Historisch Waterkant krijgt nieuw ontwerp

22
Historisch Waterkant krijgt nieuw ontwerp
Photo: (c) Ramon Zamora BID Ciudades Sostenibles 2016

Na maanden van voorbereiding en gesprekken met verschillende stakeholders is het contract getekend voor het ontwerpen van een nieuw en modern gezicht van de historische Waterkant in Paramaribo. Het contract voor dit nieuw ontwerp van de Waterkant is getekend met ILACO N.V in associatie met ITB en RHDHV, meldt Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP).

De Waterkant is één van de belangrijkste publieke plaatsen in het historisch centrum Paramaribo dat ook door de UNESCO gerekend wordt tot het Werelderfgoed. Het herontwerpen van de Waterkant biedt Suriname de gelegenheid publieke activiteiten ten behoeve van cultuur en educatie beter te benutten. Bij het ontwerp zal er ook aandacht besteed worden aan de uitdagingen die te maken hebben met de interactie tussen water en land en het uitzicht vanuit de Surinamerivier op onze unieke koloniale gebouwen.

Als opvolging van de contractondertekening zullen de belanghebbenden vanuit de overheid, de private sector en overige instanties geconsulteerd worden over de plannen. Daarbij wordt uitgekeken naar eventuele suggesties om deze activiteiten succesvol te maken. ILACO Suriname N.V en associaties zullen in de eerste helft van 2021 een draft ontwerp indienen bij de overheid, dat vervolgens voor goedkeuring zal worden ingediend bij de UNESCO.

Na goedkeuring, zal er een start gemaakt worden voor het aanbesteden en aantrekken van consultants voor een uitgebreide Environmental, Social and Impact Assessment onder alle belanghebbenden. Dit onderzoek zal samen met het finale ontwerp dienen als leidraad voor de werkelijke renovaties van de Waterkant in 2022.

Dit initiatief is onderdeel van een IDB lening en valt onder PURP. Deze lening is onder supervisie van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en wordt vertegenwoordigt door het Directoraat Cultuur.

Dit project is in 2017 getekend. Sindsdien worden activiteiten uitgevoerd in de binnenstad met name:
– de reconstructie van de Parlementsgebouwen,
– aanbestedingen voor het renoveren van geselecteerde overheidsgebouwen,
– het voorbereiden van activiteiten om delen van de binnenstad verder te verfraaien, inclusief de ordening van de verkeerssituatie,
– het voorbereiden van studies voor het verfraaien van de Waterkant.

Met het aanpakken van de Waterkant, komt de PURP een stap dichterbij het verwezenlijken van één van haar belangrijke doelen namelijk het aantrekken van meer lokale en internationale bezoekers naar onze binnenstad.


22 REACTIES

 1. Goed initiatief! 👍.

  Trekt zeker toeristen aan. Autovrij, goede wandelpaden en héél veel groen en lichtjes. Ik zie het al voor me.
  Zelf heb ik in een trekkar met paarden in Barbados, New York en city in Australië rondgereden. Erg leuk en romantisch.


  Maak melding

 2. Zijn er dean echt geen andere prioriteiten dan een onlangs gerenoveerde waterkant……te renoveren?? Wat een gore onzin! Gewoon een proefballon om weer eens de aandacht af te leiden van de werkelijke problemen van het land zoals de alsmaar stijgende prijzen door een steeds verder opdrijven van de koers door deze bedriegers! Surinamers zijn geduldige mensen en handelen pas als hun geduld al een tijd op is. Deze regering is dat punt al dik voorbij!! Misschien kan de nieuwbakken raadsadviseur Bordo het roer overnemen van Chan en Ronnie. O ja, dat zal geen verschil uitmaken, allemaal even dom!!


  Maak melding

 3. mooi dat er iets gebeurd aan het aangezicht, hopelijk pakken ze ook de waterhuishouding aan van de steeds onderlopende straten in een groot gebied van de stad, elke keer als wij er zijn verbaas ik mij erover dat er niets aan gedaan wordt water maakt meer stuk dan je lief is


  Maak melding

 4. Klinkt goed !

  En ik zie het ook al voor me.
  Gerestaureerde gebouwen, mooie wegen met meer en gescheiden fiets- en voetpaden zonder afgebrokkelde stoepranden.
  Een autovrije zone maar met voldoende parkeer gelegenheid in de omgeving of een P + R gelegenheid.
  Kiosken die voldoen aan de vereiste hygiene eisen. Geen zwerfafval ook niet aan de oever en een goed werkende riolering en afwatering.
  Onderdeel van de Veiligheidszone zodat men ook veilig kan genieten tussen zonsondergang en zonsopkomst.
  Allemaal onder het genot van een lekkere snack en een ijskoude verse jonge kokosnoot of schaafijs met een scheutje made in Suriname rum.

  Natuurlijk moet het mooier worden dan Scheveningen en gezelliger dan de kerstmarkt.

  W’o set en. Krakti !


  Maak melding

 5. Baya je moet goed blind zijn om Waterkant in één woord te noemen onder de noemer gerenoveerde wat is er gerenoveerd dan? Het dijk is verstevigd er is wat grind gestrooid over een pakweg 100 meter als dat renoveren heet dan hebben ze vanaf Alkmaar aan de waterkant tot ongeveer bij Ellen en van Zoelen tot een bepaalde hoogte van Nieuw Amsterdam ook gerenoveerd en geen Dijk gebouwd Sommige personen kunnen geen Onderscheid maken tussen renoveren en maken trouwens het is niet de Regering die de totale kosten gaat maken maar Unesco omdat zoals aangegeven is het waterkant als een werelderfgoed wordt gezien Gedeha


  Maak melding

 6. Hmm
  Zo ver ik me kan herronneren is enkele jaten geleden gewerkt aan een betere uitstralung vd waterkant.
  Gezien de armoede die nu heerst lijkt het me geen goed plan.
  Prioriteit is het volk direct te helpen


  Maak melding

 7. Mooi hoor, maakt van suriname een mooie land, er moet veel gebeuren, maar goed dit is een mooie begin,suriname kan een mooie land worden, ik vertrouw 100 procent wat deze regering doet, geduld aub,


  Maak melding

 8. een onhaalbare opgave voor deze regering, er zyn problemen op meerdere fronten tegelyk.
  Men is niet in staat gebleken COFID 19 te beheersen en dreigd teverergeren
  Men is niet instaat de criminaliteit te ontmoedigen en terug tedringen
  Men is ook niet instaat gebleken de Economie te bootsen(koers en prys verhogingen tedempen) Hier door raakt de bevolking steedts meer in de problemen,want zy draaien weer op voor de kosten die nu weer gemaakt worden,terwyl er geen hoop op verandering komt


  Maak melding

 9. Goed gezegd Esmerald , deze paarse ratten , rbrowny met y , ,ricje , luci-en-k….. , , zijn zo ontstemd , dat hun baasje het niet is gelukt om maar iets op papier te zetten , , UNESCO zou toen zeker geen geld gegeven hebben aan die bouta regering , , zij wisten ook al lang dat die boevenbende het geld dan zelf onder elkaar verdelen , , dus paarse ratten jullie moeten eerst jullie huiswerk doen , voordat je hier op WTK zit te mekkeren , , maar ja huiswerk ze weten niet wat dat betekend , , ze volgden alleen maar de paarse kleuterschool , en voor de rest werden ze dom gehouden , zie al die reacties hier op WTK.


  Maak melding

 10. Dus het kan toch? Weg met al die oude woningen en maak het iets moderner . Het zou wel fijn zijn als de arhitectuur /beeld wel wordt behouden. Succes!


  Maak melding

 11. Probeer eens fatsoenlijk te zitten daar? Kapotte tafels en stoelen. Toilet 2 srd per keer (kleine boodschap). Slecht eten en zelfs Vieze Patat die zijn naam al jaren eer aan doet mag gewoon weer open. Vindt je misschien ergens een fatsoenlijk stoel dan wordt je direct omringt door bedelaars, boeven, junken en fruitverkoopsters. Al 20 jaar roepen de diverse regeringen ovwr het opknappen van de Waterkant…zorg eerst eens dat je het water buiten houdt.


  Maak melding

 12. Nee, weer mis. Kwestie v algemene ontwikkeling.

  Herstel cultureel erfgoed, dus historische gebouwen betekend niet platgooien en fake hoge Dubai torens neerzetten.
  Dit vereist speciale expertise, de kennis is er. Er zijn al een aantal gebouwen in ere hersteld.
  Voor het werk heb je bouwarbeiders, groen arbeiders en elektra arbeiders nodig, dus werkgelegenheid. Na de oplevering is dit een aanvulling voor het toerisme.
  Bijvoorbeeld horrortour, naar Fort Zeelandia, net als in Adam de dungeons. Flaneren op de boulevard. Riviercruise op de suri-rivier, en wat zie je de ‘witte stad’ vanaf de boot.

  Voordat jullie voorgoed naar suri vertrekken, ga alsjeblief de wereld verkennen.


  Maak melding

 13. Heel strak plan ,wat mij blij zou maken om behoorlijke zit mogelijkheden te maken rondom die amandel bomen en die parbo beton zitbanken weg te halen ,maak er een boulevard van .


  Maak melding

 14. Er valt heel wat te verbeteren aan de waterkant. Deze plek heeft de potentie uit te groeien tot de mooiste plek van Paramaribo. Er zijn daar heel wat gebouwen gerestaureerd, die staan er prachtig bij, maar er staat ook een huis t.o. cafe de Waag in zwaar vervallen toestand.
  Eigenlijk zou men vanaf de platte brug tot aan fort Zeelandia aan moeten pakken.
  De bus standplaats (nabij de platte brug) staat behoorlijk onhandig en zou verplaatst moeten worden naar de Heilige weg. Ook het vele zwerfvuil in de omgeving ontmoedigd mensen om de horecagelegenheden te bezoeken immers, Surinamers weten dat het slecht gesteld is met de hygiene van de plaatselijke horeca. Wel een goed initiatief om te werken aan een herstructurering en imagoverbetering van de Waterkant.


  Maak melding

 15. @Emerald: Goed gezien & mooie ideeen! veel werkgelegenheid voor Surinamers.
  Ook zouden ze de Goslar kunnen bergen en restaureren tot restaurant met ligging op de Surinamerivier en toegankelijk te maken via een loopbrug.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.