hebben,geen aanvulling zoals AOW in Nederland te hebben. Bruyzeel, Marienburg, Wageningen Nickerie, Suralco werknemers te Paramaribo, Paranan, Moengo en andere bedrijven moesten dat ook voor hun werknemers doen.

  De regeringen van Su en Anti moesten beter onderhandelen met Nederland. Gemakkelijk was het niet want Nederlanders zijn erg berekenend.

  Voor Nederland was Su en Anti een wingewest een kolonie om winst uit te halen. Suri’z en Anties waren voor hun geen mensen, maar slaven, contractarbeiders, mindere mensen. Zij waren wit en Suri’s en Anti dat waren de onder geschikten, ziLs dat was tijdens de slavernij en contractperiode.

  Het zijn de Amerikanen, het leger due tijdens de Tweede Wereldoorlog de bauxietmijnen in Su kwamen beschermen, een stuwmeer werd gebouwd, Zanderij vliegveld door hun, deze met hun Amerikaanse levensstijl naar Su bracht, popmuziek, dansen, feesten, bioscoop films. Coca Cola,kauwgum, klederdracht, enz, way of life, dat Suries dit zagen en ook mee liften. Bauxiet bracht
  in Su en dat geld was meer waard dat de Ned gulden.
  0,50 su cent was 1 Ned gulden.

  Wat ik hiermee wil zeggen als de Su regering met de gelden goed waren om gegaan kon Su het beter hebben dan Ned toen. dus ook dat hele AOW-gat kon toen ook geregeld zijn. Pengel vond Batjouw en zoutvlees en wat geld van lantigron goed voor Suri’s.

  Bauxiet bracht veel geld op voor Su, we moeten ophouden om te gaan wachten dat anderen het voor ons moeten doen.

  Let op

  Als een (witte) Nederlander ook buiten Nederland ging werken kreeg/ krijgt die ook een gat in zijn AOW.
  gemodereerd

 4. Nee tuurlijk niet.
  Maar wel geld om tolken uit Afghanistan te halen, met moeder, vader, opa en oma.
  Wel geld voor fraudeurs in de zorg die miljoenen binnen harken.
  We moeten beslag laten leggen op die grachtenpanden uit de gouden eeuw.
  Betaald met bloed, zweet en tranen van onze voorouders.
  gemodereerd

 5. Men zal wel gek zijn te adviseren een onverplichte tegemoetkoming te doen. In dit geval kan men zich gerust verschuilen achter de wet die duidelijk onder andere inhoudt, dat men in de eerste plaats ingezetene moet zijn. Dit advies van de Raad van State zal zonder meer aangenomen worden. Op deze manier bespaart men tientallen zo niet honderden miljoenen en kan dat hoofdstukje afgesloten worden. Sneu voor de mensen die eventueel daarop een beroep deden. De Nederlandse staat gaat zaken afbakenen zodat anderen (het zijn heus niet Surinaamse Nederlanders alleen, die te kampen hebben met een AOW-gat), niet in navolging treden. Men wil gewoon geen geld kwijt en bovendien is men in dit geval gedekt door de wet. Er kan dus nooit sprake zijn van ingezetenschap zolang men in Suriname woont. Desondanks heeft men wel de Nederlandse nationaliteit en in dit geval maakt men onderscheid en stelt dat het niet ter zake doend is. Men stelt dat de Nederlanders in Nederland wonend, zorgdragen voor de financiering van pensioen. Dat klopt wel. Het lijkt een hopeloze zaak te zijn.
  gemodereerd

 6. Waterkant zou nu, in dit geval, een uitzondering moeten maken en het moeten toestaan dat we krachttermen gebruiken.

  Hun advies van de Raad van State is gebaseert op willekeur, racisme en discriminate. Ze hadden net zo makkelijk kunnen adviceren om het AOW-gat te dichten. In de koloniale tijd kregen Europese Nederlanders die in Suriname werkten een hoger salaris, voor hetzelfde werk, als niet Bakras met de Nederlandse nationaliteit en ze noemden dat tropen toelage. Ze hoeven het AOW-gat van Surinaamse Nederlanders niet op te vullen, maar geef ze daarvoor in de plaats een gematigde zone toelage, die ze ook ‘zomaar’ uit het niets zouden kunnen bedenken.
  gemodereerd

 7. Goedzo. Laten we met zijn allen naar Aron, Ferrier , Bruma en Kraag gaan bedelen want zij waren zo pro onafhankelijkheid.
  gemodereerd

 8. Nederland was het laatste land dat slavernij afschafte en is jaren daarna nog doorgegaan.
  Nederland is nu ook weer het laatste land dat Black Facing zal afschaffen sterker nog Nederland heeft moeite om Black Facing af te schaffen !

  Nederland houdt van leedvermaak en wil wel de lusten maar niet de lasten !

  Nederland is selectief rechtvaardig.
  Hypocriet of niet ?

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 9. De raad van state is gewoon een verlengstuk van de Nederlandse overheid.
  Niets meer en niets minder.
  Het is een wassen neus.
  De raad van state is er om het overheidsbeleid te steunen en een zogenaamde nep objectiviteit te creëren.
  Heel veel Nederlanders van Surinaamse afkomst leven door deze regeling in pure armoede.
  De hoogste tijd om het te veranderen.
  gemodereerd

 10. Dus degene die hierop recht op hebben, kunnen ernaar fluiten!
  En ik weet zeker dat de komen regering, deze raad zullen volgen.
  Deze kaas koppen laten elkaar niet vallen, dat doet alleen onze
  zwarte broeders onder elkaar. Als onze blanke broeders van de RvS, dit besluit heeft genomen, dan wordt het gewoon door de regering opgevolgd. Zelfs de Koning der elfen kan er niks meer aan doen, Maxima helemaal niet !!!!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 11. Kop van artikel klopt niet.
  Het moet zijn ze krijgen het niet.
  Typisch Nederlands ze zullen er alles aan doen om niet te betalen
  gemodereerd

 12. Dat hebben de toenmalige regeerders goed gespeeld.
  Geen Nederlandse rijk in Europa ,dus was Surinmaevwat aow betreft een buitenland.en
  en wat het innen van maandag centen van scholieren ontvangen, goud,hout,koffie en suikerplantages, bauxiet
  Goedkope uitbuiting van arbeiders door Phillips, Kersten, enz was Siriname een kolonie van Nederland.
  De huidige regeerders, zouden uit dit oogpunt uit zg coulance overweging de mensen moeten compenseren
  gemodereerd

 13. Naar aanleiding van het Advies van Raad van Staten

  Ik heb 2 vragen hierover:
  1) Is hier de formulering van de adviesaanvraag verkeerd geweest of
  2) Is het advies incompleet?

  Bij de formulering van de adviesaanvraag moet naar;
  1) de mogelijkheden voor de groep Surinaamse Nederlanders met een AOW-gat als geheel, maar ook voor de segmenten binnen de groep gekeken worden.
  2) de mogelijkheden binnen de AOW wet zelf. En wat zijn de mogelijkheden die de grondwet in samenhang met het Koninkrijkstatuut biedt. Bieden de internationale verdragen voor de rechten van de mens ook mogelijkheden?

  Artikel 43 van het Koninkrijkstatuut luidt als volg:
  1) Elk der landen “draagt zorg” voor de “verwezenlijking” van de fundamentele menselijke rechten en vrijheden, de rechtszekerheid en de “deugdelijkheid van bestuur”
  2) Het “waarborgen” van deze rechten, vrijheden, rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur is aangelegenheid van het Koninkrijk

  De groep die op 25 november 1975 al in Nederland zaten
  De (grondrechten) fundamentele menselijke rechten (waaronder de sociale oudedagsvoorziening) van de groep die op 25 november 1975 al in Nederland zaten, worden door de Nederlandse grondwet in samenhang met het Koninkrijkstatuut artikel 43 beschermd.

  Conform artikel 43 had Nederland de zorgplicht en samen met de 2 andere Koninkrijksdelen het plicht om dit te waarborgen.

  De groep was ingezetene van Nederland waarbij Nederland ook als Rijksdeel van het Koninkrijk betrokken was bij de voorbereiding van de onafhankelijkheid van Suriname. De 350.000 inwoners van Suriname geef je dan NF 3.500.000.000 als ontwikkelingshulp en de groep van ongeveer 80.000 die in Nederland zaten, vergeet je voor het gemak.

  In ieder geval zal dit een gevolg hebben.
  (Juridisch afdwingen en met terugwerkende kracht is één van de opties.)
  Het volledige advies van Raad van State is terug te vinden op pagina AOW-gat Surinamers
  gemodereerd

 14. Een paar maanden geleden had ik over het AOW gat geschreven: eerst zien dan geloven.
  Iedere keer als het ging/gaat over het AOW gat van de Surinamers, heb ik ook altijd geweten dat dat gat nooit gedicht zal worden.
  Het aantal Surinamers dat te maken heeft met het AOW gat wordt steeds kleiner en over een aantal jaren heeft dit probleem zichzelf opgelost en is Nederland bevrijdt van het probleem om het AOW gat voor de Surinamers op te lossen.

  De kinderen die in Nederland zijn geboren zullen dit probleem niet kennen, tenminste als AOW tegen die tijd nog zal bestaan.
  gemodereerd

 15. Minister Koolmees, lees de NL-regering, speelt volgens mij een vies spelletje.
  Een commissie van “niks” instellen waarbij je al van tevoren weet dat haar uitkomst geen waarde zal hebben. De Minister weet/wist dat het advies van Raad van Staten negatief zal zijn. In het verleden heeft de Raad al negatief geoordeeld in eerdere cases.
  Hoop niet dat ik gelijk krijgt.
  NL staat niet bekend om haar “herstelbetalingen”, denk maar aan de benadeelden van de kinderopvang toeslagen kwestie, de KNIL-soldaten, de oorlogsslachtoffers in Indonesië en NL, de Joodse oorlogsslachtoffers enz.
  In deze zaken draait NL de zaken altijd om. De bewijslast ligt bij de slachtoffers.
  gemodereerd

 16. Nederland moet beseffen dat vroeg of laat iemand opstaat en verhaal komt halen.

  Nex No Fout karma is een bitch

  wat in het donker is komt op een dag in het licht
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.