Commissie geïnstalleerd om stagnatie omloop contante SRD’s te onderzoeken

18
Surinaams geld srd Suriname

Naar aanleiding van de geconstateerde problematiek die zich voordoet in het betalingsverkeer met contante SRD’s en de kringloop van het contante geld, heeft de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op woensdag 2 september de Commissie ‘Herstel kringloop chartaal geld’ geïnstalleerd.

In deze Commissie zijn vertegenwoordigd de CBvS, de Surinaamse Bankiersvereniging en het Ministerie van Financiën. De doelstelling van de Commissie is het inventariseren van de oorzaken van de stagnatie in de chartale geldkringloop en adviezen aandragen ter herstel van die kringloop met het oog op het optimaliseren van het betalingsverkeer.

Het gebruik van cash bij betalingen is de laatste maanden drastisch toegenomen, met alle gevolgen van dien. Zulks ondanks dat banken het elektronisch bankieren, met name “online banking”, mobile banking en het gebruik maken van POS-apparaten zoveel mogelijk stimuleren. Deze cashless methodes van betalingen zijn veilig en overzichtelijker.

Helaas wordt nog onvoldoende van deze vorm van bankieren gebruik gemaakt. Het betalingsverkeer is sinds de intrede van de COVID-19 pandemie, ontwricht. De monetaire autoriteiten zijn geïnformeerd over de ontstane situatie en hebben besloten om samen met de banken na te gaan hoe hierin verbetering te brengen, meldt de CBvS.

De commissie zal op zeer korte termijn, oplossingsmodellen aandragen ter verbetering van de chartale geldkringloop en dus van het betalingsverkeer. Banken hebben zich intussen gecommitteerd om hun klanten zo veel als mogelijk de nodige voorlichting te geven teneinde de mogelijkheden van cashless betalingen te benutten.

18 REACTIES

 1. Bespaar ons allen van weer een commissie. Laat t duidelijk zijn dat heel veel SRD’s in bezit is van een kleine groep graaiers die inmiddels van het toneel zijn verdwenen. Die zitten zich rijk te rekenen dat de srd nu stabiel zal worden gehouden en zij slapend hun gestolen rijkdom kunnen behouden en van kunnen genieten. Dus simpel weg de srd vervangen, tegenwaarde met de zelfde koers en dan weet je precies wie en wat tevoorschijn komt. Kunnen ze ook effe al de niet betaalde belastingen en andere verplichtingen nakomen.


  Maak melding

 2. De helft van Suriname hebben geen bankrekening. Komt doordat de banken zelf moeilijk doen om een rekening te openen, de bank is voor bepaalde name and faces. En als contant geld verdwijnen, mensen kunnen over hun eigen geld niet beschikken. Logisch, dat mensen hun contant geld niet naar de bank brengen. In de rij staan voor je eigen geld. Over het verdwenen geld van spaarders, die banken bij de Centrale Bank hebben belegd, wordt ook niet meer erover gesproken. Er zijn bovendien veel meer Cambio’s dan Banken in Suriname, waar de bevolking makkelijker hun zaken kunnen doen. Centrale Bank moet weten, dat wanneer met zijn geldvoorraad banken en cambio’s moeten voorzien van contant geld er weinig over blijft. Ook is er veel contant geld bij de illegale handel zoals smokkel, want die handel volume is groter dan de handel in het land zelf. Er is ook geen duidelijk antwoord waarom de centrale bank de cambio’s moet interveniëren met valuta’s. Laatst mogen de banken hun valuta verkopen tegen 12-14 srd voor 1 usd. Zo raken de valuta’s op en komen terecht op de zwarte markt en die op zijn beurt voor 18 -20 contant verhandelen. De contanten srd’s en valuta’s zitten weer buiten de bank. Mooi spelletje gespeeld.


  Maak melding

 3. Koos 17 september 2020 At 12:33
  Suriname en haar commissies.
  ======

  Hopeloos inderdaad. Het lijkt wel tijd rekken. Iedereen in Suriname snapt waarom mensen hun srd’s thuis houden.


  Maak melding

 4. Als die ka banken ook allerlei kosten in rekening brengen dan gaan mensen ook geen zaken meer met ze doen.

  Lang in de rij staan om je eigen fokking geld van de rekening af te halen. En dan ook nog het lef hebben om te vragen waarvoor je je eigen fokking geld gaat gebruiken. Zijn ze gek geworden.


  Maak melding

 5. Geld kan niet zomaar verdwijnen vooral niet de Srd want geen enkel land wisselt het in of koopt het op. Het wordt gewoon vastgehouden door bedrijven en particulieren. Daarvoor heb je echt geen commissie nodig om dat te onderzoeken of vast te stellen.


  Maak melding

 6. President ik heb ook een spelletje voor u.

  Boeven-luiheid- spantorie
  Miljoenen-staatskas-familie
  Onzin- fabels- waarheid

  Commissie
  Luchtkasteel
  Geenhoop hebben meer

  Los deze puzzel op.

  Ziet u het volk kent ook spelletjes,doet u mee?


  Maak melding

 7. @Roy

  Abdoel zit voor spek en bonen in de SER omdat zijn politieke partij hem heeft voorgedragen als pienterste van haar duizenden economen.
  Wees gerust Abdoel zal zich rustig houden. Allen voor de eigen buhne zal hij nog wat vertellen op de bijeenkomsten van de NDP preekt.


  Maak melding

 8. Beste mensen…, ook zo iets…, dat ik hier op waterkant lees…,, Denk erom het is een groot geheim…
  Niemand in Suriname weet het, Mevrouw Melissa Santokhi is een zakenvrouw… , Ik weet het, maar vertel het alstublieft aan niemand … President.. . Santokhi heeft overal zijn spionnen, lees ik., hier op waterkant .. ,, daar ben ik vandaag om drie uur Nederlandse tijd achtergekomen, .. Ik lees ook iets van dat ik best goed geheimen kan bewaren, maar toch zeg ik soms dingen die ik eigenlijk voor me had moeten houden.. Geheimen over Amjad Abdoel dus..Amjad Abdoel is een spion van Santokhi., wordt er gesuggereerd… ndp-Nederland hou op met suggesties.. Ga desnoods voetbal kijken .. .Hij Amjad Abdoel weet veel van vreemde valuta-handel, ook dat is voor jullie een geheim, schrijft iemand . .. .Zeker ook de verhalen van de buurman van Amjad Abdoel gehoord.. . “Laatst kwam een bevriend Surinaamse stel bij…, mij langs en vertelde in vertrouwen over Amjad Abdoel.. Ik kreeg dan ook het verzoek om het voorlopig stil te houden…, ook voor de bewoners hier op waterkant.. Mensen in wat voor fantasie-wereld heeft ndp-Nederland , lijkt wel -Disney world.. Geheimen doorvertellen – al dan niet per ongeluk -en dat hier op waterkant …, mensen leeft U nog in de tijd van kabouter Plop… “Dat komt doordat je in je eigen wantrouwen denkt over informatie te bezitten.. die bijzonder is…. Mensen, ook de kabouters,.. alles wat zich in monetair Suriname nu afspeelt is een open boek.. Men laat wel…, heel graag aan anderen zien dat we bijzonder zijn, door op de proppen te komen met dat geheime informatie…Mensen, kracht en vergeet je mondkapje niet…


  Maak melding

 9. Roy 17 september 2020 At 16:24
  Waarom is de criminele ndper Abdoel geïnstalleerd als een commissie led SER
  =======================
  Omdat je ook met de meest idiote econoom, moet kunnen debatteren om uiteindelijk tot een goed advies uit te mogen brengen. Dan heb je zo een advies van alle kanten bekeken.


  Maak melding

 10. U, maakt het echt moeilijk, voor uwzelf!
  Het is erg lastig om de bedoelingen van u te ontcijferen.
  Ik waag een poging:
  Geforceerde onafhankelijkheid, coup, moord, avondklok, CIS, angst, armoede, land leeggeplunderd.
  Er werd een spelletje, gespeeld met het volk.
  Door angst, heeft het 40 jaar geduurd, dat het volk erachter kwam wat voor vieze spelletjes werd gespeeld.
  Ik zal het fout hebben, want dit is niet uw antwoord.
  Onze president, heeft geen tijd voor spelletjes.
  Spelletjes zijn al gespeeld!
  Het is nu tijd voor serieuze zaken, welke ook u aangaat!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.