‘Onverantwoorde overconsumptie afgelopen tien jaar in Suriname’

68
Socioloog Deryck Ferrier

Suriname heeft in de afgelopen tien jaar een verschrikkelijke vorm van onverantwoorde overconsumptie gekend. Het gevolg hiervan is dat veel productieprocessen zijn gaan stagneren en zelfs helemaal verdwenen. Socioloog Deryck Ferrier zegt dat hiermee ook veel goederen en diensten die werden voortgebracht verdwenen zijn, zonder dat daarvoor iets in de plaats kwam.

Ferrier, directeur van het Centrum voor Economisch en Sociaalwetenschappelijk Onderzoek (CESWO), gaat in op de financieel-economische situatie, waarbij hij zijn licht laat schijnen op onder meer de geldontwaarding en stijging van de consumentenprijzen.

Hij geeft aan dat ondanks het wegvallen van productieprocessen het consumptieniveau constant is gebleven dan wel toegenomen. Hij benadrukt dat de steeds groter geworden consument het overheidsapparaat is. Voor herstel moet daar begonnen worden, wat hij echter niet meteen ziet gebeuren.

De socioloog benadrukt dat de ontwaarding zoals wij die vandaag beleven in 2014 is ingezet, maar zich thans manifesteert. “De dekkingsreserves die zijn opgemaakt onder leiding van de toenmalige overheid, hebben het alleen maar erger gemaakt”, zegt Ferrier. “We zijn nog niet aan het eind van de rit”, voegt hij eraan toe. De ontwaarding kan volgens hem niet met wetgeving gestopt worden, maar wel met productie.

Ferrier legt de ontwaarding van de SRD uit als het gevolg van ontwikkelingen die zich in de economie hebben voorgedaan. Die ontwikkelingen zijn niet alleen op het gebied van vraag en aanbod, maar ook wat betreft productie, import en export. Een voornaam aspect is de dekkingsreserve van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in relatie tot de liquiditeitenmassa van de Surinaamse economie en de omloopsnelheid van het geld. De geldontwaarding begint met het depreciatiesproces en wordt uiteindelijk bevestigd met de devaluatie.

Volgens de socioloog was het herstelproces in de periode 2000-2010 al in belangrijke mate onder controle gebracht. “Na 2010 heeft men die controle-instituten stelselmatig ontmanteld en is men contrair daaraan gaan werken. De ontwaarding als gevolg van de veranderingen die zich daardoor in de economische bedrijvigheid hebben voltrokken, is met een grote klap neergekomen en zelf door de overheid in de hand gewerkt.”

“Wat zich nu voltrekt is een ingewikkelde zaak”, gaat Ferrier verder. Het heeft volgens hem niet alleen te maken met monetaire verhoudingen of productie. “Het betreft het hele stelsel van bedrijvigheid, arbeid en input, productieprocessen, markten die je onder controle moet krijgen.” 

68 REACTIES

 1. Dit is een maat te groot om precies door te hebben wat hieraan gedaan kan worden. Suriname kan veel deskundigen hebben in binnen en buitenland, maar oplossingen komen niet.
  Kan er geen studie hiernaar gemaakt worden? er moet toch ergens een oplossing voor gevonden worden?
  Het zal geen Haïti worden, maar wij zijn er niet ver vanaf.
  gemodereerd

 2. Meneer ferrier, dat krijg je als het mandaat is gegeven aan een criminelen oplichters organisatie die heet NDP?
  Suriname is 30 jaar achteruit gegaan??


  Maak melding

 3. Het is exact wat er gaande is en de vraag is wat wij eraan kunnen doen, nu diverse grote dieven het land blijven uithollen. De violet gelijkende gezinnen zullen niet blij zijn met het stuk van FERRIER.


  Maak melding

 4. Wat meneer ferriet schijf moet een iedere surinamers dit lezen, en dan pas gaat men praten waar het probleem is begonnen in Suriname, meneer ferrier is een econoom, hij snapt het?zins 2010 is het probleem onstaan, 10 jaar lang?


  Maak melding

 5. Geen enkele ndp,er is schoon , allemaal zijn schurken en boeven. Suriname moet bescherm/behoed worden tegen deze ndp,ers. Ze mogen nooit meer gaan regeren. Dit moet vanaf de lagere school aan alle kinderen verteld worden. Ook over alloe baba moet men rond gaan vertellen hoe hij valuta van spaarders stal om zgn.aardappelen en uien te gaan kopen.
  gemodereerd

 6. Een heldere en goed onderbouwde analyse, die waarschijnlijk te hoog gegrepen is voor paarse klootzakken als RobGay en Paki-RAT-igri. Dankzij 40 jaar wurggreep door de veroordeelde drugscrimineel en massamoordenaar DDB is Suriname afgegleden tot een FAILED STATE met een DEFAULT-status.


  Maak melding

 7. Zie het alls een kleuter die de afgelopen 10 jaar in de koeketrommel vlink tekeer is gegaan.
  Ontverantwoord en geen besef hebben dat het gevolgen kan hebben voor de toekomst.
  Ik hoop dat dit een wijze les is voor toekomstige regeringen. En mag de geschiedenisboeken in gaan als les van de 10 “Donker Paarse Jaren ”
  Als het land er wat van is opgestoken dan is het niet voor NIETS geweest.
  Hoop niet dat het 3 keer moet gebeuren voor ze er wat van leren


  Maak melding

 8. Het verhaal van meneer Ferrier is de zoveelste poging van een onbenul die hoopt de NPS te rehabiliteren. Deze man denkt nog steeds innoudecpatronen. Zijn verhaal is eenzijdig, populistisch en gaat voorbij aan de ellendige periode die het volk moest ondergaan tot 2010 onder de regering Venetiaan. Dit was dan ook de reden waarom de combinatie NPS/VHP de verkiezingen grandioos verloor.

  De regering Bouterse was bij haar aantreden genoodzaakt om een injectie aan de Surinaamse economie te geven. Het ging zelfs zo goed met de Surinaamse economie dat verschillende landen en internationale organisaties Suriname werd niet meer categoriseerden als een ontwikkelingsland. Suriname kreeg geen ondersteuning meer t.b.v. ontwikkelingslanden.

  Er was ook sprake van een groot tekort aan energie dat dreigde te ontstaan door de toegenomen economische activiteit.Velen riepen in koor dat de Surinaamse economie oververhit raakte.Er ontstond ook een tekort aan goed geschoolde vakkrachten. Maar toen kwam er in 2014 een terugval door het kelderen van de wereld olieprijzen en een behoorlijke daling in de Wereld marktprijs voor goud. De overheid kreeg hierdoor minder inkomsten en dat had haar weerslag op de economie van het land.
  gemodereerd

 9. Sorry hoor ,met alle respect ,het probleem van Suriname is een mentaliteitskwestie. Het probleem bestond al langer en kun je met de beste wil van de wereld niet terugvoeren op tien jaar beleid van de NDP. Er is geen afbakening wat dat betreft. Slechts individuen en organisaties die het gemunt hebben op de NDP, zullen zo praten. Suriname is in 1975 onafhankelijk geworden. Vraag aan Pengel ,Lachmon en Arron wat ze met het ontwikkelingsgeld gedaan hebben.

  Heeft een gedeelte van dat ontwikkelingsgeld zijn weg kunnen vinden in betere woonwijken en straten ,medische zorg etc. Nee ,het antwoord is kort en krachtig. De elite te Leonsberg heeft goed voor zichzelf gezorgd. In Nederland en andere landen betaal jij je scheel aan belastingen. Je ziet wel waar het geld naartoe gaat. In Suriname betaal je belasting voor het niet onderhouden van wegen ,erbarmelijke ziekenzorg, slechte woonhuizen ,slecht onderwijs , maak maar zelf het rijtje af. In hoeverre heeft de Frontregering verbetering aangebracht. Nul ,komma nul, want die problemen bestonden al en men heeft nooit voor verbetering gezorgd. Het is altijd geweest ,ikke ikke en de rest stikke. Dáár ligt het probleem! Venetiaan heeft nooit de eindjes bij elkaar geknoopt. Minder asociaal zijn en meer met je medemens rekening houden. Dat is de taak van de huidige regering. En anders , wegwezen! Men spoort gewoon niet indien men de problemen van Suriname in de afgelopen tien jaren even wil afbakenen. A no e wroko so!


  Maak melding

 10. @RobG
  ben je echt zo dom?
  Ken je geschiedenis! Vanaf 1980 is het begonnen. Ken je de lege schappen in su nog?
  Surinamers willen alles gratis! Er werd ggestemd tegen de verspillers. Meneer Venetiaan heeft
  geprobeerd door te sparen de surinamers te helpen maar wij begrepen dit niet!
  Toen kozen mensen die alles gratis wilden voor DDB(DiDiBrie)
  Vene had veel achtergelaten.
  Denk na voordat je iets zegt of schrijft
  Ga geen lafaards steunen!
  gemodereerd

 11. @Pakiratigri: Ik begon vol hoop aan je schrijfsel Maar toen je Pengel ging noemen stopte ik en wist dat je je paarse fouten iets verder onder de mat schoof. De eerste keer dat Suriname in een vergelijkbare situatie als nu bevond was tijdens en na het bewind van Wijdenbosch en dan wil ik het niet over de revo nadelen hebben. Durf jij met je hoofd op het schavot te zweren dat de afgelopen 10 jaren Suriname hebben opgebouwd?
  Wl je beweren dat de vorige regering geen IMF hulp heeft gevraagd en misbruikt en nooit heeft afgelost?
  Je vergiste je om de naam van Pengel te noemen, de Stuwdam is uit zijn periode.


  Maak melding

 12. en de grote ontkenners proberen ndp weer schoon te praten
  hoe verklaar je dan dat ndp in 10 jaar niets voor het land heeft kunnen doen?
  en het land slechter heeft achter gelaten dan toen ze begonnen?

  hoe verklaar je dat dan?
  waarom zijn er onder ndp veel regels en wetten bijgekomen tbt zelfverheerlijking van hooggeplaatsten in de regering?
  waarom heeft ndp in tijd van nood niet op de rem getrapt betreffende belachelijke uitgaves?
  waarom is het grootste gedeelte van het land verdeeld en verkocht aan een kleine groep mensen waar het land totaal niets aan verdiend?
  hoe kan het dat er in die 10 jaar zoveel uitgaves gedaan zijn die niet betaald konden worden en tevens ook nog nutteloos waren?
  waaronder de levenslange uitbetalingen aan ex-regeringsleden en het elke keer opnieuw aanschaffen van auto’s

  kunnen robg en pakiratigri dat even uitleggen?


  Maak melding

 13. Uitstekende analyse!
  Slimme en wijze man oudere.

  Ik mis inderdaad, zoals paki benoemd, de mentaliteitsverandering oftewel gedragsverandering. Ontzettend belangrijk voor de groei.
  Het gedrag vd mensen is afgedaald naar zero. Ze zijn gemanipuleerd en omgekocht met kruimels en vrijheid. Vrijheid v alles wat illegaal is mag, deuren open voor internationale crime, hosselen 1 dag en de rest vd week in een hangmat was normaal. Kortom, materialistisch, narcistisch, gebrek aan empathie en compassie. Ja dat valt onder overconsumptie, drank, drugs en pokoe. In de volksmond; njang dringie prisieri.

  Uitzonderingen hebben vorig jr anders gestemd. Degene die overstag zijn gegaan en nu klagen, ontberen algemene ontwikkeling. Waarom?
  Ondanks alle financiële, criminele en pandemie ellende, staat Suriname recht overeind. Relativeren is aan te bevelen; neem eens een kijkje in landen als Haiti, Columbia, zuid Afrika, Hongarije, Cuba, Peru, Argentina etc etc.


  Maak melding

 14. “het probleem van Suriname is een mentaliteitskwestie. Het probleem bestond al langer en kun je met de beste wil van de wereld niet terugvoeren op tien jaar beleid van de NDP.”

  dat van die mentaliteitskwestie klopt
  en dat is veel erger gemaakt onder ndp met hun 7 even baantjes en baantjes waarvoor niets gedaan hoefde te worden of niet eens kwalificaties voor nodig waren
  ndp heeft het ambtenaren apparaat ontzettend vergroot wat compleet onnodig en nutteloos was
  kijk wat ze het laatste jaar deden? 20.000 mensen aannemen zodat ze op ndp zouden gaan stemmen? waarvan de meeste nooit gewerkt hebben en nu nog steeds aan het staats infuus zitten.
  bouta heeft in 2010 een schijn welvaart gecreeerd en is toen met zijn indoctrinatie begonnen
  waardoor de generatie daarop nu geen ene reet uitvoert en alleen geld probeert te ontvangen voor niet geleverd werk
  door het vernietigen van de mentaliteit is het productie proces ook om zeep geholpen
  want waarom werken als je gratis geld kan krijgen?

  het mooiste van de np ontkenners?
  dat ze proberen voorgangers de schuld te geven, wat totaal niet belangrijk is.
  je moet juist elke regeringsperiode apart bekijken
  waar is een regering mee begonnen en waar zijn ze mee geeindigd
  10 jaar ndp? dan zie je alleen maar dat het over de jaren slechter en slechter gaat.
  dus zelfs een blinde kan zien dat ndp ook een hand heeft gehad in de downfall van suriname
  net als wat nu het geval is met santokhi….. de downfall is nog steeds gaande.
  want het verkwistende gedrag van 10 jaar ndp wordt gewoon blind voortgezet door de huidige regering
  ferrier heeft gelijk…. als je het rot vind? dan ga je het de komende jaren helemaal niet leuk meer vinden want het wordt nog veel erger.
  en het zijn de nuttelozen die het in stand houden, terwijl ze de regering lopen te vervloeken
  terwijl ze zelf al het geld opvreten


  Maak melding

 15. in 2010 heb je gezien dat het opeens veel slechter ging
  toen de nep welvaart van bouta een halt werd toegeroepen
  helaas zijn er toen geen stappen ondernomen om alle geldverslindende dingen van de ndp een halt toe te roepen
  toelages, extra personeel,nieuwe auto’s, bevorderingen van mensen zonder enige kwalificaties.
  santokhi had gewoon hard op de rem moeten trappen en veel van die opvreters er uit moeten gooien.
  zijn grootste probleem?….abop…. een grote groep met opvreters die hij nodig had om te regeren.
  en zie nu??? meestal lijkt het alsof die brunswijk president is, en besluiten neemt die eigenlijk bij de president liggen?
  en santokhi doet er niets aan?? een falend beleid dus… dus de downfall gaat verder


  Maak melding

 16. =Zolang mensen NIET kritisch naar zich zelf gaan kijken en toegeven dat er wel fouten zijn gemaakt zal het NOOIT goed gaan met dit soort mensen. Ook vooral als dit soort mensen de leiding van het land overnemen.

  Vaak genoeg heb je dan met NARCISTEN te maken.!!!!!


  Maak melding

 17. Dit komt door een foutief karaktereigenschap van de Surinamers zelf. Ze stemmen op mensen die populair zijn (popie Jopies) en die geen kennis van zaken hebben in plaats van niet belende mensen met kennis. Kijk wat er gebeurt als je een stelletje imbecielen het bestuur van een land toevertrouwen. Ze maken er een ramp van en geven anderen de schuld. Kijk maar naar die Parmessar. Heeft hij niet gezegd dat hij teleurgesteld is in Chan omdat deze geen kwijtschelding kreeg voor de lening van de NDP bij Oppenheimer.
  Parmessar: mijn reactie was: in jouw ogen heeft de NDP dus het recht om het land kapot te maken en de VHP heeft de plicht om het land uit de rotzooi te halen. Schaam je.Ramppoliticus.


  Maak melding

 18. “Surinamers” en mensen die naar Suriname komen, denken vaak aan zo snel mogelijk geld verdienen. Duurzaamheid en continuïteit daar word nauwelijks aan gedacht. Slechts een kleine groep denkt eraan.

  Met oog op de 4e industriële revolutie, die nu al plaatsvind in de wereld, ga je het moeten hebben van innovatie en niet van consumptie.

  Alleen maar consumeren leidt tot vetzucht en morbide obesitas, immobiliteit en uiteindelijk de dood…

  Maar ja, ik ben een onbelangrijke burger dus ik zal maar wat kletsen…


  Maak melding

 19. Deze man noemt zich socioloog maar hij slaat de plank helemaal mis met zijn commentaar. Hij moet vanuit zijn discipline de sociologie een analyse maken over welvaart en armoede toen en nu in Suriname. Sociologie gaat over intermenselijke verhoudingen in samenlevingen. Sociologen zijn geïnteresseerd in hedendaagse maatschappelijke thema’s als criminaliteit, de integratie van immigranten, religie en cultuur, families en sociale ongelijkheid, oorlogen en conflicten,enz. Wat deze man doet is mensen van de VHP en NPS napraten. Hij voelt de narigheid bwasrinnChanbhet volk in heeft gemanoeuvreerd. Jij denkt nog te redden wat niet meer te redden is voor Santokhi en zijn VHP. Ook de NPS moeten wij de ontstane ellende in het land aanrekenen. De aanval moet nu ook geopend worden op de NPS. Zij moeten boeten voor wat ze het volk thans flikken


  Maak melding

 20. Hoe duur was de vrijheid die bouta voor zichzelf kocht? Met zijn nep amnestie. Al die politici zoals van abob en pl fal zijn medeschldig.


  Maak melding

 21. Lees bovenstaand artikel over de stelselmatige vernietiging van onze economie. De would be economen van de Nationale Debiele Partij onderleiding van de straat hond tevens drugsdealer, wapenhandelaar en MOORDENAAR en zijn assistent RobG(oebbels) hebben ons wederom vernietigd.


  Maak melding

 22. Het is inderdaad dat de Nationale drugs partij, de surinasmse economie een injectie moest geven. Het gevolg is, dat Suriname in coma is geraakt en kan men spreken van een euthanasie.
  Cocaïne, uitverkoop, omkoping, verduistering van staatseigendommen, fraude en corruptie.
  Mijn president veroordeeld, dna lid, veroordeeld.
  Was wel een slechte injectie, giftig en dodelijk voor economie en volk.
  Dus pleuris maar lekker op met je braaksel meneer SOA.
  GA LEKKER NAAR CUBA.


  Maak melding

 23. Ach massamoordenaars en oorlogsmisdadigers genieten bij het paupervolk aanzien
  gemodereerd

 24. Bullshit Bouta en zijn corrupte bende hebben de verkiezingen in 2010 gewonnen door bedrog en valse beloften. Deze paarse patjakkers hebben flink geprofiteerd van de verdiensten van Venetiaan die de economie weer op rails had gebracht nadat de paarse profiteurs eerder weer land en volk hadden vernietigd !
  Bullshit Bouta en zijn corrupte bende hebben de eerste jaren flink kunnen pronken en kunnen profiteren van het harde werken en de nasleep van de regering Venetiaan.

  Financiele injectie door Bullshit Bouta en de NDP mijn mars !

  De resultaten van de regeringen onder leiding van Bullshit Bouta is duidelijk en staat internationaal geregistreerd als de status Junk !
  De nasleep / de gevolgen van de NDP regeringen zullen nog jaren te voelen zijn.

  Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, behalve de domme Surinamer die stoot zich al 40 jaar aan dezelfde steen !

  De overtreffende trap luidt nog steeds:
  dom – dommer – domst – boutist

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 25. Volgens mij is het meeste commentaar hier al gegeven.
  Ik vind het alleen jammer dat sommigen niet willen leren uit de lessen van anderen, maar er zelf op zodanige manier tegenin gaan dat het gewoon belachelijk aan het worden is.
  Die RobG gelooft echt dat hij met zijn gekochte economie titel het beter weet dan een gevestigde autoriteit als Deryck Ferrier in Suriname.
  Verder kun jij je ook afvragen waarom de Socioloog Deryck Ferrier directeur is van het Centrum voor Economisch en Sociaalwetenschappelijk Onderzoek (CESWO) en niet RobG.
  Ik zal het maar meteen beantwoorden.
  RobG is een natuurtalent en tegelijk de personificatie van de Surinaamse mislukking van deze eeuw.
  Hahaha, die RobG liegt en bedriegt alles bij elkaar door alle aantoonbare feiten elke keer weer te verdraaien. Elke keer als hij z’n scheur opentrekt geeft hij uiterst suggestieve en misleidende voorstellingen van zaken weer.
  Hij is volop bezig zijn “a no mie en Tra la la” syndroom in volle glorie rond te bazuinen.
  En elke keer weer moet hij z’n paarse braaksel weer inslikken.


  Maak melding

 26. Venetiaan is ook een persoon die een goede trap verdient. Een natrap wel te verstaan. Deze Venetiaan heeft Suriname verdeeld doen raken. Willekeurig heeft hij Brunswijk amnestie verleend en Bouterse niet.

  Het is om het even ,wie is slechter ,Brunswijk of Bouterse? Venetiaan is gewoon een lafaard en heeft gebruikgemaakt van vriendjespolitiek. Het is de willekeur waarvan hij gebruikgemaakt heeft. Dat heeft ook mede ervoor gezorgd dat Suriname bekneld geraakt is.Suriname zat reeds in de problemen.Het is een schijnwelvaart geweest en nu komen de problemen naar voren. De NDP heeft het proces verspoedigd. Maar, het is duidelijk dat er iets grondig mis is met en in Suriname . Terug naar de basis.


  Maak melding

 27. Sabaku, als de paranoide, geindoctrineerde, laaggeschoolde dorpsidioot RobGay zijn beerput opentrekt, zetten ze in China de vuilnisbakken buiten.


  Maak melding

 28. @Sabaku, die Ferrier slaat de plank helemaal mis. Hij moet natuurlijk de subsidie die hij van de overheid krijgt veilig stellen. Zijn instituut moet zich bezig gaan houden met maatschappelijke vraagstukken die een signaal zijn van de totale verloedering in de samenleving. Gemiddeld plegen drie mensen per week zelfmoord als gevolg van het beleid van de regering Santokhi. Zelfmoorden worden bijna niet meer vermeld in de medis.De criminaliteit is schrikbarend toegenomen. Mishandelingen binnen het gezin zijn enorm gestegen. Drank misbruik, toename van prostitutie door volwassen vrouwen en kinderen. Tot laat in de nacht verkopen kinderen vruchten op straat (kinderarbeid). De armoede val van de bevolking is het drievoudige sinds de regering Santokhi aan de macht is. Ik zit niet om de positie van Ferrier te springen. Die functie kan ik wel bekleden hoor………, omdat ik aan de kwalificatie-eisen voldoe. Ik zou het alleen anders aanpakken.Die man moet (beleids)onderzoeken uitvoeren en beleidsaanbevelingen presenteren aan de overheid. Samen met de VES is zijn organisatie twee keer niets. De meerwaarde van hun inbreng voor de samenleving is nul.
  gemodereerd

 29. @Sabaku en anderen. Die Ferrier slaat de plank helemaal mis. Hij moet natuurlijk de subsidie die hij van de regering Santokhi krijgt veilig stellen. Hij moet zich omhoog likken naar de subsidiepot en naar beneden trappen naar de NDP.

  Zijn instituut moet zich bezig gaan houden met maatschappelijke vraagstukken die een signaal zijn van de totale verloedering in de samenleving. Gemiddeld plegen drie mensen per week zelfmoord als gevolg van het beleid van de regering Santokhi. Zelfmoorden worden bijna niet meer vermeld in de medis.De criminaliteit is schrikbarend toegenomen. Mishandelingen binnen het gezin zijn enorm gestegen. Drank misbruik, toename van prostitutie door volwassen vrouwen en kinderen. Tot laat in de nacht verkopen kinderen vruchten op straat (kinderarbeid).

  De armoede val van de bevolking is het drievoudige sinds de regering Santokhi aan de macht is. Ik zit niet om de positie van Ferrier te springen. Die functie kan ik wel bekleden hoor………, omdat ik aan de kwalificatie-eisen voldoe. Ik zou het alleen anders aanpakken.Die man moet (beleids)onderzoeken uitvoeren en beleidsaanbevelingen presenteren aan de overheid. Samen met de VES is zijn organisatie twee keer niets. De meerwaarde van hun inbreng voor de samenleving is nul.


  Maak melding

 30. Wat was de koers toen de regering Venetiaan aantrad ?
  En wat was de koers toen Venetiaan aftrad ?

  Wat was de koers toen Bullshit Bouta in 2010 aantrad ?
  En wat was de koers toen Bullshit Bouta in 2020 aftrad ?

  De koers is een indicatie hoe de economie draait.

  Venetiaan heeft inderdaad de grote fout gemaakt om de sergeantencoup niet te veroordelen. Hij heeft de grote fout gemaakt om Bouterse en Wijdenbosch niet aan te pakken.
  Hij heeft ook de grote fout gemaakt om geen kwalificaties te stellen aan toekomstige regeringsleiders en de kiesstelsel te verbeteren.
  Helaas had Venetiaan niet geleerd uit de periodes voor hem en had hij het niet onmogelijk gemaakt voor patjakkers om te kunnen regeren. De NPS heeft dat nu ook gemerkt.

  Het volk eist nu van de regering Santo. / B. dat zij een einde maakt aan corruptie en criminaliteit in en via de regering ! En dat zij ook de toekomst veilig stelt.

  Wij willen gerechtigheid !
  Wij willen een beter Suriname !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 31. Wanneer hadden we productie in Su??? Als Bouterse geen ballen had was er geen staatsolie, nu ook nog goudbedrijf die super winst maakt onder beheer staatsolie, 2 bruggen die voor zoveel ontwikkeling heeft gezorgd.
  Vene hield pootje open vr nl.
  gemodereerd

 32. Para express je wilt een einde aan criminaliteit maar loco lonnie de VP is een crimineel net als zijn achterban. Hoe will je dat aanpakken?


  Maak melding

 33. RobG 13 juli 2021 At 16:54
  @Sabaku en anderen.
  =================================

  Nee jij en je kornuiten met jullie ongecontroleerde stommiteiten hier op WKT slaan de plank helemaal mis. Wil je nu nog steeds beweren dat je het vanuit je achterkamertje in de Bijlmer met een gekocht papiertje beter weet dan de mensen die het beter weten. Laat mij het nog één keer uit leggen. Het is de criminele orga van de NDP die Suriname in diepe ellende heeft gebracht. Niemand anders, knoop dat goed in je oren.


  Maak melding

 34. @ Ram Singh13 juli 2021 At 18:08

  Aanvulling:

  Net zo goed het NDP volk het stemmen (helaas) niet ontnomen kan worden, zo kan het stemmen van ABOPpers ook niet ontnomen worden.
  Het ligt aan ABOPpers of zij dezelfde fouten willen maken als de paarse ezels of dat zij kiezen voor beter leiderschap.

  Ik heb trouwens al vaker aangegeven dat ABOP JusPol niet aankan. Brunswijk ronselt NDPers voor de volgende verkiezingen. Maar het volk is nu zeer politiek betrokken.
  Indien Brunswijk zichzelf niet bewijst en dezelfde kant opgaat als Bouterse zal het volk de eerst volgende keer afrekenen. Brunswijk heeft dankzij zijn achterban en een scheve kiesstelsel een gouden kans.

  Niet alle ABOPpers en binnenlandbewoners zijn criminelen. Ik hoop dat ook zij zullen meewerken aan een beter Suriname en dus durven te kiezen voor beter leiderschap.
  Oliebronnen verkopen getuigt van kortzichtigheid, dus ABOPpers moeten werken aan een beter kader.

  Ik heb alle vertrouwen in Slim-Suriname

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 35. Weer zo een verweerde oedoeloso die zich nog even voordat hij het aardse leven verlaat zijn stem wil laten horen. Hij heeft er 7 jaren en 2 verkiezingen nodig gehad om op deze conclusie te komen??? Ey, laat die NPS dinosaurus rustig in een hangmat gaan liggen, want ook dit gaat de NPS niet kunnen reanimeren!


  Maak melding

 36. Meneer SOA, wat let jouw pientere porum om je dienstbaar te maken voor het volk met je bezorgdheid.
  Je kan alles benoemen waarom en waaraan het gelegen heeft , dat het land zo in verval is geraakt, moord en brand dagelijkse kost is, de regering niet deugt, verkeerde beslissingen worden genomen, het volk aan het blauwbekken is enz.enz.
  Het causaalverband leg jij lekker op de schotel van Santohki, zo laf ben je.
  Kom en lever je bijdrage in positieve daden, dan ben je een man en schuif het bord door naar je baas, schoothondje dat je bent.

  Kijk in de spiegel en kom me maar onderrichten, wanneer men begonnen is met cocaïne, wapenhandel en de hele santakraam.
  Wanneer mensen hier begonnen zijn met het vreten uit de vuilnisbakken, het aangaan van leningen enz enz, waarom Sedney Suriname is ontvlucht.
  Breek mij de bek niet open.
  Het is geen tijd voor ontkenning en leugens rond te bazuinen.
  Suriname heeft een ieder nodig, die een positieve bijdrage kan en wil leveren, maar geen tijd en plaats voor figuren, die slechts beogen om mensen te bespelen, mobiliseren om zodoende het land te destabiliseren.

  Erger zal het niet worden, we liggen al in de afgrond en je weet als geen ander, dat de mens vindingrijk is en wanneer het moet super veerkrachtig is.

  Een vuilnisbakkenras, zal nooit een volbloed rashond worden, nooit.

  Jij moet naar Suriname komen. Ik heb ruimte voor je verblijf. Het enige wat jij moet doen, is je BS in praktijk brengen en de richting aangeven waarin Suriname moet gaan. Haakmaat gad voor alle problemen een oplossing met zijn decreten


  Maak melding

 37. Niet voor niets voert hij de speudoniem Rob Goebbels. Bewezen oplichtsters praktijken (ambassade Parijs, naschoolse opvang, aardappelen en uien verhuurbedrijf van auto’s, meubilair, laptops, wapens en niet te vergeten 18000 woningen 300.000 fly-overs etc. etc. etc.). In welk land woont deze gifkikker?! Je hebt of zelf gestolen of ziende blind. Het ging volgens propagandist Rob Goebbels zo goed in Suriname tot dat de huidige regering aantrad. Men moest van de een op de anderen dag devalueren. Hoe heet die andere econoom ook alweer; hij was zo populair, o ja Abul, geen devaluatie. En die andere Nationale Debiele Persoon, dominee lik mijn vestje,’die wilde sterven voor die straathond. Zit je lekker hoog en droog in het door jullie zo vervloekte land (waar die andere oplichter op onze kosten in het ziekenkuis ligt) of ben je op Cuba aan het protesteren. 40 jaren ndp vernietigingsbeleid is meer dan voldoende. Tijd om in Suriname wederom de doodstraf in te voeren, maar dan voor slechts één persoon. Mijn voormalig internaat genoot en straatgenoot “Hugo straat”.


  Maak melding

 38. @Para Express, ik kijk naar de huidige koers die schommelt tussen de 1 op 22 en op straat 1 op 25. Venetiaan heeft geluk gehad. Dankzij de Nederlandse verdragsmiddelen die vrij werden gegeven kon Venetiaan de koers omlaag krijgen.Hij kon een beetje ” gebruikmaken van Hollandse welvaart “. Maar jouw president, zijne excellentie ” wo sit ing ” vertaald ” wir schaffen das ” zou het toch even regelen. Jouw Santokhi heeft zich ontpopt als onbetrouwbare figuur.

  De werkelijkheid heeft voor jouw en de jouwen anders uitgepakt. Schaam jij je niet? Hoe durf je? De mensen voelen zich zwaar belazerd. Ze zijn letterlijk getrapt in de leugens,fabels, hersenspiegelingen van Santokhi . Vele bekende commentatoren liepen huis-aan-huis om samen met bekende VHPers en Santokhi de bevolking te adviseren om slim te stemmen. M.a.w. men moest stemmen op de VHP. Deze mensen zijn van een koude kermis teruggekomen. Ze hebben allemaal spijt van de keuze die ze maakten.

  De armoedeval die de mensen thans meemaken is vier keer zo erg als 12 maanden terug toen de NDP regering bestuurde. Mensen hadden gerekend op een Dubai van Santokhi.


  Maak melding

 39. Hij moet vanuit zijn discipline de sociologie een analyse maken over welvaart en armoede toen en nu in Suriname.

  Wat bedoel je met toen Rob. De jaren 50, 60, en 70?

  Deze jaren waren de mooiste jaren van Suriname
  Water uit de kraan: geen probleem
  Elektriciteit: geen probleem
  Gezondheidszorg: geen probleem
  Openbaar vervoer: geen probleem
  Koers : voor 1 Sf kreeg je 1,50 NFgeen probleem
  Onderwijs : geen probleem

  en toen wilden een paar militairen een vakbond oprichten en het werd een probleem.
  Conclusie: Het Surinaams probleem is niets meer of minder dan een uit de hand gelopen vakbondsprobleem van de militairen.
  wat ik nog steeds niet kan begrijpen is: Waar is die militaire vakbond gebleven???


  Maak melding

 40. Haha iemand wil een ander de les lezen en is niet in staat om1 zin, slechts 1 zin foutloos te schrijven.

  Twee!!!!!!! fouten in 1 zin
  Ik ben van mening dat je wel wat foutjes mag maken hoor, maar ga dan een ander niet de les lezen
  Ik heb in Suriname op school gezeten en woon nu al heel lang in de VS, maar de grammatica beheers ik nog redelijk.


  Maak melding

 41. betekend de rust pauze het einde van een tijdperk die nooit meer zal terug keren..
  bijna de hele familie zit in het drugs gebeuren groot deel opgesloten wat nog rest, zal niet anders verlopen..
  war brunsie betreft, zal gaande weg ook moeten afhaken het volk zal kan het niet accepteren dat er in het midden een veroordeelde crime rond loopt, die ook nog wordt gezocht in het buitenland..


  Maak melding

 42. Mij typo over de scribent die de pseudoniem RobG(oebbels) voerd doet niets af aan mijn betoog.

  Point is met of zonder taalfouten de boodschap, dat de ndp dood en verderf in Suriname heeft gebracht. En dat alles ter meerdere glorie van een straathond. En dan verklaren dat huidige malaise veroorzaakt is door de huidige regering. Thans the point. En niet het zwakte bod om op typo’s te letten. Let op de leugens van de ndp en haar criminelen.


  Maak melding

 43. Ik heb jullie weer twee cadeau gedaan. Maar let op de inhoud, niet op de verpakking. Vanaf 1980 heeft de partij van de MOORDENAAR onder welke naam dan ook (niet zo standvaste, 25 februari beweging, Nationale Dieven Personen), het land vernietigd. Dan komt een persoon die in de jaren 30/40 van de vorige eeuw een prominente voorli(eger)chter zou kunnen zijn, hier de geschiedenis over het door de ndp gevoerd beleid vervalsen. That’s the point.


  Maak melding

 44. Mentaliteit is nog steeds niet veranderd. Dat zie je alleen al aan de comments hier op deze site: verdeeldheid alom. Als een volk verdeeld is, zal het nooit naar grote hoogten stijgen. Verdeeldheid leidt tot verwildering en een gebrek aan eenheid. Zowat elke regering had een gebrek aan visie, totdat Bouta met bepaalde innovatieve projecten kwam en een vooruitziende blik had voor Suriname. In eerste instantie was dat een goed bedoelde visie, maar halverwege de rit nam corruptie de overhand, zoals je dat in veel ontwikkelingslanden ziet. Macht corrumpeert, zie vorige regeringen en huidige regering. Heel erg jammer.
  gemodereerd

 45. @John, ik zie dat jij wat bijgeschoold moet eorden. Dat de Surinaamse gulden meer waard was dan de Nederlandse gulden was meer schijn. Zonder Nederlandse steun was de Surinaamse economie zo lek als een getorpedeerde onderzeeër. Het was Nederland die er voor zorgde dat de kleine Surinaamse economie niet in elkaar zakte. Het was allemaal schijn wat de klok sloeg. De Surinaamse politici en hun ” zeer ” deskundige adviseurs telden de Nederlandse ontwikkelingshulp op bij het nationaal inkomen van Suriname. Het was gewoon een etikettering van schijnwelvaart.

  @W.Whome,
  Je doet me denken aan een onnozele 🐐 geit. Alles wat Ferrier jou voorkauwt slik je met zijn spietum in. Ferriet denkt ‘ wie schrijft die blijft ‘. Die man poogt zijn subsidie veilig te stellen. Zijne excellentie moet toch bezuinigen? Van mij mag hij Ferriër wegbezuinigen.


  Maak melding

 46. Voor de goede orde, ik heb ‘SFL’ bij de AMRO Ceintuurbaan in Amsterdam in 1965 voor NFL 2 ingeleverd. Dit kwam door dat SFL gekoppeld was aan de USD en niet de leugenachtige bewering van RobG.


  Maak melding

 47. ach die rob, hij word toch echt door niemand serieus genomen . straks word het voor hem opgenomen door een andere stumperd omdat ze hem zo zielig vinden.
  W. Whome dit moet je toch toegeven, het is best zielig.
  Die 2 Hollandse guldens die je kreeg voor 1 surinaams was nep. haha,
  ze maakten iedere keer weer die fout op de Ceintuurbaan. Amro ging failliet door jou
  die andere malloot, onze neerlandicus robles die 1 zin schrijft met 2 fouten is voorlopig stil.
  Hij is gewoon af. mag nie meer meedoen
  Nou zie ik zelf maar 1 fout, maar ik ben geen ster in het Nederlands


  Maak melding

 48. @ RobG13 juli 2021 At 20:54

  Je bent een meester in het verdraaien van feiten en dat alleen voor jouw afgod Bouterse.
  Een echte Surinamer zet zich in voor land en volk. Schaam je om je eigen landgenoten te laten creperen voor een drugsdealer.

  Hoeveel heeft Bouterse gestolen van dat ontwikkelingshulp en waarom was dat gestopt ?

  Je bent een zogenaamde wetenschapper die beweert maar niet met feiten komt.
  Maak een keer je huiswerk en ga opzoek naar de resultaten / gevolgen van de NDPregeringen als je dat durft tenminste.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 49. Op deze site wordt niet het Nationale Dictee gehouden. In een dictee is het de bedoeling om geen grammaticale en spellingsfouten te maken.
  Het is zwak van commenters om andere commenters aan te vallen op de fouten die zij maken. Het accent ligt op de inhoud van de comments en niet op de grammaticale en spellingsfouten. Dus ja ook commenters die niet foutloos schrijven mogen anderen de les lezen. Dat is niet enkel voorbehouden aan degenen die foutloos schrijven.

  Daarom neem ik het alle commenters zeer kwalijk die alsmaar schelden op een commenter omdat hij/zij in elke comment en in elke zin heel veel fouten maakt.
  Ik hou het er maar op dat men nooit gehoord heeft van DYSLEXIE.


  Maak melding

 50. En dan durven de NDP-ers te roepen dat alles de schuld is van de huidige regering. Zijn deze mensen zo achterlijk dat ze nog steeds dingen roepen terwijl het al zoveel keren bewezen is dat Bouta en zijn regering deze ellende veroorzaakt hebben. Waar is Hoefdraad met al die overheid miljoenen ondergedoken? Bouta weet dat☝, heeft hij voor Bouta alvast een veilige plek gecreëerd🤔, om straks samen te gaan rentenieren van al het geld dat ze van het land gestolen hebben. 🙄☝Houd Bouta maar in de gaten, iedere keer dat hij wegens ziekte onderduikt, op een dag is hij gewoon verdwenen. Hij zou een dagelijkse meldplicht moeten hebben.☝


  Maak melding

 51. Rob G. Eerst onderzoeken voor je commentaar levert. In 1974 toen ik uit Suriname vertrok kreeg ik 1,50 Nf voor 1 SF. Daarvoor was de koers zelfs 1 op 2. Ga dit na. Daarna heeft jouw Goeroe een ramp van gemaakt en de koers zelf verhoogd naar 1 op 3000. Alleen in omgekeerde richting. ik vermoed dat jij toen nog geboren moest worden, maar Internet is er.

  Hetty Martimar, Ik neem aan dat je mij bedoelt. ik heb duidelijk aangegeven waarom er 2 taalfouten in mijn posting zijn geslopen.
  Haast en het niet nalezen van het stuk. Het verbaast mij ook dat jij zegt dat op basis van jouw grammaticale kennis jij 2 fouten in 1 zin heb ontdekt. Natuurlijk ben ik het een en ander nagegaan en ontdek dat ik in zin 5 belende in plaats van bekende en in zin 6 toevertrouwen in plaats van toevertrouwd heb geschreven.Wij kunnen natuurlijk een discussie aangaan of deze fouten schrijf of grammaticale fouten zijn.
  Jij doet mij denken aan Regilio Tuur. Na 6 maanden Amerika kon hij geen woord Nederlands meer. Ik neem het jouw dus niet kwalijk dat jouw grammaticale kennis achteruit is gegaan , maar ik neem het je wel kwalijk dat je iemand op zijn grammaticale fouten wijst die je zelf niet kan ontdekken. (ze waren in 2 zinnen en niet in 1 zin)
  Mijn advies: reageer niet om het reageren als jouw reactie geen toegevoegde waarde heeft.
  Maak je maar geen zorgen ik heb dit stuk natuurlijk nagelezen.
  Er zitten dus geen grammaticale fouten in.


  Maak melding

 52. Nee John#
  ZEKER NIET. Als er al wat foutjes in je reactie zouden zitten dan kan dat. we maken allemaal wat fouten.NP
  MAAR
  Robles leverde commentaar over de grammatica van W. Whome
  In een reactie van vele regels kunnen taalfoutjes sluipen . geen probleem
  Maar om iemand hier over terecht te wijzen en dan zelf in je reactie van welgeteld 1 zin
  ja 1 zin TWEE taalfouten te maken dat is gruwelijk
  Fouten maken mag, zolang je niet anderen de les komt lezen..zoals robles
  Mijn excuus als ik de indruk gewekt hebt dat ik jouw bedoelde. Je had bovendien ook nog aangegeven dat er wat foutjes waren. Dat vind ik niet hoeven hoor


  Maak melding

 53. @Hetti, aan John: Mijn excuus als ik de indruk gewekt hebt dat ik jouw bedoelde.
  Dit heb je geschreven. Ik heb een indruk gewekt en niet hebt. Verder, er is een verschil tussen jou en jouw. Jou is aanwijzend. Je hebt je en jij en jou. Jouw is bezittelijk. Het verwijst dus naar een eigendom. Aan “jouw” adres heb ik verder niets meer te vermelden.” Jouw “adres is in dit geval bezittelijk. Het verwijst immers naar adres. Deze brief heb ik aan “jou” gericht. Jou is dus aanwijzend. Verder ,moet men opletten of men een zin begint in het enkelwoud of meervoud, of een combinatie daarvan. Maar ja ,laat het de pret niet drukken. In het begin was er wel het woord. Het woord schiep leven.


  Maak melding

 54. Stel: onze scribent RobG(oebbels) had zijn eigen bedrijf en runde het bedrijf à-la ndp. Resultaat; ziekenhuisopname (AMC) kon dan pas na een fundraising, denk maar aan patient Wijlenbos.


  Maak melding

 55. @ Pakiritigri
  Dank je wel voor de verbeteringen. Zoals ik al schreef, foutjes mogen. Een ander helpen om dit te voorkomen vind ik ook positief. Elkaar gaan uitschelden, uitlachen en misselijk makend verbeteren dat is een kwalijke zaak. Zal wel met opvoeding te maken hebben denk ik dan
  Ik hoop te onthouden wat je me net geleerd hebt, maar ik kan je niet garanderen dat dit mij ook altijd zal lukken


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.