woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisDemissionair kabinet maakt geen excuses voor de slavenhandel

Demissionair kabinet maakt geen excuses voor de slavenhandel

-

Does Travel - naar Suriname

De Nederlandse demissionaire premier Mark Rutte heeft vrijdag laten weten dat het demissionaire kabinet geen excuses aanbieden aan de nabestaanden van slaven uit Suriname, de Antillen of Indonesië, vanwege het tot slaaf maken van hun voorouders.

Dit terwijl uit onderzoek van dagblad Trouw blijkt dat meer dan driekwart van de Nederlanders met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond excuses voor de slavernij van de Nederlandse overheid heel belangrijk vindt.

Maar Rutte wil daar niets van weten. Het kabinet heeft hierover gesproken, zei hij, en verwerpt slavernij volledig. Toch is besloten nu geen excuses aan te bieden, mede vanwege “het risico dat een debat hierover juist de tegenstellingen in Nederland aanjaagt”.

Rutte staat daarin niet alleen. Volgens Trouw vinden Nederlanders in meerderheid het aanbieden van excuses voor het Nederlandse slavernijverleden niet nodig. 

In de krant kwamen vrijdag ook vijf experts aan het woord over de zin en onzin van excuses voor de slavernij.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

53 REACTIES
 1. Ik had niet anders verwacht van een stelletje hypocriete bleekscheten die nog steeds denken dat ze beter zijn dan de rest. Als morgen blijkt dat het niet maken van excuses Nederland financiele schade zal berokkenen, zal je merken hoe snel Rutte zijn mening veraondert, net zoals zijn mening over het zwart moeten zijn van de knecht van Sinterklaas van het ene op het andere moment veranderd is.


  gemodereerd
 2. Nee tuurlijk niet!
  Maar wel elk jaar doden herdenking, voor wat men hun heeft aangedaan. Ze mogen nooit vergeten worden.
  Maar de moorden die Nederland op hun geweten hebben? Wanneer worden die herdacht?
  Wel tot heden genieten van de welvaart van de 17e eeuw en de VOC mentaliteit. Maar geen excuses.
  In Suriname werden slaven levend verbrand, ze werden opgehangen, ze werden krom getrokken .
  Alles werd hun afgenomen, hun geloof, hun identiteit.
  Tot op heden heten Surinamers: winter, zomer, herfst, Amsterdam, Harderwijk, Noordwijk, Drenthe, Stolk enz.
  Maar nee excuses, waar een klein volk zo geweldig in kon zijn, de zeeën bevaren en mensen kopen/roven.
  In Suriname aangekomen liepen binnen now time mix kinderen rond.
  Want a la Thierry Baudet: die zuster mocht niet met een N thuis komen, maar de slavinnen waren wel lekker in bed.
  Zo is het moraal van de Nederlanders altijd geweest.
  Dus vroeg of later gaan er wel excuses komen.
  Wanneer Amalia met een Surinamer van Afrikaanse afkomst op de proppen komt.


  gemodereerd
 3. De Afri-Surineds kunnen hun tijd en energeie beter besteden aan opleidingen, veel lezen, er zorg voor dragen dat hun kids geen vmbo-advies krijgen, werk en inkomen, ondernemem.

  Laten jullie deze zaken, want de witte man gaat jullie geen excuses aanbieden.
  Dit vragen jullie toch ook niet aan de Afrikanen die jullie oppakten en aan de witte man verkochten. Chinese- Surineds, Hindoestaanse-moslims- Chisten- Surineds vragen ook geen aan de witte Nederlanders om excuses. Ook niet aan mensen in hun thuislanden die ze oppakten en verhandeld hadden.

  Ze zijn bezig met hun ondernemingen, zorgen dat ze goede opleidingen hebben, enz. Volgen jullie ook dit voorbeeld en kijk ook naar je thuiswerelddeel en leer jezelf kennen. Dat is jullie probleem.

  Jullie weten niet wie jullie zijn


  Maak melding
 4. De enige reden dat men excus eist is de geur van geld dat achter de deur van excus ligt.
  Hou eens op met het blijven terugkijken het blijven aanhalen van het verleden.
  Het is voorbij het is voltooid verleden tijd


  gemodereerd
 5. Zo zijn die Hollanders als ze iets verkeerd hebben gedaan willen ze
  nooit verontschuldiging aanbieden maar als een andere land dat niet
  doet hebben ze kritiek. Het zijn kootzaken maar als een andere land ze onder
  druk zetten dan gaan ze over de brug.


  gemodereerd
 6. Nederlanders vieren nog steeds Bevrijdingsdag. Tig jaar na dato. Over driehonderd jaar is dat nog steeds het geval. Of de Duitsers nou excuses aanboden of niet, stuk voor stuk hebben ze in het verlengde (na de Tweede Wereldoorlog), noodgedwongen het volle gelag moeten betalen. Zoveel jaar na dato ,hebben de Duitsers op eigen initiatief, excuses aangeboden voor het verleden. Dat was zeker geen kwestie van debatteren ,maar uit hoofde van verantwoordelijkheid als natie, erkennen dat men fout bezig geweest is. Rutte is een figuur die eindeloos kan debatteren over alle zaken, behalve belangrijke. Dan speelt hij vervolgens voor haas. Het is gewoon een man zonder ruggengraat. De verklaringen die hij naar voren brengt, zijn ronduit belachelijk. Het is maar goed dat het een demissionair kabinet is. Het zal aan de kiezer gelegen zijn nooit meer op zulke laffe gasten te stemmen.

  De gemiddelde Nederlander houdt zich niet bezig met Suriname. Van hen kun je onmogelijk een evenwichtig antwoord verwachten. Dat is volkomen logisch, dus is het geen enkel probleem dat mogelijk de meerderheid van de bevolking het nut niet inziet . Maar, een regering moet niet weglopen voor zijn verantwoordelijkheid. Gelukkig dat er toch wel gemeentes zijn in Nederland, die wel een goed gebaar maken richting Suriname. Het is raar als men het hoofdstukje van Suriname betreffende het verleden, zou willen afsluiten door mogelijk het willen opengooien van dossiers die gesloten zijn, en dan tegelijkertijd het slavernijverleden gemakshalve overslaat. Het slavernijverleden is een onlosmakelijk deel van Suriname. Het is aldus geen kwestie van kiezen of debatteren .Fout is fout en rechtvaardigheid moet zegevieren. Het verleden kan men niet negeren. Dat leidt immers naar het heden.


  gemodereerd
 7. Waarom vragen Surinamers niet en masse voor excuses voor het aangedane leed onder het terreurbewind van DB en zijn NDP geboefte? Waarom biedt hij zijn excuses niet aan voor de decembermoorden? De nabestaanden leven nog.En voor al die andere moorden die hij heeft laten plegen.Als voor velen het slavernijverleden nog steeds een trauma is wat is trauma dan van het diabolische tijdperk Bouterse.


  Maak melding
 8. @ Percival , de slavernij was vele malen erger dan de decembermoorden maar ik begrijp jouw punt. Ook de kritische opmerkingen richting Nederland is meer dan terecht ! Een land dat terreur poogt de bestrijden terwijl het zelf betrokken is bij oorlogsmisdaden en het steunen van terroristen en het vereren van de grootste terroristen als Tromp en Heijn….. denk daar eens over na. Vergeleken met genoemde terroristenleider was Bin Laden nog een lieverdje !


  gemodereerd
 9. @Percival het leed na 400 jaar is nog voelbaar bij de mensen maar dat is geen lichamelijk leed dat ze voelen; het is het geestelijk leed dat men nog voelt en het zal nog generaties duren voordat het geneest. De laffe houding van Nederland helpt ook niet bij het verwerken van dit leed.


  Maak melding
 10. Eens met @percival, de locals hebben hun eigen land vernietigd plus hebben ze de oorspronkelijke bewoners verjaagd en vermoord; de Surinen. Waarom is er niets bekend van de Surinen.

  Nog iets, heb ik eerder aangegeven. Vele creolen zitten in een identiteitscrisis. Als je een deel van jezelf verloochend, de arische kant, dan geraak je in de problemen. Het maakt niet uit op welke wijze je aan de genen komt (of misschien ook wel), zolang je niet accepteert wie je bent zit je in een crisis.
  Wie ben je en waarom reageer je (let op) exact als de Hollanders. Omdat het je familie is?


  Maak melding
 11. Nederland is rijk geworden door slaven handel,slaven arbeid,contract arbeid door hindoestanen,chinezen,javanen enz.300 honderd jaar hebben ze Suriname leeg gerooft en steeds hebben ze een grote mond.Lees meer over:Du Plessis , Van der Wees ,WIC .


  gemodereerd
 12. @Emerald
  Inderdaad heel veel creolen hebben in hun aderen blank bloed stromen.Weten ze dat niet of willen ze dat niet weten.Zo ook velen van hen joods bloed door hun aderen hebben stromen afkomstig van de joodse plantagehouders.Heel wat van hen zijn kind van de slaaf en de meester.


  Maak melding
 13. @Passant en Percival,
  Jullie hebben groot gelijk. Wat voor toegevoegde waarde heeft deze excuses. Sommige mensen hebben een te laag IQ om te begrijpen dat dit nu moet ophouden. Deze generatie Nederlanders heeft niets met de slavernij te maken. De herinnering zal blijven bestaan. Kijk naar de prachtige monumenten in het Oosterpark is al een vorm van erkenning. Wat wil men nog meer. Niemand hoort Indonesië hierover kletsen.
  Maar wel een bepaald ras. Ik met mijn kroeskop heb mij flink ontwikkeld. Mijn voorouders zijn ook slavenarbeiders geweest. Afrika heeft onze voorouders verkocht. Dus bij wie moet je zijn voor excuses? Bouta en kornuiten hebben ook de Afrikaanse koning met alle pracht en praal ontvangen zonder een woord te reppen over het slavernij verleden en nooit gevraagd waarom onze voorouders zijn verkocht aan de blanken. Think twice. Alleen maar kletsen over kniebuigingen van de kant van de blanken. Bouta buigt niet voor de nabestaanden van de 15 december moorden. Hij wordt nog steeds vereerd en geadoreerd. 10 jaar ons land naar de kloten geholpen met zijn kornuiten. Waar gaat het slavernijverleden dan over? Steed je hand in eigen boezem want dagelijks wordt eigen volk, door eigen volk uitgemoord op een wrede wijze. Het buitenland kijkt en.leest mee.


  gemodereerd
 14. Percival, zoals jij redeneert, zouden de nabestaanden van de 8 December moorden zich stil moeten houden, alles moeten vergeten en het niet goed moeten vinden dat Bouterse (die nog leeft) voor het gerecht werd gesleept. De nabestaanden zitten nu niet te wachten op zijn excuses, dat zou anders zijn als Bouterse al dood was en zijn (rijke) nakomelingen in weelde leefden omdat ze dat van hun moorddadige opa ge-erfd hadden.


  Maak melding
 15. Je zoekt het bij de verkeerde. De eerste slavenhouder voor de aanvang van de Transatlantische slavernij was de paus.

  De katholieke kerk is ermee begonnen om alleen zwarte Afrikanen tot slaaf te maken. Daarvoor kon iedereen een slaaf zijn, zoals een gevangene of armelui.

  Racisme en het concept van verschillende rassen is een bolwerk van de katholieke kerk.


  Maak melding
 16. Alle zwarte en inheemse mensen doen er goed aan om het katholicisme te verwerpen. Dat is een begin van breken met de onderwerping van de imperialistische fascisten.


  Maak melding
 17. @Henkes.
  Kan je niet lezen? DB moet juist nu zijn excuses aanbieden aan de nabestaanden want ze leven nog.Heb je niet begrepen wat ik neerschrijf.Dit leed is nog vers.Laat hij in gesprek met ze gaan .Laat hij ze om vergeving vragen en ze troosten!!! Je moet eerst goed lezen en vooral begrijpend lezen!!!


  Maak melding
 18. Het is slechts uitstel van executie want die excuses zullen echt ooit komen. Tot die tijd is het motto: of you can’t defeat your enemy, you must join him.


  Maak melding
 19. Het is zeer opvallend dat wanneer Bouta voor het gerecht moet verschijnen, hij steeds wordt beschermd door handlangers met zwarte brillen op. Dit komt ook bedreigend over voor de rechterlijke macht. Niemand weet of zijn handlangers voorzien zijn van wapens. Bouta manipuleert en intimideert met een gemene lach op zijn oude drugs smoel de boel. Niemand heeft zich ooit afgevraagd waarom zijn handlangers zich vergezellen wanneer hij voor het gerecht moet.


  gemodereerd
 20. Het leed die de voorouders aan gedaan is praat ik niet goed. Maar ik ben ze zeer en zeer dankbaar, dat ik als nakomeling het 100 keer beter heb.
  Anders had ik misschien de dag van vandaag in een rubberen bootje gezeten om de oversteek naar Europa te maken.
  Het gemekker ieder keer over excuses, zal het leed die onze voorouders hebben meegemaakt, niks maar dan ook niks goed doen. Het is iets wat 200 jaren terug gebeurd is. Onze voorouders zullen echt geen feest vieren als er excuses wordt gemaakt.


  Maak melding
 21. Zolang jullie niet excuses aan jezelf doen en niet eens jezelf respecteert, kan je nooit los komen van het slavensyndroom. Kijk maar om je heen, de afstammelingen van de slaven die zichzelf respecteren, houden zich niet meer bezig met hun slavenverleden en geven vandaag de dag in hun perceptie veel meer inhoud aan het leven dan jullie die nog dagelijks een excuus in de slavernij zoeken.


  Maak melding
 22. Percival.ik zou als nabestaande geen excuses van Bouterse, de massamoordenaar, willen hebben, het enige wat ik zou willen is dat hij gestraft wordt voor zijn misdaden. Precies op dezelfde manier zou ik geen excuses van de slavenhouders zelf willen hebben, ik zou hun mars willen breken. Hun nakomelingen mogen van mij hun excuses ook houden, maar zijzelf zouden, als zij voor beschaafde mensen willen doorgaan, uit zichzelf excuses moeten aanbieden aan de nakomelingen van de slachtoffers van het misdadig handelen van hun voorouders in het verleden.


  Maak melding
 23. Veel creolen leven nog steeds onder een zelf opgelegde juk. Draag die lelijke koto niet meer die ons voorouders moesten ontsieren. Wat betreft het woord nigger, het is O zo vernederend en de jongeren hebben het niet eens door.
  Onze voorouders hebben geleden, maar wij voelen die striemen, die ze kregen, op ons rug niet.
  Vandaag de dag is er veel leed in Afrikaanse landen. Donkere mannen verkrachten en vermoorden hun eigen mensen. Waarom gaan mensen van Nimsee niet massaal demonstreren bij de Afrikaanse ambassades. Wat honderden jaren geleden gebeurt is kunnen we niet veranderen, maar we kunnen nu opkomen voor de mensen in Afrika die nu lijden. Maar nee, die ziet men niet want men is te druk bezig met achter uitkijken.


  Maak melding
 24. Dus Koning Willem komt niet meer omdat hij excuses moet aanbieden.

  Ram Singh 10 februari 2021 At 05:38

  Alk kind heb indertijd zijn moeder en vader gehuldigd na hun eerste bezoek samen aan Suriname. Koning Willem is altijd welkom in Suriname en het is onze zaak om hem onze gastvrijheid aan te bieden. Hij moet wel beseffen dat hij een verontschuldiging namens de regering en koninklijk huis zal moeten aanbieden aan de hele bevolking van Suriname voor het 400 jaar oud koloniaal sociaal economies experiment Suriname en nare bijwerkingen zoals slavernij, re-inventie van slaverij met contract arbeiders, verdeel heers politiek en ervaren racisme in Nederland. Net als Bondskanselier Willie Brandt die op zijn knieen ging in Auswitsh en zijn excuses aanbood naast het standbeeld van zijn oma Wilhelmina.


  Maak melding
 25. Surineds moeten niet de fout maken en denken dat de witte man in de straat hun excuses moeten aanbieden. Dit omdat vele van deze witte mannen en vrouwen niets voorstelden in de koloniale tijd, maar ook in weeshuizen woonden, in armoede en ellende en niets bezaten. Daarom moeten de Afri-Surineds niet te veel waarde hechten aan de uitkomst van het onderzoek over excuses van de witte man.

  Het is de bovenlaag van de Bataafse republiek die tijdens de koloniale periode het voor het zeggen had die hun excuses moeten aanbieden, Zij die in de slavenhandel waren, verder de joden in Nederland, afstammelingen van de planters, de joodse planters, de koninklijke familie, ABN-bank, scheeprederijen die met de driehoekhandel bezig waren van Nederland, Afrika, Amerika, de transport Afri-mensen/ later Chineze, Hindoestanen, Javanen, naar Suriname/ naar Amerika, van de adel in Nederland, kooplieden, tuchthuisboeven, de kerk, de regering. Die moeten excuses aanbieden en of schadevergoeding betalen en als ze dat niet willen dan houdt het op. De Afri-Surineds, Afri-Suris moeten hun leven daardoor niet laten leiden. Er zijn genoeg kansen nu om een goed leven op te bouwen en dat telt.

  Met mensen als Baudet moet men net als wilders niet veel tijd aan besteden. Ze roepen maar om deze zaken om politiek te kunnen scoren. Gewoon slap gelul. Baudet heeft net als Wilders ook Indischbloed. Dus in de tijd van Hilter zouden ze ook aan het kortste eind trekken.

  De vele witte mannen/vrouwen van Nederland hoeven geen excuses aan te bieden aan Surinamers van Afri-afkomst. Deze mensen leden ook onder deze heersende groepen van Nederland. Daarom moet men niet een haat hebben naar deze mensen toe, maar eerder medelijden met ze hebben. Kort gezegd met al de witte Nederlanders. Men moet ze wijzen wat 4 mei voor ons ook geen enkele betekenis heeft of ze op wijzen hoe ze met joden zijn omgingen tijdens de Tweede Wereldoorlog/ Verraad.


  gemodereerd
 26. Met mensen als Baudet moet men net als Wilders niet veel tijd aan besteden. Ze roepen maar om deze zaken om politiek te kunnen scoren. Gewoon slap gelul. Baudet heeft net als Wilders ook Indischbloed. Dus in de tijd van Hitler zouden ze ook aan het kortste eind trekken.


  Maak melding
 27. @Forza, Nederland gaat ons nooit een excuus geven..de herstelbetalingen maakt ze in 1 klap failliet. Weet niet wat je dus praat met genoeg gegeven. Check ur facts racist!


  gemodereerd
 28. Het slavernij verleden is niet een verhaal bestaande uit een hoofdstuk. Het slavernij verleden kan opgedeeld worden in diverse hoofdstukken.
  Dat hele tijdperk was typerend aan machtstrijd en het gebruiken van de mens als werktuig. Dit werd niet alleen door de West Europeanen gedaan.
  Ook machthebbers uit onze eigen culturen gebruikten onze eigen soort genoten als slaaf.
  De westerlingen hebben in de afgelopen 100 jaren ervan geleerd en proberen toch (internationale) wetten te maken om de mens te beschermen.
  Maar doen de Afrikaanse en Aziatische stammen dat ook ?
  In vele Afrikaanse en Aziatische landen is er nog steeds sprake van slavernij door onze eigen soort genoten en barbaarse omstandigheden.

  Maar toch zou ik een excuses van de Nederlandse regering in ieder geval van de laatste periode van de slavernij en de uitbuiting en mishandelingen van de contractarbeiders op zijn plaats vinden.
  De Nederlandse regering moet zo en zo veel meer doen aan een gelijkwaardige behandeling. In de media bijvoorbeeld moeten niet alleen de Europees witte mensen de voorbeeld figuren zijn. Minimaal 6 % diversiteit moet niet gelijk zijn aan maximaal 6 % diversiteit.
  In de media is 50 – 50 een veel betere verdeling om acceptatie en gelijkwaardigheid te bevorderen.

  Be the change you want to see. Krakti !


  Maak melding
 29. Witte mensen zjjn zo hun zijn Harteloos surinamers hebben het meest geleden.maar antillianen zijn heel erg stiekemerd willen in nederland met alles van de surinamer meedoen en flink profiteren ik ken antillianen hun zijn stiekem ze kruipen overal tussen net kruipdieren en surinamers hun kont likken en ruiken staat mij niet aan. . Nedrlanders als ze je 1 cent geven willen er 100 cent voor terug. Mijn groot ouders hebben veel geleden zijn in ellende overleden de blanke zijn hart is niet wit maar roetzwart van haat en nijd en rascime.


  Maak melding
 30. @@Passant, je hebt groot gelijk en de “blanken” en “zwarten” van deze tijd hebben hiermee nites te maken.

  Hoofd van de Ashantie-stam was in Suriname en heeft NOOIT een excuus gemaakt naar het volk toe, dit terwijl hij zijn eigen mensen toen verkocht heeft aan de “blanken”.

  Mensen:::Kijk voorruit en zorg ervoor dat jou gezin dit NOOITMEER meemaakt.


  Maak melding
 31. Wanneer gaan de Afrikanen excuses maken ? Diverse stammen hebben meegewerkt met deportaties van slaven. Altijd maar weer met het vingertje wijzen naar Nederland.


  gemodereerd
 32. @ Pasant

  Als iederéén zo helder denkt dan waren we verder, de mensen die echt hebben geleden zijn er niet meer. En de huidige Mini- Ster (NL) hebben geen ene moer te maken, met de geschiedenis van onze voorouders. Gaan jullie maar beklagen bij onze zwarte broeders in Africa die hebben onze onze voorouders verkocht aan de blanken. Het is net wat (@ Pasant ) schreef, ga maar lekker googelen en minder zeiken. En voor de gene die zo´n hekel aan de blanken hebben raad ik aan om te remigreren. De blanken zullen heus niet huilen als jullie vertrekken. Uit ervaring zeg ik dit : mijn( zwarte )werkende vriendenkring, hebben geen last van wat er was gebeurt in de slaventijd. Voor de goede orde ik ben ook zwart, Juist de zwarten die in NL niet werken hebben de ”grootste bek” Je moet ze eens horen in de kroeg, en nota bene in een Ptata kroeg. Piet de kastelein lacht en zegt niks, hij weet het: laat maar ”LULLEN” ik zit lekker hier mijn kassa te vullen ! En gelijk heeft hij, ding K@ dong beest !!!!!!

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 33. Als het op massamoord aankomt zou Bouterse nog heeeeeel veel van de Europese koningen en andere machthebbers (o.a. Hitler, koning Leopold, Franco en Stalin) kunnen leren en ze hebben niet alleen miljoenen in hun kolonies vermoord, maar ook.hun eigen witte soortgenoten. En steeds maar met hun witte, met bloed bevlekte vingertjes wijzen naar onbeschaafde, bloeddorstige Afrikanen, die zogenaamd hun ‘eigen’ mensen in slavernij aan hen, “beschaafde”, Europeanen, hebben verkocht. Ze zijn zo ‘beschaafd’ dat ze niet eens uit zichzelf erop kunnen komen dat ze excuses zouden moeten aanbieden aan de nakomelingen van hun slachtoffers.


  Maak melding
 34. Voor wie het nog niet duidelijk is zal ik het nogmaals herhalen. De as van het kwaad zit in de katholieke kerk met haar duivelse filosofieën en theorieën.

  De paus en de rooms katholieke kerk zijn na koningin Elizabeth van de Commonwealth of the United Kingdom het “rijkste” instituut van de wereld.


  Maak melding
 35. hé hkf , yu love the devil bouta , and the queen of england believe the angicaanse church just like the protestant church , but yes you are centainly hindo or muslin or you un believing, and that gives you to stupid chinese , motherfucker , dus paarse droplul blijf aan je duivel bouta geloven .


  Maak melding
 36. En wanneer gaat de NDP excuses maken ?
  Zij houden al 41 jaar Suriname gegijzelt.
  De NDP heeft ook flink geroofd en geplunderd.
  De NDP zorgt ook voor haat en verdeeldheid.
  En dat allemaal in eigen land met het eigen volk.
  De NDP heeft Surinamers schuldenaren gemaakt en internationaal te schande gezet.
  Wanneer gaat Hoefdraad excuses maken ?

  Kijk eens in de spiegel.

  Be the change you want to see. Krakti !


  Maak melding
 37. In de tussentijd dat er gewacht wordt op excuses, had men dit land tot ontwikkeling kunnen brengen. Helaas zijn de miljarden hulp als sneeuw voor de de zon verdwenen.


  Maak melding
 38. degene die over geld beginnen kan je gelijk al niet eens meer serieus nemen.
  en dat is gelijk al 100% van al die klagers.
  vroeger in afrika en zuid amerika vraten ze hun slachtoffers gewoon op
  waar zijn de herstel betalingen van die slachtoffers dan?

  altijd maar weer terug vallen op het verleden…
  waar je part noch deel van hebt uitgemaakt
  maar wel de andere kant, de witten, schuldig vind voor hetgeen ze part noch deel van hebben uitgemaakt.
  het eeuwige eenzijdig bekijken van hun eigen kant, maar niet zien wat hun eigen mensen hun aangedaan hebben.
  de eerste slavendrijvers cq handelaren?
  waren toch echt de kleurlingen zelf, die hun overwonnen vijanden verkochten.
  ze kleurlingen hebben er zelf voor gezorgd dat slavernij op grotere schaal werd toegepast.
  je kan de witten alleen maar de schuld geven van het feit dat ze handel erin zagen.
  maar ze zijn zeer zeker niet degene die de slavernij begonnen zijn.

  dus beginnen over excuses of herstelbetalingen?
  je kent dan je eigen verleden niet eens, en dat zeuren leverd je echt geen toekomst op.

  de enige personen/families of instanties die je nog kan linken aan slavernij
  zijn de koninklijke familie of de bedrijven die sinds toen nog bestaan.
  de rest was gewoon werkvolk en heeft er niets mee te maken
  dus excuses van de witman/hollander willen?
  zak lekker in de stront met je eeuwige gezeur, domme droeftoeter
  de witman is slavernij niet begonnen, maar wel degene die er het eerst mee gestopt is.
  ga lekker huilen in azie of het midden oosten, kijken wat ze met je gejammer daar doen.


  Maak melding
 39. he hkf , je mag best weten duivel aanbidder , we zijn Christenen en daar vallen onder o.a. EGB , Katholieken , Protestanten , Hervormden , Angicaanse , Orthodoxe en nog velen , dus miljoenen Christenen en jou clubje duivel aanbidder van bouta zijn er maar honderden , en jij hkf bent een klein duiveltje uit eigen doosje , ga niet de moslims in kwaad licht zetten want die eten jou rauw.


  Maak melding
 40. Het zijn weer de dwaze ideeën, als van passant, die verwarring brengen onder Surinamers, hij wekt de indruk dat alle hindoes een hbo of universitaire opleiding hebben. Ik kan je dit meegeven, de gemiddelde afro Surinamer, maakt zich niet druk over het hebben van een hogere of universitaire opleiding, omdat zij die het hebben het als normaal beschouwen.
  In mijn familie alleen, en de afstammelingen daarvan bestaat al decennia uit intellectuelen en ook de kinderen van ons worden gepusht om een hogere scholing na te streven.
  De hindoestanen zijn blijkbaar bewust vergeten, dat het de negers waren die, naar het platteland gingen om de ouders van hun, ervan te overtuigen hoe belangrijk onderwijs eigenlijk is en dat zij hun kinderen naar school moesten sturen.
  Wat er nu gebeurd is, proberen het wiel opnieuw uit te vinden en voor zichzelf te claimen, en dat is een huichelachtige manier van handelen, vooral voor hen die onwetend zijn.


  gemodereerd
 41. Sommige mensen hun verstand is alleen blijven stilstaan bij Afrikanen die Afrikanen hadden gekocht, zonder koper is er geen verkoper, dus ook geen handel in mensen. De heler verdiend evenveel straf als de steler. Slavernij komt zelfs in de bijbel voor, maar dat mag slechts 7 jaren. de Europeanen hebben het gebracht tot levenslang. Ze pretenderen in God te geloven maar doen niet wat er geschreven straat.
  Misschien zou het goed zijn als de praters zich eerst gaan verdiepen in de materie en niet de vervalste leerstof van de duivels napraten of PAPEGAAIEN.


  Maak melding
 42. @ Angela
  De Surinaamse en Antilliaanse slavernijhistorie gaat hand in hand, de sterken gingen door naar Suriname, terwijl de wat zwakkeren op Curaçao bleven. Ook families werden daar gesplitst hun bloed is onze bloed, hun traan is onze traan, hun leed is onze leed en omgekeerd.


  Maak melding
 43. Rutte is de grootste leugenaar in de Nederlandse politiek dus gaat hij
  nooit die wandaden die ze tijden de slavernij hebben gedaan met die slaven
  willen toegeven.


  Maak melding
 44. @kronto
  zonder koper is er geen verkoper

  niet feiten omdraaien voor eigen gebruik.
  een koper bestaat niet als er geen verkoper is.
  een verkoper zonder koper bestaat wel, alleen verkoopt niets
  je domme opmerking raakt kant noch wal


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES