Politieke partijen verdeeld over excuses maken slavernijverleden

32
Het slavernijmonument in Rotterdam werd in juni 2013 onthult.

Over een maand zijn er weer verkiezingen in Nederland. Afgelopen week werd duidelijk dat het demissionair kabinet Rutte niet van plan is om excuses aan te bieden aan de nabestaanden van slaven uit Suriname, de Antillen of Indonesië, vanwege het tot slaaf maken van hun voorouders. Maar sommige politieke partijen zijn wel voor het aanbieden van excuses.

Opinieblad EW zocht uit hoe de politieke partijen denken over het wel of niet aanbieden van excuses. De resultaten zijn op basis van de Stemwijzer van Prodemos. Voor het aanbieden van excuses door Nederlandse regering zijn D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren.

Tegen het aanbieden van excuses zijn de VVD, PVV, CDA, 50Plus, SGP en FVD.

Verder zijn er volgens EW ook steden die wel overwegen om als stadsbestuur excuses te maken. Zo is een meerderheid binnen de gemeenteraad van Amsterdam voor excuses. Ook het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam is in gesprek om te kijken of er excuses moeten worden gemaakt voor het slavernijverleden van de stad schrijft EW vandaag.


32 REACTIES

 1. dus oppositie en links is voor excuus
  regeringspartij en rechts is tegen
  d66 waait met alle winden mee zolang ze maar kunnen meedoen. wel ik zal nog een paar winden voor ze laten. poeny zal zeggen dat dit zaakje stinkt. raad waar het vandaan komt poeny

  wel hou je excuus maar geef ons ons geld waar we recht op hebben


  Maak melding

 2. En weer houden ze ons een worst voor. 2 regeerperioden lang heeft Ruttr de gelegenheid gehad dit op de agenda te plaatsen. Er waren genoeg partijen die daar om hebben gevraagd in de afgelopen jaren en nu ze demisionair zijn zijn ze verliefd op Suriname en is alles mogelijk. Van een staatsbezoek door de koning, excuses voor het slavernijverleden (zonder reparatie hoor!!) visumvrij reizen, bemiddeling bij IMF….. Wat een valsaards en wat een domme massa die dit allemaal geloofd. HET GAAT NIET GEBEUREN!!! Zo zitten deze bedriegers in elkaar en daarom, om hun aard, spelen ze vriendjes met de huidige evenzo bedrieglijke Surinaamse regering! Un sa piki mi baka!


  Maak melding

 3. De Duitsers zijn niet te beroerd geweest hun oprechte excuses geheel vrijwillig aan te bieden voor het gedane leed in het verleden. Excuses maken is een aanvang. Het hoort erbij nu de betrekkingen hersteld zijn. Er werd ook geopperd om de dossiers die op slot liggen ,te openen opdat dat stukje geschiedenis ook een hoofdstuk zal zijn dat afgesloten kan worden. In dezelfde categorie valt ook het slavernijverleden, tevens de uitbuiting van contractarbeiders etc. Het is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden bij de geschiedenis van Suriname. Wanneer verschillende hoofdstukken afgesloten worden ,betekent het ook het einde van het boek. En toen leefden ze heel lang en gelukkig samen.

  Of er nu excuses komen of niet; everything is written in the stone! Het zou in ieder geval de Nederlanders sieren. En laat men nou niet de aandacht afleiden door met andere onderwerpen te komen. Zoals ;Surinamers kunnen zich beter op andere dingen richten etc. Dat zijn dooddoeners. Sowieso gaat het leven verder ongeacht excuses ,maar dít is ook belangrijk. Echte Surinamers horen solidair te zijn met elkaar. Ook al zijn jouw voorouders geen slaven geweest en ook al boeit het slavernijverleden en het lot van de contractarbeiders je totaal niet. Er is bloed vergoten. Het demissionaire kabinet is natuurlijk als de dood om excuses aan te bieden. Den man no wan dok moni! Of, we moeten ze beloven dat er geen verdere consequenties aan verbonden zijn, anders dan in de vorm van excuses.


  Maak melding

 4. Mensen er komt echt geen excuus wacht daar niet op. Voor de blanken de winst is binnen de rest zal ze een worst zijn.

  Zoals ik eerder heb gezegd excuus moet komen in Paramaribo, met koning willem op zijn knien naast het standbeeld van zijn oma Wilhelmina. Pas dan volgt er een einde aan de nedelandse slavernij verleden met ook keti koti nationale vrije dag in Nederland.


  Maak melding

 5. Vele Suris kijken reikhalzend uit naar de excuses van Nederland.
  In hun hoofd draait het alleen maar om het geld. Euro’s

  Wanneer gaan die Hollanders dat geld uitbetalen zodat ze hun luie luxe leven
  verder kunnen leiden.

  Ga studeren en werken, je eigen geld verdienen en jezelf opbouwen.

  Jammer hoor, maak toch iets moois van je leven.


  Maak melding

 6. Er zit veel spanning bij sommige surinamers in nederland en de gedrag van de hollanders maakt het erger. Hollanders hebben de kracht om surinamers uit te vreten een turk of een marokaan of een antilliaan hollanders hebben geen kracht om hun te pesten, maar mij wel omdat hun slim zijn. Mijn kracht loeren ze bij andere bevolkingsgroepen hebben die ratten gewoon geen kracht no krakti . Hoe meer je erger hoe erger hollanders worden. Ik mis een warme zonnige eiland om bij te komen van de ellendige weer in holland. Geen luchtvervoer nergens naar toe avondklok rotte gestoorde buren verdragen dit is ook holland duistere kant van holland.


  Maak melding

 7. Slavernij, een verschikkelijke geschiedenis.
  Niemand kan erom heen.
  Jammer dat de nakomelingen slavernij, bedrijven.
  Angola, is één voorbeeld.
  Ook de donker gekleurde mensen, m.n. kinderen.
  Excuses?


  Maak melding

 8. Steeds het gelul om excuus over het slaven verleden. Men kan de tijd beter gebruiken waar het hard nodig is. Achterlijke excuus wat gaat het voor ze opleveren wordt men rijker van. Mensen die daarop zitten te wachten zijn meestal zakkenvullers en zich voordoen alsof ze het echt menen, Men zoekt gewoon aandacht. Daarom zit de bijlmer vol met niets nutters die op hun droge reet van een uitkering genieten en in Suriname gaan voordoen als een miljonair.
  gemodereerd

 9. President Clinton is helemaal naar Afrika geweest en daar excuus gemaakt De premier van Australië deed excuus aan de Aboriginals Tegen de Holocaust excuus Wát houd Ned regering tegen


  Maak melding

 10. Slavernij is verschrikkelijk Laten we dan beginnen dat iedereen die een smartphone heeft met zijn excuses aan te bieden. Laat iedereen die heel goedkope textiel koopt beginnen met excuses aan bieden want is al doe producten en veel meer zit slaven arbeid. Van chocolade tot tablet er zit waarschijnlijk slaven arbeid is.

  Ja het is en was verschrikkelijk naar ik of een stad of een land kunnen pas excuses aanbieden waar voor zij verantwoordelijk zijn.

  Best Pakiratigri Duitsland heeft haar excuses als Natie aangeboden voor de nazi misdaden binnen een enkele generatie. De wonden fysieke en mentale wonden waren nog aan het helen.

  Maakt u zich de verschrikkelijke geschiedenis en huiveringwekkende heden eerst meester voor mee te lopen.
  Rest de wens dat NL zo snel mogelijk alle archieven opent voor eerlijke en vooral deskundige onderzoekers die hun reputatie belangrijk vinden.


  Maak melding

 11. Kenmerkend voor den Hollander; excuses betekent erkennen en erkennen betekent vergoeden. Wel wel, de schade is nooit te vergoeden want het zijn hele generaties die hebben geleden onder het juk vd witte man.
  Erkennen betekent ook toegeven dat je ONMENSELIJK WREED bent. Dus gaan we massaal negeren want wat wij negeren bestaat toch niet? Hoe dom kun je zijn??
  gemodereerd

 12. Je moet een ongelooflijk dom varken zijn om de Holocaust op gelijke voet te stellen met de slavernij. Wanneer komt de Ashanti koning namens zijn voorouders excuses maken?


  Maak melding

 13. Wacht niet op Nederlandse regering voor excuses. Dat fatsoen heeft de Nederlanderse regering niet. Wij de Surinamers moeten de slaven gedenken en eren. En de geschiedenis overbrengen aan onze kinderen. Je biedt excuses aan of niet. Maar Nederland is bang voor de rechtzaken en claims die zullen volgen.
  gemodereerd

 14. Laat Bouta ook zijn excuses bieden aan de families van onze 15 jongens die op 8 december koelbloedig uit hun huis zijn gehaald en vermoord.Ford Zeelandia vergeten velen. Er huis een grote moordenaar in ons land die vereerd wordt. De nazaten van Nederland hebben niets met de slavernij te maken. Wanneer houdt dit gemieter op. Bouta,zijn nazaten en kornuiten hebben ons land leeggeroofd. Het volk pinaart, laten wij eerst in eigen land orde op zaken stellen. Kan ons volk Bouta dwingen om zijn verontschuldigingen aan te bieden hij leeft nog. Waar is men bang voor? Voor kogels?
  gemodereerd

 15. @Forza en @Rome, goed gezegd, ga eigen boontjes doppen. Als onze voorouders geen slaven zouden zijn, hadden vandaag geen eten en zouden halfnaakt lopen en eens kunnen douchen. Woon je in Nederland, dan heb nog steeds een groep aan het terroriseren in Zuidoost van Amsterdam en Rotterdam. Zou het regering excuses dan gaat groep compensatie vragen. Wanneer gaat het ophouden. Nederland had de deuren tot eind 70 open gezet en vele hebben benut en groep is goed terechtgekomen. Een groep denkt dat ze nog steeds in oerwouden wonen. Ga studeren, ga werken, ga je toekomst opbouwen want leven is te prachtig en jij bent degene om zelf te doen. Niet Rutte en de andere demissionair. Jij bent zelf verantwoordelijk voor eigen en je gezin. Onze voorouders was voor hunzelf en ik trots op hun dat ik afstam van de slaven, zij hebben hard gewerkt en niet geteerd op andermans geld en ze liepen met verheven hoofd. Ik ben nakomelingen van een slaaf, opa en oma ik ben trots op jullie en jullie nooit gebedeld.


  Maak melding

 16. paki-rat-igri , je kunt aan je reactie zien dat jij het verhaal helemaal niet begrijpt , maar dat komt ook omdat jij ook op die paarse kleuterschool hebt gezeten , paars ratje .
  hoe kun je de misdaden van de nazi van hitler vergelijken met slavernij , dat van de nazi was een wereld oorlog , en jij zwarte droplul wil slavernij vergelijken met een oorlog , he paarse poepe jantje ga eens terug naar een gewone kleuterschool.
  en dat excuus zal best wel komen alleen zal jij het niet meer meemaken.


  Maak melding

 17. angela en paki-rat-igri en luci-en-k…. , jullie zijn geen echte Surinamers , jullie wonen in Nederland , zijn jullie soms slaven daar van Rutte , en als jullie nu echte Surinamers waren dan hadden jullie toch allang weer terug moeten gaan naar Suriname , , maar nee he oelewappers daar in Nederland krijgen jullie geld , en als jullie hier in Suriname zouden zijn gingen jullie stelen , want dat deed jullie paarse club de ndp toch ook .


  Maak melding

 18. Het zijn wel de Nederlandse artsen die naar ons land komen om levensreddende operaties uit te voeren. Dat kindje die doof geboren is, kreeg een gratis operatie van een Nederlandse arts die belangeloos in het vliegtuig is gestapt en de operatie heeft uitgevoerd. Dit kindje van 2 jaar oud kan weer horen en heeft hierdoor een mooie toekomst. De artsen in.ons land jagen hulp behoevende zwangere vrouwen weg omdat hun verzekeringskaart niet is verlengd. Dus geen geld, geen zorg. Er is genoeg stof tot nadenken. Er gaan reeds jaren geen dingen goed in ons land. Het volk is aan de goden en grillen van onze eigen mensen overgeleverd.
  Er zal nog veel ten goede moeten veranderen aan sommigen hun onwetendheid en domme mentaliteit. Het is wel heel makkelijk om steeds met een vinger te wijzen naar Nederland. Maar de hand in eigen boezem steken hebben sommigen nog nooit van gehoord. Na de onafhankelijkheid is ons land nog steeds afhankelijk van het buitenland omdat ons land de afgelopen jaren de afgrond is ingeholpen. Failed State. Zie hier maar weer uit te komen.
  gemodereerd

 19. Anononiem goed, verwoord. Kan iemand mij zeggen dat als er excuses is aangeboden wat de volgende stap is. Ik heb een vermoeden.! Ga werken kaolo ‘s, rotop met je slavernij verleden. Degenen die het hebben meegemaakt, die misbruiken jullie. Geldwolven zijn jullie!!!!!


  Maak melding

 20. We moeten Nederland laten vrekken met hun excuses en betalen van welke kosten dan ook, er zijn nog zoveel plantages die nog steeds in handen zijn van Nederlanders, deze plantages die ook nog schoongemaakt worden door de Surinaamse regering, moeten worden geconfisqueerd. Laten Surinaamse ondernemers met een plan komen, hoe deze plantages opnieuw rendabel te gaan exploiteren. We zullen dan zien of Nederland ballen heeft om claims in te dienen voor hun koloniaal bezit. Het zijn alleen de Surinaamse politici die zeggen dat ze ballen hebben en intussen de plantages schoon houden in geval bakrabasi ze komen opeisen.
  Misschien kunnen de anti paarse ratten unie en verenigde huichel partij het voorbeeld nemen en met concrete plannen komen, hoe deze plantages rendabel te maken


  Maak melding

 21. blablabla excuses blablabla witman blablabla geld.

  alle reageerders hierboven? die over excuses en/of geld beginnen?
  get a fucking life…

  “vanwege het tot slaaf maken van hun voorouders.”
  dat is niet de witman geweest…. dat is je eigen fucking volk geweest die je verkocht hebben aan die witman.
  en nu zeuren om excuses en geld bij die witman voor iets waar je eigen fucking volk verantwoordelijk voor is geweest.
  al die zeurders en klagers??? jullie zijn een achterlijke domme groep parasieten.
  de witman is degene die als eerste de slavernij afschafte die de kleurlingen begonnen zijn.
  waarom zou de witman betalen of excuses aanbieden voor iets wat die klagers hun eigen volk hebben aangedaan?
  kijk maar naar de afgelopen 40 jaar…. ze kunnen hun eigen land niet eens besturen…. maar daar hoor je dan niets over omdat er niets te halen valt.
  alles wat fout gaat is altijd de schuld van de witman.
  het enige wat ze kunnen is slachtoffertje spelen….. voor de rest kunnen ze gewoon niets ( uitzonderingen daar gelaten).
  begin eens met de opvoeding van je eigen kinderen… want elke dag lees je de raarste en domste dingen over de inwoners van sranang.
  karakter? hebben ze niet
  mentaliteit? hebben ze niet
  verantwoordelijkheid? kennen ze niet
  doorzettingsvermogen? ze zijn te lui

  sranang failed state omdat het volk faalt op alle fronten.
  bouta begreep het… geef ze brood en spelen en ze houden hun smoel dicht.
  nu dat niet meer gebeurd hebben ze opeens allemaal een grote bek, maar presteren zelf nog niet eens iets.

  sarie torie… ze leren het echt niet


  Maak melding

 22. @ directeur zonder bedrijf.
  IK zie dat je goed je best hebt gedaan op school, om de leugenachtige geschiedenis te leren en te onthouden.
  Maar nu even je comman sense gebruiken’
  Afrika is een continent bestaande uit 54 landen en honderden verschillende groepen die eeuwen met elkaar oorlog hebben gevoerd. Europa bestaat uit een 30 landen die ook jaren oorlog met elkaar hebben gevoerd.
  Niet ieder zwart mens is een Afrikaan, omdat de naam Afrika nooit de officiële naam is ge weest van het continent dat werd vernoemd naar een Europeaan.
  De Europeanen, veroverden de Noord Afrikaanse plaatsten, die later andere namen kregen zoals Libië, Morocco, Mauritius etc. De officiële naam van zogenaamd Afrika, is Cush of het land van de zwarten. De onderlinge strijd tussen de zwarten m.n. de Hebreeërs en Ethiopiërs en Egyptenaren is al duizenden jaren oud, ver voor de staat Israël was aangekondigd.
  Dus vandaar dat je moet uitgaan van welke zwarte was Hebreeër of Kuch of Ethiopiër.
  Je zal ook moeten beseffen dat oorlog in die tijd een manier van leven was, dus kan je
  in deze tijd geen stelling neerzetten dat de zwarten hun eigen mensen verkochten aan de witte mensen, door dat te doen geef je aan niets te weten van de historie van de toenmalige regeerders. De periode dat de Moors, heer en meester waren in Europa, en de beschaving in Europa bracht zal je zeker niet kennen, en de Europeanen gaan het je niet leren, want die geschiedenis vindt je op de universiteiten waar er geschiedenis wordt gegeven en waar je zelf diep in de boeken moet kijken en zoeken en relativeren.
  Herstelbetalingen aan de nazaten van de slaven zal nooit plaatsvinden, en het ligt niet aan de Nederlanders, Engelsen, Fransen, Spanjaarden of Portugezen, maar aan een uitspraak van een Profeet 2000 jaar geleden. De Christenen, Moslims en Hebreeërs weten het, omdat het allemaal gedocumenteerd staat in hun boeken.
  De compensatie voor de nazaten van de slaven zal iets zijn, wat niet van hen kan worden afgepakt, het is genetisch DNA.
  Dus directeur zonder bedrijf, misschien als je die ene regel in de geschiedenis boeken die je kent, voortaan met rust laat en ook de traumatische gebeurtenissen van onze voorouders, en hun die ze niet hebben kunnen verwerken, dan doet u zichzelf een groot plezier.


  Maak melding

 23. Begin eerst de Nederlandse taal af te schaffen in Suriname. Wil je onafhankelijkheid en gelijkheid? Stop met de taal van de kolonist stop met het adoreren van het witte ras en stop kont van Hollanders te likken.
  Be black, proud and work hard!

  Blackas in Suriname prefereren slaaf ge blijven ipv te herrijzen als sterke natie. Maak niet voetal kinderen en koop geen dure spullen terwijl je huis grote bouwval is. Investeer in je land.
  gemodereerd

 24. de echte slaven;
  zij die de pijn en vernedering(en)moesten meemaken!!
  niet de POPPENKAST van nu die maar allen schreeuwen..geld & excuses,
  wachten tot men een ons weegt!!!
  gemodereerd

 25. Allen,

  Kronto,
  Bedankt voor deze wijze les.
  Zelf wist ik dit al, maar de zogenaamde beter weters op deze forum kennen de geschiedenis niet maar hebben wel commentaar.

  SUCCES


  Maak melding

 26. @Kronto…….
  Jij laat zien dat je ingelezen bent en de geschiedenis ( voor zover die reikt) in de juiste proporties kunt plaatsen. Top…… De rest van de meeste reacties is indicatief voor sommigen wiens percepties niet verder komen dan de ” analyses’ uit Suske en Wiske, Lambiek en Sidonia en Kuifje in Afrika. Wij moeten wel onderscheid gaan maken tussen de ‘ gewone’ Hollander die Suriname aan zijn hart draagt) en Politiek Den Haag. Ik ken vele oprechte en fijne Hollanders die Suriname graag willen helpen en alles in het werk stellen om dagelijks zich in te zetten voor het welzijn voor de Surinamers in Suriname. Ik ken hen van dichtbij…! Het zij gezegd(..). Aan de andere kant hebben wij nu een Regering in Den Haag die haar kop in het zand stopt anno 2021. Het is een kwestie van morele ontwikkeling. Er zijn verschillende fasen in de morele ontwikkeling van de mens. Van belang voor het bepalen van het niveau van morele ontwikkeling van mensen is niet de uiteindelijke keuze, maar wel de ARGUMENTEN die hij naar voren schuift om deze keuze te verantwoorden. Welnu: Politiek Den Haag( althans dat deel dat geen excuses wilt) verkeert op het pre-conventioneel niveau van morele ontwikkeling. Deze groep weet dat sommige dingen goed zijn en andere slecht en kennen het bestaan van regels. Maar deze regels worden uitsluitend geïnterpreteerd in termen van de fysieke en plezierige gevolgen van (hun) handelingen en de gevolgen daaruit. Zie hier de keuze van politiek Den Haag. Zij zijn moreel nog niet in een stadium beland van morele ontwikkeling waarbij de heteronome moraal( = egocentrische fase) ontstegen is. Ik ben al jaren een toeschouwer van de (internationale) politiek en moet vaak hoofdschuddend aanzien hoe mannen( in mindere mate vrouwen) zich schuldig maken aan zelfkastijding( zij hebben geen benul in welke fase van de morele ontwikkeling zij zich bevinden). Dat zien wij terug in de (politieke-) keuzes welke zij maken. In elk land komen wij dit soort figuren tegen….. Politiek Den Haag heeft dus een moreel probleem. Surinamers moeten laten zien dat zij zich bevinden op het post-conventioneel niveau( = het principiële moreel denken dat zich richt op rechtvaardigheid en menselijkheid pur-sang). Dezen zijn terug te vinden in de THORA- DE BIJBEL- DE KORAN en de BHAGAVAD-GITA’s). ” ” Alles onder de zon heeft zijn tijd….” Dus kondre-mangs: wanneer wij sterven nemen wij niets mee ons graf in en de Schepper straft het onrecht op ZIJN tijd…..


  Maak melding

 27. @ Colvin Overdiep.
  Bedankt voor het plaatsen van uw stuk, ik ben het in zoverre volkomen met u eens, echter heb ik mijn twijfels over het begrip straf door de schepper. Ieder mens heeft een door de schepper persoonlijk ingestelde leerproces meegekregen, bij het niet voldoen aan die kwalificaties volgt uiteraard een rapport welke wordt beoordeeld. Het resultaat of je de ziele ervaring met goed gevolg hebt afgesloten, en het resultaat daarvan kan geen straf genoemd worden, het is naar mijn mening een wederzijdse goedkeuring van een CV, waaraan wel of niet is voldaan.


  Maak melding

 28. @Kronto;
  Terecht; de Schepper straft eigenlijk niet… het zijn de consequenties van ieders handelen en keuzes die een goed- of slecht ‘ rapportcijfer’ geeft.
  Dank voor de eye-opener. Jij bent een van de weinigen op dit forum die in staat is te relativeren als het om dit soort zaken gaat. Houden zo brada( of sisa?).


  Maak melding

 29. @ Colvin Overdiep,
  Er zijn mensen die graag willen blijven slapen en daardoor moeilijk iets van Gods plan zullen leren. De roep is, “ontwaakt gij die slaapt en sta op uit de dood” dus spiritueel gezien is de slaper dood, en er zijn organisaties die deze slapers nog verder in slaap sussen, dus spiritueel doden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.