maandag, februari 26, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandHerdenking bloedbad in dorp Moiwana 34 jaar geleden

Herdenking bloedbad in dorp Moiwana 34 jaar geleden

-

Does Travel & Cadushi Tours

Het is vandaag, 29 november 2020, precies 34 jaar geleden dat de meest gruwelijke oorlogsdaad uit de Binnenlandse Oorlog in Suriname plaats vond. In het ruim honderd inwoners tellende dorp Moiwana aan de hoofdweg naar Oost-Suriname verloren in totaal 39 mensen, onder wie zwangere vrouwen, kinderen en baby’s hun leven na een aanval van militairen van het Surinaamse Nationaal Leger.

In die periode was de zogeheten Binnenlandse Oorlog in Suriname aan de gang en het militaire regime van Bouterse in Paramaribo maakte jacht op toenmalig rebellenleider Ronnie Brunswijk.

De officiële reden van het militair gezag voor de aanval op Moiwana, was dat Brunwijk zich in het dorp verscholen hield. Maar dat was volgens getuigen niet zo. De militairen van het Nationaal Leger kwamen vanuit het niets al schietend het dorp binnen zonder iets te vragen zeggen ze.

De overlevenden vluchtten met duizenden andere bewoners van het binnenland over de rivier de Marowijne naar het buurland Frans-Guyana. Het dorp raakte overwoekerd door het omringende oerwoud. In een van de Franse opvangkampen werd een monument voor de slachtoffers opgericht.

Na de Binnenlandse Oorlog zijn er door nabestaanden en mensenrechtenactivisten tal van pogingen gedaan om bloedige aanval in Moiwana voor de rechter te krijgen. Een onderzoek door de Surinaamse regering stopte nadat de politie-inspecteur die ermee belast was werd vermoord; in de nacht van 4 op 5 augustus 1990 werd politie-inspecteur Herman Gooding dood gevonden, nadat hij uit de brigade van de Militaire Politie wegreed. De dader is nooit opgepakt.

De NOS maakte een speciale reportage waarin ze spreekt met een dorpsbewoner, die op 29 november 1986 vijftien familieleden verloor. Lees verder op NOS.nl.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

14 REACTIES
 1. Eerst die 20 jaren onherroepelijk opleggen en dan Moiwana en Gooding in behandeling nemen en dan levenslang eisen. Deze zaken zijn nieuwe zaken tegen deze verdachte dus mogen ze in behandeling worden genomen en mag er een strafeis komen. Dit monster mag na morgen geen dag meer vrij rondlopen.
  Na het moorden probeerde hij mensen die op vakantie waren in hun vaderland te imponeren.
  Mijn beste vriendin is weduwe geworden door dit monster en dat vergeef ik hem naast de 15 van 8 dec 1982 never nooit. En al de gevallenen in Moiwana en andere plaatsen alle dienstplichtigen die nooit meer thuis zijn gekomen en allen die met een trauma rondlopen veroorzaakt door dit monster dat zich machtig achtte moeten genoegdoening krijgen, Lawlaw sodatikawfoetoeboi sang kari ing srefi diktator nom dede ma am pina libi te na ini ing grebi,


  Maak melding
 2. Het is jammer dat het zo moest gebeuren,ik leef oprecht mee met de slachtoffers en familie
  maar pynlyk is dat wy als volk niks van geleerd hebben ,want niemandt kan my garanderen dat dit zich niet gaat herhalen,ons volk leefd al telang in spanning en armoede
  Een hardnekkige apartheidt dat ze allemaal ontkennen maar als men oplet kunt u dat constateren, deze heikelpunten maken dat wy in een fragiele Democratisch landt wonen
  de rechten van de mens wordt schynheilig geeerbiedigd,kortom de ingredienten liggen er, het is alleen nog de vraag wanneer


  Maak melding
 3. rbrowny met y , , ja paarse vuillak , , jij beschermd je baasje bouta ook voor dit vergrijp , , morgen sta jij ook vooraan in de rij om je opper rat te begeleiden naar het gerechtsgebouw


  Maak melding
 4. @Wat: Hij wil niet snappen dat er anno nu na de hap in de zure birambi een manja lekkerder smaakt en je nog heel lang kunt leven en van alles genieten. Maar als je door een lafaard wordt doorzeeft kan je niets meer
  Ik vraag me steeds af of de psychologische test van dit monster in Nederland nog te achterhalen is want in zijn dientstijd speelde hij alleen met basketballen en verkocht hij sexboekjes misschien zat zijn poeder toen in die ballen. Hij haatte alle Surinamers uit zijn lichting met een hogere rang,
  Als hij 1maal vastzit zullen vele aanhangers van nu verklaren nooit echt ndper geweest te zijn maar angst hadden om de volgende te zijn gehorig werden/deden


  Maak melding
 5. En dan nog zijn er ezels die roepen:
  ie aa Bouta ie aa Bouta ie aa Bouta

  Het wordt tijd dat heel Suriname bewust wordt.

  Bouterse en zijn bende zijn een vloek / een hebi voor Suriname !

  Jammer dat Brunswijk ondanks deze afslachting toch had gekozen voor het aanbod van Desi de duivel Bouterse.

  Ronny Brunswijk en ABOP hebben nu de kans deze grote fout te herstellen en gerechtigheid te eisen.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding
 6. ja Sammy the Queen , waarom kreeg die sergant geen S5 , hij verkocht sexboekjes en draakte met elke militair die een hogere rang had dan hem , , toen zag je al zijn dictator rol , , maar morgen gaat hij voor de bijl , en kan hij alleen nog sexboekjes kijken in de jail


  Maak melding
 7. Hopelijk gaat kaboula desie morgen in voor de rest van zijn mpp leven en hij komt nooit meer vrij. De moord op inspecteur Gooding moet ook opgelost worden. Als we een go fund me page opzetten voor een beloning als een zaak tot straf rechterlijke vervolging kan gaat leiden kan dat gebeuren.


  Maak melding
 8. ” …
  Een onderzoek door de Surinaamse regering stopte nadat de politie-inspecteur die ermee belast was werd vermoord; in de nacht van 4 op 5 augustus 1990 werd politie-inspecteur Herman Gooding dood gevonden, nadat hij uit de brigade van de Militaire Politie wegreed. De dader is nooit opgepakt.
  … ”

  Een opdracht voor de cold case team.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding
 9. Haal hem op……sluit hem op.
  Anders is de vogel gevlogen naar zijn voortvluchtige schoonzoon Hoefdraad.

  Zero tolerance voor deze veroordeelde drugsbaas en massamoordenaar.


  Maak melding
 10. Moordenaar bouta wordt vandaag alleen vervolgd voor de 8 dec. moorden maar niet voor de stille en vuile oorlog die gevoerd werd in het binnenland. Op zijn bevel werd de jacht op brunsie geopend en werden onschuldige mensen omgebracht. Het is ook niet te begrijpen dat ondanks deze gebeurtenissen brunsie later, matie van bouta werd. Ze gaan over lijken voor de macht!


  Maak melding
 11. Moge de zielen van de slachtoffers in vrede rusten

  Sterkte aan de familieleden

  Surinamers laten we dit een wijze les voor ons allemaal zijn, eens maar nooit weer.

  Laten we onze geschiedenis niet vergeten, oa 8 december 1982, 29 november Moiwan86.

  Leve”:
  – democratische rechtsstaat,
  – grondwet van Suriname en Internationale Verdragen, oa mensenrechten,
  – Surinamers, democraten, nabestaanden,
  – Gouden Toekomst van Suriname En De Surinamers,
  – Samen Werken, Samen Delen In Slechte En Goede Tijden.

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 12. rbrown je alter ego robg kan je het wel zeggen hoor. 😂😂
  Hij voorspelt tegenwoordig, kermissen zijn weliswaar gesloten, maar zijn glazen bol doet het nog steeds.😂😂😂 Het volk mort en zal in opstand komen voorspelt hij 8000 km vanaf Suriname
  Ik vind het wel frappant dat er dit jaar door de nos aandacht aan wordt besteed. De voorgaande jaren hield men zich stil. Ik krijg het gevoel dat men extra druk wil leggen op de rechtszaak en de persoon Bouterse in een kwader daglicht wil stellen. Deze rechtszaak staat weliswaar los van deze slachtpartij, maar het wordt “meegenomen”.
  Een slechte en kwalijke zaak van de nos
  Vandaag zal de rechtbank terug komen op de veroordeling en de heer bouterse volledig vrijpleiten.
  Hij is door alle media aandacht natuurlijk al veroordeeld, maar de meeste nabestaanden hebben hem al vergeven en hebben hier de vruchten van geplukt.
  Of hij nou echt schuldig was of dat het Valk was zullen we niet weten, maar het is wel zo gemakkelijk om alle schuld op hem te zetten.


  Maak melding
 13. Mensen tog, het is een herdenking, heb respect voor de overledenen, het enige wat jullie doen is elkaar voor rotte vis uitmaken, heel/zo respectloos bah, als je wilt schelden of wat dan ook doe het dan op een andere dag,🙈🙈
  Soso lagie dagoe’s, jullie lijken wel de duivel zelfs.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES