Ministerie betreurt filmpje van directeur Ashiana en noemt uitspraken voorbarig

39

Het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SOZAVO) betreurt het ten zeerste, dat er vanuit de directie van Huize Ashiana een filmpje openbaar is gemaakt over de situatie van het bejaardentehuis. Dit op een moment waarbij het ministerie zich samen met het Bestuur van het tehuis bezig was in te spannen voor een oplossing. Het resultaat was dat er op dinsdag 14 september omstreeks drie uur in de middag vanuit de overheid voeding is geleverd aan de bejaardeninstelling, terwijl het kwaad reeds was geschied middels het filmpje.

Het Ministerie van Sozavo onderkent de situatie waarin ook opvanginstellingen in ons land gebukt gaan onder de huidige situatie en dat seniorenburgers extra kwetsbaar zijn met als gevolg, dat er extra alertheid aan de dag moet worden gelegd om aan hun behoeftes te voorzien. Dit al mede op basis van de Wet Opvanginstellingen (SB 2014. No. 7) en het Staasbesluit Instelling Standaarden voor Opvanginstellingen (SB 2017. No. 8).

Voorts wordt verwezen naar de statuten van Huize Ashiana, waarin duidelijk is aangegeven dat het bestuur en de directie specifieke en uitvoerende verantwoordelijkheden worden toegekend. Deze verantwoordelijkheden hebben te maken met de soepele dagelijkse bedrijfsvoering van Huize Ashiana.

Vanuit de jaarlijkse overheidsbegroting komt Huize Ashiana in aanmerking voor de toekenning van subsidie, waarmee ze op verantwoorde wijze de opvanginstelling dient te exploiteren. De administratieve processen om deze subsidie aan te vragen en te verkrijgen zijn meer dan bekend bij de directie van Huize Ashiana. De uiterlijke indiening van de subsidieaanvraag voor het tweede halfjaar van 2021 moet in de periode mei-juni 2021 geschieden.  Helaas is deze aanvraag ruim 2 maanden na de deadline ingediend.

Bij elke subsidieaanvraag en –verwerking moeten de administratieve en wettelijke regels in acht worden genomen. Het afwijken van deze procedure kan dan van invloed zijn bij het toekennen of afwijzen van deze subsidieaanvraag. Om zulks te voorkomen, is het dus van belang, dat in de bedrijfsvoering van Huize Ashiana rekening wordt gehouden met deze processen. Indien deze regels en vooraf afgesproken procedure in acht was genomen, kon het tehuis ruim op tijd beschikken over de subsidiegelden.

Het ministerie betreurt derhalve, dat met dit filmpje de indruk is gewekt dat er vanuit overheidszijde geen of nauwelijks inspanningen zijn gepleegd voor de seniorenburgers van het tehuis. Met het wereldkundig maken van het filmpje is de overheid onnodig in een kwaad daglicht gesteld. De overheid zal er alles aan doen dat de bestaanszekerheid en het welzijnsniveau van de senioren worden gegarandeerd. SOZAVO is er trots op iedereen die zich oprecht heeft ingezet voor de geleverde bijdrage tot nu toe voor Huize Ashiana.


39 REACTIES

 1. Een ieder weet dat administratie niet behoort tot de geliefde bezighede van een gemiddelde Surinamer. Ook hoort elke Surinamer te weten dat door de waardedaling een srd morgen minder waard is dan vandaag,
  Ook hoort de overheid te zoeken naar middelen en methoden om de administratieve taken van Ashiana niet alleen te versoepelen, maar ook haar eigen taken te vergemakkelijken en niet de schuld op basis van wettelijke regels in de schoenen van Ashiana te schuiven. De taak van de overheid is ook periodieke evaluatie om vast te stellen dat het gehanteerde systeem nog werkt.
  Wat houdt de overheid tegen om Ashiana geen halfjaarlijkse, maar een jaarbegroting te laten indienen. Na goedkeuring van deze begroting het jaarbedrag aan subsidie te delen door 12 en maandelijks 1/ 12e deel hiervan automatisch over te maken?
  Er dient wel een aanvullende afspraak gemaakt te worden en dat is dat Ashiana, in het daaropvolgend jaar zo snel mogelijk de subsidieafrekening van het afgelopen jaar moet indienen op straffe van het stopzetten van de subsidie.


  Maak melding

 2. Ik wil niemand hier de schuld van geven maar vraag iedereen in Suriname en de overheid in het bijzonder om goed te zorgen voor de ouderen in Suriname . We zijn dit schuldig aan ze .


  Maak melding

 3. John: op straffe van het stopzetten van de subsidie. Niet op straffe van het stopzetten van het salaris van of het ontslaan van de directie?
  Dus beste John, als de directie van huize Ashiana de subsidieafrekening niet op tijd indient, moeten de bewoners van huize Ashiana gestraft worden, ze moeten geen voedsel, drank en verzorging meer krijgen? Hoe ver moet men daarmee gaan? Wanneer 10%, 20% of 50% is overleden?


  Maak melding

 4. Je moet aan de bel trekken voordat het op is. We weten zelf hoe de ministeries in Su werken. Was het filmpje er niet had ashiana geen moer gehad.
  2 kinderen waren op straat. Wie hft de politie gebeld?? Vismale. Heeft het ministerie een oplossing?? Neeeee
  De landsdienaren zelf hebben geen eten un voorraad.


  Maak melding

 5. Waar was men 10 jaar lang? Jaren lopen stelen van de ouderen en nu komt je met dit. Gewoon je zaken goed voor elkaar. En blijf van de oudjes hun eten. Er wordt genoeg gesjoemeld en gestolen door dit soort ! En Debby wat doe jij zelf om te helpen?


  Maak melding

 6. De directie meteen vervangen. Zet competente mensen aan het bewind van zo een organisatie. Niet vandaag komen dat er morgen geen eten meer is. Dat zie je ver van te voren aan aankomen. Dus incompetent!! VERVANGEN DIE HANDEL!!!


  Maak melding

 7. Redskin 16 september 2021 At 06:21
  Waar was men 10 jaar lang? Jaren lopen stelen van de ouderen en nu komt je met dit. Gewoon je zaken goed voor elkaar. En blijf van de oudjes hun eten. Er wordt genoeg gesjoemeld en gestolen door dit soort ! En Debby wat doe jij zelf om te helpen?
  =================================

  Redskin, helemaal eens. Er is sinds een jaar een nieuwe regering aan de macht en plotseling moet iedereen iets van deze overheid. Door haat en racistische inslag zien ze niet dat ze zelf hebben gezorgd voor de wantoestanden in het land en zelf aan de basis hebben gestaan voor chaos en ellende.
  Je kunt je afvragen waarom er vanuit de directie niet veel eerder aan de bel is getrokken. Als je het als directie zover laat komen, dat je in een filmpje voor beleg moet gaan bedelen dan ben je niet geschikt om leiding te geven aan het tehuis. En alsof er geen kosten aan zijn verbonden zal de directie iedere donateur daarna bedanken middels een brief of een telefoontje. Elke keer de vinger wijzen naar de overheid is makkelijk en gratis, je hoeft er ook niet voor uit je luie stoel.
  Er lopen teveel lapzwansen daar in Suriname met een kantoorbaantje waar ze zelf niet voor zijn uitgerust. De directie van Ashiana geeft met dit filmpje zichzelf een brevet van onbekwaamheid.
  Ieder huisje heeft zijn kruisje, maar sommige huizen in Suriname hebben wel heel erg zware kruizen.


  Maak melding

 8. Beste lezers ongeacht de schuldvraag vind ik dit een onbesuisde actie van de directie.
  We weten allemaal in wat voor economische situatie Sur verkeert en zolang je in onderhandeling bent met de verantwoordelijken moet je je mondje dicht houden. De regering wordt nu in een kwaad daglicht gesteld en dat roept op reactie en het modder gooien kan weer beginnen. Ik, en misschien nog meer mensen, vind de directie incompetent en ze moeten de eer aan zich zelf houden.


  Maak melding

 9. Neen Henkes: dan leren de Surinamers eindelijk hun vervelende administratieve verplichtingen op tijd na te komen. Hoeveel jaarrekeningen ontbreken niet in Su? Iedereen loopt achter met die verplichting. dit is een van de hoofdregels in Nederland, vandaar dat ze hier redekijk op tijd zijn.


  Maak melding

 10. Neen Henkes: dan leren de Surinamers eindelijk hun vervelende administratieve verplichtingen op tijd na te komen. Hoeveel jaarrekeningen ontbreken niet in Su? Iedereen loopt achter met die verplichting. dit is een van de hoofdregels in Nederland, vandaar dat ze hier redekijk op tijd zijn.


  Maak melding

 11. GVD gaan ze weer vingerwijzen het moet niet gekker worden hoor. walgelijk.

  Sinds jaar en dag kunnen wachtlijsten niet worden weggewerkt.
  DE OVERHEID HEEFT GEEFTGEEN GELD HIERVOOR.
  Stop stigmatiseren en kom over de brug met geld voor de oudjes.

  Als die oudjes nu ook te weinig te eten hebben moet aan de bel getrokken worden.
  Mevr u heeft juist gehandeld.komen die racisten weer uit hun hol kruipen om te stigmatiseren waarom hebben jullie zoveel haaaaaat?????

  Ik ben moe van suriname.
  Zoveel andere landen waar het goed toeven is mensen betaalbaar Turkije BV en warm.


  Maak melding

 12. Kijken jullie naar filmpjes van TFD om te zien hoeveel dit tehuis krijgt van burgers en donateurs. De Directie moet eerlijk zijn als ze op de bedeltoer gaan en niet eerst voor zichzelf zorgen ipv voor de oudjes voor wie de donaties zijn.
  1vb: Een donateur uit het buitenland schenkt via TFD een vaderdagmaalyijd aan Asiana. Bijna het hele personeel is aanwezig in de keuken bij de verdeling en denkt vooral aan hun deel. Tijdens de verdeling duikt er ineens een man op uit het niets die zijn hand in de bak met kip steekt een stuk pakt en begint ervan te eten. als de TFD dame hem erop aanspreekt zecht hij zoiets van ik ben van het testteam. Ik dezelfde uitzending doet de kok een oproep voor thee en handdoeken want deze verdwijnen zomaar. De filmpjes van TFD zijn mijn levende bewijs.
  Nee Moderator verwijder deze post aub niet want dit is mijn oproep voor een goed onderzoek daar naar de bedrijfsvoering.


  Maak melding

 13. Mevr heeft nog niet eens verteld dat een deel van de oudjes niet eens warm water hebben om te douchen,
  Hierbij doe ik een oproep aan dhr Vismale om te helpen een warm water douche voor de oudjes te laten plaatsen.
  Je kan oudjes 80plus niet meer met koud water wassen is onkan.
  Mensen doneer naar Vismale want van de overheid hoef je niet te verwachten.


  Maak melding

 14. Sammy the Queen 16 september 2021 At 11:17
  Kijken jullie naar filmpjes van TFD om te zien hoeveel dit tehuis krijgt van burgers en donateurs. De Directie moet eerlijk zijn als ze op de bedeltoer gaan en niet eerst voor zichzelf zorgen ipv voor de oudjes voor wie de donaties zijn.
  1vb: Een donateur uit het buitenland schenkt via TFD een vaderdagmaalyijd aan Asiana. Bijna het hele personeel is aanwezig in de keuken bij de verdeling en denkt vooral .

  wat heeft dit te maken met warm douchen van oudjes ,lange wachtlijsten mensen wachten thuis jarenlang op opname wachten enz enz dit soort dingens kunnen ook in andere huizen gebeuren .schrijnend dat Ashiana afhankelijk is van donateurs erg hoor.


  Maak melding

 15. Ach ja, de schuld maar weer in de schoenen van een ander schuiven zoals deze regering continue doet. Als het niet de vorige regering is, dan is men of voorbarig of fout bezig, maar nooooiiit hun schuld. Wat een incompetente rommel. Ze weten totaal niet waar ze mee bezig zijn en dan nog onder leiding van een ezel die Suriname in het buitenland te kakken zet!! Wanneer gaat de Surinaamse pers dit fiasco dat hij werkbezoek noemde met al zijn blamages en stommiteioten tegen het licht houden?


  Maak melding

 16. MIJN GUNST !!!!!!!!!
  DOEN JULLIE OOK IETS IN HUIZE ALBERTINE
  ZELFS ALS DE STATIAGES IETS VAN HUIS MEENEMEN VOOR DE SENIOREN BURGERS WORDT DE DIRECTIE BOOS.HOE MOETEN ZE DAN WERKEN.DEZELFDE PROBLEMEN MAAR EEN IS BANG OM TE PRATEN ANDERS KRIJG JE ONTSLAG.
  A NO KANNNNN !!!!!
  ZE BETALEN AL ZO DUUR.ZAL JE MIDDAG MAALTIJD GESTOOMDE VIS ZIJN MET GRATEN.
  ALBERTINE DIRECTIE LIEG IK !!!!!!

  EBG KAN HET REEDS LANG NIET MEER AAN.DAN PRAAT IK NIET OVER DE SALARISSEN VAN HET PERSONEEL.NEMEN JULLUE MAAR EEN KIJKJE WAT ER OOK DAAR BINNEN GEBEURD.


  Maak melding

 17. @Lucien, deze op geldbeluste figuren beschouwen medische- en zorgvraagstukken als een noodzakelijk kwaad. Maar zij kunnen deze zeer belangrijke aandachtsgebieden niet vermijden. Het liefst zien zij mensen die afhankelijk zijn van de overheidssteun letterlijk sterven.


  Maak melding

 18. Deze mevrouw maakt geen integere indruk, althans bij mij niet!

  Mijn ervaring met huize Ashiana:
  Tijdens het wanbewind van dididrie had ik mijn oom die destijds daar vertoefde bezocht. We hadden zijn nachtkastje gevuld met spullen (tandpasta, badzeep, toiletpapier, scheermessen, paracetamol enz) De zusters zaten te kwebbelen in een kantoortje.
  Er lagen mensen in bed in hun ontlasting. Een man riep dat hij naar het toilet moest, maar er kwam niemand. Mijn vrouw heeft die arme man toen geholpen.
  Een paar dagen daarna toen wij mijn oom weer bezochten was het nachtkastje leeg. De hoofdzuster zei dat ze van niks wist. Alles was meegenomen door ratten (met twee armen en twee benen wel te verstaan)


  Maak melding

 19. ==Mensen, ga werken zodat je later een goede pensioen krijgt en een volwaardige oude dag.
  Dit krijgen sommige mensen die WEL kunnen en konden werken, maar nooit iets hebben gedaan.
  De Overheid moet mensen inderdaad helpen, maar ook ervoor zorgen dat een ieder gaat werken.

  Je handen optillen voor de Overheid is een ramp op oude leeftijd.


  Maak melding

 20. Directie en personeel moeten hun handen in eigen boezem stoppen.Dagelijks tassencontrole bij het verlaten van het gebouw als ze naar huis gaan.
  Er wordt flink proletarisch gewinkeld daar .
  Pe deng wroko drape de moesoe njang, denken ze.


  Maak melding

 21. Nog een boodschap voor Lulo Kafowroe en RobGay; hier op wtk. modder lopen gooien, zet geen zoden aan de dijk. Als je vaderland je zo geliefd is, ga je daar nuttig maken, er is genoeg te doen. Jullie voormalige leiders hebben een puinhoop gemaakt van het land. Er zijn feiten genoeg, waar jullie inhoudelijk nooit op ingaan (hooghart behandeling in Columbia, onroerend goed gekocht met geld van SZF, boefdraad gevlucht, 100 milj. van de postspaarbank, 4 miljard aan leningen, aloe baba met zijn aankoop van aardappelen en uien voor $100.000, op de valreep nog even 1600 mensen aangenomen bij de overheid)
  En by the way…Ik zit niet op een reactie van jullie te wachten, dus bespaar me jullie onzin want dat lees ik toch niet. Stelletje landverraders!


  Maak melding

 22. Sip 16 september 2021 At 11:45
  Sammy the Queen 16 september 2021 At 11:17
  Kijken jullie naar filmpjes van TFD om te zien hoeveel dit tehuis krijgt van burgers en donateurs. De Directie moet eerlijk zijn als ze op de bedeltoer gaan en niet eerst voor zichzelf zorgen ipv voor de oudjes voor wie de donaties zijn.
  1vb: Een donateur uit het buitenland schenkt via TFD een vaderdagmaalyijd aan Asiana. Bijna het hele personeel is aanwezig in de keuken bij de verdeling en denkt vooral .

  wat heeft dit te maken met warm douchen van oudjes ,lange wachtlijsten mensen wachten thuis jarenlang op opname wachten enz enz dit soort dingens kunnen ook in andere huizen gebeuren .schrijnend dat Ashiana afhankelijk is van donateurs erg hoor.
  ===========================================
  @Sip
  ===========================================
  Kijk met mensen als jou verstaan zelfs de kunst van Jip en Janneketaal oftewel broko ing na ptjieng moni niet en nog minder dat van het citeren. Mevrouw Brenda v Daal bedelde weer es levensmiddelen zoals broodbeleg kip bruine bonen en zulks ik heb het niet over warm water gehad en heb een bron gegeven waar je mijn post kan bekijken dus sdong fi straks zijn je data en beltegoed op.


  Maak melding

 23. Héél goed van de Overheid om direct de feiten op tafel te leggen.

  Zoals gewoonlijk alweer een niet-functionerende paars fam & friends benoeming, die nooit heeft gehoord van managen.

  Waarom heb je conform de regels niet 2 maanden terug de aanvraag ingediend.
  Waarom slinger je één dag voor het tekort een filmpje op social media.
  Je moet je schamen, want je speelt Russische roulette met bejaarden, alleen maar om het ministerie te besmeuren.

  Ongeschikt!


  Maak melding

 24. Geen enkel bejaardentehuis wordt hier gesubsidieerd. Dus die quasi verontwaardiging mag in de prullenbak.
  De bewoners betalen maandelijks keihard voor een plekje ook in suri, dus ik snap die constante subsidie niet. Is het bedrag onvoldoende, verhoog de bijdrage.

  Van wieg tot graf worden die suri’s gesubsidieerd, notabene in een onderontwikkeld land waar er haast geen belasting wordt afgedragen.


  Maak melding

 25. Sabaku: “een jaar geleden trad deze regering aan en plotseling moet iedereen iets van deze overheid”. Wel beste Sabaku, bij wie moet de directie van huize Ashiana als eerste aankloppen, bij de regering Bouterse, Venetiaan of nog mooier, de koloniale regering van de 18e en 19e eeuw?. En in dit geval deed de directie een oproep naar de gemeenschap en de huidige regering vindt dat ze voorbarig geweest zijn. Het is ook nooit goed. De vorige regering had de instelling van A No Mi. Jij wil dat deze regering moet zeggen No Kon Na Mi, maar als men dat doet, word je boos.


  Maak melding

 26. Els 16 september 2021 At 11:15
  Sip 16 september 2021 At 11:25
  Luciën Karwofodi 16 september 2021 At 11:55
  RobG 16 september 2021 At 12:35
  ==================================

  En natuurlijk aan alle volgende rioolratten. Lezen jullie de reacties hier van de mensen die ervaring hebben met deze directies en de tehuizen. Jullie zijn zo blind en vijandig naar de huidige regering toe, dat jullie niet eens doorhebben dat jullie met zoveel stommiteiten hier komen aankakken…
  Natuurlijk is alle chaos en ellende de schuld van jullie afgod. Als die Vorige regering van jullie zo goed was, WAAROM STAAN ZIJ ANNO 2021 DAN AAN DE ZIJLIJN EN HEBBEN ZIJ NU HELEMAAL NIETS TE VERTELLEN? HEEFT HET VOLK IN MEI 2020 NIET VOORGOED MET ZE AFGEREKEND?


  Maak melding

 27. Henkes 16 september 2021 At 15:16
  ==============================

  Henkes, je valt erg tegen, je begint met precies dezelfde stomme redeneringen te komen als de rest van die paarse rioolratten. Dat had ik toch niet van jou verwacht.
  Je hebt helemaal gelijk, natuurlijk moeten ze bij de overheid aankloppen, maar dan wel op tijd. En dit laatste was nu juist de rode draad in mijn korte betoog. Maar door je haat en vijandigheid lees je daar weer over heen en neem je alleen de bijzaken tot je. Jammer…..weer zo’n misplaatste stommiteit.


  Maak melding

 28. Zo zie je maar weer.
  Gisteren wist debby nog te melden, dat de overheid alle subsidies van sociale instellingen, heeft ingetrokken. Vandaag komt de aap uit de mouw.

  Toch zijn er nog steeds hele volksstammen die dagelijks likkebaardend deep Fakenews verorberen, alsof het hun laatste avondmaal is!

  Komt het van paars,
  Dan is het niet waar!


  Maak melding

 29. Hindoestanen zijn vaak zo dom als de achterste van een slang.
  Ze geven hun eigen instituten zomaar weg. Bijv. deze Ashiana, dat voor Hindoestanen bestemd was. Maar ook bijv. de Hindoestaanse begraafplaats Sarvodai. Creolen cremeren niet, komen dan begraafland tekort en de domme Hindoestanen staan dan hun eigen begraafgrond af. Als straks Hindoestanen begraafland tekort gaan komen, krijgen ze geen ene moer van wie dan ook. Of zoals die Hindoestaanse school in Amsterdam die zo nodig het geweldige HIndoestaanse feest Ketikoti moet gaan vieren.
  Hindoestanen zijn te ver doorgeseculeerd. Ze moeten een voorbeeld nemen aan de Chinezen, die al hun rechten goed in het oog houden en geen enkele recht afgeven. Waarom zouden ze? Vooral als anderen zich teveel frivoliteiten willen permitterenen hun eigen zaken niet goed managen?
  De domme Hindoestaan wil altijd opdraaien voor de fouten van anderen. Het lijkt wel in de Hindoestaanse genen geprogrammeerd te zijn.


  Maak melding

 30. Sabaku , die els, sip , luci..k.t , robg – en henkes zijn paarse ratten , en paarse ratten hebben geen ouders en grootouders , ze zijn geworpen door die zombie bouta , waar ze wel gelijk aan hebben is dat die bouta een ouwe zak is , maar die heeft geld genoeg , gestolen van het gewone volk , ja ook van de oudjes , dus paarse ratten als jullie wat te mekkeren hebben ga dan naar die ouwe zak bouta en zeur hem aan zijn domme kop.


  Maak melding

 31. Jaichand. Aan de naam hoor je dat het een hindoe betreft. Aan zijn postings merk je telkens weer hoe geïndoctrineerd hij is door zijn ouders. Jongeman, je hebt een achterlijke opvoeding gehad en de wereld van jou- en je ouders is nog kleiner dan een mosterdzaadje.
  Ga je verdiepen in andere culturen en leer je naaste lief te hebben.
  Pas dan kom je tot rijkdom in je leven.
  En by the way,..ik heb melding gemaakt van jou racistische post in de hoop dat de webmaster er wat mee doet.


  Maak melding

 32. Weer een manier op het huidige kabinet in diskrediet te brengen. Deze mevrouw mag zich de ogen uit haar kop schamen, en zichzelf afvragen of ze de juiste persoon voor de job is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.