Vp zegt inheemse gemeenschap alle ondersteuning toe

7
Vp zegt inheemse gemeenschap alle ondersteuning toe

Vertegenwoordigers van de organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica, (OSIP) hebben maandagmorgen een onderhoud gehad met de vice-president (vp) van Suriname Ronnie Brunswijk. Tijdens dit onderhoud hebben de vertegenwoordigers met de vp de knelpunten van de verschillende inheemse dorpen besproken en hoe de regering deze gemeenschap kan ondersteunen.

Binnen de OSIP zijn 14 inheemse dorpen uit Wanica en Para vertegenwoordigd. Tijdens het onderhoud waren aanwezig de kapiteinen van Casipora, Muriël Fernandes, Piërre Kondre/Kumbasi, Mike Read en de adviseur van de OSIP Jerry Allamake. Ook de minister van Transport Communicatie en Toerisme, Albert Jubithana was aanwezig. De knelpunten die onder meer aan de orde kwamen zijn het grondenrechten vraagstuk, justitie en recht alsook orde handhaving binnen de Inheemse gemeenschappen. De organisatie bekijkt mogelijkheden hoe samen te bundelen zodat ook zij een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van Suriname, hierbij zal de ondersteuning van de overheid van enorm belang zijn. 

Vp Ronnie Brunswijk gaf aan dat hij zich ervan bewust is dat de Inheemsen en Marrons hun eigen leefwijze en leefgewoonte hebben. Hij zei daarom ook een open oor te hebben voor de knelpunten van de inheemse gemeenschap. 

Mike Read, deed aanvullingen zoals het instellen van een orde handhavingsteam in elk dorp. Hij pleitte ook voor goede infrastructuur voor communicatie, elektriciteit en waterleiding in alle inheemse gebieden. De jeugd zal volgens Read ook voldoende aandacht moeten krijgen. Verder gaf hij aan dat de COVID situatie vele inheemse gebieden ontwricht heeft. Vakantieoorden moeten sluiten en ook werkloosheid als gevolg van COVID neemt toe. Ook gaf hij aan samen met de organisatie en de inheemse dorpen zelfvoorzienend te worden om zodoende hun eigen dorp te draaien. De ondersteuning van de overheid zal hierbij nodig zijn, door middel van het aanreiken van de tools om de gestelde doelen te realiseren. Kapitein Muriel Fernandes zei dat ze een aanspreekpunt bij de regering voor inheemsen mist. Zij heeft graag dat de inheemsen ook betrokken worden bij besluitvormingsprocessen. 

Brunswijk zei dat alle knelpunten zijn aandacht hebben. Hij adviseerde de OSIP, om na te gaan wat de specifieke bijdrage is dat zij verwachten van de regering. Ook gaf hij aan dat er vanuit de regering gewerkt zal worden aan een contactgroep voor inheemse zaken. De OSIP zal daarbij vertegenwoordigers moeten voordragen die zitting zullen nemen in de contactgroep.  Na dit vruchtbaar onderhoud heeft de vp besloten een vervolg gesprek te hebben met de OSIP

7 REACTIES

 1. Ja toch. Ronnie weet dat hij met steun van het binnenland verzekerd is van harde zetels in 2025.
  Ef a heri binnenland e stem gi Abop. Dan ga je zien, geen vp maar president.

  Mensen willen niks van indianen en marrons maar voor goud en hout willen ze wel hun gebied vernietigen. Ik geef Ronnie ook geen vrijkaart want hij heeft ook belangen in mijnbouw en hout. Maar als hij het anders aanpakt dat het binnenland er beter uitkomt, waarom niet.

  Wij als stedelingen hebben geen alleenrecht op de rijkdommen van het land…


  Maak melding

 2. INHEEMSEN moeten een aparte status krygen hun zyn de enige echte Surinamers de rest doet als of en is soms nep, wat de vice President nu doet hebben alle opeenvolgende regeringen gedaan,namelyk veel beloven en weinig geven. het is de hoogste tydt dat men respect voor deze mensen gaat tonen zeker als men bedenk dat dit volk nooit heefd meegedaan met de apekuren van het (witte) ras daar moet men alleen respect voor hebben.
  dus moet je niet van hun gaan eissen mee tedoen ,wy gaan hun in hun woongebiedt lastig vallen om grondstoffen en zy lachen ons uit want stress is hun onbekend


  Maak melding

 3. Mikel, ik ken de tijd de gijzeltijd nog, een goeie kennis van mijn ex , die had een Marron als tuinman in dienst, maar die checkte alles wat de mensen doen, ze hadden de heer des huizes gegijzeld en alle bijbehorende dingen, de vrouw des huizes wou al een rouwdienst houden want ze hadden haar man ongeveveer 2 weken gegijzeld, das een trauma van jewelste. Deze familie wou zich vestigen in su, maar door deze omstandigheden moesten ze terug, heel jammer.. Gelukkig dat zij gelovig zijn, thuis aangekomen gingen ze bij een zuster(diaken) om God te danken dat hij levend terecht is gekomen. Erg heel erg dit, mijn persoon zou het niet kunnen verwerken…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.