Bacheloropleidingen Elektrotechniek en Biologie (AdeKUS) geaccrediteerd

3
Bacheloropleidingen Elektrotechniek en Biologie (AdeKUS) geaccrediteerd
Kernteam visitatie/accreditatie Elektrotechniek bijeen na ontvangen positief advies.

De Bacheloropleidingen Elektrotechniek (Faculteit der Technologische Wetenschappen) en Biologie (Faculteit der Wis- en Natuurkundige Wetenschappen) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname zijn op 24 juni 2021 geaccrediteerd door het Nationaal Orgaan voor Accreditatie (NOVA). Vanwege de Covid-19-pandemie vonden de visitaties in december 2020 virtueel plaats. Met de accreditatie van deze opleidingen telt de Anton de Kom Universiteit van Suriname 15 geaccrediteerde opleidingen, waaronder 8 Bacheloropleidingen en 7 Masteropleidingen. 

Biologie
De bacheloropleiding Biologie, die officieel is opgestart in november 2018, is de eerste wetenschappelijke bacheloropleiding Biologie in Suriname. Om de kwaliteit van het onderwijs te garanderen kent de opleiding een tweejaarlijkse instroom. De studierichting Biologie vormt, met inachtneming van de bijzondere biodiversiteit van Suriname als onderdeel van het Guyana Schild, gekwalificeerd natuur-biowetenschappelijk kader. De afgestudeerden zullen o.a. inzetbaar zijn in het proces tot behoud, bescherming, herstel en duurzaam gebruik van de biodiversiteit en ecosystemen van Suriname en de regio. In aanvulling op de kennis, inzichten en vaardigheden in het vakgebied worden studenten ook academisch gevormd waardoor zij de vaardigheden krijgen om natuur-biowetenschappelijke problemen te kunnen onderzoeken en op te lossen. De studenten worden ook voorbereid op aansluitende masteropleidingen in Suriname en in het buitenland alsmede op een loopbaan gerelateerd aan de biologie.

Elektrotechniek
De studierichting Elektrotechniek (ET) bestaat al 44 jaar. Na een positieve beoordeling door de Technische Universiteit Eindhoven in een peer review in 2015, is de opleiding nu ook geaccrediteerd door het NOVA. De opleiding kent twee afstudeerrichtingen, namelijk Energietechnieken en Informatietechnieken, waarbinnen een keuze gemaakt kan worden tussen Telecommunicatie en Informatica. Afgestudeerden hebben de mogelijkheid om een vervolgstudie te doen of de arbeidsmarkt te betreden. De studierichting ET heeft de afgelopen tientallen jaren haar nut bewezen door de vele afgestudeerden die nu senior technische posities bekleden bij bedrijven als NV. EBS, Telesur, Staatsolie en andere bedrijven. Ook in het buitenland bekleden alumni senior technische en managementfuncties. De accreditatie is een belangrijke mijlpaal en bekroning voor de studierichting ET die een significante bijdrage levert op het gebied van onderzoek en human resources voor de productiesector van Suriname. 

3 REACTIES

 1. Gefeliciteerd ADEKUS met de accreditation van NOVA. Zal wel veel geld gekost hebben. Goed dat je een Masters als vervolg hebt en ook in het buitenlanf je studies kan afsluiten.


  Maak melding

 2. Adek moet opgedoekt worden en dan mogen ze opnieuw beginnen. 80 % van wat daar les gft mogen ze opdonderen
  Met deze gasten krijgen we nooit echte afgestudeerden..


  Maak melding

 3. Aan de faculteit Biologie wil ik de volgende opdracht geven. Open een afdeling fytotherapie en ga niet alleen medicinale planten onderzoeken, maar probeer ook biologische insecticiden te ontwikkelen voor landbouwers en andere huishoudens. Die kankerverwekkende chemische troep hebben wij niet nodig.
  Als ik in staat ben om 8000 kilometer ver van Suriname met huis, tuin en keukenspullen in mijn eentje en zonder subsidie met enkele Surinaamse kruiden met succes slakken, mieren en bladluizen in mijn tuin te bestrijden, kunnen jullie dat ook. Jullie hebben daar honderden planten ter beschikking die hiervoor in aanmerking komen. Die groeien bij wijze van spreken langs de weg of in jouw achtertuinen.
  Zet op een heel goedkope wijze de universiteit van Suriname op de wereldkaart door je koppie koppie te gebruiken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.