CBB start onderzoek voor verbetering dienstverlening

4
CBB Jagernath Lachmonstraat Suriname
CBB hoofdkantoor aan de Jagernath Lachmonstraat.

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) in Suriname heeft het onderzoek ‘Klantgerichte Verbeterpunten CBB’ gelanceerd. Hiermee wordt beoogd om de dienstverlening naar de samenleving toe te verbeteren.

De lancering vond plaats op donderdag 15 april bij Door Advisory. Op deze dag is het CBB ook gestart met een klantvriendelijkheidstraining voor het personeel. Aanwezig waren de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, directeur Nasier Eskak, directeur Thomas Jacintha van het directoraat Human Resource Management en CBB-directeur, Anastatia Kanapé-Pokie. 

Het ministerie van Biza heeft een immense taak met al haar beleidsgebieden. Een hiervan is de bevolkingsadministratie. De CBB- directeur benadrukte dat er een ‘change’ moet komen in de bevolkingsadministratie en alles in relatie hiermee. “Er is een transformatie beleid uitgestippeld, welke moet zorgen dat er verandering komt bij de bevolkingsadministratie”. Voorts gaf ze aan dat bij het onderzoek de doelgroep van het CBB, de burger centraal staat.

Zij wil namelijk weten wat de behoefte is bij de samenleving. “De prioriteiten van de samenleving zijn van eminent belang’’: Ze kijkt vol enthousiasme uit naar de resultaten van dit onderzoek, die als basis zullen dienen bij het transformatiebeleid. Kanapé-Pokie vraagt de volledige medewerking van de samenleving, zodat het CBB kan gaan naar een efficiënte en effectieve transformatie. 

 “We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created it”. Deze quote van Albert Einstein citerend gaf de Biza directeur aan dat met de genomen stappen, zij wilen gaan voor een betere overheid, een excellente overheid”. Hij wil zodanig de beste formule vinden, door ambtenaren in de schoenen van beleidsmakers te plaatsen. Eskak feliciteerde de samenleving met deze stap. De oplossingen, opvattingen en de meningen van degenen die met deze werkzaamheden te maken hebben, zullen ook meegenomen worden in het onderzoek. 

Minister Somohardjo deelde mee dat het CBB met dit onderzoek efficiënter, professioneler en klantvriendelijker zal worden. Hij zei dat  de regering Santokhi/ Brunswijk het besluit heeft genomen dat een deel van de inkomsten terugvloeien naar het CBB. Hierdoor kan het CBB zelf voorzienend worden om de dagelijkse operaties uit te voeren. 

De bewindsman gaf aan dat naast dit huidig onderzoek, er binnenkort nog een onderzoek van start gaat onder de ambtenaren. Dit onderzoek heeft te maken met het Public Sectory Reform. Hij legde uit dat middels het onderzoek vanuit de bottom tot de top nagegaan zal worden, wat de ambtenaren nodig hebben om vrijwillig vervroegd uit het ambtenarenapparaat te treden of met vervroegd pensioen te gaan. Dit, vanwege het feit dat 40 tot 50 % van de beroepsbevolking in dienst is van de overheid. “We gaan naar verandering, langzaam maar zeker”. CBB gaat de eerste aanzet doen tot goede service.

Minister Somohardjo is ervan overtuigd dat het CBB een positieve transformatie zal ondergaan na het onderzoek. Hij vraagt de samenleving om volop mee te doen aan dit onderzoek, welke ten voordele zal zijn voor Suriname. 

4 REACTIES

 1. Klantvriendelijkheidstraining:
  Schandelijk: Van Nature moet men klantvriendelijk zijn.
  De klant is de koning. Hebben de medewerkers tijdens hun opleiding niet kennis
  gemaakt, van je houding en Mentaliteit.
  Wie neemt zulke mensen in dienst. Bij de EHBO post, zijn ze ook misselijk en met zure gezicht
  wordt je aangesproken, om eerst te betalen, voordat je geholpen wordt, ook al ben je
  half dood. Waardeloos als jezelf niet kan nadenken.


  Maak melding

 2. Ze zouden niet alleen bij de CBB, maar bij meer ministeries en instanties die burgerdiensten uitvoeren moeten kijken hoe ze de dienstverlening kunnen verbeteren.
  Begin met houding en gedrag, want dat laat veeeel te wensen over. En laat overheden en instanties beter met elkaar samenwerken, want vaak wordt je van het kastje naar de muur gestuurd of moet je voor een simpele stempel of betaling naar een ander kantoor.
  Pure werkverschaffing….


  Maak melding

 3. Heel veel werk is er daar te doen.
  Ook het gebouw schoonmaken. Dweilen kennen ze daar niet
  gemodereerd

 4. Uitstekend idee!

  Copy/paste van elke Hollandse gemeente is aan te bevelen.
  – goede site opzetten (per district)
  – informatie up to date
  – omscholing personeel
  – beveiliging informatie
  – afspraken maken via de site en telefonisch
  – in verschillende talen

  Dit is ook belangrijk voor de diaspora. Bijvoorbeeld bij een sterfgeval, huwelijk en erfenis.

  Automatiseren is; informatie up to date (welk document, regels en kosten).
  Geen rijen meer, alles op afspraak
  Geen tjoekoe meer
  Overzicht van de inkomsten en werkzaamheden.
  Overtolligheid wordt zichtbaar. Combinatie van jong en oud. De jongeren kunnen de ouderen trainen in IT.

  Kunt u mee scoren minister!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.