SWM start project “Durotank Wassen” bij woning president

16
SWM start project “Durotank Wassen” bij woning president

De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) raakt vaker geconfronteerd met klachten vanuit de samenleving over vervuild drinkwater. Naar aanleiding van deze klachten heeft zij besloten tot aan huis wateropslagtanks, de zogenoemde durotanks, een onderhoudsbeurt te geven.

Met het project “Durotank Wassen” is op dinsdag 30 maart een aanvang gemaakt. De eer viel te beurt aan het huishouden van president Chandrikapersad Santokhi op Lelydorp. Het staatshoofd toonde zich ingenomen met dit initiatief en zei dat het goed is oor de dienstverlening naar de samenleving toe, maar meer nog voor verhoging van de volksgezondheid.

“Veilig drinkwater voor de samenleving is bijzonder belangrijk”, aldus de president, die zegt het project meteen prijzenswaardig te hebben gevonden toen hij ervan hoorde. De president legde de nadruk op veilig en gezond drinkwater voor de samenleving. Hij bracht dit in lijn met een gezonde levensstijl. “We moeten er alles aan doen om gezond drinkwater voor de samenleving brengen”, voegde het staatshoofd eraan toen. De regering gaat momenteel na hoe de tarieven voor de nutsvoorzieningen, waaronder drinkwater aan te passen. Echter zal de samenleving ook eisen dat zij krijgt waarvoor zij betaalt.

Santokhi wees erop dat de Verenigde Naties 22 maart heeft uitgeroepen tot Internationale Waterdag. Er moet voor gezorgd worden dat veilig en gezond drinkwater voor elke burger beschikbaar is. Indien dit niet zo is, kan het gebeuren dat water in de toekomst tot de duurste producten gaat behoren. Er moet zodanig beleid gevoerd worden dat elke burger op Surinaams grondgebied recht heeft op veilig en gezond drinkwater. First lady Mellisa Santokhi-Seenacherry sprak de hoop uit dat met het project het beter zal gaan voor wat betreft drinkwater in Suriname.

Orpheo Derby, hoofd Distributie SWM, legt uit dat cliënten bij de SWM het verzoek kunnen doen om hun wateropslagtank een wasbeurt te geven, dit tegen een kleine vergoeding. Het verschil met ondernemers die dit ook doen is dat SWM hét waterleidingbedrijf van Suriname is, over gekwalificeerd personeel beschikt, gecertificeerd is en ook nog de enige instantie is die mag werken op de terreinleiding.

Het schoonmaakproces houdt in het reinigen van de terreinleiding en de durotank met chloor. Daarnaast wordt het chloorgehalte gemeten. De duur van het proces is afhankelijk van de informatie die bij een eerste opname wordt ingewonnen. Indien nodig kunnen koppelingen of vlotters meteen worden vervangen. Derby geeft mee dat de SWM garant staat voor betrouwbaar water. Het bedrijf speelt meteen in op klachten over vervuild drinkwater en in de meeste gevallen blijkt het probleem bij de durotank te liggen of een lekkage.

Wateropslagtanks blijken vaak jaren niet te zijn onderhouden, staan in weer en wind, hetgeen van invloed is op de kwaliteit van het water. Na de schoonmaakbeurt wordt er een sticker op de tank aangebracht waarop is aangegeven wanneer de volgende wasbeurt volgt.

16 REACTIES

 1. Zolang mensen ervoor betalen is het een goede zaak. SWM levert al praktisch gratis drinkwater aan de samenleving…
  gemodereerd

 2. Ik betaal zelf voor het schoonmaken van mijn tank. Wat vr onzin is dit????
  Heeft deze regering geen moer te doen???
  Vr damwanden moet er kick off gegeven worden, nu weer dit ding.
  Ga oudere of mensen met gehandicapten in huis helpen. Laten zij drinkwater hebben. Deze gast kan zenobia water kopen
  gemodereerd

 3. Dit moet uitsluitend door de SWM gedaan worden. het moet geen chaos worden met alle maar te bedenken schoonmakers die zich uitgeven als ondernemer.

  Succes!!!
  gemodereerd

 4. Uit wiens zak zal dit allemaal bekostigd worden?
  Daar gaan onze zuurbetaalde belastinggelden.
  Kan de president zijn tank niet zelf laten wassen. Kost maar een nietsbetekenend bedragje van zijn rijkelijk loon.
  Straks gaat de staat ook huizen en erven schoonmaken.
  Belachelijk!!!!
  gemodereerd

 5. Uit wiens zak zal dit allemaal bekostigd worden?
  Daar gaan onze zuurbetaalde belastinggelden.
  Kan de president zijn tank niet zelf laten wassen. Kost maar een nietsbetekenend bedragje van zijn rijkelijk loon.
  Straks gaat de staat ook huizen en erven schoonmaken.
  Belachelijk!!!!
  gemodereerd

 6. Dit was typisch een project voor het Ministerie van Defensie. Minister Mathoera wil juist graag dat de militairen dit soort klussen doen.
  gemodereerd

 7. Taak van SWM is water leveren 24 per dag op juiste druk, volume en kwaliteit. Als ze deur aan deur duro tanks gaan wassen is er iets fout in hun management of hebben ze zoveel personeel dat ze geen raad mee weten. Geef de mensen een handleiding om zelf hun tank te wassen en onderhouden. Elke team kan hooguit 1 tank per uur wassen. met schaften, rijden, pauze wachten op benzine etc excuses om niet te werken kunnen ze maar hooguit 2 tot 4 per dag doen. Als je 100000 tanken in Suriname hebt kan je gelijk een mini leger voor aantrekken. No spang IMF komt orde op zaken te zetten.
  gemodereerd

 8. Met andere woorden, de samenleving die geen waterleiding heeft en SWM BETAALT voor het leveren van water met de watertrucks per m3 srd 151.20 is dus GRATIS…. Oooh ja, HongKongFree, u maakt comments zonder onderzoek te doen. Tja, als je hersenen zo groot is als een pinda, neem ik het je niet kwalijk. Praktisch komt niet in jouw woordenboek voor.
  gemodereerd

 9. Dat beste Wendy het kan betalen is mooi meegenomen.
  Wij betalen, belastingen en dat is correct.
  Deze regering, weet waarvoor belastingsgeld dient.

  Of de president, het niet zelf kan betalen, is mij ook een vraag?
  In ieder geval heeft Wendy, schoon -water.
  Tof van de mensen, die hard werken om anderen ook van schoonwater te voorzien. Voor mij is ieder mens belangrijk.
  Naar mate de onderzoeken, vorderen, komen meer verborgen leed van de mens boven.
  gemodereerd

 10. Deze regering is alleen met onzinnige dingens bezig omdat ze niets kunnen bedenken om het land vooruit te brengen alles wat ze doen zijn projecten van de vorige regering
  gemodereerd

 11. Het zou meer tot de verbeelding spreken als SWM naar kindertehuizen, huize Aziana, scholen enz was geweest dan naar de woning van Z.E. president Chan Santokhi.

  Hiermee zouden voor grotere groepen eenvoudige Surinamers zaken als schone Durotank door de SWM meer waardering krijgen in de samenleving. De aanpak zou grote invloed hebben gehad bij de Surinamers.

  Wat niet ingezien kon worden, kan wellicht hierdoor nu worden ingezien en in de praktijk tot uitvoering worden gebracht.

  Chan heeft meer dan genoeg geld om het zelf te betalen om het schoon te krijgen in tegen stelling tot de genoemde voorbeelden.
  gemodereerd

 12. Ram Singh zei het het beste.
  “Taak van SWM is water leveren 24 per dag op juiste druk, volume en kwaliteit”.
  Dat is het. Niets meer.
  Als ze aanvankelijk goed werk hadden geleverd, zouden er geen durotanks en hydrofoors nodig zijn.

  Net zoals het werk van Telesur is om het land telecommunicatie te bieden, in plaats van te handelen als een sponsor voor lokale of zelfs internationale atleten.

  Welke buitenlander of buitenlandse onderneming zal OOIT gebruik maken van Telesur buiten Suriname of deze nodig hebben? Welke diensten bieden ze zelfs internationaal aan?
  Niets.
  Ze moeten in plaats daarvan gericht zijn op het leveren van een betere lokale service.
  gemodereerd

 13. Beste Ric, kan beter het nationale en internationale nieuws volgen.
  En proberen de waarheid eruit te halen en aan de slag gaan.
  gemodereerd

 14. In 2002 kwam er alleen na 12 uur ’s nachts normaal water uit de kraan. Mijn gezin douchte dus na 12 uur en we legden een voorraad aan voor huishoudelijk gebruik, lastig, maar te doen. In die periode wilden een paar vrienden uit Duitsland bij ons op vakantie komen, we besloten dus een hydrofoor aan te schaffen. Een onderdirecteur van de SWM zei tegen ons dat wij zomaar ons geld zouden uitgeven, omdat door het PARWAT project van de SWM we binnenkort 24 uur per dag volop water uit de kraan zouden krijgen. Gelukkig hebben we toen niet naar hem.geluisterd en in 2021 hebben we intussen 3 hydrofoor-installaties versleten en zonder hydrofoor hebben we nog steeds niet de hele dag de beschikking over drinkwater.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.