dinsdag, november 28, 2023
HomeNieuws uit SurinameVerkiezing van president en vice-president op maandag 13 juli

Verkiezing van president en vice-president op maandag 13 juli

-

De Nationale Assemblee in Suriname heeft vandaag tijdens een huishoudelijke vergadering bepaald dat de verkiezing van de Surinaamse president en vice-president op maandag 13 juli zal plaatsvinden. De kandidaten voor deze twee functies moeten drie dagen vóór de dag van de verkiezing worden ingediend.

De VHP heeft Chan Santokhi voorgedragen als presidentskandidaat. Hij heeft de ondersteuning van alle partners. Starnieuws meldde eerder vandaag dat bij de ABOP partijleider Ronnie Brunswijk zich opmaakt voor het vice-presidentschap.

Volgens de politieke partij PRO voldoet Brunswijk echter niet aan de vereisten van de Grondwet om vice-president te worden. Enerzijds omdat hij concessies heeft en anderzijds vanwege juridische lopende zaken, zegt de partij:

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

29 REACTIES
 1. Sorry hoor: Deze man gaat zich onsterfelijk belachelijk maken. Brunswijk is zo hebberig en eerzuchtig dat hij zijn tekortkomingen niet ziet.

  Weer een veroordeelde Drugscrimineel die het land vertegenwoordigt als VIEZE PLEESIDENT.

  Wat voor de veroordeelde Drugscrimineel tevens meervoudige MOORDENAAR geldt, is ook van toepassing op Brunswijk.

  Er zijn ABOP’ERS die functies (Voorzitter DNA) en vice president beter en met eer kunnen bekleden.

  De functie van vice president gaat Brunswijk doen DEVALUEREN.


  Maak melding

 2. Als de staat Suriname zichzelf respecteert mag Ronnie Brunswijk nooit en te nimmer toegelaten worden tot het ambt van vicepresident.Dat zou echt een faux pas zijn.


  Maak melding

 3. @wayambo haar Suriname zo
  Ontzettend. Who hurt you@wayambo? Seek help!
  Ik vind het vreselijk dat
  Brunswijk de kans krijgt om vice president te worden. Dat moeten wij echt niet willen. Kunnen wij Rusland
  Niet voordragen? Dit wordt echt niets. De volgende keer moet Suriname ndp
  Behoorlijk links laten liggen en alle zetels naar NPS gaan zodat wij even door kunnen. Ik
  Houd Mijn Hart vast.


  Maak melding

 4. De reacties hierboven laten zien waarom Suriname een onderontwikkeld land zal blijven met achterlijke mensen. Alleen maar haat en elkaar vernederen kunnen Surinamers als geen ander.


  Maak melding

 5. Wkn, ik lees dat de benoeming vd DNA-voorzitter en ondervoorzitter niet rechtsgeldig zijn. Reden een artikel die niet is nageleefd. Iets met Adhin, die afwezig was.

  Sjonge jonge, wat een troep!

  Ik begrijp heus wel dat iedereen staat te springen om suri op te bouwen. Maar doe het rustig aan. Kleine regeltjes.

  Trouwens volgens hetzelfde ingezonden stuk, heeft de VHP genoeg rr en dr leden om zowel de Pres als de Vice-pres te benoemen.

  Goed, ik vertrouw erop dat het goed komt!


  Maak melding

 6. Onbegrijpelijk!
  Suriname, het land vd “ingezonden stukken”. Zo wordt er gecommuniceerd in dat land, via de krant.

  Hallo, de revotijd is voorbij!
  Journalisten en ‘ingezonden stukken mensen’, jullie zijn burgers en mogen de toekomstige regering normaal benaderen.
  Geen straf of rancune, het mag. ( tenminste van mij).

  Als je v mening bent, dat iets niet klopt, neem persoonlijk contact op met betrokkenen.
  Echt niet normaal dit en verschrikkelijk vermoeiend dit. Stop hiermee.


  Maak melding

 7. Het volk heeft al gestemd.
  Het volk kijkt nu naar wat en hoe de vertegenwoordigers het doen.
  Het belangrijkste blijft het landsbelang en niet persoonlijk of politiek partij belang.
  De afgelopen 10 jaren hebben al bewezen dat dat pad het land naar de afgrond leid.

  Houdt men van Suriname of van macht en geld om persoonlijke motieven en belangen. Het volk kijkt nu met een vergrootglas of zelfs een microscoop…


  Maak melding

 8. Beste mensen,
  nu al merken de coalitieleden en de rest van Suriname dat brunsi de richting opgaat van Druga baas. Ik gaf Brunsi het voordeel van de twijfel, maar vind hem nu al op macht beluste pipo!
  Kijk naar de kader van NPS en weer naar die van brunsi. Wie heeft leiders voortgebracht?
  Brunsi wil nl next time de pres worden van SU.

  Zoals W.B. Yeats heeft gezegd: ” De besten missen elke overtuiging, terwijl de ergsten vol zijn van een hartstochtelijke kracht”

  Jammer dat vele lijders in Suriname het volgende niet begrijpen: Leiders maken volgelingen, maar grote leiders maken leiders!!!!

  Gado de wi fesi mang.


  Maak melding

 9. De mpp paarse ratten moeten nu niet komen lullen wie wel en wie niet president en vp gaat worden. Het volk heeft al beslist. De meervoudige veroordeelde moordenaar mpp dronkaard bouta heeft Suriname 40 jaren lang in de wurggreep gehouden. Eindelijk worden Suriname verlost van deze grootste duivel.

  Yes…Chan for pres!


  Maak melding

 10. Brunswijk is duidelijk machtsgeil en wenst zichzelf op de kaart te zetten. Eerst als eerste marron, die DNA voorzitter is en nu als eerste marron die VP moet worden. En dat alles in 1 regeertermijn. Dit kan hem stemmen kosten, omdat hij en zijn partijgenoten al hebben bewezen, die functies niet aan te kunnen. De ABOP heeft 10 jaar (2005 -2015) de gelegenheid gehad om zichzelf te bewijzen en hebben dat niet gedaan.


  Maak melding

 11. Het lijkt mij niet logisch dat Brunswijk eerst gekozen wordt voor voorzitter, hetgeen al een behoorlijk verantwoorde functie is, om vervolgens zeer korte erna verkozen te worden tot Vice President.

  De regering S.B.R.S. is iets anders van plan.


  Maak melding

 12. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Verkiezing van president en vice-president op maandag 13 juli 2020

  Aanhang NDP lijdt volgens Julian With aan verstandsverbijstering.

  Als Ronnie Bravo Brunswijk ook nog als DNA-voorzitter of VP wordt gekozen, dan krijgt ook de aanhang van ABOP het volgende te horen van Julian With.

  Aanhang ABOP lijdt volgens Julian With ook aan verstandsverbijstering.


  Maak melding

 13. Ik hoop dat de ndp niet met tegenkandidaten komt en zich onthoud van stemmen. Ik ben nl benieuwd hoe hecht deze coalitie is en als ronny rechtstreeks wordt gekozen tot vp, want de vhp heeft een ander agenda.


  Maak melding

 14. Het is wenselijk dat de ABOP ministers begeleiding en training krijgen, zodat ze geen blunders maken. Ben bang dat ze anders in het parlement gefileerd zullen worden. Velen kunnen zich nog herinneren dat minister Amafo van de ABOP tijdens regering Venetiaan moest vertrekken, omdat zij haar 30e verjaardag met overheidsmiddelen had gefinancierd.


  Maak melding

 15. Agoetigri nu gedraag jij je ook wat je noemt die paarse ratten.Een advies aan jullie allemaal,paarse,gele,groene,rode ratten sta achter je land en niet blind achter een persoon die bemet is.Bouterse eindelijk verdreven laten we niet weer hetzelfde pad kiezen.


  Maak melding

 16. Santokhi heeft (gaat zich) zich laten beëdigen door een Hindoe priester EN door een christen priester.
  Wat is hij nou? Een Hindoe of een christen?
  Als hij een christen is, kan hij geen Hindoe zijn, want de bijbel zegt dat alle Hindoe Goden demonen zijn.
  Als hij een Hindoe is, kan hij deze BS van de bijbel natuurlijk niet accepteren.
  Dus wat is hij?

  Iemand had al jaren geleden op Waterkant.net deze opmerking gemaakt:

  Mujrim 23 juli 2014 At 17:17
  Nou begrijp ik waarom Santokhi altijd met Pasen, Kerstmis en Pinksteren met een boodschap komt betrffende Onze Lieve Heer en met Divali, Holi en Guru Purnima zijn kaken stijf op elkaar houdt. Hij heeft een christelijke levenspartner en heeft zich waarschijnlijk bekeerd tot het christendom.

  Ik vind dat een partij als de VHP niet geleid kan worden door een christen, of iemand die thuis dagelijks bestookt wordt met christen-ideeen, zolang de grote meerderheid van de VHP-leden en -aanhangers hindoestanen zijn.

  Laatst was er al te horen dat men binnen de partij niet tevreden is over de heer Santokhi. Dit komt waarschijnlijk door z’n bovenproportionele christen-invloed. Hij begrijpt de hindoestanen niet meer.

  De heer Santokhi doet er dan ook goed aan af te treden en het roer over te laten aan een echte VHP’er.

  ——-

  Flest Santokhi de boel? Of dient hij inderdaad twee Heren? Of is hij misschien een atheïst? Hij mag het duidelijk maken.


  Maak melding

 17. Wayambo 7 juli 2020 At 07:37
  Mooie en terechte foto van de president en vicepresident bij dit artikel! En die pindaverkopers van PRO moeten hun klep dicht houden! aldus de hater.

  ik had de memo niet meegekregen dat wij de grondwet opnieuw buiten werking zouden stellen en wetten die ons niet bevallen als niet bestaand te beschouwen.


  Maak melding

 18. Santokhi gaat zich ditmaal laten beëdigen door een hindoepriester, een christenpriester, een moslimpriester en een bonuman.

  Because the confused poor guy does not know which God he worships.


  Maak melding

 19. Dre 6 juli 2020 At 19:06
  Kunnen wij Rusland Niet voordragen
  =============
  Intussen is het al bekend, dat die sufferd 1e vervanger van vicevoorzitter Dew Sharman is geworden! Een hele mijlpaal voor bobo jantje!!!!


  Maak melding

 20. Het landsbelang wordt hier achtergesteld. Brunswaijk kan Surinaame in het buitenland niet vertegenwoordigen, hij staat op de lijst van Interpol. Als het volk hiervoor gekozen heeft vind ik dat ze niets zijn opgeschoten t.o.v. de nog zittende regering.
  De PRO heeft duidelijk de wetten aangehaald waaraan een VP van Su moet voldoen, daar voldoet hij ook al niet. Wat een machtsdronkenschap. Wie kan deze idioot tot betere nzichten brenegen en duideliojk maken wat het landsbelang inhoud. Zonde, de VHP kan zo hun verkiezingsbelofte niet nakomen, ze zijn in een flinke greep van Brunswijk terecht gekomen. Hij en Pae zijn in mijn ogen niet te vertrouwen, dat hebben ze al in 2010 bewezen, het is gewoon een feit. Waar zal dit land eindigen met zulke machtsdronkaards??? Krakti people.


  Maak melding

 21. Het is inmiddels duidelijk dat het dhr. Brunswijk niet om de inhoud van de functies gaat, maar om het feit dat hij met de benoemingen zijn plek in de geschiedenisboeken van Suriname wil veiligstellen. Voor elke gekozen parlementariër zou de verkiezing tot voorzitter van het parlement een hoge eer moeten zijn, en een erkenning van diens deskundigheid. Voor dhr. Brunswijk lijkt echter de vermelding in de geschiedenisboeken als 1ste Marron die deze respectabele functie mag bekleden, het belangrijkste. En blijkbaar gunt hij geen enkele andere Marron dan hijzelf een plaats in de boeken als eerst gekozene voor een hoge functie, want ook de titel van 1ste Marron die tot vice president wordt gekozen eist hij voor zichzelf op.
  Je kunt je afvragen of dit misschien wel zijn inzet voor de verkiezing was. Want blijkbaar is hij zo verblind door deze drang de eerste te willen zijn, dat hij zich niet realiseert wat de gevolgen van deze benoemingen zullen zijn voor het imago, en daardoor ook voor de ontwikkeling, van het land.
  Op geen enkele wijze heeft hij tot nu toe duidelijk gemaakt hoe hij het landsbelang wil dienen in de functie van parlementsvoorzitter, of hij gaat alweer voor een ‘hoger’ ambt.
  Het is dan ook te verwachten dat zijn focus de komende 5 jaar niet gericht zal zijn op de ontwikkeling van het land, maar op het behalen van een overwinning door zijn partij bij de volgende verkiezing, zodat hij ook vermeld kan worden als de 1ste Marron die het tot president van het land heeft geschopt…..
  Triest, want hiermee toont hij aan dat het hem alleen om persoonlijke roem en belang gaat. En laat dit nou net niet datgene zijn wat Suriname nu het hardst nodig heeft!


  Maak melding

 22. KEN JE GESCHIEDENIS!

  Op oudejaarsdag 1984 verscheen op de voorpagina van de Ware Tijd het bericht ‘Verdachte van bankroof aangehouden’. Een man werd ervan verdacht het bijkantoor van de Surinaamse Bank (DSB) in Moengo te hebben beroofd van Sf 85.000.
  De 24-jarige verdachte zwaaide 16 april van dit jaar af uit de dienstplicht. Een bekentenis was gisteren nog niet van hem verkregen. Politie, militairen en burgers hadden vrijdag de achtervolging ingezet. […]. Na enige tijd werden zeven plastic zakjes met muntgeld aangetroffen. In de holte van een omgevallen boom. Ook vond men een kinderborstrok met twee gaten, die kennelijk als het masker bij de overval is gebruikt. Het wapen waarmee de overval gepleegd is, en de grote buit zijn nog niet vonden.

  Het bleek om Brunswijk te gaan. Hij werd opgesloten, maar zag kans uit Fort Zeelandia te ontsnappen. Op 26 januari 1985 plaatste de Ware Tijd namens de Militaire Politie (MP) en de procureur-generaal een opsporingsbericht. Op 11 juli 1985 verscheen er weer een opsporingsbericht in hetzelfde ochtendblad: Brunswijk zou zich opnieuw schuldig hebben gemaakt aan diefstal met geweldpleging en werd ‘levensgevaarlijk’ geacht. Het bericht was ondertekend door inspecteur van politie Chandrikapersad Santokhi.

  Het bleef een tijdje stil, totdat de Ware Tijd op 26 april 1986 melding maakte van een overval op een bank in Tamanredjo. Brunswijk werd verdacht. ‘Brunswijk Ronny voornoemd, is zwaar bewapend met vermoedelijk automatische wapens en wordt derhalve levensgevaarlijk geacht’, waarschuwde de krant.[v] De strafbare feiten waaraan Brunswijk zich schuldig had gemaakt, waarbij sprake zou zijn van ‘grove vormen van agressie’, werden opgesomd: de genoemde bankoverval te Tamanredjo, te Moengo, een roofoverval te Patamacca, beroving van diverse gouddelvers in het binnenland en brandstichting.

  Het avondblad De West plaatste op 24 april een opsporingsbericht en op 26 april 1986 nog een, met als kop ‘Verdachte Brunswijk: Gevaarlijk en gewapend’. Op 30 april 1986 stond er op de voorpagina een uitgebreider artikel: ‘Brunswijk de schrik van Moengo Tapoe’. Brunswijk en zijn metgezellen zouden volgens de krant hun agressie ontladen ‘op weerloze mensen uit wie soms informatie werd geslagen’. Het artikel besloot met te zeggen dat Brunswijk tot zijn ontslag uit militaire dienst geen misdadige aanleg toonde. Voor de ‘plotselinge uitbarsting’ konden de bij het onderzoek betrokken autoriteiten geen verklaring geven.

  Ronnie Brunswijk, is in maart 1999 door de rechtbank van Haarlem, Nederland bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Brunswijk is volgens de rechtbank het brein geweest achter drie cocaïnetransporten tussen maart 1996 en juni 1997 van Suriname naar Schiphol. Het ging in totaal om ruim 61 kilo cocaïne.


  Maak melding

 23. Het lykt wel een valse start, ik vraag een ieder om nu deze heren erop tewyzen dat ereen grondtwet is waar een ieder zich aan behoord tehouden, wordt deze trendt doorgetrokken danis onze grondtwet dan goedt voor de prulenbak, wat niemandt zelfs de aankomende Press lapt het aan zn laarzenwant als men nu al de wetten naast zich legt, zegd dat genoeg
  Ik hoop dat alle Surinamers zich hier over gaan Bezinnen


  Maak melding

 24. Weer gedonder in de NPS. Laat Rusland nu de eer aan zichzelf houden en terugtreden als voorzitter. Belachelijk om een jeugdwerkster tot minister te benoemen. Ik hoop dat Loswijk en Feller het kortgeding vandaag winnen. Ik hoop dat de leden van de NPS massaal naar de zitting gaan. En indien de twee in het gelijk worden gesteld, is terugtreden van Rusland onvermijdelijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES