President door bankiers geïnformeerd over financiële sector in Suriname

8
President door bankiers geïnformeerd over financiële sector in Suriname

De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi is afgelopen vrijdag door alle bankiers geïnformeerd over het reilen en zeilen binnen de financiële sector in Suriname. Ook is er gediscussieerd over hoe de sector efficiënter gemaakt kan worden en wat daarvoor nodig is. Daarnaast is gekeken welke bijdrage de overheid kan leveren bij het efficiënter maken van de financiële sector in ons land.

Ook aanwezig tijdens deze ontmoeting waren de ministers Armand Achaibersing van Financiën en Planning, Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, de Deviezencommissie en de governor van de Centrale Bank van Suriname.         

“Wij hebben gesproken over onder andere financial inclusion, dat houdt in dat wij graag willen dat praktisch iedereen over een bankrekening beschikt, de wijze waarop zo een rekening geopend kan worden en regels die daarbij horen. Ook over het koersenvraagstuk hebben wij gesproken, gezien dit een heet hangijzer is momenteel. Daarnaast hebben wij in open sfeer gesproken over het schuldenvraagstuk van Suriname en de economische problemen”, lichtte minister Achaibersing de aangekaarte onderwerpen toe. 

Afgesproken is dat iedereen gaat meewerken aan de stabilisatie van de wisselkoers en daar hebben de banken, volgens de bewindsman, een voorname rol in. “Ze hebben toegezegd dat voor zover dat niet gebeurde, zij er nu alles aan zullen doen om mee te werken aan stabiele koersen.” Binnenkort zal de delegatie weer bijeenkomen om de discussie op basis van een concrete agenda voort te zetten. 

Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, spreekt van een goed gesprek met het staatshoofd. De vereniging vindt de stap van een flexibele wisselkoers richting de marktkoers brengen een goede stap, maar ziet heel graag ook flankerende fiscale maatregelen, om daadwerkelijk die koers onder controle te houden.

“Wat ondernemers willen is een voorspelbare koers, zodat zij hun planning kunnen doen in hun onderneming. Wat banken willen is een rustige stabiele omgeving”, zegt de voorzitter. Hij vervolgt: “Een stabiele wisselkoers is in het belang van ons allen. We hebben er geen belang bij als de wisselkoers weer gaat stijgen, want dat zal een impact hebben op het prijsniveau in het land.”

8 REACTIES

 1. Deze regering praat met de bankiers om de economie gezond te maken, ndp ging praten met bankiers hoe de dieven partij geld kon lenen om vervolgens snel dat geleende geld naar buitenland te brengen, veel geld zit in Cuba, want als er sancties wordt genomen tegen Cuba, op deze aardbol is alleen ndp die het pijn doet, regering santokhi Brunswijk maak de economie snel mogelijk gezond, het is moeilijk als er miljarden is geleend, maar eens komt het met Suriname en haar bevolking, de knel punten zijn geld terug betalen aan de buitenlandse banken, veel succes


  Maak melding

 2. Goedemorgen allen, hoelang moet het volk nog wachten om een normale leven te kunnen hebben. We beginnen bij de srd waarde vast maken bv 1 srd zou een waarde kunnen hebben van 2,2037122, waarom kunnen jullie dat niet, Zalige Telting had het goed gedaan, stel deze vraag aan de heer Venetiaan. Als al dat goud, olie, hout en diamanten de staatsbank niet kan spekken, om de srd, de munteenheid, de indentiteit van Suriname niet kan vaststellen, gaat het nooit lukken.
  De maatregelen, hebben niet gewerkt en gaat niet werken. Kijk naar de euro, nl heeft in een week na de waarde van de Nederlandse florijn vastgesteld, hoe kunnen jullie dat niet…..


  Maak melding

 3. =Wat een verschil met bouterse als leider.
  Boefdraad ging praten over leningen met VALSE contracten en heeft al dat geld in zakken gestopt.
  Toch houden sommige Surinamers van deze boevebende, daarom komen zij ook niet voorruit.


  Maak melding

 4. Sluit alle Cambio’s en bij de Nieuwe Chinezen in Suriname moet het ook verboden worden om geld te wisselen. Idem op straat, wissel, wissel, Joe Biden!, Joe Biden, Euries, Euries!, wissel, wissel.

  Dat zal zeker helpen om de zaak onder controle te krijgen en de koers te handhaven, omdat mensen gedwongen worden om naar de banken te gaan om geld te wisselen.


  Maak melding

 5. Eens met Passant sluit alle Cambio’s. De Banken zijn er om geld transacties uit te voeren.
  Iedereen moet gevolg geven aan de nieuwe deviezen maatregelen die 1 maart 2021 is ingegaan. Er moet geen wild west situatie in Suriname zijn. De fout wat was begaan is om ingezetenen valuta te rekening te hebben op de banken, toen begon ook de de cambio’s en illegale handel als paddestoelen van de grond te komen met als gevolg out of controle, de situatie wat nu is. Buurland Guyana, daar mogen ingezetenen geen valuta-rekening hebben. Daar gaan alle export dollars naar de banken. Zaken worden lokaal gedaan in Guyanese dollars. Guyana had het nog moeilijker dan Suriname, maar heeft vertrouwen in eigen munt. Waar in de afgelopen 20 jaren de koers 2x om hoog is gegaan in Guyana is in Suriname 10x.
  Ik hoop dat de regering stevig in de schoenen staat en niet zich laten verlijden door de commentaren die worden geleverd door verschillende economen in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.