‘Salarissen worden komende maanden ook zonder leningen uitbetaald’

29
Surinaams geld srd Suriname

Doordat de regering een prudent financieel beleid heeft gevoerd was al duidelijk dat in september van dit jaar de lonen zijn uitbetaald zonder geld te lenen. Dit is ook het geval geweest voor de maand oktober waar de ambtenaren al over beschikken. Het goede beleid zal worden voortgezet waarbij duidelijk zal zijn dat de salarissen van de komende maanden ook zonder leningen uitbetaald zullen worden.

Dit zei president Chandrikapersad Santokhi tijdens de reguliere regeringspersconferentie. Het staatshoofd beklemtoonde dat er bij de uitgaven van de staatsmiddelen nu geen corruptie plaatsvinden. Dat heeft mede erin gesulteerd, dat de lonen gegarandeerd zijn. Behalve salarissen geldt dat ook voor de AOV-gelden en de financiële bijstand aan de groepen die daar aanspraak op maken. De afgelopen drie jaren was dit zeer problematisch.

Dat dit nu mogelijk is, maakt deel uit van de hervormingen binnen de economie. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning is volgens het staatshoofd ook begonnen met het uitbetalen van achterstanden naar ondermeer de sociale instellingen toe, die afhankelijk waren van subsidie. De regering wordt elke dag geconfronteerd met brandbrieven van schuldeisers. De regering is nu ook al in staat step by step deze af te lossen, gaf de president de garantie aan zijn gehoor.

Terwijl de regering de financiële huishouding onder controle krijgt, zijn er andere grote en zwaardere lening zoals de bekende Oppenheimer lening die terugbetaald moet worden. De regering heeft afgezien van het aflossen van de tweede rente van U$ 26 miljoen, omdat dat een zware slag zou betekenen voor de economie welke zal doorwerken naar alle sectoren. Dit is aangegeven in samenspraak met het internationale adviesbureau van de regering Lazard en het IMF, waarbij is aangegeven dat de betaling niet mogelijk zal zijn.

De president beseft dat dit zeker consequenties heeft en dat er verder wordt onderhandeld. Dit zal op 30 oktober geschieden. Binnen niet al te lange tijd zal de samenleving breedvoerig worden geïnformeerd. Het doel zal een herschikking zijn van deze zware lening voor Suriname.


29 REACTIES

 1. Oppenheimer is een echte boef. Je vraagt toch niet 12% rente aan een arme land? Jawel, dat vraag je wel als je geweten dood is.
  Anderzijds, als land ga je toch niet akkoord met 12% rente? Jawel, als je geen ene moer geeft om het land.


  Maak melding

 2. Chorwa , Oppenheimer is geen boef , maar je weet wel wie de grote boef is toch , een zekere dikke vetzak met altijd een lach op zijn smoel ja hoefdraad ( boefdraad ) en het ging hem niet om de rente die betaald moet worden , maar om het leenbedrag en de paarse regering wist toen al dat ze niet terug zouden komen na de verkiezingen , dus lening na lening aangegaan en het totale bedrag verkwanselt , en in gedachte we hebben de nieuwe regering een hak gezet en die moet alles maar terug betalen en dat lukt ze niet zeggen ze lachend , nu weet je dat die paarse regering alleen voor zich zelf was , en niet voor de bevolking


  Maak melding

 3. Vijay Kirpalani Heeft Ondervoor Waarden Bemiddeld Tussen REGERING Bouterse En Oppenheimer. Voor Die Bemiddelde Rol Heeft Kirpalani 10 Tallen Miljoenen Voor Opgeëist.

  Het Surinaams Volk Hoort Dit Ook Te Weten.


  Maak melding

 4. Begin alle onrechtmatig verkregen staatseigendommen, roerend en onroerend, DIRECT terug te halen,. De betrokkenen vervolgen en opsluiten,.Dit alles zonder aanziens des persoon of politieke kleur. Dan heb je op kort termijn genoeg middelen om de schuldeisers een deel terug te betalen en verlichting te brengen voor het verarmd surinaams volk.
  Ga ook achter die verdwenen 3 miljard us dollar aan. Dan is Su direct uit de problemen.
  En begin aan een verandering van het belastingstelsel door het innen van onroerend goed en vermogensbelasting. Dan krijg je genoeg inkomsten zonder om op de bedeltour te gaan.


  Maak melding

 5. Santokhi had er goed aangedaan om destijds de geldschieters aan te schrijven en hen te wijzen op de status / toestand van Suriname en de risico’s om leningen aan te gaan.
  De regering Santokhi heeft hier nu een sterk punt.
  Oppenheimer was bij voorbaat dus al gewaarschuwd maar is toch in zee gegaan. Waarom ?
  Zou hier ook sprake zijn van corruptie ?
  Alle deals die de NDP-regeringen hadden afgesloten moeten onder de loep genomen worden.

  De regering Santokhi stelt nu prioriteiten: Suriname eerst !
  En we zien resultaten.

  W’o set en. Krakti !


  Maak melding

 6. Alle financiële instellingen die als doel heeft geld te genereren voor het bedrijf en in het bijzonder z,n aandeelhouders zijn boeven.
  Als je de lening terug kan betalen of niet, is het probleem van de schuldenaar.
  Woekerrentes aanbieden, dat doen ze.
  Omg en de wereldbank is andere koek.
  Ze helpen landen in financiële nood met voorwaarden dat ze moeten snijden in hun uitgaven enz enz. Suriname zal met een goede plan op de proppen moeten komen.
  Het kwaad is al geschied, dus is h et nu noodzaak om te redden wat er te redden valt.
  Wij zullen het aan den lijve ondervinden en het is niet anders dan wat het nu is.
  We gaan nu een zure appel moeten slikken om daarna een zoete smaak aan over te houden.
  Het is afwachten wat 2021 ons brengt.


  Maak melding

 7. Dit bericht doet me denken aan Bokito die zichzelf op de borst slaat om te laten zien hoe geweldig hij is. Het geheel past in de show op de bühne, een toneelopvoering van zwakke amateurs. Dit is helemaal geen succes omdat de mensen reeds stervende zijn in de Santokhi film. Het water staat de mensen tot de lippen.


  Maak melding

 8. RobG

  Het is prioriteiten stellen. Minister Tjang heeft toegegeven dat de vorige regering genoodzaakt was om de salarissen te betalen moest lenen en uit eindelijk zelfs de CBvS en SPSB moest beroven. Zonder consumptief lenen ging het niet meer.

  Nu is men echt aan het saneren geslagen en de eerste resultaten zijn daar. Dat de vrienden van Boefdraad nu de sjaak zijn en met Lazard moeten dealen is het resultaat van prioriteiten stellen.

  Ondertussen gaan zelfs de opvreters van SLM in zien dat ze water bij de wijn moeten doen.

  Ondertussen gaan er rustig aan mensen in de politie cellen en krijgen steeds meer mensen het benauwd.

  IMF en Wereldbank staan gereed en de begroting wordt overzichtelijk.

  Beste RobG uw helden en vrienden hebben er voor gezorgd dat door niet te saneren toen het kon en moest (terugloop mijnbouw inkomsten in 2013) de staatsschuld nu bijna 40% vergt van de begroting. De schulden zijn niet terug te vinden in productie bevorderende investeringen van enige omvang. Het geld is dus verdampt in subsidies en ondoelmatigheid en corruptie. Dat proces wordt nu opgeschoond en eigenlijk sneller dan verwacht.

  Morgen begint het gesprek waar het omgaat. Schuld eisers stel uw prioriteiten. Als wij u niet betalen blijven we drijven en zijn wij voor u een kale kip waar niets te halen is.
  Ons programma is voor IMF en Wereldbank goed genoeg om met u tot een deal te komen maar dan wel met alle schuld eisers:
  1>> Hoeveel korting geeft u. U wordt dan afgelost en u spreekt o.a. de lening-agenten maar aan op hun bereidheid zaken te doen met de vorige regering en valse prospectussen uit te geven.
  2>> IMF /Wereldbank lossen met zekerheid NL/VS/EU af tegen een schappelijke rente>
  a) eerste rente betaling over x maanden.
  b) eerste aflossing over y jaar.

  Met die druk weg van de begroting kan Santohki aan de slag binnen de gewone begroting en EBS /etc saneren en genieten van de voordelen die ontstaan door de actuele goudprijzen en het bestrijden van Corruptie.
  Zodra het effect van aanpak corruptie zichtbaar gaat worden zal er een cultuuromslag plaats gaan vinden. Santohki is geen korte termijn speler.

  Denk even aan post Covid en de uitgestelde vakanties en geld wat daar uit gaat stromen. Suriname is waarschijnlijk een extra veilig Covid land aan het worden
  2>>
  3>>


  Maak melding

 9. Het is niet makkelijk om in het buitenland geparkeerde geld terug te halen.
  Dat is bekend. Maar juridische is het mogelijk, keiharde bewijzen is, keihard nodig.
  Ook ik heb, veeeel vertrouwen in onze regering.
  Geweldig, ze zijn voor land en volk.
  Echt hart voor de samenleving.
  Geduld…….de weg naar een gezond leven, heeft veel struikelblokken.


  Maak melding

 10. Jojo, ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat er een sanering moet plaatsvinden. Ruim 75 procent van de overheidsinkomsten wordt uitgegeven aan lonen aan ambtenaren en san subsidies. Maar laten we ook eerlijk toegeven dat de vorige regering heeft het stokje overgenomen van de vorige regering waarin Venetiaan, Santokhi en Brunswijk de scepter zwaaiden. De begrotingstekorten bestaan al decennia lang. Bouterse wilde ook een aanvang maken met saneren maar toen kwam de oppositie van VHP, NPS, PL in verzet. Er was toen ook veel gedoe over de tarieven van EBS, de tarieven van de. bushouders, het ophalen van huisvuil, het terugdringen van subsidies op importen, enz. Ik ga ervan uit dat u deze ontwikkelingen nog kan herinneren. Diverse artikelen hierover zijn o.a. te vinden op waterkant. Maar dat er bezuinigd moet worden is duidelijk. Het is alleen heel jammer dat men de lasten gaat afwentelen op de zwakke burgers terwijl vrienden relaties die politieke hand-en spandiensten hebben verricht worden ontzien. Uiteindelijk zal Santokhi de muur die hij denkt om te halen zelf over zich heen krijgen. Het verzet zal vroeg of laat komen.


  Maak melding

 11. De regering Bouterse, had veel beloofd, maar betalen, hò maar.
  Doen, alsof er een begin is gemaakt.
  Maar de honorarium, in eigen gelederen verdelen.
  Diepgraven in de politiekegeschiedenis van Suriname, legt veel blood.


  Maak melding

 12. Salarissen worden komende maanden ook zonder leningen uitbetaald. Geen kunst SRD 1,5 miljard, die De Nationale Assemblee had vrijgemaakt voor het opvangen van de klappen van de Covid-19-maatregelen, in werkelijkheid o.a. hiervoor gebruikt.


  Maak melding

 13. Ik ben eens met Robg al die dingens wat deze bigi bere chan wil doen zijn plannen van de vorige regering maar deze zelfde chan en trawanten schruuwde moord en brand en het volk op te jutten tegen de ndp en nu voeren ze het uit


  Maak melding

 14. Uit een zoals ze ons al maanden wijs maken, lege kas!! Dit is beter dan Mandraak de tovenaar en alle ezels hier balken in extase en rennen al juichend in het rond. Wat een zielige losers.


  Maak melding

 15. @RobG

  “Ruim 75 procent van de overheidsinkomsten wordt uitgegeven aan lonen aan ambtenaren en san subsidies. Maar laten we ook eerlijk toegeven dat de vorige regering heeft het stokje overgenomen van de vorige regering waarin Venetiaan, Santokhi en Brunswijk de scepter zwaaiden. De begrotingstekorten bestaan al decennia lang. ”

  U zit er weer eens flink naast. Prof Schalkwijk heeft een samenvatting van de begroting gepresenteerd. Van SRD 22 miljard is SRD 9 miljard salarissen en subsidies/ 4 miljard projecten en SRD 9 miljard staatsschuld ofwel uwe 75% blijkt ruim 40%.

  Bouterse heeft nooit moeite gedaan te saneren. Toen IMF daar toe dwong liet Bouterse het afweten en stelde hij als ik dat doe wordt ik niet herkozen. Ondanks zware manager Parmessar is het EBS in 4 jaar niet gelukt een calculatie van de stroomprijs te maken. ofwel er is niets gedaan om duidelijkheid te creëren en te saneren. Integen deel er zijn duizenden mensen aangetrokken en er zijn 150 autos geregeld voor een prikje. Het baggeren werd na het eerste feestje niet meer betaald etc. Goud en Olie is meerdere keren verpand etc.

  Wat er in 2010 is overgenomen was goed. In 10 jaar tijd was de staatsschuld van dodelijk niveau terug gebracht naar 25% van het BBP. Was de kredietcrisis in een jaar verwerkt. was de begroting vrijwel sluitend, Was de begroting incl. subsidies ongeveer 30% van het BBP waren er reserves opgebouwd en was de munt gedekt.

  Hoe heeft Bouterse achter gelaten:
  Zonder begroting 2020.
  De begroting 2021 laat zien
  Een staatsschuld van 120% van het BBP of hoger.
  Geen reserves.
  Verpande olie en goud inkomsten.
  Begroting te kort van 35% van het het BBP
  en een begroting (door de staatsschuld) van 65% van het BBP.

  Beste RobG de feiten liegen niet


  Maak melding

 16. @jojo, het verhaal van Schalkwijk klopt voor geen meter. Hij verdraaid de feiten en cijfers en verpakt zijn verhaal in een pro VHP, Abop, NPS verhaal. Hij werd ook gepolst om ambassadeur van Suriname in Den Haag te worden. Alleen loyalisten komen in aanmerking voor deze functies.

  @Mangggg, jouw regering Santokhi doet niets anders dan dezelfde maatregelen doorvoeren die Bouterse op de rol had. Het verzet was heftig van vakbeweging en belangengroepen. Zij kregen steun van de toenmalige oppositiepartijen. Er werden zelfs ministers vervangen onder Bouterse omdat het verzet heftig was. Bouterse trok ook de plannen in. Nu wil Santokhi dezelfde maatregelen doorvoeren en jij verwacht dat de vakbeweging en andere belangengroepen uit dankbaarheid de rolde loper voor Santokhi uitrollen. Mensen zullen uiteindelijk de rode lijn trekken en dat gaan zij laten blijken.


  Maak melding

 17. rob g , , gaat toch pissen man , , jou reacties schrijf je met een borrel op en een pufje , , geleerd van je baasje bouta , , alles wat jij schrijft is wartaal en onzin , , en iedereen weet , je bent zo stoned als een garnaal , , waardeloze dakloze krant schrijver


  Maak melding

 18. Het antwoord van de Minister van Financiën:

  Achaibersing: Nog geen cent uit Covid-fonds getrokken
  30 Oct, 00:31

  Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning zegt in gesprek met Starnieuws dat hij nog geen cent uit het Covid-19 fonds heeft getrokken. Het is volgens hem absoluut niet waar dat hij salarissen, subsidies en andere uitgaven heeft betaald uit het SRD 1.5 miljard Covid-19 fonds dat beschikbaar is gesteld bij wet door De Nationale Assemblee.

  Achaibersing zegt dat hij kort geleden SRD 250 miljoen heeft aangevraagd om verlichting te brengen, maar het bedrag is nog niet vrijgemaakt door de Centrale Bank van Suriname. Er wordt onterecht met stelligheid in de media en door personen beweerd dat Covid-gelden zijn gebruikt om zonder te lenen de salarissen in september en oktober te betalen.

  “Ik hoef geen wonderdokter te zijn, maar heb wel met mijn staf het bloeden weten te stoppen”, antwoordt de bewindsman op een vraag. Achaibersing zegt dat hij ook niet bezig is monetair te financieren, want daar is hij een tegenstander van. Hoe het hem gelukt is om de salarissen te betalen, komt volgens de minister door de maatregelen die nu al hun vruchten afwerpen. Onder andere ook het inningsproces van belastingen efficiënter te maken, prioriteiten te stellen en goed cash management.


  Maak melding

 19. RobG

  De cijfers van Schalkwijk zijn consistent met die van de persentatie tijdens de begrotingspresentatie.

  Wie er wel of niet gepolst zijn voor ambassadeursfuncties is nergens openbaar. Dat is een reden om een heel klein team te formeren voor het regeren van een klein land met een giga probleem.

  Hoe groot moet een regeer team zijn voor een landje met pakweg 600.000 inwoners (pakweg groot Rotterdam)


  Maak melding

 20. Er wordt gediscussieerd over een landsbegroting die bij een briesje zo lek als een mandje wordt. Een begroting indienen wil nog niet zeggen dat het goed gaat uitpakken. Het schept kaders waarbinnen men gaat opereren en qua politiek heb ik geen begrotingsbehandelingen gezien in het parlement, was meer een “dictaat”. In het parlement, mn in de coalitie ging het gerucht, tegengas wordt op z’n zachts gezegd niet op prijs gesteld.


  Maak melding

 21. @Pony
  U raakt de bal precies. De afgelopen jaren waren de begrotingen al versleten toen ze bij de DNA neergelegd werden en werd er geen minuut meer naar gekeken of naar gehandeld.

  Omdat de ambtenarij niet veranderd is het enige doel nog steeds hoe laten wij de burgers betalen voor onze salarissen. De rest is voor velen bijzaak.

  Nu is uit de samenvatting duidelijk geworden wat de belangrijkste zaken zijn. De prioriteiten zijn:

  1>> Staatsschuld> Staatsschuld>Staatsschuld en nog eens staatsschuld. Daar valt het hardst om te buigen vooral als de aflossingen een paar jaar door schuiven.
  2>> Korte termijn (uitstel projecten) elke maand uitstel maakt SRD 300.000.000 vrij of bij 50% afbouw maakt het SRD 150.000.000 vrij.
  3>> Om IMF en Wereldbank en Schuld saneerders te overtuigen afbouwen subsidies EBS , dubbele banen en pensioenen, Afvloeien niet productieve ambtenaren. (eerste stap is pensionering want zij die in de weg zitten zijn dubbel kostbaar en bezetten een plaats voor iemand die nog wel wil werken).

  De huidige begroting zal zo snel mogelijk in het archief moeten verdwijnen gezien het te kort.
  Bid dat Lazard vandaag een grote stap maakt.
  Oppenheimer I is al niet meer te vinden op de beurs 404 fout melding.
  De eerste stap is gezet. Geen handel meer in Suriname bonds.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.