‘Vp Brunswijk vertrapt de rechten van de tribale bevolking’

39
De oprichting van New Surfin NV is

[INGEZONDEN] – De nieuwgekozen vicepresident van Suriname Ronnie Brunswijk pikt al het land in van de Marrons die tot de tribale bevolkingsgroep worden gerekend in het Oost-Westgebied van het district Marowijne. Deze mensen hebben allen gestemd voor de regeringspartij ABOP van Ronnie Brunswijk, omdat zij hun hoop hadden gevestigd op een beter bestaan door op iemand van hun eigen bevolkingsgroep te stemmen, die oog zou hebben voor hun behoeften.

In een verborgen voice die door een van de belanghebbenden is opgenomen, is te horen hoe Brunswijk zegt dat de belanghebbenden blij moeten zijn dat hij nog een woord tegen ze zegt. In eerste instantie heeft Brunswijk toegegeven dat hij eerst met de tribale eigenaars van het gebied moest praten. Zoals hij nu verwoord eigent hij het gebied voor de Surinaamse staat.

Eerder had Brunswijk zich reeds grote stukken land van deze groep mensen toegeëigend voor het aanleggen van z’n park en andere privé genoegens. Het is het laatste stukje land dat deze mensen nog bezitten waarvoor zij begrip vragen van Brunswijk om zich dit niet ook toe te eigenen. Brunswijk behandelt de mensen als dom, onwetend en als kleine niets zeggende onderdanen. Bij Brunswijk geldt de wet van de sterkste.

De regeringspartij van Brunswijk heeft eerder in andere gebieden waar de Marrons wonen het gebied toegeëigend, waarbij de bevolking in opstand is gekomen. Eerdere probeersels van de Marrons van het Oost-Westgebied om met Brunswijk tot een overeenstemming te komen heeft tot niets geleid. Dit vanwege het feit dat Brunswijk de mensen met een kluitje in het riet stuurt.

Door armoede en andere problematiek van het binnenland wordt al het traditioneel gezag van de Marrons omgekocht door Brunswijk. Er is niemand die nog opkomt voor het belang van de Marrons die reeds eerder al hun woongebieden moesten verlaten ten tijde van de guerrilla-oorlog tussen Brunswijk en Bouterse die duurde van 1986-1991.Deze mensen hadden reeds alles verloren.

In een voorzichtige opmars zijn ze bezig terug te keren naar hun woongebied. Een groot deel van de mensen voorziet in hun bestaan door het bedrijven van landbouw. Brunswijk heeft hun onlangs verbouwde gewassen zonder pardon platgewalst. Brunswijk gaat met alle geweld een middelbare school in dat dunbevolkte gebied neerzetten waar niemand op zit te wachten.

Er zijn betere opties voor het bouwen van een middelbare school waar de bevolking van het district Marowijne profijt van kan hebben. In plaats van de lokale bevolking daadwerkelijk te helpen schijnt het, dat Brunswijk bezig is om zijn machtspositie te gebruiken voor het creëren van een eigen territorium op het terrein van de zwakke bevolking. Onlangs heeft Brunswijk een van de belanghebbenden duidelijk gemaakt dat zij niet welkom zijn op het terrein (hun grondgebied) waarop de school in aanbouw is.

Op woensdag 23 februari aanstaande zal er een protestmars gehouden worden door de Marrons van het gebied. Zij kunnen iedere steun gebruiken.

Norita Pinas
St. Marron Art Commitment

39 REACTIES

 1. Zooo, das niet mals!

  Volgens mij is dit het eerste tegengeluid, binnen Abop, notabene van een vrouw. 🤟
  Goed zo, de overwinning is naar zijn hoofd gestegen. De kracht ligt bij jezelf. Brunsi stap uit je roze bubbel, want de kiezers gaan je eruit gooien.


  Maak melding

 2. ACH DDB EN HOEFDRAAD VERTRAPPEN RECHTEN EN MOORDEN EN STELEN VAN DE HELE SURINAAMSE BEVOLKING.

  NIEMAND KAN IETS DOEN.

  20 JAAR CEL

  12 JAAR CEL.

  RARA WAAROM NOG GEEN ACTIE.

  MEK DEN INGI WAKTI EVE MEK ALLA SAN STABIEL


  Maak melding

 3. Deze regering vertrap alles en iedereen liegen en bedriegen daar zijn ze een ster in chan zeg er komt een goud mijn voor su maar het blijk een bedrijf van kirpalani te zijn chan is gewoon een liegbeest in alles


  Maak melding

 4. En even aan the chief moral officer van ABOB Mr Edward Belly vragen of hij ook de VP’s aftreden gaat vragen? Overigens is gekke lonnie maar een rover nu rooft hij staatseigendommen omdat niemand hem durft iets maar te zeggen. Nog een prado voor een liefje, geld strooien met een helicopter of sinterklaas spelen. Over belastingen ontduiken nog niet gesproken Alles verdiensten van een dag roven.


  Maak melding

 5. Dat gedoe van Brunswijks is niets nieuws onder de zon. Brunswijk is sinds de jaren tachtig, bezig geweest zijn imperium op te bouwen, uit te breiden en te consolideren. Dit deed hij door middel van geweld, contrabande, onrechtmatige toe-eigening van grond, berovingen, intimidatie, kortom, alles wat God verboden heeft. Vandaag is hij de vicepremier van het land. Het kan niet anders zegt Chan. Scheve toestanden in Suriname. Het land waar alles mogelijk is. Het land waar verschillende kampen uitmaken hoe de cheerleaders het stokje zullen draaien. Chan doet het hartstikke in zijn broek voor Brunswijk. Zeker weten dat er een moment gaat komen dat Brunswijk zal doordraaien. We hebben te maken met een sociopaat en narcist die vicepremier is van Suriname. Van harte gefeliciteerd.


  Maak melding

 6. Dit fenomeen gebeurt wereldwijd niet alléén R.B. doet dit, voor de verkiezingen beloven ze van alles en nog wat. En als ze gewonnen hebben, ben jij als kiezer gewoon de ”lul”.

  sari tori

  Jacko.
  gemodereerd

 7. Maar ik snap dit volk niet, Brunswijk heeft gemaakt dat de aanplanting van een obbe Palm plantage in wording in het district, niet door ging tijdens bouterse Brunswijk regering,bouterse had duidelijk aangegeven waarom hij niet met Brunswijk wilde werken.Het is nu duidelijk dat Brunswijk het gemunt had om gronden af te troggelen van deze burgers ik roep ze op in de stad te gaan en protest acties te beginnen en flink afgegeven op brunswijk ,t gaat u goed
  gemodereerd

 8. Brunswijk en Trump lieten ruim van tevoren zien dat hun eigen belang het belangrijkste voor hen is, en toch zijn er zoveel idioten die op hen gestemd hebben. Deze idioten met een tribale mentaliteit (ik stem alleen op mijn eigen stamgenoten , al zijn ze fout tot op het bot) hebben de ellende die ze tijdens het bewind van deze criminele egotrippers ervaren of ervaren hebben aan niemand anders dan zichzelf te danken.


  Maak melding

 9. De nabestaanden van de Decembermoorden vechten al 40 jaar voor gerechtigheid. Zij geven niet op !

  Maar wat gebeurt er met de slachtoffers en hun nabestaanden van de binnenlandse oorlog ?

  Brunswijk had toen een deal gesloten met Bouterse en koos voor geld en macht.
  Nu is Brunswijk VeePee. Hij kan nu als VeePee zijnde ook voor de slachtoffers en hun nabestaanden van de binnenlandse oorlog zorgen voor gerechtigheid.

  ABOP-kiezers en binnenland bewoners zorgen jullie voor meerdere vertegenwoordigers en leiders. Omdat jullie geen beter alternatief hebben kan er makkelijk met jullie gespeeld worden.
  Un buskondre pipel abi moro sabiman ini un mindri ! Un no’m du lek den lila kaw !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 10. Als je als volk kiest voor veroordeelde criminelen, dan kan je ook criminele activiteiten van dit soort misdadigers verwachten.

  Niet voor niets zit het gros van de Surinaamse politici, in de bajes, in de verdachtenbank of zijn op de vlucht geslagen en staan op alle internationale opsporingslijsten.

  En deze laaggeschoolde, drugsveroordeelde Brunswijk is de luis in de pels van de huidige regering.
  Dus dat volk moet nu niet janken en jammeren maar in de toekomst je hersens gebruiken als je gaat stemmen.


  Maak melding

 11. De maronnen en de inheemsen zouden samen een partij kunnen oprichten dat staat voor behoud van natuur en traditionele culturele waarden en normen.
  Bijvoorbeeld De CTBP
  (De Conservatieve en Traditionele Binnenland Partij).

  Door de huidige kiesstelsel zullen zij zeker gehoord moeten worden !

  Set kong. Krakti !


  Maak melding

 12. Zonder bewijs niet te hard roepen echter gezien het gedrag van deze heer zou het mij niet verbazen dat hij Oost Suriname en delen van Frans Guyana als zijn Koninkrijk ziet.

  Frederic Forsyth heeft 20 jaar geleden al boekje geschreven dat een misdadige dictatuur in Oost Suriname projecteerde. Vooruit ziende blik


  Maak melding

 13. Chan doet het hartstikke in zijn broek voor Brunswijk, aldus volksmenner en populist Pakiratigri. Boi Chan hoeft niet bang te zijn voor wie dan ook. Chan heeft de ballen gehad om de Guyanese drugscrimineel en vertrouweling van fascist Bouterse aan de VS uit te leveren. Santokhi hoeft maar even mijn zijn vingers te knippen en de Franse elitetroepen staan klaar om Brunswijk op te halen om in Frankrijk zijn straf uit te zitten.
  Ik mis de racistische uitspraken van Hooghart die altijd zijn kwebbel vol heeft over de percelen die Jogi in bezit heeft. Volgens deze domme man bezit Jogi de helft van alle percelen in Suriname …waar is Hooghart nu ?


  Maak melding

 14. Waarom hebben jullie op Brunsie gestemd????Jullie wisten allemaal wie Brunsie is, maar toch hebben jullie massaal op hem gestemd, omdat hij een marrons is. Dat krijg je van het hokjes denken van veel Surinamers. Inplaats van te denken aan her land denken velen in hokjes. Ik wens jullie heel veel succes met Brunsie de komende 5 jaar. Heel veel sterkte mevrouw.


  Maak melding

 15. Suriname is na de vrede vd binnenlandse tussen ddb en bravo verdeeld.

  bravo, ik heb goud en heb hout , ik heb grond. .

  ddb, ik heb broko bakka, ik heb skalians, ik laat goud en andere grondstoffen naar Dubai transporteren met vliegtuigen van JAP – Internationalluchthaven.

  ddb gaf voormalige doeki, Nickerie, enz.

  Boevie heeft miljoenen us$ leningen met hele hoge renten bij buitenlandse banken gesloten en weggesluisd boor zichzelf en ddb naar buitenlandse rekeningen.

  Zie. verder:

  dienstauto’s dienstbussen, domeingronden, computers, hardware, software vernietig dat vernietigd is erfgoedhuizen die verkocht zijn, et cetera, et cetera.


  Maak melding

 16. ricje , je smoeltje stinkt , en wat heeft de President met dit verhaal over de VP Brunswijk te maken , ricje jij bent een zwart dropje en jij bent de grootste liegebeest .


  Maak melding

 17. Paul 24 februari 2021 At 20:13
  Chan doet het hartstikke in zijn broek voor Brunswijk, aldus volksmenner en populist Pakiratigri. Boi Chan hoeft niet bang te zijn voor wie dan ook.

  —–

  Chan doet het in zijn broek voor Harold Pultoo, zijn guru.

  Van wie denk je dat de idee kwam om stiekem Bouterse te ontmoeten? Van Harold Pultoo. Deze pastoor (of zoiets) belde zijn collega Steve Meije en regelde een christelijke afspraak tussen Santokhi en Bouterse. In het geniep natuurlijk, want de VHP mocht er niet achter komen. Bouterse ging niet in op de eisen van Harold Pultoo, waardoor het niet is gekomen tot een samenwerking tussen de twee politici.
  Pultoo trekt aan de touwtjes en zijn discipel Santokhi is de trekpop.


  Maak melding

 18. Mensen mensen als jullie het niet weten, combe mark kapildewsing heeft het gedaan toen bouta de eerste 5 jaar aan de macht was, chotelal heeft het ook gehad zijn deel, adhin en familie hebben heel veel grote stukken land tijdens regering ndp dieven partij ook heel veel, grote stukken land toegeëigend, vraag aan president santokhi of het leugentje is ,dan laten onderzoeken, Brunswijk AUB, waarom ben je, zo hebzuchtige bezig, stop de arme bevolking dom te houden, ik zou aan abop stemmers willen vragen no loekoe soema e draai a kondre, loekoe soema kan yepi yoe, santokhi no doe so wan sani, dang stem tap vhp, Brunswijk stop, gado au strafie ok, karma is bad?


  Maak melding

 19. Ik vraag me altijd af, waarom zijn Afrikaanse zo hebzucht, ik ben ook een creool, maar waarom mensen kijk wat er in Afrika gebeurd, ik schaam me voor de hebzuchtige handelen van mijn eigen mensen, als je in masra gado geloof, dan doe je zoiets niet, Brunswijk je hebt al zoveel, niets neem je mee, aan abop stemmers nogmaals stem deze keer op santokhi, nps zins onafhankelijkheid het zelfde gedoe, ndp is nog erger, alleen santokhi doet het iets beter,


  Maak melding

 20. Wie wind zaait zal storm oogsten….ga maar op de blaren zitten. Jullie inheemsen wisten al langer dat Lonny niet te vertrouwen was en toch hebben jullie massaal op hem gestemd.
  Lonny is altijd al een grote blaaskaak geweest. Was hij het niet die op de voetbalvelden met zijn pistool zwaaide en waarom heeft hij de inheemsen van Moiwana niet beschermd tegen het nationaal leger van bouta?
  Dit soort figuren maken van Suriname een bakba kondre waar het recht van de sterkste geldt.
  Dat figuren als Lonny (zonder gedegen opleiding) het tot vp kunnen schoppen, kan alleen in Suriname.


  Maak melding

 21. WAT @@@ Houd liever je grote waffel dicht, want alles WAT eruit komt zijn loze woorden en dom gelul. Je weet niet eens WAT een racist is. Ik pak iedereen aan ongeacht kleur, ras, geloof enz. Als iemand iets zeg dat mij niet zin ga ik met gestrekte benen erop in. Als jij dat racisme vindt .. zeg Ik maar …ammmmeeer voor jou. Kruip lekker in je WAT holletje en ga daar zitten huilen. Ik stem voor geen eigenlijk politieke partijen, want ik ben geen kudde dier net als jij. Trouwens…in welke hokje kan ik jou plaatsen? En maar klagen wanneer mensen in de politiek jullie voor gek houden. Ze zijn niet voor niets in de politiek gegaan. Ga met je politieke praatjes iemand anders lastig vallen. Wegwezen WATJE..


  Maak melding

 22. Maripa ko@@ Brunsie is geen Afrikaan, maar een Surinamer en Afrika is werelddeel met verschillende landen, waar de gewoontes van de mensen.verschillend zijn. Houd je bezig met Suriname en laat andere buiten. Hebzucht heeft geen land, kleur of geloof. De mensheid is hebzucht, waar ze vandaan ook komen, maakt niks uit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.