Maandelijkse besparing van SRD 2,3 miljoen met schrappen kabinetstoelage

39
'Geen enkele computer of printer op Kabinet van de President aangetroffen'
Kabinet van de president van Suriname.

President Chandrikapersad Santokhi heeft de aanvullende waardering voor functionarissen die werkzaam zijn op het kabinet van de president in Suriname herzien. Per presidentieel besluit heeft het staatshoofd bepaald dat deze tijdelijke waardering die bekend staat als “de kabinetstoelage” niet langer van toepassing zal zijn. Met de maatregel zal maandelijks SRD 2,3 miljoen bespaard worden.

Hiermee wil het staatshoofd een aanzet geven voor besparingen en bezuiniging. Om de economie zo gauw als mogelijk op spoor te krijgen zullen de genomen maatregelen bestaan uit het verhogen van de inkomsten en het zoveel als mogelijk beperken van uitgaven. Hierdoor zal de regering de nodige balans brengen.

Deze toelage werd in oktober 2010 ingevoerd als een overgangs-financiële regeling voor de functionarissen van het kabinet. Aan deze functionarissen werd op hun bezoldiging tijdelijk een kabinetstoelage van 50% toegekend in het kader van een overgang financiële regeling. De uitvoering van dit besluit zal vallen onder de minister van Binnenlandse Zaken.

39 REACTIES

 1. We hebben geen geld
  We moeten lenen om onze schulden te betalen
  Iedereen 50% meer

  Vrouw thuis klaagt. De kinderen hebben schoolspullen nodig
  We hebben geen geldt
  Man gaat naar de kroeg
  He jongens een rontje van mij
  Zet maar op mn rekening
  gemodereerd

 2. Goed besluit. Nog vele na deze. Alle beetjes helpen. De voorwaarde is wel dat het volgens de wet moet geschieden. Anders krijg je trammelant in de keuken.


  Maak melding

 3. Goed gedaan president!
  Zoveel geld gingen voor niks naar de boutisten nu moeten ze lekker gaan voelen zonder beloningen. Haha.
  Ze hadden die kantoor spullen beter kunnen laten liggen op zijn plek.

  Chan pakt ze terug.


  Maak melding

 4. Roland faith

  29 augustus 2020 At 10:19

  Waarom de wachtgelden niet aanpakken?

  ==================================

  Helemaal mee eens, wachtgelden moeten aangepakt worden. Er wordt ook veel gerommeld met overwerk. Ook dat moet begrensd worden.

  Wat mij betreft gaan de talloze feestdagen ook eraan. Gaat ten koste van de productiviteit.


  Maak melding

 5. Beste president, dit is nou een hele goeie maatregel in deze crisistijd!

  Ik heb nog eentje welke de VES in een artikel ook naar voren heeft gebracht. De hele dure huurauto,s. Er zijn 23 Toyota Landcruisers Prado,s gehuurd voor $ 200 per stuk. Op maandbasis is dat $138.000 en op jaarbasis $ 1.656 000. Omgerekend tegen de huidige koers van de CBVS (14) is dat SRD 23.184.000.

  Hij zou heel fijn zijn als de huidige regering een voorbeeld zou geven richting de samenleving en een wat minder dure auto zou huren, bijvoorbeeld eentje van $100. Hiermee zou u op jaarbasis SRD 11.592.000 kunnen besparen.

  Heel veel succes met de te nemen maatregelen verder!
  gemodereerd

 6. Heel goed president. Ga zo door en nu flink doorpakken. Doe het op alle fronten.
  Het volk rekent op u!!!
  gemodereerd

 7. EN PRESIDENT
  Laat het niet alleen hier blijven. Ook andere misstanden hard aanpakken.
  – de 50% ambtenaren salarisverhoging door de vorige regering vlak voor de verkiezingen
  – vlak voor de verkiezingen op onjuiste gronden zijn vele ambtenaren naar een hoger rang/fuctie benoemd, nu terugdraaien
  – zogenaamd overwerken voor financieeel gewin, terwijl niks valt over te werken
  – op het laatste moment door de vorige regering 7500 extra overbodig overheidspersoneel in dienst aangenomen, was politiek gemotiveerd, nu met een kleine regeling naar huis sturen, want er is geen werk voor ze
  – personeel in dienst die het niet weten wat ze moeten doen
  – personeel die aan het werk komen en hebben geen zitplaatsen
  – er zijn veel personeel die in hoger functie staan terwijl ze laag afgestudeerd zijn
  – laag afgestudeerden op een hoger functie die hun werkzaamheden niet naar behoren kunnen uitvoeren
  – zogenaamde pensioentrekkerslijst ambtenaren
  – overleden ambtenaren die nogsteeds op de loonlijst staat, op wiens bankrekening worden de lonen gestort, terugvorderen
  – spookambtenaren, bij de overheid staan er mensen op de loonlijst die nergens werken, wie zijn deze, wat zijn de bankrekeningnummers en allemaal terugvorderen
  – ontslagen ambtenaren die in lengte van jaren zogenaamd pensioenen ontvangen
  – dat geldt tevens voor politici, bevries het en afschaffen, breng terug naar een beperkte uitkeringstermijn en niet tot in lengte van jaren voor het niets doen
  – bij iedere wisseling van regering worden de dc leden vervangen of wanneer tussentijdsontslag, blijven ze levenslang pensioen ontvangen, beperk deze PRESIDENT!!!
  – boventallig overheidspersoneel terugbrengen naar aanvaardbare proporties, tref een regeling, maak het ambtenaren apparaat efficiënter en slagvaardiger
  – personen met meer dan één benoemde raad van commissarissen(RvC) terugbrengen naar max één(1)
  gemodereerd

 8. En meneer de President,
  Leo Brunswijk is benoemd tot RvC in 3 overheidsinstanties. Hij heeft de Nederlandse nationaliteit. In de statuten van deze instanties staat vermeld, dat je expliciet de Surinaamse nationaliteit moet dragen om deze funtie te kunnen bekleden.
  GAAT U PRESIDENT DIT TERUGDRAAIEN!!!
  Het is juridisch, staatsrechtelijk en etisch niet correct en verantwoord. Het is een dolksteek in de ruggen van de Su burgers.
  gemodereerd

 9. Beste burgers van Suriname.
  Leo Brunswijk, broertje van vp is op 3 overheidsinstanties benoemd tot RvC. Echter in de statuten staat ondubbelzinnig vermeld, dat om deze functies te kunnen bekleden je expliciet de Surinaamse nationaliteit moet dragen. Nu is gebleken dat Leo Brunswijk de Nederlandse nationaliteit bezit. Hoe kan dit???
  Ik weet zeker dat Santokhi het niet zal terugdraaien.

  Kan één van de forumschrijvers mij uitleggen of juridisch en staatsrechtelijk mogelijk is om door een burger een zaak aan te spannen tegen de onwettige benoemingen van Leo Brunswijk als RvC bij 3 overheidsinstanties.
  gemodereerd

 10. Dat politici, na één jaar als parlementariër of minister gediend te hebben, tot hun dood verzekerd zijn van een riant pensioen, is ook oneerlijk en belachelijk, in elk land en vooral in een arm land als Suriname. Deze mensen mogen wat mij betreft hetzelfde pensioen krijgen als nu, maar pas op hun 60ste als elke andere Surinamer. Als deze regeling ook niet wordt afgeschaft is het stopzetten van de maandeilijkse kabinetstoelage slechts een grote nietszeggende grap.


  Maak melding

 11. PRESIDENT
  En nu ook maatregelen treffen dat één persoon meerdere RvC gaat bekleden bij overheidsinstanties. Het is gewoon geld verslindend en voor alleen aanwezig zijn of alleen op papier gaat cashen. En wanneer je bij een overheidsinstelling een rvc functie hebt, niet tegelijkertijd bij particulieren functies gaat bekleden, want dan krijg je belangenverstrengelingen.
  PRESIDENT doe wat eraan.
  gemodereerd

 12. @@@Henkes
  Je slaat met de spijkers op de kop.
  Ook door vorige corrupte regeringen zijn ontoelaatbare maatregelen getroffen in het leven geroepen. Santokhi zal nu de bezem doorheen moeten halen. Anders zal hij hierop afgrekend worden na zijn ambtstermijn.

  En wat gaat Santokhi hiertegen doen. Leo Brunswijk heeft de Nederlandse nationaliteit en neemt zitting in 3 RvC in overheidsinstanties. Echter in de statuten van deze instanties staat expliciet vermeld, om deze functie te bekleden moet je Surinaamse staatsburger zijn.
  Nu dat hij Nederlander is, worden zijn functies teruggedraaid?????
  gemodereerd

 13. Wat een lachertje….ad andere kant, wordt gelijk bakken met geld over de ball gesmeten; nieuwe direcyies en staf, Prado’s van $80.000 per stuk, commissies, reizen, etc….2.3milj is minder dan een 0.5 promile op een begroting van 6 milj.!

  Ook hiermee wordt het arme volk zand in de ogeb gestrooid; orde op zaken stellen tav energie subsidie EBS/Staatsolie, levert gelijk 360 milj SRD….daar moet de regering, tijd, moeite en communicatie over doen. De term besparring is slechts ‘lip service en window dressing”.

  Maar ja, hoe ga je dat doen als de RVC uit hetzelfde mensen bestaat; het toppunt van ‘conflict of interest’!

  Boekje opendoen heeft geen zin, want in suriname geld “poer broekoe, weri broekoe”.


  Maak melding

 14. En PREDIDENT
  Wat gaat u doen met vriendjes politiek en familie benoemingen. In uw inaugratie speach heeft u beloofd transparantie, eerlijkheid en recht en dat de juiste mensen op de juiste plaatsen moeten zitten. Wat denkt u van de benoemingen van de kinderen van vp en hun kwalificatie???
  U spreekt zelf over competentie, hebben zij dat terwijl de universitair afgestudeerden thuis zitten!!!!!!!!!!
  gemodereerd

 15. Heb geduld beste mensen,
  er volgen nog meer maatregels.
  De regering Santokhi is niet impulsief bezig maar goed overwogen en doordacht. Dit kost veel onderzoek en overleg en dus ook veel tijd !

  Das NDP-kampf probeert alle vooronderzoeken te verstoren en legt druk op een verkeerde aanpak en verkeerde volgorde, omdat vooronderzoek en corruptie aanpak in het nadeel is van de politieke criminelen die Suriname hebben verloederd.
  Ik blijf het herhalen: kijk uit voor de paarse slangen !

  Het is hoog tijd dat alle corrupte criminelen met spoed worden vervolgd. Dit kartel is een bedreiging voor de Surinaamse eenheid, ons welzijn en ons welvaart.

  Denk mee, werk mee en lever ook jou eigen bijdrage aan een beter Suriname.

  Pasensi na wan bita bon. Krakti !


  Maak melding

 16. Goed gedaan president. Begin nu ook met een paycheque per persoon van de overheid. Er moet een einde komen aan al die 7 even hosselaars. En vooral die ex ministers uit de ndplee opruimen.


  Maak melding

 17. Dit is goed. Elke week komen er nieuwe bezuinigings maatregelingen.

  De regering kijkt ook naar hun zelf.
  Door de tijdelijke heffing in de twee hoogste schalen.

  In de top drie van moeilijkste dingen voor de regering zal zijn dubbele salarissen en even na zeven medewerkers.
  Toen ik in 2000 in suri was, was dit nog aan de gang. Een neef van mij werkt bij de brandweer. Hij nam mij mee in de auto en zei, ik ga je wat laten zien.

  Op zijn vrije dag reden we richting higway. We reden een straat in. Een man zat voor zijn huis en verkocht voor zijn deur vruchten op een tafeltje. Hij zei tegen mij, dit is mijn collega en over twee uur gaat hij weer naar zijn werk.

  Ik was toen wat jonger er begreep de inpact toen niet.

  Dit heeft ook te maken met zijn manager. Dit geld ook voor de ambtenaren op de ministeries. Er moet een gedragsverandering komen.
  Met sankties voor de managers worden ze wakker.
  Niemand wil gekort worden op hun loon.

  Elke manager merkt toch wanneer een medewerker er maar twee dagen per week is.
  En vijf dagen per week uitbetaald wordt.

  Kort het salaris van de managers in.
  Ik weet dan zeker dat we van dit probleem verlost zijn.

  En als de medewerkers het toch doen.
  Dan is dit een gegronde reden voor ontslag.

  Pres Santokhi heeft de ballen om dit op alle ministeries te regelen.
  Dit moet in het ontslagrecht geregeld worden. Dit kan hij per decreet.

  Ik geef pres Chan tips. En ik wordt er niet eens voor betaald.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 18. Waw heeft de president wel aan gedacht dat mensen hypotheken hebben gesloten het is helemaal geen goed doordachte plan, er zijn mensen die voor bouterse daar werkten nu zet je die mensen in een hele grote troep, want hoe nu de schulden te betalen, meneer we snappen dat je iets tegen boeterse hebt je weet waar hij woont laten wij als burgers geen straf krijgen om jouw vete met bouterse, want niemand denkt aan die burger die is gaan plannen en besluiten genomen heeft op grond van zijn inkomen als je dat als een dictator weghaal moeten ze extra werk gaan zoeken wtf broer???!!! Hoe te beginnen dit is verregaand hoor echt niet doordacht eerlijk!!!!
  gemodereerd

 19. Een andere manier van bezuinigen, is het saneren van het ambtenaren apparaat. En, het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er moeten KPI’s (= Key Performance Indicators) bepaald worden met duidelijke targets en binnen welk termijn die targets gehaald moeten worden. Het moet dus ook gelden voor managers. Als een team faalt, d.w.z. dat de manager ook heeft gefaald. Indien blijkt dat targets keer op keer niet gehaald kunnen worden, dan is er geen plaats voor betrokkenen om langer in dienst te blijven. Arbeidsinspectie kan dan ook niet in beroep gaan tegen ontslag, want men is telkens in gebreke gebleven.

  Dit zal heel effectief zijn voor de zgn. 7-even ambtenaren. Ik heb persoonlijk een situatie meegemaakt bij CBB a/d Coppenamstraat, waar medewekers gewoon demonstratief bezig zijn groente te snijden en schoon te maken bij de balie. Volgens die viswijf Hoogie (aka Streetfighter) werken de mensen heel hard. Dit is slechts een voorbeeld. Er zijn tal van overheidsinstanties met zulke gedragspatronen.

  Indien men echt gaat moeten werken voor zijn/haar geld, zal je zien dat een heleboel zelf met ontslag gaan, because they can’t stand the heat. We moeten af van die ‘winti wai, lanti pai’ attitude.


  Maak melding

 20. Pres Chan

  Het leven gaat u super goed daarom bent u wat dikker geworden denk aan uw lijn .
  gemodereerd

 21. Ik tel de dagen, de maanden en de jaren…5 maximaal.

  Dit beleid en keuzes is going nowhere! De jubelende papegaaien zullen straks zien:
  * corruptie als nooit te voren;
  * nepotisme wordt de norm
  * geld die vrienden naties schenken verdampt
  * SR volgende provincie van de noordzee
  * alle suris in NL met klein pensioentje en wat onroend goed in SR pinaren, want ze mogen hun vremogen meer dan 15.000 euro eerst opeten
  * alle hulpbronnen, incl blok 58 in handen van Shell
  * spook ambtenaren berg groter dan ooit
  * 2 multinational bij; bv Santoki en bv Bravo…. de rest in handen bv Dillip.
  * de eerste gebreken afobaka komt bovenwater; BB laat het gaan, want blok 58 is veel belangrijker
  * raffinaderij sputtert, want Tambaredjo olie raakt op; BB laat het ook gaan, want blok 58 is belangrijker
  * geen investering meer in grassalco en goud; alle dividend wordt afgeroomd om begrotings tekort te dichten
  * SLM heet ondertussen AKS en behoort tot skyteam
  * EBS op happen gapen dood, subsidie kan niet meer betaald worden, want blok 58bis belangrijker..
  * ADEK gebouw is er nig, maar docenten allemaal gevlucht en studenten moeten hosselen
  * Sr kent weer links-rechts verkeer door de grote gaten, want onderhoud is er niet meer; blok 58 is belangrijker..
  * covid 19 tiert nog welig als enigste land in de wereld; blok 58 is belangrijker

  Veel succes aan allen die verraad aan de NdP hebben gepleegd!

  Maar geen nood, NDP 2.0 zal dan ready om SR naar grote hoogte te douwen….Soso lobi!


  Maak melding

 22. @Doordouwer: Het is allemaal een grote KA die je uitlegt. Waarschijnlijk kan je NIET MEER MEEVRETEN uit die paarse pot. Ik denk dat je een WC bril nodig hebt om te kunnen zien, want je bent ziende blind, of je had oogkleppen op de afgelopen 10 jaar. Net als vele paarse ratten in SU lijdt je ook aan Boutisme.
  gemodereerd

 23. Zie ook de artikel van Peter Wolff in SH: “Is ‘Stem Slim’ toch een onverstandig stemadvies gebleken?”

  Zijn analyse dat ook de progressieve partijen zich in de luren hebben laten leggen door chan/bravo, onder de moto alles mag als het maar geen NDP is….beschaafd gezegd, het is ‘lood om oud ijzer!’

  Wat heeft de mofinawan eraan? Hun leven is verder verzwakt; brandstof verhoging, uitblijven van covid19 support, salarissen betalingen blijven een probleem…. ondertussen gaat komt een nieuwe generaties graaiers om de hoek.

  Erg genant hoe openlijk bv SR verdeeld wordt tussen chan and bravo…

  Opmerkelijk dat het ook stil is aanpak “veroordeelden”; de vp himself, valt onder die categorie!

  Soso lobi….tot wederopstanding!


  Maak melding

 24. Dat er actie wordt ondernomen om de financiële huishouding van de overheid weer op de rails te krijgen vind ik ok.
  Maar dat er zo langzaam vaart wordt gezet achter het opsporen van gelden die middels diefstal en fraude eigen zijn gemaakt vind ik triest heet triest.
  het is alsof de huidige coalitie de rovers en fraudeurs de mogelijkheid geven om hun buit ergens anders onder te brengen weg uit het oog van de eigenaars.
  De huidige coalitie geeft deze rovers en fraudeurs alle tijd en ruimte om de zaken nog dieper te verdoezelen waardoor het tijd en geld zal kosten om hen het moeilijk te maken.
  Ik vraag mij gevoegelijk af of dit bewust wordt gedaan.
  Tap a Dek en wie dan ook bind de kat de bel aan en laten wij zien wat er gebeuren zal.

  Vraag is
  Zouden sommigen van de huidige regering ook boter op hun kop hebben?

  Opmerking
  Intrekking van alle last minute benoemingen extra bezoldigingen etc is één adhoc ding.
  Maar wil je dit allemaal voorkomen dan dien je als regering ook op te zetten, tegelijkertijd of op korte termijn, een goede procedure (proces) en een goede interne controle ter voorkoming van diefstal.
  Te denken valt aan zaken zoals
  – goede AO / IC
  – actuele procesbeschrijving
  – bevoegdheden herinrichten
  – adequate kwalitatieve bemensing
  – etc


  Maak melding

 25. Beste Doordouwer, bedankt voor uw analyse.
  Wist niet dat u een pessimistische econoom bent.
  Was u maar 30 jaar geleden uit de lucht komen vallen.
  Dan had u geweten dat de afgelopen 30 jaar met geld is gesmeten zoals nooit tevoren.

  U bent misschien juist in uw voorspellingen, maar compleet verkeerd in uw data.
  U snapt niet dat deze regering, betekent, het HERSTEL van de ECONOMIE.
  Stel uwzelf de vragen: hoe komt het dat Suriname op dit niveau is, komen te staan?
  Waarom duurt het zolang om de vernietiging van de vorige regering op te sporen?
  Kan het niet in 7 dagen?
  Wat is mijn bijdrage, om het land gezonder te maken?
  Hoe ben ik groot gebracht?
  Maar daarna, gebruik van uw spreekrecht!


  Maak melding

 26. Onder de NDP durfden mensen niet tegen te sputteren of benoemingen nepotisme te noemen.
  De mensen/het volk is verlost van de zwijgketenen. In 40 jaren mn in de afgelopen 10 deed men maar wat sinds ruim een maand wordt er weer es wat gedaan. Voelt voor velen onwennig. Ook de eigen mening mogen/kunnen uiten is wat onwennig. Velen denken dat deze regering kan toveren de mensen zijn ongeduldig. Velen lijden aan een vorm van het Stockholmsyndroom


  Maak melding

 27. @Bigi Sma,

  Heb geduld. Laten we blij zijn dat er elke week weer andere acties worden genomen tegen het vernietigende beleid van paars.
  Ik zou ook willen dat het sneller ging. Maar vergeet niet dat er een groep juristen zijn die met al deze zaken bezig zijn.

  Vergeet niet wat Chan deze week heeft gezegd. De ndp heeft fraude gepleegd op alle parasitale bedrijven.
  Denk je dat dit in twee weken opgelost kan worden ?Nee.
  De financiele administratie moet nagekeken worden.
  Bij sommige is er niet eens een financiele administratie. Bijvoorbeeld Cultuurtuin.

  En vergeet niet dat het mensen zijn en geen machines.

  Ik rust
  Djamoe

  .


  Maak melding

 28. @ Djamoe 29 augustus 2020 At 22:00

  Helemaal mee eens.
  Elke week wordt er iets nieuws medegedeeld. De regering zit niet stil. Het is gewoon een immense l
  Klus.

  Tek a rust.


  Maak melding

 29. Ondertussen komen er meer paarse lijken uit de kast(huishuur 500 euro voor paarse Cleopatra en last minuite salarisverhogingen met TWK voor paarse boeven). Ook verkapte dreigingen naar de regering toe door de verlepte expresident, die nog steeds denkt dat men bang voor hem is in Su……….met zijn zg afspraken tijdens de overdracht.. Waar is je schoonzoon Boefdraad? Namens het Surinaams volk: desi, njang ka.


  Maak melding

 30. @Latour
  het lijk is inderdaad uit de kast gekomen, zijn vrouw wist het al veel langer.
  Hij en San zijn go matties.
  Hoe kan deze grootste crimineel denken dat er nog een persoon naar hem luisterd.
  ik ben geen grote crimineel ech niet, hoefdraad, mijn schoonzoon ook niet kromo ook niet, wij zijn het niet ech niet. Dat we allemaal stinkend rijk zijn is ech toeval, we hebben allemaal geluk gehad in de loterij


  Maak melding

 31. Gaat men eindelijk het mes er in doen. Ook de dubbele salarissen, privileges, dure auto’s aanpakken. Als je minder inkomen hebt blijf je niet op grote voet leven, maar ga je bezuinigen. Je kunt dan geen salaris verhogingen toekennen aan ambtenaren, meer mensen in diens nemen. Bezuinigen is dan het devies. Jammer dat men geen ambtenaren kan ontslaan.Als je als staat weinig binnen krijgt moet je mensen kunnen ontslaan.
  gemodereerd

 32. Moro e kong. Nu moeten jullie naar IMF.Geen ontkomen aan. Op grote voet leven, wanbeleid van de NDP. IMF voor de gek houden. Hoezo diaspora kapitaal.Je zou wel gek zijn om je zuur verdiende geld te investeren in een economie waar er gerommeld wordt met belasting gelden. Zie de diverse schadalen, teveel om op te sommen. Mensen komen er nog mee weg en zijn thans miljonair. Politici die behoorlijk hun zakken gevuld hebben. Als kerst op de taart auto’s voor een prikkie kopen en vette toelage. (oprot premie)Wij slaven van Suriname!!!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.