VIDEO: 125 jaar Korps Politie Suriname

7
VIDEO: Korps Politie Suriname

Het Korps Politie Suriname bestaat vandaag 125 jaar. Op 1 juli 1895 trad de verordening van 21 december 1894 in werking. Het Korps Gewapende Politie belast met politiewerkzaamheden over het hele land werd daarbij ingesteld.

In een verklaring in verband met dit jubileum, zegt het Surinaamse korps dat hoewel de geschiedenis verder teruggaat, deze datum kan worden gezien als de officiële oprichting van de huidige politieorganisatie.

Op 1 juli 1973 trad het Politiehandvest in werking (landsverordening van 17 april 1971 (G.B. 1971, no. 70)), waarbij de naam van het korps werd veranderd van Korps Gewapende Politie in Korps Politie Suriname (KPS).

Kijk naar een filmpje van het Korps door de jaren heen:

https://www.facebook.com/KorpsPolitie/videos/695117804385050/


7 REACTIES

 1. Voor 1895 heette de politie “de inlandse politie” van Suriname. Een verre voorouder van mij (Veendijk) was hoofd van de inlandse politie. Eerst dacht ik dat alleen binnenlanders van Suriname politieagent van dit korps konden worden. Later kwam ik tot de ontdekking dat dit korps de voorloper was van het korps gewapende politie van Suriname. Uit die tijd stamt de uitdrukking of naam van Lontoe Oso. Een rond gebouw aan de waterkant dat als hoofdkantoor van de politie diende. Dit gebouw werd later afgebroken en herbouwd tot het Buitengasthuis. Wat ik nog steeds niet heb kunnen achterhalen is waar de Surinaamse term “pro wagen” vandaan komt.


  Maak melding

 2. In die goede oude tijd waren er nog geen wegen, wel waterwegen. Al het vervoer ging over en via het water. Suriname was in die tijd de Venetië van Zuid Amerika. In die tijd had je geen rijdende rechter, maar een varende rechter. Hij ging niet met de schepen van de SMS naar de plantages om recht te spreken, maar met de Koloniale vaartuigen. Nu begrijpt u ook de uitdrukking: Deng Skowtoe par a boto go loekoe drape. De agenten zijn per bootje ter plekke gegaan voor een nader onderzoek. Er was geen ander vervoermiddel.


  Maak melding

 3. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  VIDEO: 125 jaar Korps Politie Suriname

  @john 2 juli 2020 At 16:18 etc.
  Bedankt voor je reacties m.b.t. de Koloniale Geschiedenis.
  De vorige m.b.t. de Nederlandse Wetgeving over de afschaffing van de Slavernij.
  Heb ik ook opgeslagen in mijn bestand.
  Heel interessant.

  Maar nu over de oude tijd van de politie in Suriname.
  Vaak zeiden ze ook als je iets verkeerd had gedaan in Suriname, dat (604) je komt ophalen.
  Het had ook te maken met de politie in Suriname.
  Maar wat betekende (604) Six O Four toen bij de politie in Suriname?


  Maak melding

 4. Beste Fer E,
  Blij te mogen vaststellen dat jij ook geïnteresseerd bent in de koloniale geschiedenis. Ik probeer de geschiedenis van Suriname te bekijken vanuit een Surinaamse bril en ik heb al heel veel ontdekt wat de koloniale Overheerser ons niet wilden vertellen.
  Persoonlijk heb ik nooit gehoord van 604, maar dat wil ik graag voor je opzoeken, Door vraag en antwoord leren wij veel meer over de Surinaamse geschiedenis dan de witten ons wilden voorschotelen. Dit onderwerp heeft dus een vervolg.


  Maak melding

 5. Oud Archief Suriname: Raad van Politie » Inventaris nr. 604
  Naam archiefblok:
  Oud Archief Suriname: Raad van Politie
  Tab navigationToggle tabs
  Archiefbeschrijving
  580-605, Opgaven van blanken, vrijen en slaven: roosters van opgecommandeerden; rapporten betreffende weggelopen en wedergekregen slaven, enz., ingezonden door de burger-kapiteins. 1729-1801 26 banden
  604, 1800
  Dit inventarisnummer is alleen als kopie te raadplegen.

  Beste Fer. E.
  Dit is op dit moment alles wat ik heb gevonden.
  Mijn vermoeden is dat de resolutie van de gewapende politie nummer 604 is,
  Reden: Surinamers gaven als kenmerk iets betreffende het voorval of de gebeurtenis. Kennelijk hebben ze niets kunnen vinden dus hebben ze het nummer van de wet gebruikt. Ik heb de betreffende politiewet van 1895 nog niet gevonden , maar het moet ook in mijn archief worden opgenomen als aanvulling op al die oude politie en brandweerwetten die ik reeds heb.
  Ik hoop dat je voorlopig iets hieraan hebt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.