Geen punten van publiek voor Jeangu Macrooy

74
Geen punten van publiek voor Jeangu Macrooy
Screenshot (c) AVROTROS- Eurovision Songfestival.

Jeangu Macrooy heeft vannacht op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam nul punten van de televoters ontvangen, voor zijn nummer Birth Of A New Age. Nederland kreeg wel elf punten van de internationale jury’s waardoor het land op de 23ste plek is geëindigd.

Toch is de in Suriname geboren zanger heel blij met hoe alles is gegaan, schrijft NU.nl. Hij vindt het jammer dat hij niet hoger is geëindigd dan een 23e plek, maar zegt in een eerste reactie bij Op1 vooral blij te zijn dat hij het heeft mogen meemaken.

Jeangu schreef ook geschiedenis: het is voor het eerst in de 65-jarige geschiedenis van het muziekfestijn dat er een songtekst deels in het Sranantongo gebezigd werd.

74 REACTIES

 1. Deze Man heeft Iets Goed Op Het Podium Neer Gezet. HIJ mag Met Opgeheven Hoofd En Met Een Tevreden Blik Terug Kijken… Persoonlijk Vond Ik Frankrijk En Zweden Goed..

  Europa Heeft Anders Gekozen.. Hun Voorkeur Ging Uit Naar Een Coke Snuivende Hard Rock Band.


  Maak melding

 2. HET IS NIET ALTIJD ROOSKLEURIG.
  JE HEBT JE BEST GEDAAN en ZOLANG JE GELUKKIG BENT, dat is het Beste.
  Het kan zijn, dat ze minder BEGRIP hebben.
  Niemand is volmaakt.
  gemodereerd

 3. Was te verwachten want Macrooy was met Macrooy bezig en niet met het neerzetten van een goede prestatie voor Nederland. 45 cent voor een stem was zeker ook teveel gevraagd of te duur voor die broeders uit de Bijlmer en Porfoto. 0 punten uit die groepen valt tegen😁😁😁


  Maak melding

 4. Had niet beter verwacht. Daarnaast mag je als Nederlander niet voor Nederland stemmen je stemt voor een ander land. Het probleem is dat zijn boodschap niet aankwam en zijn vertaling van joe no mang broko mi, is letterlijk vertaald. Hij had moeten zeggen het betekend, NIEMAND KRIJGT MIJ KLEIN. Ach ja is een harde les voor hem. Daarnaast is hij voor mij toch een winnaar om zo een lef te hebben om in het Surinaams te zingen.
  Ow ja hebben de Surinamers dat lied gestreamed? hebben ze views gegeven op Youtube? en hebben de Surinamers in Belgie gestemd? Neeeee……. want ze hebben geen beltegoed.
  Daarnaast gaan alle landen daar om te winnen.
  gemodereerd

 5. Pure vorm van racisme. Geen een punt omdat hij zwart en niet wit is. Hier moet zeker over geklaagd worden bij Sylvana of …. Komt het gewoon omdat hij niet goed genoeg was?
  gemodereerd

 6. Gelijk toen ik het lied voor het eerst hoorde, dacht ik al dat het geen hoge notering zou krijgen. Jammer voor Jeangu, want ik vind dat hij het goed heeft gedaan.
  Astrid Joosten vindt zijn tekst dwingend en dat zou een reden kunnen zijn, dat hij maar heel weinig punten heeft gekregen. Ik vind de tekst in het Sranan dreigend en daardoor ook uitdagend overkomen.

  Engeland heeft 0 punten gescoord. Ligt vermoedelijk aan BREXIT.
  Ik had graag Frankrijk zien winnen. Italië is met de eerste plek er vandoor gegaan.

  Na ongeveer 25 jaar dit festival van begin tot einde uitgekeken, omdat het in Nederland werd gehouden en ik erg benieuwd was naar de spektakels in de show en naar de presentatie en het optreden van Jeangu. Volgend jaar kijk ik weer naar alleen de uitslag. Voor mij is de charme van dit festival verloren gegaan.

  Vind het wel een deceptie voor Nederland. Nadat in 2019 Nederland als eerste was geëindigd, nu op de 23e plaats. Hopelijk volgend jaar beter.


  Maak melding

 7. Goed optreden, superTrots!!

  SrananTongo heeft een lange reis gemaakt vanuit onderdrukking naar een wereldpodia en onderweg nooit gebroken altijd geëvolueerd!


  Maak melding

 8. D.w.z. dat geen enkele ‘krabu’ uit de grote diaspora krabbenton op hem.heeft gestemd. Chan moet daarom ook niet te veel van die vermaledijde diaspora verwachten.


  Maak melding

 9. Dus als ik het goed begrijpt de Surie’s in Nederland, moeten op hem stemmen omdat hij toevallig een Surinamer is. Trouwens ik persoonlijk het hele gebeuren, een homo en lesbische vertoning.( Heb niet gekeken, alleen bij de voorronde vorige week.)

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 10. Die jongens hebben hun best gedaan zijn niet de 1ste zijn die verliezen.

  Groot poppekas die hele songfestival.
  Hoezo geen punten

  Bellen en sms,jes waren gewoon op bezet toon blijven staan.


  Maak melding

 11. Ze hebben het goed gedaan. Enkel de Sranang tongo had hij moeten schrappen. Verstaan de deelnemende landen niets van. Is een beperkt taaltje. Maar ondanks dat was het voorspelbaar dat Nederland laag zou eindigen. Volgende keer beter. Hij is nu wereldwijd bekend tot zo ver.
  gemodereerd

 12. Het zal nog lang duren voordat vooral Oost-Europeanen op een zwarte man stemmen. Voor het gehoor ervaren die mensen ons soort muziek nog steeds als junglemuziek. Ik zei het al, geen schijn van kans. De winnend van Italië heeft wat mij betreft niets met zingen te maken.


  Maak melding

 13. Je mag niet op de deelnemer van je eigen land stemmen.

  Geen idee hoeveel stemmen er nodig zijn voor 1 punt. Zoiets als de zetelverdeling in suri 🤨.
  Maar het is duidelijk dat de ‘rijke EU’ers’ zero points hebben gekregen van de oostblokkers. Politiek!

  In ieder geval is er flink reclame gemaakt voor Rotterdam. De gemiddelde oostblokker kan ‘the Netherlands’ niet eens uitspreken. Afro Jack was top!


  Maak melding

 14. @surined
  Je kletst gewoon uit je nek.
  Je kent niet eens de regels van het eu festival.
  Geen enkel land mag op eigen kandidaat stemmen.

  Goed gedaan jeangu!
  Genoten.


  Maak melding

 15. Nu ik er beter over heb nagedacht; het is godsonmogelijk dat er nul televoters op hem hebben gestemd, Jan Aardappel, die achter de knoppen zat, heeft zelfs de stemmen, die de familie en vrienden van Jeangu hebben uitgebracht, gesaboteerd.


  Maak melding

 16. Het was een aanfluiting en een belachelijke vertoning.
  Ik kan mij niet voorstellen dat Nederland hieraan heeft meegewerkt.
  Lekker elke keer uitschelden op die bakra’s maar wel als het je uitkomt zonder enige gêne over de rug van die Nederlander je onzinnig afusensi lied ten gehore te brengen.
  En het ergste is dat geen enkele Nederlander zich hier op een behoorlijke manier over uit laat.
  Gewoon schaamteloos.


  Maak melding

 17. Het dringt maar niet door tot jullie *****koppen, dat jullie met jullie sranang tongo, geen stap veder komen in dit leven behalve in de bananenrepubliek zelf natuurlijk! Wat heeft dit zgn. taaltje van jullie feitelijk te zoeken in de moderne wereld van permanente vooruitgang, technologie, noem maar op! Wat draagt jullie “taaltje” bij aan de vrije en vooral geciviliseerde wereld behalve waar jullie goed in zijn, zoals (be)roven, corruptie, nepotisme, moorden, stelen, liegen, luiheid, bedriegen, pedofilie, verkrachten en niet te vergeten, jullie oh zo zalige eeuwige domheid! Jullie “taaltje” moet derhalve in haar eigen criminele inner circle blijven van (be)roven, moorden, verkrach……nou ja, jullie kennen dit riedeltje natuurlijk vele malen beter dan ik….
  gemodereerd

 18. Het lied was redelijk maar de dans erom heen en de achtergrond was te Afrikaans. Het leek alsof wij naar een optrede in Uganda was aan het kijken. Surinamers denken nog steeds in oertijd, slaven tijd is voorbij maar de denkwijze is niet veranderd. Bakro,s en Winti dans werkt niet in Europa


  Maak melding

 19. Belangrijk.. Die Man Heeft Super Genoten.. Ik Ga Ervan Uit Dat Het Een Van De Mooiste Momenten Van Zijn Leven Was . Dat Kan Niemand Meer Van Hem Afpakken..


  Maak melding

 20. Xavier, jij denkt van jezelf dat je geweldig en belangrijk bent, maar realiseer je je wel, dat wanneer jij al lang begraven.of gecremeerd bent, dit taaltje nog zal bestaan?


  Maak melding

 21. Als ik beelden zie van het ESF uit de jaren 50/60, toen ging het stijlvoller aan toe. Het is nu net een freakshow, met hier en daar half naakte mensen. Ik hou het wel bij de samenvatting.


  Maak melding

 22. Eurovisie is money making business en doorgestoken kaart. Oplichterij.

  Mensen hebben gestemd en krijgen uren later pas bericht dat het te laat is om te stemmen.

  Mensen blijven vallen voor die marketing trucs en misleidingen.


  Maak melding

 23. De wereld is in de ban van opwindbare tinnensoldaatjes,
  harlekijntjes aan het “lijntje” en buiksprekerspoppen.

  Als je dat niet bent dan ben je niet erkent en win je
  absoluut geen cent.
  gemodereerd

 24. Mooi lied voor de Surinamers maar niet gepast voor de comercie, en daar gaat het om.
  Daar voldeed dit liedt helemaal niet aan, het was een goedt springplan voor deze artiet maar heefd daar te weinig gebracht met dit patriotisch lied, het gaat om een comercieel festival,en niet om je mening of je afkomst,een verloren mogelykheidt naar het groot publiek


  Maak melding

 25. Ik vind het niet zo gek dat hij geen punten kreeg van het publiek.
  1. Slechte uitspraak Engels. Was bijna niet te begrijpen.
  2. Het is Europese zangcontest. Wat gaat je zoeken met Sranan tongo.
  3. Weer het rassen situatie erbij halen. Weer als zwarte in slachtofferrol..
  4. Je kan me niet breken. Is dat de boodschap wat je aan Europa geeft? Ze hebben hem niet alleen gebroken maar ook verder de stront ingeduwd.

  5. Slechte lied, slechte uitspraak, een danser die winti leek te hebben
  gemodereerd

 26. Jammer voor team jeangu maar was te verwachten dat ze niet hoog zouden eindigen.
  1 Europa is nog lang niet klaar om een land te laten winnen met een donkere/ zwarte deelnemer.
  2 Het lied op zich was niet catchy genoeg en tekst en uitbeelding is te confronterend…verwijst een beetje naar slavernij verleden…daar houden Europeanen ook niet van…te confronterend…
  3 Nederland is eigenlijk wel blij dat het niet gewonnen heeft..anders moest het deze circus weer organiseren….tja en dat kost weer veel geld…


  Maak melding

 27. Big up Macrooy ik ben trots op jou, bepaalde negatieve reacties kennen we al hier.
  Pure jaloezie, den no man broko oenoe want oen na afoe sensor

  💪💪💪 Sterke optreden Macrooy, je hebt laten zien dat je ballen hebt.


  Maak melding

 28. Mijn God wat een zeiklied. Wat wil je, wil je winnen of wil je klagen, want dat was het, een klaagzang. De tijd van politieke statements en geklaag hebben we allang gehad.
  Surinamers, ieder lied: De broko mi, de hoigri mi, de taki mi sani, zucht. Ik wist dat sommigen het zouden gooien op dat hij donker is. Het was een slecht lied, sorry. Hij kan wel zingen en dat mag ook gezegd worden.
  Ik vond het lied van Italië geweldig. Het is niet mijn stijl, maar er valt niet te ontkennen dat het een verdomd goede band is.
  gemodereerd

 29. Datra visie
  23 mei 2021 At 15:47
  Jammer voor team jeangu maar was te verwachten dat ze niet hoog zouden eindigen.
  1 Europa is nog lang niet klaar om een land te laten winnen met een donkere/ zwarte deelnemer.
  2 Het lied op zich was niet catchy genoeg en tekst en uitbeelding is te confronterend…verwijst een beetje naar slavernij verleden…daar houden Europeanen ook niet van…te confronterend…
  3 Nederland is eigenlijk wel blij dat het niet gewonnen heeft..anders moest het deze circus weer organiseren….tja en dat kost weer veel geld…

  Kansloze reactie. Vergeet dan ook niet erbij te vermelden dat dezelfde Europa wel goed is op honderdduizenden zwarte / donkere vluchtelingen uit Afrika op te vangen en voor hem een beschermde omgeving te zorgen. Waarom worden zij niet door Afrikaanse landen opgevangen ? Door dit soort reacties te lezen begrijp ik waarom Afrika nog steeds onderontwikkeld is. Hun denkwijze is gebaseerd op het verleden en niet toekomstgericht.
  gemodereerd

 30. Frappant!!! Komt er opeens een valse nicht uit Suriname aangevlogen om Nederland te vertegenwoordigen op het ESF. Wij hebben toch genoeg capabele zangers en zangeressen hier? Geen wonder dat wij nergens zijn geëindigd. Dan maar te zwijgen over de performance. Belachelijk!!!


  Maak melding

 31. Jammer, hij heeft een goede stem, was uitverkoren voor Nederland om die te vertegenwoordigen, maar hij vond zichzelf en zijn boodschap veel belangrijker. Nederland had ook iemand kunnen sturen die echt Nederland zelf zou vertegenwoordigen, dan hadden ze misschien hoger op de score kunnen eindigen..
  Jeangu, had een ander podium moeten kiezen voor zijn broccoli boodschap, misschien had hij dan wereldwijd positief binnengekomen, en zichzelf en ons Surinamers op een goede manier op de kaart kunnen zetten…Tijd voor de boodschap komt dan vanzelf.


  Maak melding

 32. Daarom zijn lied, voor jullie hier op waterkant ,wat zijn jullie gemeen, ik kijk niet, er komen Homo’s en Lesbische in voor.
  Hij moet zich niet schamen, maar jullie.


  Maak melding

 33. Er komt een onderzoek naar het stemsysteem. Bijna 5000 mensen klagen al dat hun stem niet is doorgekomen. Zal waarschijnlijk ook in andere landen het geval zijn.

  Je mocht ook per persoon maximaal 20 keer stemmen…

  Voor Nederland was dat 0,40 eurocent per sms.
  Als je hebt gestemd zal je je nu wel zwaar genaaid voelen door het Eurovisie Bedrog Festival…


  Maak melding

 34. Arthur 23 mei 2021 At 16:49
  Frappant!!! Komt er opeens een valse nicht uit Suriname aangevlogen om Nederland te vertegenwoordigen op het ESF.
  =========================

  Misselijke racist.


  Maak melding

 35. Al die mensen die niks van het liedje vinden.
  Ga toch iets beter met je tijd doen, dan hier te komen reageren.
  Het lied heeft zelf in Amerika de kranten gehaald. Dat jullie de taal maar stom vinden, is jullie probleem. De organisatoren vonden het goed genoeg.
  Het Sranan tongo is wel vaker gezongen.
  Denk aan Jan Smith, tuintje in mijn hart.
  Hans van Hemert, samen Ruth Jacoth, voor de vliegtuig ramp.
  Broederliefde: Mi no lob.

  Stelletje zeikers!


  Maak melding

 36. Geen punten van publiek voor Jeangu Macrooy.
  Hij heeft het goed gedaan.
  Want ook The New York Times heeft positief gereageerd op het nummer.

  @Arlet 23 mei 2021 At 21:53
  Ik ben het volkomen eens met je (reactie).

  De KLAGERS met ook hun racistische opmerkingen zijn helaas niet in beeld gebracht bij de 200 miljoenen kijkers.

  Graag zou ik de KLAGERS ook verwijzen naar een heel leuk zangnummer uit een Afrikaans land.
  Vanaf de uitbraak van het CORONAVIRUS in het jaar 2020 is het over de gehele wereld een grote hit geworden.

  Dit dansje verovert de hele wereld
  Het nummer Jerusalema van Master KG is een wereldwijde hit.
  Dat is vooral te danken aan de dans challenge die sinds corona er aan vastgekoppeld zit. Inmiddels gaat de danshype de wereld over.

  En raadpleeg ook de (video’s) uit Nederland.
  Heb jij al van de Jerusalema Challenge gehoord?
  De afgelopen tijd staat het internet vol met deze nieuwe challenge, waarop zorgmedewerkers dansen op het Zuid-Afrikaanse nummer van Master KG.
  Ook het personeel van ziekenhuis Rijnstate deed mee aan de challenge en dit zorgt geheid een glimlach op je gezicht.

  En verstaan ze ook wat er gezongen wordt door Master KG?
  Misschien alleen de KLAGERS.

  En Master KG zal met dit nummer wat aardig hebben verdiend.
  En niet de KLAGERS.

  Dus wat kletsen de KLAGERS.


  Maak melding

 37. Als die Macrooy door de Amerikaanse labels en producers wordt ontdekt dan heeft hij zijn doel bereikt om meer bekendheid te bereiken in de wereld. Verder kan hij ook via Youtube en andere media zijn muziek ten gehore brengen.

  Ik blijf echter van mening dat die hele Eurovisie songfestival een doorgestoken kaart is. Die winnaar was stiekem allang bekend. Net als bij een fixed match.


  Maak melding

 38. Het lied was voor mij helemaal top en de performance ook. Want ik ben toch maar gaa kijke vanwege de boze/negatieve reacties hier. Ik ben juist verrast met zijn stemgeluid en de zang zelf. Het is ee top nummer en ook de kwaliteit vd sound is top. En ik kan t weten, want ik heb ee homestudio met ee top wereldgeluid. Ik hoor de muziek op ee cd beter dan de artiest, die de muziek heeft gemaakt.


  Maak melding

 39. En de conditionering vd mensen der aarde gaat nog in alle hevigheid door: dat is gewend laten raken aan occulte tories.

  Want heb je het Oog van Lucifer (de duivel) niet gezien bij het einde van t nummer van Azerbedjan en vlak erna Noorwegen met het nummer ‘Fallen Angel (de duivel).


  Maak melding

 40. En ook heeft een hard rock nummer gewonnen.
  Hard rock met zn doodskoppen, occulte teksten, tong uitsteken, bloed-grapjes ….

  Toevallig gaat deze show samen met het Pinksterconferentie te Biddinghuizen (online). Op zo’n conferentie worden de nieuwe opwekkingsliederen voor de pinksterkerken gepresenteerd op cd, al zo’n 50 jaar.
  Vroeger waren ze normaal lieflijke klanken zoals t hoort volgens de bijbel. Maar de laatste jaren werd het steeds meer hard rock op de cd. Nu is bijna alles hard rock. Ongelooflijk! Net als in de USA.
  Die slang is de kerk ingeslope, booi.

  Het ziet er echt nie goed voor de wereld.


  Maak melding

 41. Al de koloniale bakras draaien zich nu om in hun graf, nu zoveel bakra tieners hun Nederlandse straattaal doorspekken met Sranan woorden, de taal, die ze verboden hadden op Surinaamse scholen. De blaka bakras hier op WKN denken dat ze ABN bezigen maar witte bakras verstaan de helft van wat ze uitkramen niet, omdat het Surinaams Nederlands is, waarin veel letterlijk vertaalde Sranan woorden voorkomen, waar een witte bakra geen moer van begrijpt.


  Maak melding

 42. @henkes
  Echt hé!
  Overal hoor je tegenwoordig Sranan tongo.
  Fittie, mooi boi, monnie enz. Niet alleen op straat, maar ook tijdens programma’s op tv. Zelfs bij nieuws uur.
  Tino Marten, had een hit met een lied, ook met Surinaamse woorden. Ook in Parijs van Kenny B.
  En dan praat ik liever niet over de kracht termen!
  Dus haters jullie kunnen blijven haten, maar daar verander je niks. Het gaat niet lang duren of Sranan tongo komt voor in de Van Dalen.
  Dan kunnen jullie op je kop gaan staan.


  Maak melding

 43. Het Surinaams tintje had een paars randje, daarom !
  Als ik het goed gezien heb was ook de moeder gekleed in paars.

  Punt twee; het is een Eurovisie Songfestival en geen Surivisie Songfestival. Had dan beter een Surinaamse en Caraibische beat gecombineerd met een hoopgevende tekst voor een harmonisch leven na de pandemie.
  (Is maar een suggestie.)

  Jeangu heeft de nadruk verkeerd gelegd en de plank finaal misgeslagen.

  Btw, paars broko k’ba.


  Maak melding

 44. Ook jij mist duidelijk echt wel een paar hoofdstukken in socialevaardigheden @Xavier ´d Lorean. En dat allemaal anno 2021!… onze informatietijdperk. Een periode waarin een persoon toegang heeft tot een schat aan informatiebronnen om zijn kennis te doen vermeerderen, koos jij @ Xavier ´d Lorean voor onwetendheid. Uiteraard is dat onwijs jouw goed recht! Doe dat wel ff ergens anders Xavier ´d Lorean. En het liefst dan niet zo anoniem zodat de mensen echt weten met wie ze werkelijk te maken hebben..
  gemodereerd

 45. @xavier: jou dom gezwets hier op wtk heeft maar één doel en wel het neerhalen van Surinamers en het Surinaams als taal. Als er een Fries daar had gestaan, had de rest van Nederland en Europa ook geen ene moer verstaan.
  Je komt vast en zeker uit duindorp waar algemeen van bekend is dat daar de meeste laaggeschoolde steuntrekkers van Nederland wonen. Fyi, Dankzij Surinamers is Nederlands als taal een stuk rijker geworden. Uiteraard zul je als je onder een steen woont dit niet merken, maar voor de nieuwe generatie zijn woorden als doekoe en oso heel normaal. By the way, voor een Surinamer is het, hij heeft en een hagenees (zoals jij) zegt, hij hebt…😂🤣


  Maak melding

 46. Vond het een prachtig lied en een mooie performance, goede boodschap en vocaal sterke zanger. Macrooy heeft een supermooie stem en zijn kwaliteit en talent zijn te hoog voor Nederland. De Russische inzending zong ook een liedje met een boodschap en nog wel in het Russisch, maar ik hoor de klagers hierover niet zeuren. De deelnemers uit Oost-Europese landen zongen ook in hun eigen taal, Moldavië, Ukraine, San Marino en noem maar op. Zelfs de winnaar, de rockband uit Italië, zong hun liedje in het Italiaans. Ook daarover hoor je niemand klagen. Waarom zouden een paar regeltjes Surinaams dan niet goed zijn? Als het liedje in de Friese taal was gezongen, zou het argument lieflijk en mooi zijn, maar het Surinaams is ineens een issue, terwijl zowat iedere bevolkingsgroep hier in NL een paar woorden Surinaams spreekt. Zelfs in het Nederlandse woordenboek zijn een aantal Surinaamse woorden opgenomen en bij de Rabobank is er zelfs een educatieve app ontwikkeld voor kinderen dat monnie is genoemd. Jammer dat sommige klagers hier de waarde en waardering die het Surinaams krijgt niet willen inzien. Macrooy heeft zelfs de New York Times gehaald. Welke NL-zanger heeft de voorpagina van een Amerikaanse krant gehaald? Welke Surinamer kan dat zeggen? Thumbs up voor Macrooy hoor. Zijn tijd komt nog wel. Hij heeft veel talent en hij heeft het heel goed gedaan op het Europese podium. Hij was mijn favoriet en Malta ook, en Frankrijk, Zwitserland, en die dame in lichtblauwe pyama met een beertje in haar armen vond ik ook heel goed zingen. Heb voornamelijk naar het Eurovisie Songfestival gekeken vanwege de inzending van NL, en dus de deelname van Jeangu, verder kijk ik er bijna nooit naar. Vond het ook heel sneu voor Duncan dat hij ziek was. Zijn liedje uit 2019 vond ik trouwens ook supermooi.
  gemodereerd

 47. Het is echt niet zo bijzonder dat in het Nederlands ook woorden uit het Sranan voorkomen. Het Nederlands bevat ook woorden uit het Engels, Frans, Grieks enz.
  Woorden uit andere talen die in een oorspronkelijke taal worden gebruikt, noemt men leenwoorden.
  Het Sranan bevat ook veel leenwoorden uit Afrikaanse talen, Portugees, Spaans, Engels, Nederlands en misschien wel nog meer andere talen.
  In alle talen komen leenwoorden voor.

  Het Sranan is geen wereldtaal en zal het ook nooit worden evenmin het Sarnami geen wereldtaal is en zal worden.
  Het Sranan is in Suriname ontstaan net als het Sarnami.
  Ik vraag me af of men zich in Afrikaanse landen verstaanbaar kan maken met Sranan Tongo. Er zullen door Afrikanen woorden herkend worden, maar of ze een gesprek in het Sranan kunnen volgen, dat geloof ik niet.

  Ik kan hier hier ook ophef maken hoe door creolen op het Sarnami wordt neergekeken, maar doe dat niet met het Sranan want dan zijn ze op hun tenen getrapt.


  Maak melding

 48. Ee Vija
  Waarover heb je het man?
  Waarom begin je over Sarnami?
  Waarom altijd ras sentiment erbij halen?
  Voor jou is het niet bijzonder.
  Maar in Suriname is het de taal die als eerste wordt geleerd door nieuwe landgenoten.
  Het is de taal die door de verschillende bevolkingsgroepen onderling wordt gesproken.
  Het is de taal die Phoepa op YouTube gebruikt om alle Surinamers te bereiken.

  Ik vraag me af wat de reden is waarom creolen op het sarnami neerkijken. Zullen ze te doen hebben. Er worden zoveel talen in Suriname gesproken.

  Het begint over een simpel Songfestival liedje en het eindigt met vragen over Afrika. Terwijl iedereen weet dat ook daar stammen hun eigen dialect hebben.

  Oen hat ede jere. A dat mek Sranan broeja so.


  Maak melding

 49. Cornel
  Lees alle reacties eerst goed, dan zul je begrijpen waarom ik het Sarnami ook heb genoemd.
  Respecteer alle talen dan is er verder ook niets aan de hand. Daar knelt het.
  Creolen moeten ophouden met het vernederende kakere kakere.
  Of heb je dat nooit gelezen of gehoord?
  Net zoals creolen trots zijn op Sranan ben ik ook trots op mijn Sarnami.


  Maak melding

 50. @Cornel

  Lees jij ergens dat ik het Sranan geen bijzondere taal vind?
  Het is niet bijzonder dat in het Nederlands ook woorden uit het Sranan voorkomen.
  Wel een groot verschil met wat jij leest en met wat ik heb getypt.

  Voor alle duidelijkheid: alle talen zijn bijzonder met of zonder leenwoorden uit andere talen.


  Maak melding

 51. Viyayarni 23 mei 2021 At 17:13
  Jeangu woont en werkt al 7 jaar in Nederland en heeft naamsbekendheid verworven.

  Dus pas!!!!!!!!!!!!!!!7 jaar en als je hem hoort praten denk je dat hij een bakra is
  Een blaka bakra wel te verstaan.
  ik ben zelf blaka, maar haat deze sjimmies


  Maak melding

 52. Die hele Euro SF heeft me ook verrast, mang. Wauw! Wat ee show met al die lichtjes en effecten , ee hele dure grap. Ee paar seconden va die hele show moet al in de duizenden euro’s lopen. Lijkt wel de duurste show ter wereld, mang. Die gasten zijn helemaal gek geworde.

  Trouwens Viya…, ben je niet ee beetje overgevoelig. Ik moest lache toen je met kakere kakere kwam.
  Me moeder is moksi, maa heeft geen Hindoestaans bloed, maa ze kan vloeiende zinnen Sarnami spreken.
  Rustig aan, mie mati.


  Maak melding

 53. Lekker belangrijk hoe hij praat.
  Hij is 7 jaar hier! Kijk wat hij allemaal bereikt heeft..
  Anderen wonen 50 jaar hier en het enige wat ze bereikt hebben is stontjie! Of dat nog bestaat tenminste.

  En @ Vidjai 40 jaar geleden heb ik dat idd gehoord. Wordt het nog steeds gebezigd?
  Maar ik weet ook wat jullie over creolen zeiden. Dus kom geen heilige spelen.

  Trouwens Suri’s,
  Ik dacht laatst, dat er heel veel negatiefs over zuid-oost komt.
  Maar laten we trots zijn op oa:
  Simone Wijmans
  Humberto Tan
  John Williams
  Sylvana Simons
  Roe Verveer
  Howard Komproe
  Radjen Panday
  En de vele anderen die het wel goed doen.
  Big up Sranan!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.