VIDEO: ‘Voor het eerst in Nederland op Surinaamse Kwie Kwie vissen’

27
VIDEO: 'Voor het eerst in Nederland op Surinaamse Kwie Kwie vissen'
Beeld (c) Tom's Creek live Facebook video

Tom’s Creek in Lelystad heeft vandaag de eerste Suriname Kwie Kwie Dag georganiseerd. Volgens het bedrijf kon je op zaterdag 8 augustus bij hun voor het eerst in Nederland op de Surinaamse Kwie Kwie vissen. Alle gevangen vis mocht worden meegenomen voor consumptie.

Er werd een ‘swamp’ sloot gecreĆ«erd waarop met een bamboe hengel op de Kwie Kwie, Catfish en Surinaamse Tilapia gevist werd. Het was een gezellige middag vissen. Ook op de forelvijvers mocht er volop gevist worden. Aansluitend was er voor iedereen heerlijk Surinaams eten.

De eerste editie was een groot succes en alle plekken waren snel uitverkocht. Bekijk een impressie van de dag hier:

https://www.facebook.com/Tomscreekfishingadventure/videos/2703533206630090/

27 REACTIES

 1. “”wat een nepperij ze hebben levende kwiekwies gehaald uit brazilie dan in die sloot gegooid en vervolgens mocht men gaan hengelen””

  Wat maakt het uit. Gaat om de gezelligheid.
  gemodereerd

 2. Een geweldig initiatief.
  Kwi Kwi gekweekt in Nederland wel met Surinaams DNA. Misschien niet zo smaakvol als de echte Surinaamse, want de smaak van de aarde verschilt nou eenmaal en dat proef je logisch dus. Maar in ieder geval verser dan de toko.

  En zo zie je maar hoeveel belangstelling er is bij de Nederlanders in Surinaamse “dinges”.

  We gaan de banden aanhalen en de tjoelha’s aanzetten.

  Tja go. Set kong.

  Krakti !
  gemodereerd

 3. De kwie kwie komt in grote delen van Zd Amerika en USA voor. Dus niet claimen dat het Surinaams is, hetzelfde geldt voor Parbo bier. Dat is bedacht door 2 Zeeuwse monniken. Proost op dit warme weeršŸ»
  gemodereerd

 4. De Surineds weten dat de kwie kwie import is.
  Ze genieten ervan.
  En anderen ergeren zich daaraan.
  Een ieder geniet op zijn manier van ’t leven
  gemodereerd

 5. Kabolus en Joekoe,
  Jullie zijn o, zo vaak in de maling genomen, dat jullie je ook nu een loer laten draaien.
  Maar goed, jullie zullen het beter weten, daar jullie een goede leermeester hebben!
  gemodereerd

 6. Was een afleiding voor de mensen. Mij werd verteld dat je alleen maar Ć©Ć©n uurtje mocht hengelen en de kosten was ā‚¬38.50. Sorry hoor. Mij niet gezien daar. Ik zou liever een Black label kopen en een paar dagen mee genieten.


  Maak melding

 7. Money making business. In Florida zijn de kwie kwie’s 2 tot 3 keer groter dan we in Su gewend zijn heb ik gehoord. Die Amerikanen die eten het bijna niet, ze noemen het “devil fish” vanwege die harde schubben.


  Maak melding

 8. Hallo mensen,

  Ik heb in Florida kwie- Kwie gevangen 3 keer zo groot als in SURINAME, want ik heb families daar wonen.
  EĆ©n kwie- kwie moet je in 3 stukken doen, want anders zijn ze niet de eten, volgens mij families.
  Ik EET ze niet, want ik ben al 21 jaar VEGANIST.
  Heel zelden heb ik toen ik klein was af en toe vis gegeten en heel soms kip.
  VEGAN eten is ontzettend lekker, maar we leven niet om te eten, maar we eten om in leven te blijven.

  P. S ik drink geen koeienmelk, want koeienmelk zorgt voor botontkalking andere woord is Osteoporose. Koeienmelk is voor baby’s en kalfjes. Veel SURINAMERS kampen met rugpijn, kniepijn, enz, maar de doktoren gaan jou dat niet vertellen, want anders krijgen ze geen Ć©xtra bonussen van de FARMACEUTISCHE INDUSTRIE.
  Ik wou het even vermelden, want wij worden dom gehouden.
  Natuurlijk worden sommige heel oud, ondanks dat ze melk drinken, dat dat zijn uit zonderingen.
  Gemiddelde leeftijd in Suriname is 66, en in Nederland bij de blanken 89 jaar.

  In KOFFIE drink ik niet gemanipuleerde sojamelk en in Havermoutpap drink ik andelmelk, te koop bij alle suipermarkten, maar ik koop ze bij de Lidl.
  gemodereerd

 9. Prachtig initiatief, maar deze kwi kwi hype is net als de krabu-dag hype iets waaraan surinamers niet mee zouden moeten doen. het zijn onreine dieren en als je die consumeert doen zij jouw lichaam mee kwaad dan goed. Voor de goede orde: een kwi kwi heeft geen schubben, maar een pantser. IS een vis uit de meerval familie en die mogen volgens oude geschriften niet worden genuttigd. think about it… soso lobi.
  gemodereerd

 10. Para express, mooi hoor erg positief ondanks de negatieve uitingen. Ik eet zelfs geen kwiekwie hoor, te veel werk, en kraboe,. Echt een rare jampa, altijd nukkig geweest zelfs als kind ook al.. Maar ik wens jullie een fijne kwiekwiedag, wel apart.. Alles is mogelijk, breng Suriname in de kontring Almere. Groetss


  Maak melding

 11. Kwie vissen in Holland me mars!!!
  Liever in Suriname.
  Hollandse vissen gooien ze terug in de vijver en kwie mogen we meenemen. Bah bah poep en plas water.


  Maak melding

 12. Suresh, Bhagwandin en HongKongFree
  Eens per jaar ga ik met vrienden naar Florida om een kwie kwie week te vieren..Gezellig met 6 personen huisje huren en lekker eten en gezellig kletsen over vissen en alles gezellig is.
  Ja ook de moppen over Coronianen en vrouwen en oemoe’s en koeli’sen javanesie’s en blaka mangs maar ook van Marrons.
  In onze groep zitten 2 blaka mangs 1 koeli 2 javanesie’s 1 boeroe en 2 snesie’s
  Ai en die moppen nog steeds lachen en gieren.
  Inderdaad de kwie kwie is daar niet uit te roeien en het zijn de Sranang mangs en de Gayana mangs die de kwie kwie eten. Ze komen zelfs vanuit New York om in de Everglades te vissen. Terug naar Suriname, na 8 dagen, neem ik zelf 3 grote koelboxen mee met kwie kwie’s die ik aan vrienden en familie geef.
  Een jaarlijkse happening waar wij iedere keer naar uitkijken.
  Alleen kan het van het jaar niet. Jammer maar wat komt komt we zien volgend jaar wel weer


  Maak melding

 13. @ Suriman & 2 Suresh Bhagwandien.

  Je klets uit je vette nek, een ieder moet zelf weten wat hij / zij doet, @ S.B. en dat geldt ook voor jou.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 14. Heb nog op google gekeken naar die Amerikaanse kwie kwie’s.
  Het is inderdaad familie van de catfish want ze noemen het “armoured catfish”.
  Die Amerikaanse variant kan vele malen groter worden dan die we in Suriname kennen. Het pantser kan ook iets meer kleur hebben.


  Maak melding

 15. Suresh, Bhagwandin 9 augustus 2020 At 04:39

  Het melk van sommige koeiesoorten is inderdaad slecht. Drink ook geen melk van bijv een zeboe of buffel.

  De oorspronkelijke Indiase koeien hebben melk waar zelfs de Devta’s niet zonder kunnen. Hun melk is puur en saattvik. Onontbeerlijk om de hersenen te ontwikkelen en te repareren.

  Koeien in Nederland en elders worden gevoerd met allerlei rotzooi om de melkproductie te verhogen. Die rotzooi komt in hun melk terecht en dan in je lichaam.
  Maar melk van een saattvik koe dat geen rotzooi gevoerd krijgt, maar natuurlijke voeding als gras en hooi, is nectar. Het houdt het lichaam en de hersenen gezond.


  Maak melding

 16. Suresh, Bhagwandin. Surinamers drinken weinig melk en worden gemiddeld 66 jaar geef je aan. Nederlanders drinken veel melk, maar worden ouder dus ik snap je verhaal niet. Komt het door je geloof dat de koe heilig is en dat je daarom geen melk wil drinken?
  gemodereerd

 17. @Bigi Sma. Ik geniet zo van jou bericht. Ik wil echt zo een kwie-kwie trip maken naar Florida. Suriname is geen optie meer. Vroeger kon je nog hengelen bij freezer, Maikoe, gummels enz, in de goede oude tijden. Ik heb geen zin om figuren zoals Bongbolo Krabita, Devil en Wendy tegen te komen.


  Maak melding

 18. Surneds komen niet op dit idee, die leveren alleen veel kritiek, zonder verstand van zaken te hebben. Dus ik ben blij met dit initiatief. Je weet bovendien dat er geen kwik of landbouwgif inzit en dus veilig is om te consumeren. Ik ga zeer binnenkort een poging wagen en ben benieuwd naar de vangst en smaak. Wordt vervolgd.


  Maak melding

 19. Die vissen zijn in Florida wel een ware plaag geworden. Hopelijk gebeurt in NL niet hetzelfde. Daarom dat bijv. AustraliĆ« heel streng is met de invoer van dieren, planten en zaden. Je kunt hele ecosystemen verpesten op zo’n manier.


  Maak melding

 20. Zoals beloofd mijn vervolg reactie: ik ben op di.11-8 geweest en ik kan stellen dat het met mijn vangst van 8 stuks, een succes was. De kwiekwie’s hebben een flink formaat en voor de kenners onder ons, ze zijn van de soke-soort. Als je dit formaat in su vangt, spring je een gat in de lucht. Bij het schoonmaken was ik stom verbaasd, want 7 van 8 zaten vol met kuit.
  Ook dat maak je in Su niet mee, omdat su in de tijd dat ze kuit schieten het verboden is om op kwiekwie te vissen. En volkomen terecht want anders hadden we in Su geen kwiekwie’s meer.
  Qua smaak doen ze absoluut niet onder voor hun soortgenoten in tropisch Suriname.
  Kleine kanttekening; het is geen zwamp, maar een geul. Tja,bakra’s weten het verschil niet, daarom heb ik het de eigenaar even uitgelegd. Hij gaf aan dat op de site te zullen wijzigen.
  Tot slot @Wayambo: als het verschil niet weet tussen een todobere en een kwiekwie, kan ik je dat wel uitleggen. Het is alleen de vraag of je het begrijpt met je paars gekleurde hersenen šŸ™‚


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.