dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenGezondheid'Door overheid gefinancierde covidzorg moet naar individuele verantwoordelijkheid'

‘Door overheid gefinancierde covidzorg moet naar individuele verantwoordelijkheid’

-

Does Travel - naar Suriname

De covidzorg in Suriname drukt enorm op de staatsbegroting en zal van een door de overheid gefinancierde zorg moeten overgaan naar een gemeenschappelijke, dan wel individuele verantwoordelijkheid. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid informeerde het parlement donderdag dat de discussies om de covidzorg toe te voegen aan het reguliere behandelpakket in Suriname intussen zijn opgestart. Zorgverzekeraars, overheid en ziekenhuizen buigen zich erover hoe de juiste weg te bewandelen voor een vlotte overgang van de huidige financiering.

De bewindsman laat optekenen dat de covidzorg in de afgelopen maanden voor het overgrote deel ten laste van de overheidsbegroting c.q. het Noodfonds is gekomen. Thans buigen partijen zich over de overgang naar een gezamenlijke financiering van deze zorg door zowel de samenleving, het bedrijfsleven als de overheid. Minister Ramadhin benadrukt Covid-19 een preventable disease is. Hij wijst erop dat er preventiemogelijkheden zijn in de vorm van vaccins, die wetenschappelijk getoetst zijn.

De vaccins bieden volgens de minister preventie zoals wanneer iemand minder zout moet gebruiken en meer bewegen om het risico op hoge bloeddruk te verkleinen. Verder geeft hij als voorbeeld dat roken het risico op hoge bloedruk, hart- en vaatziekten en longkanker vergroot. “Zo kunnen we nu behalve Mohana ook het vaccin nemen om het risico op Covid-19 te verkleinen,” aldus de bewindsman, die met MoHanA doelt op de protocollen van mond- en neuskap, handen wassen en 1.5-2m afstand houden.

Minister Ramadhin benadrukt dat de overheid die de centrale taak van bescherming heeft, meer in preventie wil investeren en minder uitgeven aan de curatie (behandeling). “De financiering, ook van de covidzorg, zal een gezamenlijke investering moeten zijn, waarbij het risico op besmetting door massale individuele keuzen aanzienlijk verlaagd kan worden,” zegt de bewindsman verder.

Volgens hem belandt uiteindelijk slechts het deel dat geen preventie wenst, in het ziekenhuis. “Dat is ook een individuele keus waarvoor dan logischerwijs ook betaald zal moeten worden door het individu. Dit zijn ideeën hoe wij de transitie gaan moeten doorvoeren van overheid gefinancierde covidzorg, welke enorm drukt op onze staatsbegroting, naar die gemeenschappelijke overheidsverantwoordelijkheid ofwel de individuele verantwoordelijkheid.” Minister Ramadhin stelt verder dat indien men weet dat men Covid kan voorkomen en bewust ervoor kiest om het niet te voorkomen, men ook voorbereid moet zijn op de kosten wanneer men ziek wordt. 

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. de hersenloze loopt weer domme dingen te vertellen

  wat is die preventie dan?
  want vaccineren is het dus niet
  laks beleid heeft covid het land in gehaald


  gemodereerd
 2. Dan moeten dikzakken die te lui zijn om gezond te eten en te bewegen vanaf nu ook zelf opdraaien voor al hun medische kosten. Dus alle nierpatienten, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, kanker etc moeten individueel al hun zorgkosten gaan betalen.
  Rokers moeten vanaf nu dan ook al hun zorgkosten zelf gaan betalen.
  Mensen die meer dan 2 glazen alcohol per week drinken moeten vanaf nu alle kosten zelf gaan betalen.
  iemand zie een ongeluk krijgt door onachtzaamheid (hard rijden, alcohol, bellen, verkeerde inhaalactie etc) had dat ook kunnen voorkomen dus die zal alle medische kosten zelf moeten gaan betalen.
  Zwangere vrouwen hebben ook de keus om geen anticonceptie te gebruiken dus alle kosten moeten aankomend moeders zelf gaan betalen.
  De ziekenhuizen liggen elk weekend vol met geblesseerde amateursporters zoals voetballers, dus die zullen al hun medische kosten zelf moeten gaan betalen, hadden ze maar moeten gaan wandelen op hun erf.

  Is dit werkelijk de samenleving waar de VHP en de moordenaar ramadhin voor staan?


  gemodereerd
 3. Bla bla bla, jullie hebben wel de dokterskaarten van armen ingetrokken.
  Deze minister is zo waardeloos. Hoe zit het met vluchten uit Nl?? Ze hebben nu een vreselijke besmettelijke variant.


  gemodereerd
 4. Heel goed plan minister, mensen die niet gevaccineerd willen worden moeten ook zelf de kosten betalen voor de medische zorg. Ik zou adviseren vanaf 1 januari 2022 zorg kosten door covid van niet gevaccineerde is eigen risico.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES