Structureel plan voor regelmatig onderhoud Palmentuin

11
Structureel plan voor regelmatig onderhoud Palmentuin

Aan de hand van de nieuwe samenwerking tussen de Directoraten Bestuurlijke en Administratieve Aangelegenheden van het Kabinet van de President, Cultuur en Openbaar Groen is een structureel onderhoudsplan, uiteengezet voor regelmatig onderhoud van de Palmentuin. 

De Palmentuin verkeerde geruime tijd onder zeer slechte staat. Na een schrijven van Cultuurdirecteur Roseline Daan naar haar collega Bestuurlijke en Administratieve Aangelegenheden van het Kabinet van de President Adjaykoemar Moensi over de slechte conditie van de Palmentuin en de nadere aanpak, is terstond actie ondernomen en zijn gesprekken gevoerd met de OD Openbaar Groen Sudhir Chotkoe en Chan Rambali, hoofd Terreinen, Bermen en Straten Openbaar Groen.

De functionarissen waren het erover eens dat het regulier opschonen van de Palmentuin van de grond moet komen. “Er is nu al een grondige schoonmaak gedaan. Er zijn bomen geïdentificeerd die ziek zijn of die zelfs in zodanige staat verkeren dat ze zullen moeten worden opgeruimd”, licht OD Cultuur Clifton Braam toe. Die bomen zijn met een blauwe kruis aangemerkt. De Afdeling Gebouwd Erfgoed houdt toezicht op dit monumentaal erfgoed en zal ook hierin adviseren.

“Het was erg en er zijn tal van redenen die we kunnen aanhalen waarom het zo ver is gekomen waaronder de vele lock downs. Maar we willen vooruitkijken en nu zijn er al stappen ondernomen om alvast de reguliere schoonmaak onder handen te nemen” stelt Braam enthousiast. Hij herinnert het publiek eraan dat de Palmentuin een Nationaal cultuurcentrum is welke is erkend door de UNESCO als te zijn een Erfgoed Site in de historische binnenstad. Des te meer dat het Directoraat het als zijn verantwoordelijkheid ziet om het onderhoud van de tuin te helpen coördineren.

In 2018 was er een plan “Rehabilitatie en Verfraaiing van het Cultureel Centrum Palmentuin”, legt de OD Cultuur uit. Er was in die periode een start gemaakt met het planten van nieuwe koningspalmenbomen en planten en oude bomen weghalen. Toen was Iwan Wijngaarde erbij gehaald om vanuit zijn expertise het plan te begeleiden. De nieuwe samenwerking heeft geleid tot het uiteenzetten van een structureel onderhoudsplan.

De Palmentuin valt onder het Kabinet van de President, aangezien het behoort tot de achtertuin van het Presidentieel Paleis. Echter, omdat het een monumentale site gaat, valt de verantwoordelijkheid van toezicht op de schouders van het Directoraat Cultuur. Daar hoort ook onderhoud bij waarvoor nu Openbaar Groen als werkarm is aangetrokken.

11 REACTIES

 1. Hoe staat het met de opbrengsten van waka pasi? Het is ook onderdeel van palmentuin en de kiosken worden verhuurd vóór 1500 srd pm. Of is het een prive stichting van ingrid surikartelmother, waar de regering zijn vingers niets aan wil branden? Enfin, met de opbrengsten kan ook palmentuin worden onderhouden. Het hoeft niet uit een ander potje.


  Maak melding

 2. Dat is helemaal waar wat je zegt Latour Posse!

  Goed initiatief, de laatste keer toen ik er was zag het er vreselijk uit. Overal plasticflessen en dode takken. Ook de palmentuin heeft moeten lijden onder 10 jaar wanbewind en onbehoorlijk bestuur.


  Maak melding

 3. Ja, Clifton Braam, 1+1= allang geen 3 meer, dus dan maar heulen met de vijanden van het volk. Dezelfde mensen die jij en je maten talloze keren op de hak hebben genomen en neergezet als a-nationalisten, maar nu wel bij de vleespotten zitten….ja,….dan maar een bavetje voor, bestek in de hand en mee eten toch?


  Maak melding

 4. Lucie, heb je kasiri gedronken of met opa D vredespijp gerookt meteen witte poeder erin? Je reactie slaat totaal nergens op. Goed en begrijpend lezen is een kunst. Maar ja, het is niet voor een ieder weggelegd alfa 84.


  Maak melding

 5. De aanpak van het werk op de foto is Poppenkast. Er moeten moderne en betere middelen zijn om het werk goed aan te pakken dan op deze manier.

  Stop ermee en ga met de juiste middelen aan de slag.


  Maak melding

 6. Heel goed plan👏, misschien de junkies eruit verbannen, dat zou ook een veilig gevoel kunnen geven.
  En de first big graaier lady Ingrid B, maakt hopelijk geen gebruik meer van haar incasso recht op dit project🙄.


  Maak melding

 7. De Palmentuin moet opnieuw worden ingericht en dat moet planmatig geschieden. Alle oude palmbomen moeten eruit en nieuwe diversiteit aan palmen moeten worden gepland. Maak er een themapark van met verschillende palmen die in Suriname voorkomen. Halen jullie een deskundige hiervvor binnen. Niet overlaten aan die halfwas tuinmannen van Openbaar Groen. Die missen iedere kennis die daarvoor nodig is. Hun kennis is net toereikend voor de inrichting van hun eigen tuin


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.