‘Waargenomen jaguars vermoedelijk jong; geen direct gevaar voor mens’

11
Jaguars waargenomen een boom te Kwatta
Een buurtbewoner maakte deze beelden van de jaguars.

Naar aanleiding van de berichtgeving van het Korps Politie Suriname, dat er jaguars zijn waargenomen in een boom te Kwatta, vermoedt de organisatie NeoWild dat het gaat om relatief jonge dieren die net weg zijn bij hun moeder. Dat schrijft zij zaterdag in een uitgebreid bericht.

Jongen blijven over het algemeen gedurende 24 maanden bij de moeder waarna ze onafhankelijk worden. De observatie is dat zo’n jong dier meestal nog geen eigen homerange bezit en kan dus gedurende het begin van zijn onafhankelijkheid wat rondzwerven in het proces van een eigen woongebied uitkiezen.

Gedurende deze periode kunnen jaguars ook nog familiair met elkaar samenleven, hetgeen wel verandert naarmate ze hun volwassenheid hebben bereikt en dus volledig solitair worden. Wanneer er meerdere jongen tot een nest behoren kunnen ze als ze bij de moeder weggaan, vaak nog bij elkaar blijven. Dit kan dus de 3 dieren samen in een boom verklaren, zegt NeoWild.

De organisatie schrijft:

“…Verder willen we aangeven dat jaguars over het algemeen de mens vermijden en er zijn ook maar heel weinig ongelukken met jaguars bekend.De kust bossen van Saramacca en Paramaribo hebben waarschijnlijk nog een goede populatie jaguars en de gesignaleerde dieren behoren waarschijnlijk tot die populatie. Het verplaatsen van de dieren naar een andere locatie is dus waarschijnlijk helemaal niet nodig.

Onder natuurlijke omstandigheden hebben bossen van Suriname jaguars. Ze dragen er in belangrijke mate aan bij dat deze bossen in balans blijven door een evenwicht te bewaren tussen predatoren en prooidieren. Ze voorkomen dat prooidieren waarop ze jagen te talrijk worden in een ecosysteem en dus bijvoorbeeld overbegrazing of overpredatie van zaden ontstaat.

Het herlocaliseren van een jaguar naar een bos verder weg van mensen (‘onbewoond gebied’), is dus niet altijd een logische oplossing. De reden daartoe is dat het dier dan wordt geplaatst in een bestaand woongebied/populatie van andere jaguars, waar het dier geen territorium heeft en er dus grote kans bestaan dat er competitie zal toenemen.

Uit onderzoek is gebleken dat het een laag succespercentage heeft, waarbij veel van de jaguars niet lang overleven of terugkeren naar hun oorspronkelijke locatie. Een waarneming van jaguars aan een bosrand is dus niet zo gek en vormt geen direct gevaar voor de mens. Desalniettemin kunnen er maatregelen genomen worden om conflictsituaties te voorkomen in zulke gebieden.

Als het om vee en huisdieren gaat kan het risico op predatie verkleind worden door deze niet te dicht bij de bosrand te laten loslopen, vooral als het donker is. Watervoorziening voor de dieren dient niet in de buurt van de bosrand geplaatst te worden. Ook het gebruik van een omheining kan helpen om het risico verder te verkleinen. Zulke maatregelen dragen bij aan een goede samenleving tussen de gemeenschap en onze prachtige jaguars…”

Meer weten over de organisatie NeoWild, volg dan deze Facebook page of de website NeoWild.org.


11 REACTIES

 1. Jong hé, wanneer de 3 jaguars je hebben aangevallen in de woonwijk, zal men anders over praten. Of ze jong of volwassen zijn.
  gemodereerd

 2. Pa winti volgens mij sis de mens het probleem niet de jaguars. Wij als mens beperken hun jacht gebied.
  gemodereerd

 3. @ Pa Winti: Dat kan gebeuren als wij mensen steeds meer leefgebieden van deze mooie dieren innemen. Dan hoeven ze nog niet afgeschoten te worden. Verdoven en naar een onbewoond gebied verhuizen. Zij hebben ook het recht om te leven. Veel meer recht dan wij….
  Ik hoop dat deze regering zich ook sterk maakt voor onze mooie natuur. Onze flora en fauna in Suriname is gewoon uniek. Dat moeten wij koesteren.
  gemodereerd

 4. Wetenschappers willen olifanten loslaten in Europa om ons ecosysteem te redden: is dat een goed idee?
  Laat ze maar los in Nickerie ,ik zal een mail sturen, en een paar leeuwen niet te vergeten
  Jaguars netjes vangen en terug zetten in de natuur , leuke beesten trouwens.
  gemodereerd

 5. Jaguars zijn beschermt en ze hebben nog nooit een mens aan gevallen. De mensen zijn de gevaarlijke dieren. Apen zijn beschermt en ze worden door kannibalen op gegeten! Zeg eens eerlijk wie is gevaarlijk?
  gemodereerd

 6. Jaguars vangen en naar de Paramaribo Zoo brengen. Echter, ook uit de dierentuin kunnen de jaguars vluchten. Best wel eng, dat ze zo dichtbij komen. Eerst waren jaguars in Wanica gespot, daarna op Lelydorp, en nu op Kwatta. Ze komen steeds dichterbij Paramaribo-centrum. Lijkt me echt super eng hoor.
  gemodereerd

 7. Sip, ze zijn al in de natuur, of denk je dat de omgeving van de 4e Rijweg een dierentuin is? En, heb je het artikel niet gelezen? Als je jaguars loslaat in het gebied van een andere jaguar, kan je hem net zo goed meteen doodschieten, omdat de reeds aanwezige jaguar hem meteen zal vermoorden en dat is vooral zo als het om jonge, zwakke, onervaren dieren gaat.
  gemodereerd

 8. sippie zit jij te dromen, olifanten komen niet voor in Europa ( ja in de dierentuinen), of zit je de oranje olifant te gallen
  gemodereerd

 9. Suriname kan dit goed gebruiken en de eco toerisme hierdoor een flinke boost geven.
  Waar in de wereld kom je dit tegen. èn geef de mensen die schade lijden een goede vergoeding.
  3 jaguars kunnen miljoenen opleveren voor de staatskas.
  denk na. Mensen over heel de wereld komen foto’s maken. De jagers kunnen avontuurlijke nacht/jacht excursies maken. dit is allemaal plus plus.
  Als hier in Holland een verdwaalde vogel ergens wordt gespot wordt het hele dorp overspoeld met vogelspotters en toeristen. er wordt levendig aan verdiend. kamers worden verhuurd. winkels draaien als een tierelier…Ai boy tel je geld…
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.