maandag, juni 17, 2024
HomeNieuws uit Suriname'Natuurkunde voor nu en straks' gesurinamiseerd

‘Natuurkunde voor nu en straks’ gesurinamiseerd

-

Does Travel - naar Suriname

Het boek ‘Natuurkunde voor nu en straks’ is in een Surinaams jasje gestoken. De leerstof die is ingedeeld over de 4 leerjaren van de mulo, binnenkort te noemen de onderbouw en middenbouw van het Voortgezet Onderwijs, bevat basisstof en verrijkingsstof. Het laatste zal de aansluiting naar vervolgonderwijs, zoals havo, VWO of Natin, vergemakkelijken.

De methode die aanvankelijk voor het Nederlands onderwijs bedoeld, wordt al van de jaren ’90 in Suriname gebruikt. Vanuit een Twinning samenwerking tussen Nederland en Suriname is deze methode tussen 2015 en 2021 een van de onderwerpen geweest in de projecten Nieuwe Natuurkunde in Suriname (NiNaS) en het project Blended Learning in Natuurkunde Mulo-klassen in Suriname (BLiNaS).

Hieruit is onder andere het Proevenboek voor mulo opgeleverd. Dit boek is op het internet te vinden bij https://nvon.nl/leswerk/proevenboek-mulo.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. Een leerboek begrijpelijk opschrijven voor iemand die helemaal niets van dat onderwerp weet, is echt een kunst.
  De meeste schrijvers van leerboeken kunnen zich geen voorstelling maken dat een leerling misschien echt helemaal niets over het onderwerp weet.


  Maak melding
 2. Wat houdt het Surinamiseren van natuurkunde in? Ik weet echt niet wat ik me daarbij moet voorstellen. Wil een natuurkunde leraar me dat uitleggen? Met mijn lekenkop dacht ik altijd dat natuurkundige wetten onafhankelijk van een regio, overal op aarde opgaan, ceteris paribus.


  Maak melding
 3. Ik denk dat men nu Suriname enkele bruggen heeft, oa enkele grote toren gebouwen, mandirs, kerkgebouwen, men deze voorbeelden van foto en constructiesin de natuurlunde boeken plaats en aan de hand van wettten, wet van archimedes, sterkteleer, enz, water, drijven, zweven, zinken van voorwerpen, vaste lichamen, gasvormige lichamen, vloeibare lichamen men naar Surinaamse voorbeelden.

  Hierdoor zien ll en studenten de voorbeelden uit Suriname, aardolie, bauxiet, goud, hout, straks wellicht gas dat men gaat winnen voor de kust, houtvuur, enz.

  Voorbeelden foto’s in Suriname die men in de bouw bij huizen, gebouwen enz, hoeken, enz.

  Niets nieuws denk ik, maar voorbeelden die men in Suriname kan zien en kent. De eigenschappen en wetten, regels, enz zijn internationaal, zoals bij de Egyptenaren, India, China, Mexico, Peru. in het westen, USA, Rusland, Brazilie, enz.

  Ik vind het goede en mooie aanpak.
  Natuurkunde onderwijs in de jaren 70 vd vorige eeuw, kreeg ik nog uit dezelde boeken van mijn ouders uit de jaren 50 vd vorige eeuw uit Nederlandse boeken.

  Ik wens ze succes toe.


  Maak melding
 4. Ik mijn posting zitten ook zkn uit de Wiskunde, maar let op de natuurlundige zkn erin.

  Het gaat volgens mij om Surinamers zien
  iit hun beleving vd natuurkunde dat overal in de wereld en meer vertrouwd zijn met foto’s. video en grondstoffen uit de geografie, natuur, hun omgeving, uit de natuurlijke hulpbronnen zichtbaar te maken.


  Maak melding
 5. @Henkes

  Ver-surinamiseren is het plaatsen in de Surinaamse context. Herkenbaarheid.

  Hete lucht stijgt in NL kun je dat verhelderen met een schoorsteen en de natuurlijke trek die hete lucht/rook veroorzaakt in Suriname zou het stom zijn een schoorsteen te gebruiken als referentiebeeld.

  Het versneld het proces van herkenning.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES