vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCentrale Bank van Suriname stelt SRD-kasreservepercentage bij naar 39%

Centrale Bank van Suriname stelt SRD-kasreservepercentage bij naar 39%

-

Does Travel - naar Suriname

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft vandaag bekend gemaakt dat het SRD-kasreservepercentage bijgesteld wordt. “In het kader van het monetaire beleid van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), wordt na gepleegd overleg met de directies van de algemene banken het SRD-kasreservepercentage verhoogd”, meldt de bank in een persbericht.

Ingaande 30 december 2020 wordt het SRD-kasreservepercentage bijgesteld met vier (4) procentpunten; aldus wordt het huidige percentage van vijfendertig procent (35%) opgetrokken naar negenendertig procent (39%).

Het persbericht luidt verder:

In onze economie is reeds een aantal maanden sprake van een zekere overliquiditeit. Derhalve dragen de extra liquiditeiten in de economie een structureel karakter. Zij vormen een (potentiële) bron van druk op de wisselkoers en daarmee ook op de prijzen van goederen en diensten. In het kader van de monetaire beleidsvoering is het dan ook noodzakelijk om het te veel aan liquiditeiten te binden. De verkrapping van de liquiditeiten zal de binnenlandse vraag verminderen hetgeen een positieve impact zal hebben op de binnenlandse inflatie en wisselkoers.

De CBvS heeft de verkrapping van het monetair niet eerder ondernomen vanwege met name COVID-19. De coronapandemie heeft ook de Surinaamse economie enorm getroffen en een verkrapping zou de economische activiteit verder onder druk hebben gezet. Derhalve was gekozen voor zoveel als mogelijk behoud van economische activiteit en arbeidsplaatsen. Ten behoeve van kredieten aan door COVID-19 getroffen bedrijven heeft de CBvS in samenspraak met de lokale banken sinds 10 augustus 2020 een faciliteit gecreëerd. Deze faciliteit blijft vooralsnog van kracht.

De CBvS zal met een combinatie van monetaire instrumenten de overliquiditeit terugbrengen naar redelijke proporties waarmee storende invloeden op de economie gereduceerd worden. Een belangrijk instrument betreft de verhoging van het kasreservepercentage. Daarnaast zal de CBvS in goed overleg met de algemene banken de resterende overliquiditeit afromen via het aanbieden van (korte) termijnbeleggingen aan de banken.

Met de combinatie van instrumenten tracht de CBvS tevens een mogelijk negatieve impact van de hogere kasreserveverplichting op de rentepercentages te minimaliseren. Doorgaans gaat een verhoging van het kasreservepercentage gepaard met een lichte toename van de rentes die de banken in rekening brengen op kredieten. Echter, de renteopbrengsten die de banken zullen genereren op de (korte) termijnbeleggingen moeten de negatieve rente impact mitigeren.

Voorts zullen de CBvS en algemene banken alles in het werk stellen om indien er een eventuele marginale renteverhoging onvermijdelijk wordt, deze door te voeren op consumptie kredieten en niet op investerings- of productieve kredieten.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
 1. M.a.w. de voorbereidingen van de volgende devaluatie zijn rond en begint de CBVS ons te melden dat het ons in samenwerking met de algemene banken, de valutahandelaren en onder regie van de regering binnenkort flink gaat neuken!! Leve Chan, leve IMF!!


  Maak melding
 2. Alweer een aanslag op de portemonnee van de kleine man,want die voeld het als ze naar de winkel gaan. prysstygingen zyn verkapt al aangekondigt.
  volk van suriname dit is het verschil van linkse en rechtse politiek.
  regelrecht het gevolg van jullie stem gedrag, links om of rechts om wo pina


  Maak melding
 3. En wederom toont de mongool rbrown dat hij totaal niet weet wat er in het artikel staat.
  Jongen hou je smoel als je geen bal weet. Je zet jezelf continu voor schut
  Hoe stom kan iemand zijn
  Nou zo stom als brown, de bruinwerker dus


  Maak melding
 4. Dit is prima beleid met transparantie, geen bakba roof beleid meer, nooit en never meer mag dat gebeuren. Centrale bank moet weer ontsmet worden van dat paarse kleur.


  Maak melding
 5. MiKa , vertel dan eens in je eigen woorden wat je begrepen hebt van dit artikel, rbrown heeft er recht op na jouw schrobbering, vindt je niet. Wij kijken ernaar uit, kunnen wij misschien iets opsteken over monetaire politiek.


  Maak melding
 6. @mica
  ryk zal je niet zyn mischien behoor je net boven het gemiddelde inkomen, je kunt dus nog makael naar de winkel maar ik kom dagaelyks mensen tegen die dat steeds moeilyker hebben
  en ook sommigen die niks te eten hebben.
  ik zelfs dat je bliksems goedt door hebt wat hier aan de handt is maar ja rechts is rechts en dat ben je, wy gaan niet door dezelfde deur en dat is je recht


  Maak melding
 7. @mica
  ryk zal je niet zyn mischien behoor je net boven het gemiddelde inkomen, je kunt dus nog makelyk naar de winkel maar ik kom dagelyks mensen tegen die dat steeds moeilyker hebben
  en ook sommigen die niks te eten hebben.
  ik zelfs dat je bliksems goedt door hebt wat hier aan de handt is maar ja rechts is rechts en dat ben je, wy gaan niet door dezelfde deur en dat is je recht


  Maak melding
 8. Zeer terechte opmerking van Pony; @Mica die anderen voor mongool uitmaakt en zelf in de verste verte niet weet hoe de vork in de steel zit. Mica we wachten op jouw uitleg.
  Overigens snap ik niet dat reeds een aantal maanden sprake is van een zekere overliquiditeit. Niet zo lang geleden las ik nog dat er sprake was van een krapte aan contante SRD’s.
  Wie legt me uit hoe dat zit? Mica?


  Maak melding
 9. hé pony , rbrowny met y , en die johan , stelletje paarse idioten , als jullie paarse regering niets gestolen had , en al het geld nog in de staatskas zat , tijdens de overdracht , dan was alle onpopulaire maatregelingen , wat de laatste 5 maanden moest gebeuren , niet nodig geweest , , maar jullie paarse ratten zijn blind en doof , , dus dan maar gal spuwen naar de regering Santokhie , , waardeloze kontenlikkers en ja knikkers.


  Maak melding
 10. @Mica,
  Je hebt helemaal gelijk en je hoeft ze helemaal niets uit te leggen, is gewoon las ten. Laat ze terug gaan naar school. Al die jaren op kosten van de samenleving gratis maar vooral fo soso naar school gaan zet geen zoden aan de dijk.


  Maak melding
 11. neen robje-les jij lult uit je nek paarse rattenluis , dat klote baasje van jou , ondernam niets , alleen maar aan zelfverrijking en samen met die boefdraad geld , en nog eens geld , en nog eens geld lenen , lenen en lenen , , en zo is het zover gekomen dat de staatskas leeg was en een torenhoge schuld bij de overdracht naar voren kwam.
  hé robje les ,was het niet je baasje dat wij rijvoertuigenbelasting moesten betalen , , wij en velen hebben dat betaald , , maar je eigen paarse ratten vechten het aan , en opeens werd het geschrapt , dat ze niet hoefden te betalen , , maar die genen die betaald hadden kregen hun geld niet terug , want het geld was op , ze hadden dat geld al in hun eigen zakken gestopt .
  dus paarse droplul robje-les , blijf bij de les , en het afschaffen van subsidies had jou baasje al toen moeten doen , , maar die kloot dacht , eventjes wachten tot na de verkiezingen , , dus verkeert gedacht , en toch de verkiezingen verloren , en jij ook hé robje , , en dat doet je elke dag nog pijn , zodat je alleen maar wartaal hier op WTK schrijft , en ik geef geen mening maar een reactie op jou wartaal , paarse stront.


  Maak melding
 12. @wat
  ik lach om jou ,je geeft een reactie maar geen mening ,je ontwykt de vraag dus subtiel, je heb geen mening daarover maar je beledigd de vragensteller .
  Je bent een hipocrite manipulator van lagere orde ,als je geen mening over een onderwerp hoef je niet te reageren hoor.
  reageer eens behoorlyk op de opmerkingen van een ander het zou je sieren.
  en dan kan men zonder beledigingen over onderwerpen discuseren maar dan moet je anderen in hun waarde laten.
  Als je niet over iets weet kun je best wat van een ander leren,niemandt is volmaakt.


  Maak melding
 13. Ach, zo kennen we de varkens hier. Verwacht geen reactie van WAT en de andere vaste VHPtrollen, ze zijn getraind en worden ingezet om op alle kritiek op deze regering, met name de VHP, met beledigen en schelden te reageren. Van inhoud zal je ze nooit kunnen betichten, want dat hebben zij niet en hun baasjes ook niet! Overigens, vele van de trollen hier zijn fakeaccounts van de mislukkeling Pet Gajadien en die is qua intellect nog leger dan een hol vat!


  Maak melding
 14. Sabaku, jij hebt toch gestudeerd, slimmie, MiKa durft niet, jij wel natuurlijk, neem het stokje over, wij wachten op jouw uitleg!!!! Monetaire studie is zware kost, is niet voor iedereen weggelegd, maar voor jouw een eitje, vandaar onze vraag om uitleg.👏🏼Natuurlijk moet je niks, maar dit zou een zeer zwakke statement zijn, denk aan gezichtsverlies. Bij geen reactie, gaan wij ervan uit dat je ook de ballen verstand hebt van de materie, schieten met een lege huls op anderen heeft dan geen zin, tog.


  Maak melding
 15. En zo vallen ze allemaal door de mand, net als hun baasje Chan. Trouwens het is interessant om het intervieuw van radio ABC met min BUZA over de zus van Mell te beluisteren. Hoor hoe hij dokt, om de hete brij heen draait en doet wat hij het beste kan, de boel bedonderen zoals het een VHPer betaamt. Kijk, hier gaan ze wel op reageren hoor, is niet zo zwaar als boven genoemd onderwerp. Ik vraag me af wat het varken Pet Gajadien hiervan vindt.


  Maak melding
 16. hé smerige stinkende stront paarse rat luci-en , , jij bent echt wel de domste hier op WTK , , o ja samen met je holmaatjes , ricje , pony , schipper , luci-en-k…… . , robg , glenn , guno , en nog velen van die paarse ratten hier , zijn jullie dom gehouden op de paarse school , en zie jullie reacties , een en al stront , en wartaal , maar ja als je van een massa moordenaar houdt , je weet toch die bouta , zijn jullie geen haar beter , en dat ons land Suriname na de kloten is gebracht door jullie baasje , zal jullie een worst zijn .
  en de nieuwe regering probeert alles te herstellen , maar jullie willen terug naar het oude hé ratten , maar onthoud vast de ndp , en jullie passanten worden tot de wortel uitgeroeid.

  en jij dacht dat we VHP trollen zijn , of misschien van een andere partij , maar luci-en , we horen niet bij geen enkele partij , maar we zullen degenen die ons land kapot gemaakt heeft aanvallen , en zeker de meelopers zoals jullie , zeker nu omdat jullie alles wat de nieuwe regering ook maar doet , afgekraakt wordt door jullie paarse ratten.
  en ook moet die drank en coke snuiver met zijn boevenbende excuus aanbieden aan de gehele Surinaamse bevolking , voor het vernietigen van ons land Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES