zaterdag, juni 15, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisVIDEO: Rob Jetten (D66) vraagt steun voor excuses slavernijverleden

VIDEO: Rob Jetten (D66) vraagt steun voor excuses slavernijverleden

-

Does Travel - naar Suriname

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, het belangrijkste politieke debat van het jaar, heeft de fractievoorzitter van D66 woensdag een oproep gedaan aan zijn collega’s: steun het voorstel om excuses te maken voor het slavernijverleden.

Koloniale geschiedenis
Jetten: ‘In eerdere debatten heb ik aandacht gevraagd voor de manier waarop het slavernijverleden en de koloniale geschiedenis doorwerkt in onze hedendaagse samenleving. Hoe patronen van stereotypering, discriminatie en institutioneel racisme voortkomen uit die geschiedenis en tot op de dag van vandaag leiden tot minder kansen voor veel Nederlanders.’ 

Jetten noemde het ‘historische staatsbezoek’ van de Surinaamse president Santhoki als nieuwe aanleiding om de geschiedenis zo snel mogelijk recht te doen. Jetten citeerde Santhoki over de historische band tussen Nederland en Suriname en constateerde dat Nederland zich nog altijd rekenschap moet geven van de geschiedenis.

Elkaar sterker maken
Jetten: “Als Nederland zijn excuses aanbiedt voor onze rol in het slavernijverleden kan dat het begin zijn van een heling van de wonden. Het kan de basis zijn voor een toekomst waarin we elkaar liefhebben, elkaar vertrouwen, elkaar sterker maken.” 

Boucke & Wuite
Het in Paramaribo geboren D66-Kamerlid Raoul Boucke, dat namens zijn partij het woord voert over de belangrijke portefeuille klimaat, toonde zich fier op zijn fractievoorzitter: “Ontzettend trots dat Rob Jetten opnieuw een oproep doet voor excuses voor de rol van Nederland in het slavernijverleden. Een begin van de heling van de wonden.”

Ook D66-Kamerlid Jorien Wuite, voormalig gevolmachtigd minister van Sint Maarten, staat achter het voorstel: ‘Dit kan een bijdrage leveren aan de (Nederlands) Caribische samenleving en een verbetering van de eenheid in het Koninkrijk. Excuses zijn niet alleen belangrijk als erkenning, maar ook als nieuw begin. Nederland is zoveel sterker als alle mensen worden gezien, begrepen en gewaardeerd. Dat begint met een erkenning van de geschiedenis.’

opening
Fernandes Express
Passion in concert

23 REACTIES
 1. Als er een vergoeding komt wie mag hiervan profiteren het hele Surinaamse volk of alleen nakomelingen van de slaven.

  Hoe zit het met de contractarbeiders die ook als slaven en met zweepslagen op het land moesten werken? Komt er voor hun geen excuus.


  Maak melding
 2. Nu ineens zijn de contractarbeiders slaven. Waarom hebben ze de slavernijdiscussie dan nooit gesteund. De leerstoel lala Rookh heeft daar nooit aandacht aan besteed


  Maak melding
 3. Rob,
  Waarschijnlijk is het jullie ontgaan, maar Holland en Suriname werken nauw samen op het gebied van drugs, verkoolde lijken en schietpartijen.
  Sterker nog justitie heeft dinsdag héél veel geld ontvangen om de rechtsstaat te beschermen, ipv geld te besteden aan het onderwijs en de zorg etc.

  Dit lijkt mij nu op dit moment belangrijker;
  Ondersteunen op justitieel gebied en eisen dat die 2 veroordeelden hun straf uit zitten.

  “Excuses brengt moesje niet naar Parijs.”Vraag Raoul wat dit betekend.

  En, schiet nou eens een keer op met die formatie, pfffff


  Maak melding
 4. Rob Jetten zijn oproep is goed voor de politieke borrelpraat en moet eerder gezien worden als een eventuele verkiezingsstunt. Hij meent het nog net niet van harte om er een motie voor in te dienen. Want dan moet de hele kamer met de billen bloot.
  Ik snap nog steeds niet dat er mensen zijn blijven hangen in een 160 jaar oude gebeurtenis.


  Maak melding
 5. Nederland was het laatste land dat slavernij afschafte ! En zelfs daarna zijn ze nog jaren doorgegaan !

  Nederland is ook weer het laatste land dat black facing afschaft !

  Racisme wordt ook in Nederland vanuit de politiek gevoed !

  I have a dream !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding
 6. Komt er ooit een einde aan dit gel…l? Leer te accepteren wie je bent en wees daar trots op. Excuses over slavernij voegen geen biet toe aan jou welzijn en maken je ook niet meer waard.
  Wees erop bedacht dat Jesse dit zegt omdat hij denkt ermee te scoren. Laat je dus niet in de luren leggen.


  Maak melding
 7. Waarom vraagt Indonesië nooit om excuses voor de verschrikkelijke misdaden die Nederland daar gepleegd heeft? Hele deshas werden platgebombardeerd, duizenden mensen vermoord en verschrikkelijke vernielingen. De trots van de Indonesiers is dat zij vooruit kijken en zelf op eigen benen willen staan. Bij de zwartjes in Suriname hoopt men op financiële genoegdoening. Ze rekenen zich al rijk.


  Maak melding
 8. “… Waarom vraagt Indonesië nooit om excuses … ”

  Bij Aziaten is nederigheid en bescheidenheid kenmerkend. De Europeanen hebben ook daar flink van geprofiteerd.
  Het geweldloze protest van Mahatma Gandhi is hier een voorbeeld van.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding
 9. Als ik me niet vergis heeft de koning laatst excuses aangeboden aan Indonesie. Nederland heeft er namelijk baat bij gezien te worden als een beschaafd land.


  Maak melding
 10. Laat mietje Jetten eerst maar eens zorgdragen dat veroordeelde drugscriminelen Bouterse en Brunswijk hier zich melden om de hun opgelegde gevangenisstraffen uit te zitten. Dit zijn nl. nog in leven zijnde misdadigers. Word een beetje moe van dit linkse trutje.


  Maak melding
 11. Beste famiri, omdat hij niets heeft kunnen bereiken tijdens zijn rol/beroep als politicus, probeert hij toch iets, nog een allerlaatste veer te laten prikken in zijn kont.
  Waarom maakte hij zich niet hard voor de excuses toen hij leider was van D66?


  Maak melding
 12. Aziaten nederig en bescheiden? Dat is ook weer zo’n lul verhaal dat nergens op slaat. Geen enkel normaal mens wil geknecht, geterroriseerd en vernederd worden. Als sommige mensen zich nederig en bescheiden voordoen naar hun onderdrukkers toe, is dat omdat ze geen middelen en macht hebben om hun onderdrukkers een kopje kleiner te maken. Japanners (Aziaten bij uitstek) stelden zich niet nederig en bescheiden op naar Amerikanen en Nederlanders. Toen de Japanners met achterlating van hun wapentuig uit Indonesie verdreven waren, dachten de Bakras dat ze terug konden komen omdat ‘hun’ nederige en bescheiden Indonesiers dat wel zouden toestaan. Dat kwam mooi niet uit, omdat die ‘nederige’ Javanen met de Japanse wapens in de hand, daar een stokje voor gestoken hebben.


  Maak melding
 13. kaag is toch ook van d66 en vorige week als minister ontslag genomen door die taliban kwestie , nou jetten wat wil jij bereiken met dat excuus of ben jij een slaaf van d66


  Maak melding
 14. Steeds dat gezeur over nietszeggende excuses.
  Er is geen ras of volk in de wereld dat door de geschiedenis heen niets op z’n geweten heeft.
  Leer van de geschiedenis en kijk vooruit zou ik zeggen!!


  Maak melding
 15. Macnack
  23 september 2021 At 17:33
  Steeds dat gezeur over nietszeggende excuses.
  Er is geen ras of volk in de wereld dat door de geschiedenis heen niets op z’n geweten heeft.
  Leer van de geschiedenis en kijk vooruit zou ik zeggen!!

  Welk misdaad heeft de bosjesman begaan?
  Welk misdaad heeft de Indiaan begaan
  Welk misdaad heeft de Eskimo begaan?

  Zo kan ik nog even doorgaan.


  Maak melding
 16. Als de koning hoogspersoonlyk excuse is gaan aanbieden aan Indonesie, waarom zou het voor Suriname niet kunnen, men heefd wel excuse geboden toen er byna geen mensen meer leefden die het hebben meegemaakt, dus ik vraag aan de mensen die niks met dit onderwerp temaken hebben zich beter te onthouden van hun mening


  Maak melding
 17. @Esmerald, ook ten tijde van de regering Bouterse werkten de Nederlandse justitiële autoriteiten met justitie in Nederland. Het gaat louter om een Nederlands belang, namelijk de bestrijding van de verfoeilijke drugshandel. Dit vraagstuk is van een andere orde.


  Maak melding
 18. De mensen die excuses aanbieden maar onzin vinden omdat iedereen wel eens iets op zijn geweten heeft en anderen onrecht heeft aangedaan, moeten er ook maar voor pleiten dat we in het dagelijks leven ook nooit spijt betuigen of excuses aanbieden aan anderen omdat alles wat we anderen, gewild of ongewild, aandoen ook al eerder is voortgekomen. Ik rij je familie dood met mijn dronken kop, je stelt mij aansprakelijk en eist dat ik excuses aanbied en aansprakelijk gesteld wordt, voor het leed jou aangedaan. Mijn reactie zal dan zijn; wat zeur je, dat is toch al eerder overal op aarde voortgekomen, ‘no wer mi édé’.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES