Kurt Nahar eert slachtoffers slavernijgeschiedenis met installatie The Nene Rituals

13
Kurt Nahar eert slachtoffers slavernijgeschiedenis met installatie The Nene Rituals
The Nene Rituals detail, by Kurt Nahar 2021

In een kamergrote kunstinstallatie op de eerste verdieping van Readytex Art Gallery, brengt kunstenaar Kurt Nahar ode aan de slachtoffers van de bewogen geschiedenis van slavernij. Daarvoor grijpt Nahar in zijn installatie getiteld The Nene Rituals, terug naar een zeer tragische en ingrijpende gebeurtenis uit de Surinaamse slavernijgeschiedenis. Met kalebassen en andere traditionele en symbolische objecten gedenkt hij de slachtoffers van de ramp van het slavenschip Leusden dat in 1738 langzaam zonk voor de monding van de Marowijnerivier in Suriname. Het schip was volgeladen met gevangengenomen Afrikanen, waarvan er 664 verdronken nadat zij bewust in het ruim werden opgesloten voordat het schip zonk. Naast de bemanningsleden, overleefden 16 Afrikaanse gevangenen die zich nog bovendeks bevonden, de tragedie. Zij werden later alsnog in Suriname verkocht en tot slaaf gemaakt.

Met de titel The Nene Rituals verwijst Nahar naar de Nene, zoals de slavin die voor de kleine kinderen van de plantageslaven zorgde, werd genoemd. In deze installatie van Kurt Nahar, symbolisch ook voor hen in het hiernamaals: de overleden tot slaaf gemaakten en hun ook verloren nageslacht, aldus de kunstenaar. Hij brengt met het kunstwerk ode aan de 664 slachtoffers van het slavenschip Leusden, maar ook aan alle andere slachtoffers van de slavernij. En bij het brengen van een ode aan de voorouders horen diverse Afrikaanse en daarvan afgeleide Surinaamse Winti tradities, waar Nahar in de installatie ook gebruik van maakt. Hij vestigt met het kunstwerk aandacht op het grote onrecht dat al onze tot slaaf gemaakte voorouders is aangedaan. Ook bredere, maar wel gerelateerde visuele bevragingen over Caribische afkomst, identiteit, huidskleur, taal en religie – onderwerpen die hem de laatste jaren steeds vaker bezighouden – komen in het werk aan bod. Om aan het onrecht van de daad en de vergetelheid uitdrukking te geven, nodigt de kunstenaar alle bezoekers uit om op beschikbare papiertjes een speciale boodschap of ode aan de voorouders te schrijven. Deze mogen zij dan in een kalebas naar keuze plaatsen.

Op vrijdag 9 april werd de installatie middels een eervolle en aangrijpende culturele voordracht van woordkunstenaar Obed Kanapé, symbolisch opengesteld voor het publiek. Op uitnodiging van de kunstenaar waren ook schrijfster Cynthia McLeod en de Onderdirecteur van Cultuur de heer Clifton Braam aanwezig. Beiden leverden in een korte toespraak ook hun bijdrage aan de openingsceremonie. Kurt Nahar heeft voor deze installatie gebruik gemaakt van de fondsen van de 2021 DVCAI Catalyst Award die hij eind vorig jaar toegewezen kreeg van Diaspora Vibe Cultural Arts Incubator (DVCAI), in Miami. Nahar was toen één van de vijf winnaars die de award ontvingen vanwege hun grote toewijding aan hun praktijk en hun voortdurende engagement met en betrokkenheid bij de diverse projecten van DVCAI.

De installatie The Nene Rituals is te bezichtigen op de eerste verdieping van Readytex Art Gallery tot en met 29 mei 2021, tijdens de reguliere openingstijden van de galerie: maandag t/m vrijdag van 8:00 – 16:30 uur en op zaterdag van 8:30 – 13:30 uur. Voor uw en onze veiligheid neemt Readytex Art Gallery de geldende COVID-19 protocollen in acht.

13 REACTIES

 1. Mooi gebaar maar ik vraag mij wel het volgende af, als reeds bewezen is vanuit de historie van de tot slaaf gemaakte zwarte mens, dat de voodoo godsdienst hun in armoede houd en onderlinge verdeeldheid tot stand brengt, moet men dan ermee doorgaan?
  400 jaar plus voodoo en verering van onze voorouders brengt ons nog dieper in die shit, de vervloekingen worden zwaarder. Achter al deze religiën zit er maar 1 persoon, of entiteit als heer en meester, en dat is Satan of Lucifer, aan wie heerschappij werd gegeven over de Aarde.


  Maak melding

 2. Een idioot zal de manier van een andere afkeuren. Ik walg van beesten die de godsbenadering van de mooie zwarte mens iets van de duivel noemen.

  Dom beest.

  Winti heeft geen Satan. Geen duivel.

  Slechte valse beesten zijn de echte duivels
  gemodereerd

 3. bon bere

  Surinamers kunnen hun tijd beter besteden aan goed onderwijs en wetenschappen, productie en export, kort gezegd toekomst gericht zijn.


  Maak melding

 4. @@ Kronto…Helemaal mee eens ; 1 Johannes 5:21
  Weet u niet dat wie onrecht doet geen deel zal hebben aan het koninkrijk van God? Vergis u niet. Ontuchtplegers noch afgodendienaars, overspeligen, schandknapen noch knapenschenders, dieven noch geldwolven, dronkaards, lasteraars noch uitbuiters zullen deel hebben aan het koninkrijk van God.1 Korintiërs 6:9-10
  Blijf de HEER, uw God, volgen en heb alleen voor hem ontzag. Leef zijn geboden na en luister naar hem; dien alleen hem en blijf hem toegedaan.


  Maak melding

 5. door wie werd heerschappij gegeven aan lucifer?
  dat is dan de heer en meester en degene die boven lucifer staat.
  je beredenering klopt op dat punt dus niet


  Maak melding

 6. @ think twice

  enig bewijs van je god dat dat de enige is en de echte?
  elke religie claimt dat.
  geen enkele kan bewijs leveren van zijn god.
  dus je kan de bijbel quoten wat je wilt… het enige bewijs dat er is?? de bijbel is man-made
  net als alle andere geloofsboeken.
  je gelooft erin of niet… maar waarheid claimen aan de hand van je geloofsboek kan je niet.
  aangezien je je god niet kan bewijzen


  Maak melding

 7. Voodoo, is een spirituele handeling vanuit opgevoerde ritualen, welke een spiritueel mens de gelegenheid zou moeten kunnen geven om goed of kwaad te doen. Uiteindelijk is de spirituele mens zelf verantwoordelijk voor zijn keuze van goed of kwaad, oftewel dat hij kiest voor de heerschappij van het goede of van het kwade.
  Als de mens kiest voor het naleven van de wetten van het goede, dan kiest hij voor degene die hem of haar zal opwachten in licht, omgekeerd ook, hij die kiest voor het kwade zal opgewacht worden door de meester van het kwaad in de duisternis. Het is je vrije wil die je neemt om te kiezen, maar het is de heerschappij die je zal afwijzen of omarmen.


  Maak melding

 8. @think twice, alle religies die hun eigen god willen verdedigen hebben een vrije keuze om dat te doen, je hebt goden die eeuwig leven en hun volgelingen dat ook aanbieden, om die eeuwigheid te kunnen ontvangen. Het is de vraag die een ieder aan zichzelf zou moeten stellen, welke god dien ik en kan hij zijn beloftes waar maken?
  In feite zijn wij allen goden, maar zullen sterven als mensen, de individuele keuze voor eeuwig leven zal ervoor zorgen dat de opname in het eeuwig leven een feit wordt.
  De voodoo religie is in mijn optiek niet voor mij, omdat ik die meester dien die mij een eeuwig leven garandeert vanuit de spiritualiteit= de wet, van de gegeven regels en geboden. De meest belangrijke regel om daar te komen, werd door een broeder, Jezus, die deze weg ook heeft gevolgd en aan ons bekend heeft gemaakt.
  “Gij zult de Heere uw God liefhebben met geheel uw hart, kracht, verstand, ziel, geest en uw naaste gelijk uzelf”.
  De voodoo religie faciliteert mensen om deze belangrijke wet te ondermijnen, dus niet voor mij, en ik dien slechts 1 meester.


  Maak melding

 9. Beste Directeur, God is wel degelijk te bewijzen, kijk naar al het pracht om je heen. Het feit dat je liefde in je hart ervaart. Dat brengt God teweeg.
  De wind kun je ook niet zien, maar die is er wel, je voelt het toch?. Denk daar maar eens over na. Wat winti betreft, waarom gebruikt men Florida water(after shave ofzo) uit Amerika? Waarom kaarsen uit Nederland? Blauwsel, ook zoiets, is bestemd voor de witte was.
  Let op, bonumangs zijn charlatans. Maar onder de gelovigen bevinden zich ook een aantal.


  Maak melding

 10. De bovenstaande reacties gelezen vooral @ kronto eb @ mix chick kronto een felle tegenstander van Voodoo. Zolang er mensen zullen leven op dit planeet zal voodoo zijn het leeft in alle culturen en rassen. In Rome Vaticaan stad waren veel priesters toen hebben 100 mannelijke priesters 30 jaar gelden en ook langer geleden van de roomse katholieke kerk omdat hun niet mochten trouwen of relaties aangaan toen hebben hun kleine kinderen in tehuizen misbruikt niet enkele maar duizenden heel veel ook in nederland in christelijke kinderhuizen heel veel kinder misbruikt in de naam van god. Voodoo in haiti dansen met dode lichamen en in india dieren doden opofferen en opeten of slangen opeten of een geit aan een python 1 keer per maand voor geluk gaat mij te ver dat is gewoon bullshit en satanisch#maar van florida water en blauwsel en kaarsen en wierook ook alcohol etc vind ik wel kunnen ik zou het ook doen in in nederland je woont heel dicht op elkaar als ik een scheet laat hoort de nare enge buurvrouwen het . Het is een leuke cultuur gewoonte ik ben er trots op. Mensen plegen heel veel moorden in de naam van god in islam maar ook in christendom ik ben zelf oosters boeditsche hindoe van geloof. Dus god is niet heilig er wordt gemoord in de naam van god ook door christenen en moslims en hindoes ook in india.


  Maak melding

 11. @Angela
  Niet omdat ik voodoo afwijs ben ik het automatisch eens met andere vormen van religie, religie is door de mens gemaakt of gemanipuleerd, echter bevat het halve waarheden, dus tussen de leugens kan je de waarheid ontdekken, en daarvoor moet je je talenten gaan ontwikkelen en niet blindelings achter de kerkleiders aanlopen. Die talenten ontwikkel je door na te gaan, wat de wil is van de God die jij wil dienen, aangezien je lagere en hogere goden hebt en mensen net als in de politiek campagne voeren om te bepalen welke God beter is.
  Sommige religies hebben attributen van alle religies in hun bediening, een soort mamio godsdienst, dus hun filosofie is dan, als de ene niet helpt doet de ander het wel. Deze methode gaat helemaal tegen het principe van de hoogste wetgever nl , je dient een God die geen andere goden voor zich wil hebben of zien, deze God heeft geen lichaam en wil niet hebben dat je een beeld van hem maakt uit dingen die hij heeft gecreëerd. Dit zijn allemaal aanwijzingen om je God te leren kennen en een beeld te vormen zonder een beeld te maken.
  De voodoo godsdienst heeft o.a. een witte jezus een zwarte duivel en een kruis als symboliek, kijk naar de foto, een Hollandse vlag terwijl iedereen zo langzamerhand wel weet hoe de kolonisator de donkere mensen hadden gedwongen te bekeren tot het christendom, jodendom en islam.
  Christendom kent een witte verlosser, jodendom wacht nog op de verlosser en de islam op de witte Mohamed. Al deze religies hanteren de bijbel, zoek de verschillen en gebruik je talent en vindt de waarheid in de geschriften. Op verschillende plaatsen in de bijbel wordt Jezus omschreven als een donker mens met wollig haar, de voodoo maakt ook gebruik van de bijbel maar heeft afbeeldingen van een witte Jezus en Maria en alleen maar witte engelen. Wat zegt jouw god gegeven talent je? als je het niet weet, moet je eerst je talent gaan ontwikkelen alvorens jij een God of godsdienst kiest of verdedigt.
  gemodereerd

 12. Veel mensen in mijn omgeving heel kwaadaardig doen Voodoo met hun Gedachten deze duivelse slangen hebben niets nodig geen kaarsen of blauwsel of heiligwater zo ziek zijn dit soort mensen. Het is echt waar hun hebben zeer sterke kwaadaardig vette kop vol met zieke gedachten en die zieke energie sturen hun en ook jou gedachten, ik dacht zoiets bestaat niet maar tig keren meegemaakt ik dacht dit soort voodoo bestaat niet. Maar echt wel en het is een hele gemene soort van Voodoo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.