De snelgroeiende cannabisindustrie in Latijns-Amerika – wie zijn de belangrijkste spelers en moet Suriname mee op de kar springen?

16
Suriname haalt eerste CBD oogsten binnen en zet deur op kier voor medicinale cannabis

Het groeiende gebruik en de legalisering van cannabis beperkt zich niet tot Europa en Noord-Amerika. Ook in Latijns-Amerika laten meer en meer autoriteiten de teelt van cannabis toe. In die mate dat de cannabisindustrie er floreert. Latijns-Amerika leent zich dan ook uitstekend voor cannabisteelt. Het klimaat is ideaal. Het is er uitgestrekt met zeer dichtbevolkte steden zodat de industrie niet alleen afhankelijk is van de export. Moet Suriname mee op de kar springen en ook op grote schaal feminized wietzaden in de vruchtbare grond stoppen? De economie zou er wel bij varen, dat hebben grote spelers als Colombia, Peru, Mexico, Uruguay en Paraguay al begrepen.

De ontwikkeling van feminized wietzaden tot marihuana
Bij de cannabisteelt moet het onderscheid gemaakt worden tussen vrouwelijke en mannelijke cannabisplanten. De mannelijke cannabisplanten dienen om hennep en CBD-producten te maken, uit de ontwikkeling van feminized wietzaden komt marihuana voort, hoofdzakelijk bestemd als medicinale wiet. Recreatief gebruik van marihuana zoals White Widow en Royal Haze is in veel Latijns-Amerikaanse landen nog niet gelegaliseerd. 

Colombia dominant op wereldniveau
Colombia is hard op weg om wereldwijd de grootste leverancier te worden van medicinale cannabis. In een poging de drugsbendes te slim af te zijn, besloot de regering in 2015 de medicinale cannabisindustrie te regulariseren. De lage productiekosten, een ideaal klimaat, progressieve wetgeving en de interessante ligging geven Colombia een sterk concurrentieel voordeel ten opzichte van andere cannabisproducerende landen. Dat weet de overheid maar al te goed. Ze staat dan ook heel welwillend tegenover buitenlandse investeringen.

Mexico aantrekkelijke hub richting Noord-Amerika
Ook Mexico legaliseerde in 2017 medicinale cannabis om dezelfde redenen als Colombia. De import, verkoop en consumptie van producten met minder dan 1 procent THC is toegelaten, evenals de teelt voor wetenschappelijke doeleinden. Verwacht wordt dat Mexico een van de leidende cannabismarkten van Latijns-Amerika zal worden. Het land telt 128,6 miljoen inwoners waarvan 10 procent toegang heeft tot medicinale cannabis. Veel Canadese bedrijven willen er investeren omdat ze Mexico zien als springplank naar de Noord-Amerikaanse cannabismarkten.

Underdog Uruguay
Uruguay ligt geprangd tussen Brazilië en Argentinië en wordt daarom wat vergeten door de cannabisindustrie. De grote investeerders blijven er vooralsnog weg. Nochtans heeft Uruguay al bijna acht jaar een soepele cannabiswetgeving. Het land kan binnen enkele jaren het eerste land worden dat een jaarlijkse export van 1,1 miljard dollar aan medicinale cannabisproducten realiseert, met toestemming van de overheid. 

Opportuniteiten voor Suriname
Latijns-Amerika positioneert zich als toonaangevende leverancier van cannabis en dat trekt geld aan van investeerders. Ook Suriname heeft een uitstekend klimaat. De productiekosten zijn laag en het land kan een exportproduct goed gebruiken. De teelt van hennep en CBD is al toegelaten maar de legalisering van medicinale wiet is nog niet rond. Nochtans heeft Suriname alles mee om ook in deze categorie goede zaken te doen. De band met Nederland kan de uitvoer naar Europa vereenvoudigen, de ligging de export naar Noord-Amerika. De overheid staat niet weigerachtig tegenover een legalisering maar een regelgevend kader opstellen laat op zich wachten. Ondertussen versterken andere Latijns-Amerikaanse landen hun positie.

16 REACTIES

 1. Ik ben er faliekant tegen.cannabis trekt alleen maar verslaafde aan.
  De toekomst van Suriname is in landbouw en dan in groeten en fruit.
  Suriname moet de graanschuur van de wereld worden.
  Want er komen steeds meer land met voedsel tekort.


  Maak melding

 2. De huidige wetgeving laat zelfs de produktie van CBD niet toe omdat het THC gehalte veel te laag is. Minister Algoe wist dit heel goed dat hij een wet produceerde die geen enkele waarde had. Medicinale wiet wordt al zoveel geteeld dat het tegen kostprijs wordt afgezet. Dus Suriname is veel te laat om deze trein naar vooruitgang te kunnen pakken. Kouseband en sopropo kan Europa wekelijks meer dan 50.000 kilo opeten. Jazeker zoveel want Ecuador levert dit nu naar Nederland. Wij willen niet produceren want ik kan meer dan 30.000 kilo zo afnemen, maar niemand wil produceren.


  Maak melding

 3. In het artikel staat een alinea die volgens mij niet klopt. Stoffen zoals CBD (cannabidiol) en THC (tetrahydrocannabinol) komen vooral voor in de bloeiwijzen van vrouwelijke planten. Niet in de mannelijke planten. CBD en THC hebben tegengestelde werking. CBD is vooral rustgevend, je wordt er stoned van. THC is meer opwekkend, je wordt er high van. Het wordt gebruikt bij pijnbestrijding. Verschillende soorten cannabis hebben ook verschillende verhoudingen THC en CBD. Naarmate de plant ouder wordt verschuift bovendien de CBD/THC verhouding meer richting CBD. De ervaren kweker weet wat hij moet kweken en wanneer hij moet oogsten om het gewenste product te krijgen.
  De cannabis kweker heeft liever geen mannelijke planten want die nemen ruimte in beslag en leveren dus niets op. Bovendien bestuiven ze de vrouwelijke planten waardoor die zaad gaan vormen dat ten koste gaat van de opbrengst (en de smaak voor de recreatieve gebruiker). Vandaar de feminized zaden, die geven alleen maar vrouwelijke planten.

  Of de Surinaamse omstandigheden geschikt zijn om medicinale cannabis te kweken is maar de vraag. Dat dient te geschieden onder streng gecontroleerde omstandigheden en moet altijd een stabiel en uniform product opleveren. Is dat mogelijk in Suriname? Cannabis kweken is een kunst en een kunde. Voordeel is wel het stabiele klimaat en de garantie op voldoende zon uren. Kweken in een kas lijkt mij het beste om een beschermde omgeving te krijgen.


  Maak melding

 4. Tegen. Niet hetzelfde gaan doen omdat omringende landen hetzelfde doen. Mensen die voor de medicinale werking zijn moeten hun heil in de natuur zoeken.
  Suikerziekte ? Gebruik sopropo
  Hoge bloeddruk ? Komkommer en bita wiri
  Erectie stoornis ? Dille tussen de billen en zelfs Methusalem zou wel willen.
  Pijntjes ? Zoek de Surinaamse warmte op.


  Maak melding

 5. Beste mensen, de afgang komt steeds dichterbij! Geen enkel land gaat het kunnen redden met drugs!!!! Als mensen high gaan ze zeker harder werken no?

  Kom op idioten!!!!!


  Maak melding

 6. Cannabis is een medicinale plant. De geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat de plant is gecriminaliseerd. Voordat men zaken gaat roepen zonder gedegen onderzoek. Dient men zich eerst goed in te lezen en te laten informeren. Het word tegenwoordig zelfs in een aantal gevallen, voorgeschreven door huisartsen, voor verschillende klachten. Met name op het gebied van pijnbestrijding, ook als anti stress middel is het zeer effectief en nog veel meer. De plant heeft dus vrijwel geen negatieve invloeden op het menselijk lichaam. Indien Suriname daar een commercieel potentieel export product van kan maken, zie ik niet in waarom men blijft vasthouden aan de oude zienswijze. Maar dat is iets wat een handelsmerk is van Surinamers. We doen en denken nog steeds alsof we in de jaren 70 en 80 zijn blijven hangen.


  Maak melding

 7. #In holland heb ik al junkies buren met veel ellende die joints roken het gaat nog veel erger worden als suriname gaat exporteren ik kan beter snel emigreren naar griekenland. Hier is idiote soft drugs legaal verkrijgbaar en nou dit. Mensen gaan echt overlast zorgen na het roken. Nu is het al zo ellendig in kleine hollands huizen op elkaar. Snel mijn biezen pakken in deze shit covid tijd landen dicht. Samenleving gaat naar de klote.


  Maak melding

 8. Suikerrietplantage Marienburg nieuw leven inblazen zet meer zoden aan de dijk dat een wietplantage op grote schaal. We moeten gaan leren om meer in eigen onderhoud te kunnen voorzien. Het is van het zotte dat we deze plantage met machines en al hebben laten verloederen.
  Suiker wordt al jaren geïmporteerd terwijl we de ruimte en mogelijkheden hebben om het zelf te produceren.


  Maak melding

 9. Thesis of marktonderzoek?

  Tsja, als de afzetmarkt al overspoeld wordt, dan moet je een niche creëren, om te kunnen concurreren.

  Het westen is dol op biologisch, ECO en duurzaamheid. Dit zijn 3 onderdelen die je zou kunnen gebruiken.
  Kwalitatief goede CBD (biologisch) komt uit Zwitserland. Nederlanders zijn meester hierin. Punt ga niet opnieuw het wiel uitvinden. Ayahuasca is ook een optie.

  Waarom zou je dit doen, verlaagd de zorgkosten drastisch. Natuur i.p.v. pilletjes.

  Ohohohoh, suri’s hebben geen idee hoe rijk ze zijn.


  Maak melding

 10. Het schijnt dat je bij de medicinale versie niet high word.
  Zelf hou ik niet van dit stink spul, maar gebruikers worden wel relax van(rasta’s) integenstelling tot cocaïne, waarbij mensen agressief van worden.


  Maak melding

 11. het mooiste van de inzenders hier is, niemand praat over werkgelegenheid… wie gaat dit allemaal beplanten, een bedrijf opzetten, .
  als de mensen één maal dit gesnuift hebben, gerookt, zijn ze hay kunnen dien niks meer doen dan uitslapen om de volgende keer zich zelf weer op te peppen..
  onder tussen bloed het land verder dood, want werkers arbeiders heb je niet meer,,.. de jeugd is ook al vernietigt gaat niet meer naar school, lopend rond in de stad..
  dus de toekomst van het jeugd is heel somber geen alternatief, santo boma peilt uit van de gevangenen, dagelijks ellende met op en aankomst zieken wagen wie gaat dat allemaal bekostigen..
  het gaat u goed..


  Maak melding

 12. @Marcel
  CBD is een vloeistof in kleine flesjes. Verkrijgbaar bij Kruidvat, drogisterij of (hippe)gezondheidswinkels en online.
  Medicinale weedolie is uitsluitend bij de apotheek te verkrijgen met een doktersrecept.
  Het zijn geen jointjes, maar druppeltjes die men inneemt.


  Maak melding

 13. De snelgroeiende cannabisindustrie in Latijns-Amerika – wie zijn de belangrijkste spelers en moet Suriname mee op de kar springen?

  Dat vraag ik mij in deze ook af.

  Maar ik heb ook een reactie gelezen van @Boesskowtoe 1 maart 2021 At 12:31
  Ik kan hem in deze geen ongelijk geven.

  Dan verwijs ik naar een artikel uit ons buurland GUYANA.
  En waarom wordt het ook niet aangepakt in Suriname?

  Bron van het artikel is: (guyanachronicle.com) van 1-3-2021

  Producten met toegevoegde waarde die in 2025 verantwoordelijk zijn voor 61% van de omzet in de suikerindustrie.

  -Verschuiving zal de afhankelijkheid van de industrie van de nationale schatkist wegnemen
  COGNIZANT van het feit dat een omleiding van de traditionele bulkproductie van suiker nodig is om de noodlijdende industrie te herstellen en haar vitaliteit en positie als bijdrage aan de economische groei te herwinnen, heeft de regering plannen in gang gezet om ervoor te zorgen dat in 2025 61 procent van de omzet in de industrie komt van producten met toegevoegde waarde.

  In plaats van een verplichting jegens de nationale schatkist te zijn, zal de industrie binnenkort “op zichzelf kunnen staan”, door de implementatie van innovatieve mechanismen, zei minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha. “In 2020 was ongeveer 29 procent van de omzet in de industrie afkomstig van verpakte suiker met een hogere waarde. In 2021 verwachten we dat dit zal groeien tot ongeveer 39 procent ”, zei minister Mustapha tijdens zijn presentatie op dag twee van de begrotingsdebatten.

  Het overkoepelende plan is er echter voor te zorgen dat binnen vier jaar minimaal 61 procent van de omzet van de industrie wordt gegenereerd uit de toegevoegde waarde voor verpakte suiker.

  “Om dit potentieel te realiseren, zijn er aanzienlijke investeringen gepland om de verpakkingsfabriek in Blairmont uit te breiden, waardoor de huidige capaciteit verviervoudigd wordt.
  Bovendien zullen we de Enmore-verpakkingsfabriek opnieuw ontwerpen om de paradigmaverschuiving naar verpakte suiker te ondersteunen, ”zei minister Mustapha.
  Als gevolg van die strategische acties zal de suikerindustrie minder afhankelijk zijn van de National Treasury.
  In 2020 kreeg het bedrijf een bedrag van $ 7 miljard toegewezen. Een bedrag van $ 3 miljard werd gebruikt om de met luiken gesloten Rose Hall, Skeldon en Enmore Sugar Estates te herkapitaliseren, terwijl de resterende $ 4 miljard werd toegewezen aan herstelwerkzaamheden aan de Uitvlugt, Blairmont en Albion Sugar Estates. In de begroting 2021 is nog eens $ 2 miljard gereserveerd voor kapitaalwerkzaamheden aan de verschillende suikerplantages in het hele land.

  Deze investeringen zullen naar verwachting de weg effenen voor de uitvoering van een strategisch plan ontwikkeld door de raad van bestuur en het management van Guyana Sugar Corporation (GuySuCo).

  Raadpleeg de (site) om het artikel uit Guyana verder te lezen.

  Suriname zou vanaf 2010 tot heden de GRAANSCHUUR van het CARICOM zijn geworden.
  En dat is tot heden nimmer gerealiseerd.

  Dus er is behoorlijk werk aan de winkel voor de luie vlegels.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.