donderdag, december 7, 2023
HomeNieuws uit Suriname'Brunswijk voldoet niet aan vereisten Grondwet om vice-president te worden'

‘Brunswijk voldoet niet aan vereisten Grondwet om vice-president te worden’

-

Does Travel & Cadushi Tours

Zoals eerder al bekend was, gaat ABOP partijleider Ronnie Brunswijk ook voor het vicepresidentschap van Suriname. Volgens Artikel 96 van de Surinaamse Grondwet mogen de president en de vice-president rechtstreeks noch zijdelings deelhebber zijn in enige concessie of onderneming van welke aard dan ook, in Suriname gevestigd of aldaar haar bedrijf uitoefenende.

Ondernemer Brunswijk zal daarom zijn concessies overdragen in een stichtingsvorm en mag verder geen bemoeienis met zaken hebben. Volgens de politieke partij PRO omzeilt deze bedachte constructie het ‘Rechtstreeks of zijdelings deelhebber’ niet: de zeggenschap loze certificaathouder, vrijwillig stemrecht loze aandeelhouder, de stille vennoot of de stichtingbestuurder, zijn allen onverkiesbaar als vice-president.

En volgens PRO zijn de belangen bij ondernemingen en concessies, niet de enige diskwalificerende grondwettelijke bepalingen, die Brunswijk uitsluiten van het vice-presidentschap. Om tot president of vice-president te kunnen worden gekozen moet een kandidaat geen handelingen hebben verricht strijdig met de Grondwet.

PRO stelt in dit persbericht: Brunswijk was een van de leiders van een groepering die gewapende strijd geleverd heeft in een burgeroorlog waarin honderden doden vielen en vernieling van eigendom van onzijdige burgers, waarvoor hij ondanks de opbouw van een aanzienlijk vermogen, nimmer enige restitutie geboden heeft. Er loopt een actief internationaal opsporingsverzoek vanwege een veroordeling voor drugshandel tegen hem en hij wordt gezocht voor verhoor in een zeer recente moordzaak.

“De ABOP krijgt de unieke gelegenheid zich van de scheidende regeerders te onderscheiden, door aan te tonen dat zij, in tegenstelling tot de NDP, geen partij is die bestaat om de wil en belangen van de voorzitter te dienen onder alle omstandigheden, maar zich onderwerpt aan de Grondwet en beschikt over voldoende talent en deskundigheid om een kandidaat voor het vice-presidentschap te stellen, die voldoet aan de vereisten van de Grondwet” aldus PRO in dit persbericht (PDF)

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

45 REACTIES
 1. Het volk heeft al gestemd.
  Het is nu aan de volksvertegenwoordigers om verstandig te kiezen/stemmen tbv het land en niet tbv enge persoonlijke politieke/ financiële belangen.

  Mocht er niet gehandeld worden naar de wil van het volk dan zijn de consequenties voor de vertegenwoordigers en partijen, want ze zullen weer heel snel uitgekauwd en gespuugd worden. A volk o njang den lalla…


  Maak melding

 2. Kondremangs. …de PRO heeft gelijk. ..Anders krijg je hetzelfde principe. ..other flies but the same shit. ….Santokhi krijgt het zwaar met de abop. ….maar ja. …als je cout que cout president wil worden. …dan wordt je in dit geval door de voormalige lijfwacht van DiDiBri bij je ballen gehouden als je niet doet wat de abop wil. ….want net zo makkelijk stappen weer over in een monsterverbond met de nsdap zoals in 2010. ……dan wordt Ronnie zeker vice president olv DiDiBri. …..en somo als adviseur. ..want die pajongwaajer zal meegaan. …..
  Dus dit wordt een moeilijk regeertermijn voor Santokhi met alle ,door de paarse bende, veroorzaakte problemen voor suriname. …….but always
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 3. En gelijk heeft PRO. De vice president moet zich onbelemmerd kunnen verplaatsen terwille en om op te komen ten behoeve van s’lands belangen. Adhin die de vice president is heeft dit kunnen doen terwijl de zittende president dit niet kon doen zonder gevaar te lopen om gearresteerd te kunnen worden.
  Brunswijk zou dat niet kunnen vanwege zijn aanhouding op de internationale opsporingslijst en ook de momenteel diepgaand onderzoek van Brunswijk zijn betrokkenheid van een moordonderzoek.

  ABOP laat je niet kennen en draag Brunswijk niet voor om voor het vice presidentschap. Marinus Bee is ook een hele goede kandidaat voor het vice presidentschap


  Maak melding

 4. wet is wet en ieder die het Surinaams burgerschap bezit, dient zich aan de wet te houden. Als inderdaad de grondwet dit alles zegt, dan houd dat in dat ook deze meneer zich aan de wet moet houden en Suriname op een andere manier moet dienen.


  Maak melding

 5. En al brengt Brunswijk zijn goudactiviteiten onder in een Stichting hij Brunswijk is en blijft belang hebben in de industrie het is alleen maar een ander jasje aantrekken.
  Aandelen hebben van een bedrijf kun je ook onderbrengen in een Stichting maar uiteindelijk is en blijven de aandelen jou eigendom want indien de Stichting ophoud te bestaan komen de aandelen weer in Brunswijk zijn handen.


  Maak melding

 6. Het is in landsbelang om een regering te hebben met daarin personen die deskundig en integer zijn (dus een regering met mensen die geen crimineel verleden hebben).

  Als de Abop inderdaad Brunsje naar voren draagt voor VP dan wilt dat zeggen dat ze geen rekening houden met wat het land & volk nodig heeft maar de ego & ambitie van Brunsje laten prevaleren boven het algemeen belang.

  Ik heb er vertrouwen in dat de VHP en de NPS het land weer uit de afgrond kunnen halen en op het goede spoor kunnen zetten want dat hebben ze in het verleden herhaaldelijk bewezen te kunnen doen.
  Helaas zijn ze dit keer gelet op de politieke realiteit wel gedwongen om het te doen samen met Abop/brunsje.
  Het alternatief zou een samenwerking zijn met ndp/bouta en als de keuze is tussen abop/brunsje en ndp/bouta dan is abop/brunsje toch wel het minste van twee kwaden.


  Maak melding

 7. Brunswijk mag nooit en te nimmer de functie van vicepresident of president bekleden.Hij is niet van onbesproken gedrag en wordt internationaal gezocht.Hij zal Suriname internationaal echt te kijk zetten.Laat de ABOP desnoods een krutu houden en hem proberen te overtuigen dat hij niet moet opteren voor de functie van vicepresident.


  Maak melding

 8. Ik wist wel dat ABOP haast geen kader heeft, maar dat zij niet eens een capabele persoon kan voordragen voor het vice-presidentschap??? Het beste zou zijn, voor Brunswijk, zijn partij en Su, dat Brunswijk assembleelid was gebleven. Ook het voorzitterschap van de DNA is een ladder te hoog. De nieuwe ministers kunnen hun borst natmaken, want dit wordt frustratie op frustratie. Zoals ik het nu al zie, kunnen we ons opmaken voor nieuwe verkiezingen voor de 5 jaar zijn verstreken.


  Maak melding

 9. De ouwe lul in het verhaal is @wayambo

  Ik
  Vind echt dat wij niet een brunswijk moeten willen als vice president. We hebben nu al zoveel jaar zitten modderen met een vreemde president daar moeten wij van of. PRO heeft een behoorlijk punt. Iemand moet aan brunswijk uitleggen te hij niet machtsgeil moet in maar laten zien of / dat hij het land wil
  Vooruitbrengen


  Maak melding

 10. Het volk duld geen gelul meer n drom die geboefte paarse rovers weggestemd dus wy die gestemd hebn vr n beter suriname gaan niet accepteren dat n verooldeelde n bankrover die nieteens n behoorlyk nederlands versje kan opzeggen vice president wordt. Hy mocht zelfs geen dna voorzitter worden. Als hy toch wordt benoemd komt ht volk op straat om deze nieuwe regering eruit te trappen.


  Maak melding

 11. Wat een geklets allemaal. Chan wil ik aangeven brunsie met bouta te laten samenwerken. Beiden hebben een veroordeling op, zijn zo onbetrouwbaar als het maar wezen kan en geen land zal zaken met ze willen doen. Voor het overige krijg je dat zowel bouta als brunsie niet uit Su lunnwn reizen. Het grootste probleem is de olie. Europa en Amerika willen in elk geval de kosten van wat tot nu toe is gedaan vergoed hebben op straffe van maatregelen door deze mogendheden. Kijk naar Guyana en meer nog Venezuela. Brunsie en bouta na soso lasi.


  Maak melding

 12. Curtis, jij bent het begin vd verandering in Suriname. In je eentje mensen op de been gekregen, en wakker geschud, niet vergeten 👍.

  Maar….
  De realiteit is dat jullie allen, de binnenland bewoners hebben verwaarloosd. Daar begint het besef dat een partijvoorzitter clean moet zijn. De bewustwording begint bij de kiezers.
  Abop heeft zich netjes ingeschreven, geen haan die zich verroerde. En plots is het hel en donder.

  Wat er nu gebeurt, heeft elke suri veroorzaakt. Iedereen had de mogelijkheid om hiertegen ageren. Helaas niemand.

  So deal with reality.
  40 jr onderdrukking verandert niet in 1 dag, mnd of jaar.
  Ben het helemaal eens, maar geen invloed.


  Maak melding

 13. Hier uit kn men afleiden dat hy niet gestreden hft om d ndp weg te stemmem maar om persoonlyk belang nl posities wiln bekleden waarvoor hy niks waard is. Het lykt alsof sur vn d regen in de drop is belandt terwyl de macht by ht volk ligt.DIT KAN NOOIT GOED ZYN VR LAND N VOLK.


  Maak melding

 14. PRO is momenteel de enige partij die goed onderbouwd haar stem.laat horen.
  De grootte vd partij heeft hier NIETS mee te maken. Het gaat om KWALITEIT EN INHOUD. DEGELIJKHEID EN DEUGDELIJKHEID en daar staat PRO voor.
  Groot en diep respect voor deze “kleine” partij die het durft op te nemen tegen een reus als Abop.
  Aantallen zeggen niks, integriteit en fatsoen zijn veel meer waard. Dat hebben we onlangs gezien bij de ongekende nederlaag vd NDP.
  Sowieso moet elke volksvertegenwoordiger van ONBESPROKEN GEDRAG zijn en dat is Ronnie helaas niet.


  Maak melding

 15. First things first!
  Eerst het individu met het hoogste strafblad berechten. 31jr
  Brunsi kan ook een deal sluiten met Nederland, fluiten in ruil voor strafvermindering tok. Prulletjes prikken of zoiets 3 mnd en de roofvogels aanwijzen.

  Kies maar!


  Maak melding

 16. De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) is de grootste politieke partij in de komende regeringscoalitie en moet dit duidelijk maken aan de ABOP. Zij hebben het grootste aantal zetels in de DNA en ook in de VVV.

  Het is RB en zijn de achterban van de ABOP die vinden dat hij het recht hebben op de VP. In de ABOP zullen er meer personen zijn, die vinden dat RB tekortkomingen heeft voor de functie van VP, ongeschikt is en niet over goed gedrag beschikt, (inter)nationaal.

  Op grond van deze zaken is het beter dat hij niet gaat voor de functie van VP. Suriname staat voor heel grote uitdagingen, oa mensenrechten, criminaliteit en daardoor kan Bravo Suriname Internationaal in heel grote verlegenheid/schade brengen als ze over deze zaken moeten stemmen in de VN of als Suriname contacten wil leggen met andere landen die Suriname uit het dal willen helpen.

  Hopelijk dat niet alleen binnen zijn partij hij gevraagd wordt dit niet te doen, maar dat ook de coalitiepartijen hem van zijn hoogmoed willen afhouden.

  Men moet hem de realiteit duidelijk voor ogen houden. Ronny Brunswijk heeft de realiteit helemaal uit het oog verloren en leeft in een droom, een droom die niet realistisch is.

  Er zijn genoeg talenten in de ABOP die het werk voor Suriname heel goed zouden kunnen doen en het algemeen belang is veel belangrijker dan het eigen belang van RB.

  De VHP en andere coalitiegenoten moeten hem en de ABOP dat heel duidelijk maken. Laat men de eisen heel duidelijk aan de ABOP laten zien en dat ze er achter staan om (inter)nationaal zich goed op de wereldkaart te zetten.

  ddb heeft ons genoeg schade en schande gegeven (inter)nationaal. We kunnen het ons niet veroorloven om nog eens een pleefiguur slaan.

  Het grootste deel van de kiezers veracht van de huidige coalitie dat ze orde op zaken stellen en een goed voorbeeld zijn in de wereld. De NPS, PL moeten ook hun tanden laten zien.


  Maak melding

 17. Het grootste deel van de kiezers verwacht van de komende coalitie orde op zaken stellen en een goed voorbeeld zijn in de wereld. De NPS, PL moeten ook hun tanden laten zien.


  Maak melding

 18. Als dit niet op de juiste manier aangepakt gaat worden, verliest deze regering gelijk zijn credit om geloofwaardigheid, en betrouwbaarheid. We zullen zien🤔


  Maak melding

 19. Wie weet laat hij zijn broer VP worden.

  Overall een slechte zaak dat dit gebeurd. Santohki zal Ronny geen ruimte bieden belangrijke zaken te doen. Santohki zal bij alle belangrijke zaken er zelf zijn. Rony zal zich gaan vervelen. van het warmhouden van de stoel van VP/


  Maak melding

 20. De mpp paarse ratten moeten nu niet komen lullen wie wel en wie niet vp gaat worden. Het volk heeft al beslist. De meervoudige veroordeelde moordenaar mpp dronkaard bouta heeft Suriname 40 jaren lang in de wurggreep gehouden. Eindelijk worden Suriname verlost van deze grootste duivel.

  Yes…Chan for pres!


  Maak melding

 21. Fantastisch verwoordt door PRO.
  Mnr Brunswijk mag niet komen aan de soevereiniteit van ons land.
  Het is al behoorlijk aangetast door het wanbeleid van de ndp.
  Geef de voorkeur aan iemand anders in de partij.

  Suriname eerst!☝


  Maak melding

 22. Opmerkelijk dit. Volgens de grondwet had Bouta de slechte papieren om Pres te worden. Maar toen kon ’t wel. Ik neem en niet op voor Bravo hoor. Ik maak alleen een opmerking hoe selectief mensen kunnen zijn. Su mentaliteit moet echt veranderd worden.
  Succes


  Maak melding

 23. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  ‘Brunswijk voldoet niet aan vereisten Grondwet om vice-president te worden’

  Ronny Bravo Brunswijk, mag nimmer VP of DNA voorzitter in Suriname zijn.
  De GEEST van Patrick van Dillenburg zal je steeds blijven achtervolgen.

  Verdachte aangehouden in Amsterdams cold case-onderzoek.
  Amsterdam – De Amsterdamse recherche heeft op dinsdag 26 februari 2019 een 49-jarige man uit Nederhemert aangehouden in een cold case-onderzoek.
  De man wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de vermissing van Patrick van Dillenburg.
  Hij is vermist sinds 2002 en de recherche denkt dat hij niet meer in leven is.

  Beloning van 20.000 euro
  Met de aanhouding is het onderzoek in volle gang.
  De recherche sluit niet uit dat er mogelijk sprake is van meerdere verdachten.
  Omdat nog veel vragen onbeantwoord zijn en niet duidelijk is waar het lichaam van Patrick van Dillenburg is, willen rechercheurs heel graag spreken met mensen die mogelijk over informatie beschikken.

  Er is daarom door de Hoofdofficier van Justitie in Amsterdam een beloning uitgeloofd van 20.000 euro.
  Informatie over deze zaak kan worden doorgegeven via de Opsporingstiplijn via 0800-6070.

  Voor een vertrouwelijk gesprek kan contact worden opgenomen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-3458999.

  In het Nieuws 5 juni 2019 Crimesite

  Brunswijk
  Het dossier over de (waarschijnlijke) moord over de in 2002 verdwenen Amsterdammer Patrick van Dillenburg (38) bevat sterke aanwijzingen over de betrokkenheid van de bekende Surinamer Ronnie Brunswijk.
  Dat zegt de advocaat van een aangehouden verdachte tegen De Telegraaf.

  Uit het dossier blijkt nu dat criminelen zouden hebben geprobeerd om Van Dillenburg op Oudjaarsdag 2001 te beroven toen hij in een taxi zat.
  Tussen Amsterdam en Schiphol werd hij klemgereden en geramd door twee auto’s.

  Een informant meldde aan de inlichtingendienst van de politie dat Van Dillenburg een grote partij cocaïne bij zich had die hij snel in de auto van een vriend laadde toen de politie arriveerde.

  Segebai
  Van Dillenburg zou een conflict hebben gehad met een groep Surinaamse rippers, onder wie Ronnie Brunswijk en August “Segebai” Adjoeba.
  Die laatste werd in 2008 in Amsterdam-Buitenveldert vermoord.

  Advocaat Shukrula wil nu dat Brunswijk wordt gehoord door de rechtbank omdat hij vermoed dat Brunswijk opdrachtgever was van de moord op Van Dillenburg.

  In Amsterdam hebben rechercheurs in april de dochter van Brunswijk gehoord.
  Die zou hebben verklaard dat haar moeder, vriendin van Brunswijk, betrokken was bij ripdeals.

  Brunswijk is een Ndyuka of Aukaanse boslandcreool uit Oost-Suriname die vaak in verband is gebracht met cocaïnehandel.

  Brunswijk verblijft vooral in Suriname waar hij actief is in de politiek. Hij is in Nederland veroordeeld voor drugshandel. Zijn vriendin is hier verdacht van drugsdelicten.

  Waarom maakt de heer Edward Belfort van ABOP, niet duidelijk aan Ronnie Brunswijk, dat hij nimmer VP of DNA voorzitter kan worden?

  Julian With heeft gelijk.
  Het komt nooit meer goed.
  Hij had gelijk over aanhang NDP lijdt volgens Julian With aan verstandsverbijstering.
  Dus straks komt Julian With ook op de radio met:
  Aanhang ABOP lijdt volgens Julian With ook aan verstandsverbijstering.


  Maak melding

 24. @dee wat dacht je van tot hier en niet verder? Of heb je geen idee hoe het land eraan toe is? Denk je echt dat wij het met nog zo een gaan redden. Gaan wij drugsinvesteringen maken dan? 23 miljoen usd te betalen tussne nu en een week en daarna de rente van 9 miljoen usd. Of komt dit uit de zak van brunswijk of dilip? Weg ermee. Niemand investeert in een zwart gat.


  Maak melding

 25. Ik vindt wat pro beweerd terecht maar hoe zit het met santhoki zijn wij al dat van sekebai vergeten en de 10 kilo met de pg samen en toen was hier minister van justitie dus had pro ook moeten oordelen van santhoki beide partijen zouden met andere kandidaten moeten kom. Maar in Suriname houdt men van titel en eigen eer


  Maak melding

 26. Van bananen republiek naar bacoven republiek OLV vieze hooggeleerde pleezident Gekke Lonnie. Hoe komen ze op het idee dat plotseling dingen beter zullen gaan na de laatste ronde van de stoelendans.


  Maak melding

 27. De politieke partij PRO klets uit zijn nek. Met die paar stemmen van afgelopen verkiezingen kunnen ze beter pinda gaan planten, dan zich met de politiek bezig houden!

  Niemand kan Brunswijk ervan weerhouden om VP te worden, als hij dat tenminste wil! Dat alles is reeds in de coalitie besproken! En deze mensen zijn deskundig genoeg om te weten wat wel en niet kan! Wat de machtsverhoudingen betreft staat Brunswijk met Abop bovenop!
  Dus epi no de! Zeiken en huilen heeft geen zin, want Brunswijk is als eerste en als laatste aan zet!
  Voor de rest allemaal flauwekul verhaaltjes!!!
  Succes Ronnie!!!


  Maak melding

 28. Ondertussen weer een last minute benoeming: Bouva is benoemd tot beleidsadviseur 1e klas met een bezoldiging van meer dan 8000 SRD pm door Noersalim. Weer een paarse rat, die zich EXTRA verrijkt. En zo gaan wij maar door.


  Maak melding

 29. Beste positie voor Brunswijk is minister van sport.
  Maar dan moet hij wel beloven dat de scheidsrechters voortaan netjes behandeld gaan worden en niet dat een of ander idiot het veld op rent met een pistool en de scheidsrechter bedreigt.
  De bal moet zuiver gespeeld worden.


  Maak melding

 30. Ik proef hier weer die aloude “Surinaamse wijsheid” over de theorie die vaak volledig afwijkt van de realiteit.

  Bouterse had ook nooit president kunnen worden maar is het geworden, wat en wie let Brunswijk dan om VP te worden!?!


  Maak melding

 31. een ieder die in het asemble komt te zitten hoort gescreend te worden en moet een schone verleden bezitten anders zal Suriname een afvallige staat worden alla HAItI en dat zo niemandt met hart voor SURINAME willen , dus ga ik er van uit dat men zich zal gaan beraden en het
  verstandt boven roem of title voor laten gaan
  en als dat by de wet nog niet is aangepast dan moet dat heel snel gebeuren


  Maak melding

 32. ook het gehele kiesstelsel moet op de schop, en er moeten ook veel minder politieke partyen aan de verkiezing deelnemen het liefs twee partyen , dat maakt partyen die etnisch profileren onmogelyk en de telling geschiedt veel sneller ,en een politieke koers is dan ook duidelyker


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES