Japan doet schenking voor aanschaf medisch apparatuur

9
covid-19-coronavirus-patiënt-ziekenhuis-suriname

Suriname is in aanmerking gekomen voor een schenking van Japan voor aanschaf van medisch apparatuur in de strijd tegen COVID-19. Japan heeft in het kader van solidariteit en samenwerking in de strijd tegen de COVID-19-pandemie een schenking verstrekt aan vier (4) Caraïbische landen. Naast Suriname gaat het ook om Trinidad en Tobago, Guyana en Belize.

De schenking met een totale waarde van circa USD 4,8 miljoen is ter verbetering van het gezondheidszorgsysteem in deze landen middels de levering van behoeftig medisch apparatuur. De schenkingsovereenkomst hiertoe is getekend op maandag 8 maart 2021 in Costa Rica, tussen de regering van Japan en de United Nations Office for Project Services (UNOPS). Suriname is in aanmerking gekomen voor circa USD 1 miljoen, waarbij diverse zorginstellingen in Suriname voorzien zullen worden van medisch apparatuur.

In november 2020 heeft de ambassade van Japan in Port of Spain het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) geïnformeerd dat landen van het Caraïbisch gebied, middels een projectvoorstel mee mogen dingen aan een schenking van Japan voor levering van medisch equipment ter ondersteuning van het gezondheidszorgsysteem in de strijd tegen de COVID-19-pandemie. BIBIS heeft tezamen met het ministerie van Volksgezondheid en relevante zorginstellingen van Suriname de projectaanvraag voorbereid en ingediend. 

Met de ondertekening van deze overeenkomst, kan thans het proces van aankoop, levering en installatie van dit medisch equipment worden ingezet, waartoe Japan gebruik maakt van de ervaren diensten van de UNOPS. Voor een doelgerichte uitvoering van het project zullen functionarissen van de Ministeries van Volksgezondheid, Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, en Financiën & Planning van Suriname als counterpart van UNOPS fungeren.

COVID-19 heeft ook een extra druk gelegd op het economisch en gezondheidssysteem van Suriname, waardoor dit schenkingsproject wat financiële ruimte aan Suriname biedt om andere verplichtingen voor duurzame ontwikkeling ter hand te nemen, terwijl de diverse gezondheidsinstituten beter uitgerust zullen zijn effectievere zorg te bieden.

Aan de regering en het Volk van Japan is Surinames erkentelijkheid uitgesproken voor deze nobele geste in het kader van zowel de vriendschapsrelatie tussen Suriname en Japan alsook de wereldwijde solidariteit en samenwerking om te vechten tegen deze ongekende COVID-19-pandemie.

Suriname en Japan werken samen op verschillende gebieden, waaronder visserij, klimaat, rampenbeheersing, volksgezondheid, capaciteitsopbouw, energie en gemeenschapsontwikkeling, op zowel bilateraal, multilateraal en bi-regionaal niveau. De formele diplomatieke betrekkingen dateren van 1976, bijna 45 jaar.


9 REACTIES

 1. Dankzij ZE Chandrikapersad Santhoki is Suriname uit haar isolement en staat het als land weer op de wereldkaart. Het aanhalen van betrekkingen met bevriende naties laat weer zien dat hulp uit onverwachte hoek kan komen. De contacten met bevriende naties hebben 10 jaar stilgestaan dankzij ddb die alleen met Cuba, Venezuela, China, Djibouti en koning Ashanti contact had. En dat contact heeft Suriname geen biet opgeleverd. ndp fascisten zullen ongetwijfeld weer met slap gezeik komen..


  Maak melding

 2. ZE Santokhi voor nu al moet er een standbeeld van u op het Onafhankelijkheidsplein komen naast de groten van Suriname. Het is u ZE Santokhi gelukt om Suriname uit het isolement te halen en dit land internationaal op de kaart te zetten. ZE u heeft woord gehouden en wel veel sneller dan gedacht.
  Meer meer meer VHP en ZE Santokhi voor nog twee termijnen aub!
  Alle grote economische landen steunen Suriname en wat een verschil met die fascisten van dictator Bouterse en zijn NDP beweging.


  Maak melding

 3. Voor wat hoort wat.

  Japan is wereldkampioen in illegale walvisvangst /jacht op walvissen. Protesten van oa Greenpeace helpen niet om dit probleem goed zichtbaar te maken voor het publiek. Deze giften van de Japanse regering aan kleine landen als Suriname zorgen ervoor dat het walvissenbestand sterkt afneemt in de oceanen. Het is gewoon omkoping als er gestemd voor worden in UN voor of tegen walvisvangst of mensenrechten, enz.

  Suriname moet goed uitkijken dat ze niet misbruikt wordt door door landen als China, Japan en niet kritisch kijkt naar grote mondiale problemenvraagstukken oa, mensenrechten in China, het behoudt van de walvissenbestand in de oceanen.

  Suriname moet ophouden met one Chinabeleid, als China wegvalt is Taiwan een goede vervanger, dus Suriname wees kritisch t.o.v. deze landen met haar giften en maakt u ze duidelijk dat ze uw geest niet kunnen omkopen. Na 7 jaar na heden stroomt er genoeg US-olie dollar Suriname binnen om het leven in Suriname voor iedere Surinamer met het cijfer ruimvoldoende te bieden. Het is nu nog even nog op een houtje bijten, maar er is hoop/ er is licht aan het eind van de tunnel. Wel zal goed beleid en bestuur van technocraten nodig zijn, lange termijnplanning om de gestelde algemeen doelen/belangen voor land en volk, ook internationaal te verwezenlijken.

  Suriname moet rationeel zijn en op grond daarvan beslissingen nemen en niet haar ziel en zaligheid verkopen voor dit soort giften.

  Suriname moet respect afdwingen.

  Vertrouwen op eigen kunnen.


  Maak melding

 4. @Paul: ik moet het misschien vaker gebruiken.

  Voor alle ndp boerikies die de betekenis niet weten:
  Het fascisme (Italiaans: fascismo) is een extreme vorm van autoritair nationalisme en is antidemocratisch, anticommunistisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel.

  Met name het laatste is duidelijk waarneembaar bij veel ndp-ers 🙂


  Maak melding

 5. Suriname heeft gestemd voor de walvisvangst. Japan is een van de weinige landen die de jacht op walvissen blijft voortzetten. De benaming luidt; “voor wetenschappelijke doeleinden”. Door te stemmen voor de walvisvangst steunt Suriname hiermee Japan. Enkele Caribische eilanden doen dat ook. Men moet niet verbaasd opkijken wanneer Japan van tijd tot tijd schenkingen aan Suriname doet. Het is een vorm van beloning en zwijggeld. Je mag het ook als een vorm van corruptie beschouwen. In dat kader mag je de schenkingen mede zien. Wat boeit het Suriname als walvissen uitsterven? Het is niet de eerste keer dat Japan schenkingen geeft aan Suriname. Na zogenaamd corona e tyari a nen! De huidige regering moet gewoon stoppen met hoereren en zich waardig gedragen.


  Maak melding

 6. De bekende spierinkjes die Japan uitgooit om een kabeljauw (lees haai/walvis) te vangen.
  Suriname, Trinidad, Guyana en Belize; een kinderhand (lees de hand van een armoedzaaier) is gauw gevuld.
  Opzouten Japanners.


  Maak melding

 7. Suriname heeft geen geld, dus komt dit schenking goed van te pas, want ndp koullo saka ndp heeft Suriname leeg geroofd, en pakiratigri wat jij schrijf, is de waarheid, maar wat japan doet kan me niks doen, jammer voor de walvissen, surinamers moeten ook overleven, sorry maar walvissen zijn mooie beesten echtwaar, eens zal japan ophouden met walvis vangst?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.