Staat betaald deel van rente aan Centrale Bank van Suriname

7
suriname-surinaamse-dollar-srd

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning en governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben de afgelopen week weer een van de financiële problemen tussen de Staat en de CBvS opgelost. Een deel van de rente aan de CBvS is betaald. De Staat heeft daar namelijk grote schulden en aan de verplichte betalingen van de rente is nu voldaan. Dat kon door geld dat is vrijgekomen door betere structurering van de staatsschuld. 

Bij een overeenkomst van 1 november 2019 gaf de Staat de royalties van Grassalco in zekerheid aan de CBvS. Door consolidatie en betere structurering van de staatsschuld, kwam USD 20 miljoen oftewel SRD 411 miljoen beschikbaar voor de Staat. Deze vrijgekomen middelen werden besteed aan verplichte betalingen van rente aan de CBvS. Op grond van afgesproken monetair beleid moet ten minste de rente op al die schulden betaald worden, en in elk geval minimaal SRD 300 miljoen. 

Door beter bestuur komt er geld vrij en dat geld is nodig voor het herstel van de economie. Op langere termijn is dat in ieders voordeel, op korte termijn merkt de bevolking helaas niet veel van dat geld. Maar de monetaire autoriteiten zijn vastberaden om door te gaan totdat alle problemen zijn opgelost. 

Die inspanningen en resultaten worden ook buiten de grenzen gezien en erkend. Het Internationaal Monetair Fonds stuurde de afgelopen week al een officieel bericht uit over de belangrijke vooruitgang in de wederopbouw die Suriname op eigen kracht tot stand wist te brengen. 

7 REACTIES

 1. Het volk snapt er niets van. Waarom worden de schulden van de staat aan de CBVS niet gepubliseerd? Een stiekum afroaming? Op weg naar een lagere valuta koers?


  Maak melding

 2. Tungak,
  Snapt het volk er niets van of snap jij er niets van. Heb jij een enquête gehouden onder het volk. Als het het volk toch niets van snapt, waarom moet iets gepubliceerd worden.
  Note: een groot deel van het Sur volk is onderontwikkeld, gaan ze toch niet snappen.

  Debbie,
  Alweer een vooruitgang, ook al ga je dit niet snappen. Zelfs het IMF heeft hierop positief gereageerd. Een vooruitgang voor deze regering en een nederlaag voor jou.


  Maak melding

 3. Met hele kleine stapjes komt het land weer uit alle chaos en ellende waarmee de vorige destructieve dieven gilde het land mee opgezadeld had.
  Het volk moet nog heel even geduld hebben en zich niet laten beïnvloeden door die smerige rioolratten die tijdens het vorige bewind hun bek hielden en toekeken hoe het land naar de verdoemenis werd gebracht.
  Hetzelfde geldt voor die zogenaamde gebundelde vakbonden die hun verantwoordelijkheid niet durven te nemen en weer chaos in het land willen veroorzaken. Waar waren zij toen de vorige regering tien jaar lang systematisch het land leegplunderde. Nooit één tegen reactie van ze gehoord.


  Maak melding

 4. Vrijwel dagelijks zijn er acties in Suriname voor hogere lonen, acties voor betere voorzieningen of acties tegen het afbouwen van subsidies. Zo hebben een aantal bonden een ultimatum gesteld aan de regering om binnen 14 dagen alles en nog wat op te lossen. Ook wordt geëist dat de gesprekken met het IMF om tot een oplossing te geraken worden stop gezet. Ik vrees dat delen van de Surinaamse samenleving onvoldoende besef hebben in welke situatie het land terecht is gekomen. Het is bekend dat de vorige regering er een complete puinhoop heeft achter gelaten met enorme schulden. Als burger weet ik dat het niet verstandig is om meer uit te geven dan mijn inkomen. De mensen die nu acties voeren willen blijkbaar dat de huidige regering door gaat met hetzelfde beleid van lenen, want ze komen niet met alternatieven.


  Maak melding

 5. Denise 5 augustus 2021 At 11:53
  ‘Ik vrees dat delen van de Surinaamse samenleving onvoldoende besef hebben in welke situatie het land terecht is gekomen’

  Het klopt helemaal wat je zegt. Dit deel van de bevolking heeft niet de kans heeft gehad om zich goed te ontwikkelen. Daarom ontbreekt bij hen het besef van de werkelijke situatie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.