dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit NederlandGeen excuses van Nederland voor het slavernijverleden

Geen excuses van Nederland voor het slavernijverleden

-

Does Travel - naar Suriname

Nederland gaat nu geen excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Dat zei premier Mark Rutte woensdag in een Tweede Kamer-debat over racisme en discriminatie. Wat er wel gaat komen is een herdenkingsjaar in 2023, wanneer de afschaffing van de Nederlandse slavernij 160 jaar(*) geleden is.

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie hadden voor excuses gepleit. Maar de premier ging er niet in mee, omdat het volgens hem zou kunnen polariseren. “Het is geen raar verzoek. Maar de vraag is of je mensen die vandaag leven verantwoordelijk kunt houden voor het verleden. Dat kunnen anderen weer als pijnlijk ervaren” aldus Rutte.

D66 en GroenLinks hadden daarnaast gevraagd om een herdenkingsjaar en Rutte noemde het een goed idee.

(*) Op 1 juli 1863 luidden 21 kanonschoten om de afschaffing van de slavernij aan te kondigen. Totslaafgemaakten moesten zich echter nog tien jaar tot 1873 aan het systeem der slavernij verbinden

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

40 REACTIES
 1. Waar zijn de excuses van de, nog in leven zijnde, veroordeelde meervoudig moordenaar DESIRE DELANO BOUTERSE, naar de 1e lijn nabestaanden van de slachtoffers van zijn moord en slachtpartijen??????

  Flikker op met dat hypocriete jankgedrag in Suriname.


  Maak melding
 2. Ik zou niet blijven wachten op excuses.
  Ik zou veel meer aandacht gaan besteden aan het stimuleren van de kinderen om hun best te doen op school en verder te gaan studeren. Afro mannen mogen van mij iets meer verantwoordelijkheid tonen in het gezin. Man en vrouw moeten samen ervoor zorgen dat hun kinderen niet beschadigd worden door de samenleving. Dit betekend elke dag met de kinderen praten wat ze meemaken en hun coachen. Als de kinderen een vak hebben geleerd kunnen ze later ook voor zich zelf beginnen. Leer ze dus onafhankelijk te denken. Verdoe je tijd niet aan discussies met racisten, want dat slokt veel energie op die beter ingezet kan worden.


  Maak melding
 3. Waarom geven Afro’s zoveel aandacht en eer aan de witte mens ?.
  Na al die eeuwen van onderwerping en verdrukking is de Afro mens
  zijn zelfbeeld/ego kwijt en kent alleen het zelfbeeld van zijn BA (KRA)
  Stop met bedelen en aanbidden. Gij zult geen andere goden voor UW
  aangezicht hebben.


  Maak melding
 4. @ lulhannes
  hoe komt je zoon aan al die onzin? Jongen ga lezen over Piet Hein en dan zal je te weten komen dat je een lo ka napraat. Een lo ka. Een of andere zwerver heeft iets geroepen en aapjes zoals jij praten het na en vergiftigen hun kinderen.
  Figuren zoals jij houden racisme in stand. Achterlijke hond


  Maak melding
 5. Maak geen excuses als je niet wilt, maar vermeldt in de geschiedenisboeken wel de feiten.
  De nakomelingen van de slaven kunnen ook bedenken dat ze anders – net als vele Ghanezen – illegaal in Nederland zouden verblijven. Nu zijn ze legaal en vaak geaccepteerd. Velen hebben zelfs blanke vrienden en vriendinnen.


  Maak melding
 6. Wayambo: Als je nooit geconfronteerd bent met discriminatie in Ned. woon je onder een steen of je hebt een olifantenhuid mie boi.
  Discriminatie op de werkvloer is de harde realiteit in Nederland. Niet voor niks dat de staatssecretaris van Onderwijs, onderwijsinstellingen wil verplichten om stageplekken op te nemen in het onderwijsprogramma. Als proef is men nu al in 2 steden bezig.
  Waarom doen ze dit? Kinderen met een buitenlandse naam krijgen heel moeilijk een stageplek.
  Dus vertel hier geen ka, want het is echt geen rozegeur en maneschijn in Nederland.
  Persoonlijk denk ik dat Nederland zich diep schaamt voor haar slavernijverleden en dat liever wegstopt.


  Maak melding
 7. Afro Suri geven veel aandacht aan de witte man, omdat heel veel van hen laag opgeleid zijn of beter gezegd ongeschoold zijn. Ze zijn onmondig, bang, afhankelijk en kunnen geen weer woord geven aan hun superieuren, omdat ze slaaf zijn. Bang om hun werk kwijt te raken. Ze zijn dus afhankelijk van een baas en werken voor een baas die net als in de slavernij tegenwoordig nog steeds bepaalt. hij kan doen en laten wat hij wil met zulke mensen, arbeiders, ondanks, vakbonden en rechten die deze mensen hebben. De witte mij heeft de touwtjes in handen in de Westerse Mij en heeft financieel economisch zaken in de hand in de hele wereld. De Westerse wereld bepaalt alles. Door middel van wapens zijn ze superieur over andere etniciteiten in de wereld. China, India zij hier geduchte tegenstaanders, omdat ze ook over nucleaire wapens beschikken.

  Om minder aandacht aan de witte man te geven, zal de zwarte man/vrouw met succes een universitaire studie moeten af ronden en er zorg voor te dragen dat hij zijn eigen baas is. Zijn eigen onderneming heeft.
  Deze ondernemingen in het westen zouden dan met Afrikaanse landen handel moeten drijven en op die manier ook die ondernemers in stand houden. Hierdoor kunnen ze hun eigen gewoonten, klederdrachten enz ondersteunen en zich minder richten op de witte man/vrouw, maar zich richten op Afrika. Dat ontbreekt bij de Zware man/vrouw. Ze zien juist de Afrikaanse cultuur, zeden en gewoonten, enz als minderwaardig. Zie dan het probleem van de Afro Suri die helemaal witte man/witte vrouw gericht is en zich zelf niet kent en de witte man/vrouw na-aapt.

  Zie moslim mensen die hun eigen cultuur, zeden en gewoonten, tradities , klederdracht, taal enz in stand houd. Ze lopen ook vast, maar ze laten niet spotten met hun godsdienst en zijn zelf bereid daarvoor te sterven.
  Ook binnen zij die het hindoeisme volgen, is dit dat ze hun geschiedenis kennen en zich houden aan hun cultuur, zeden, gewoonten, godsdienst, taal, muziek, klederdracht, feestdagen enz in de westerse wereld, al

  Dat ontbreekt bij de Afro Suri omdat zij zichzelf niet kent en zich richt op de witte man. Dit komt door hun geschiedenis, vooral de tot slaaf gemaakten hebben hiervan het meeste last. Ze kennen hun Afrikaanse geschiedenis niet en willen zich daar helemaal niet op richten.

  De Afro-Suri zal meer Afrikaans gericht moeten zijn, om zichzelf te hervinden in tradities, zeden, gewoonten, cultuur, enz. in zo verre dat nog te vinden is in Afrika dat ook sterk westers gericht is. Landen als Ghana, Nigeria, daar moeten Afro Suri op met vakantie gaan., musea daar bezoeken, kunst, cultuur, klederdracht, films, de stammen in deze landen, enz.

  In het westen moet je leven, maar je Afrikaanse geschiedenis moet je ook kennen. Voor de slavernij kijken en zien welke grote beschavingen er toen waren in Afrika en hun betekenis in de wereld en de mensheid.


  Maak melding
 8. dengdong
  Als je wat hoger zit in de organisatie dan wordt je niet alleen gediscrimineerd om je kleur maar meer nog uit jaloezie maar daar moet je boven staan en korte metten hiermee maken.

  In Suriname discrimineren zij ook en hoe de honden lusten er geen brood van.
  Bedenk dat er wordt bijvoorbeeld wordt gezegd “no kar mi negre” maar diezelfde negre benoemt een ander
  Chinees dus omoe
  Hindoestaan dus kolie
  Javaan dus maé / paé


  Maak melding
 9. De slaven van toen, leven nu als blanken in Nederland. En de Hollandse meesters van toen zijn nu de Surinamers die in pinari leven. Karma is a bitch


  Maak melding
 10. A keti no koti. we blijven hameren, totdat totdat Holland geld geeft.
  ik stel voor om iedereen tevreden te houden dit geld beschikbaar te stellen aan Surinamers woonachtig in Holland. Dan verdient Holland wat terug, krijgen Surinamers in Suriname pakketten en de Surineds houden wat over. Surinamers in met name Rotterdam staan er financieel het slechtste voor, dus daar met wat aan gedaan wrdn
  Maar dan moet het over zijn. Dan pas a keti koti
  Vervolgens leveren we ons over aan China. Zie Hong Kong


  Maak melding
 11. Je moet geen excuses verwachten ook geen herstelbetalingen. De verantwoordelijken en onderdrukten van die tijd zijn allang overleden uiteraard.

  Echter, de nakomelingen genieten nog altijd van de rijkdommen vergaard tijdens de transatlantische slavernij.
  Tijdens die periode hebben namelijk de banken, verzekeringsmaatschappijen en andere vennootschappen internationaal en grootschalig kunnen handelen.
  Die periode heeft de grootste rijkdommen gegenereerd in de moderne geschiedenis.
  Dat zijn feiten die men niet kan ontkennen, elke historicus kan dat heel makkelijk uitleggen met feiten en documentaties.


  Maak melding
 12. Zijn er mensen die serieus denken dat ze recht hebben op excuses en daaraan gekoppeld reparations/schadevergoeding vanwege iets dat zich in het verre verleden en vele generaties terug heeft plaatsgevonden waarbij alle daders, slachtoffers en hun nabestaanden allang dood zijn ???
  Dat is kansloos want er is geen enkele juridische of morele verplichting (immers mensen kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele wandaden van een deel van hun verre voorouders) daartoe.

  Liever concentreert men zich op verbetering van het heden en daarmee een betere toekomst i.p.v te blijven hangen in het verre verleden. Al begrijp ik wel dat er financiele motieven zijn die spelen bij degene die iedere keer weer het verre slavernijverleden willen oprakelen.

  Als die eeuwig gefrustreerde jankers toch zo graag ‘reparations’ willen hebben dan mogen ze dat voor mijn part maar krijgen v.d. bakra’s. Maar dan wel alleen in de vorm van een one way ticket back to Africa 😁


  Maak melding
 13. Passant
  de zwarte man/vrouw met succes een universitaire studie moeten af ronden en er zorg voor te dragen dat hij zijn eigen baas is. Zijn eigen onderneming heeft.
  Deze ondernemingen in het westen zouden dan met Afrikaanse landen handel moeten drijven en op die manier ook die ondernemers in stand houden.
  etc etc etc

  Passant jouw story geeft inhoudelijk aan dat je nog steeds bezig bent je slaafse verleden te gebruiken om je slaafse houding in stand te houden.
  Ik hem mijn eigen onderneming gehad maar heb altijd met iedereen zaken gedaan en niet specifiek met Surinamers / Surinaamse ondernemingen.
  Ik discrimineer niet en trek niemand voor maar bedenk eerst
  aan mezelf en mijn gezin
  Hierna aan mijn directe familie
  En pas daarna de rest.
  Dus niks eerst Afrikaanse bedrijven want waarom zou ik?
  dan kan je wellicht weer de vraag krijgen “waarom vraag je zoveel je kan je kondre mang toch een korting geven zodat hij het ook kan maken”
  En daarna krijg je wellicht meerdere opmerkingen en vragen van “omdat na wang sranang mang yu e prei sabie mand” etc etc etc


  Maak melding
 14. dengdong 2 juli 2020 At 12:36

  Wayambo: Als je nooit geconfronteerd bent met discriminatie in Ned. woon je onder een steen of je hebt een olifantenhuid mie boi.
  Persoonlijk denk ik dat Nederland zich diep schaamt voor haar slavernijverleden en dat liever wegstopt.
  =================
  Ik ken die negatieve ervaring welke jij schetst niet! Ik heb in die 30 jaar bij elkaar al bij 5 verschillende ministeries gewerkt! Van die 5 ministeries heb ik alleen bij het ministerie van Financiën/Rijksbegroting/FEZ bijna geen allochtoon gezien in een hogere functie op masterniveau! Daarentegen krioelt het bij de auditdienst van de allochtonen! Ik kom ze heel vaak tegen, ook Surinamers!

  Ik zou het vervelend vinden als een vacature aan mij aangeboden zou worden, alleen omdat ik allochtoon ben! Ik wil geen enkele medelijden hebben! Je moet naar de competenties kijken en als je goed bent, dan moet je die baan krijgen!

  Als er bij de Rijksoverheid momenteel een vacature geplaatst wordt voor een wat hogere functie op masterniveau, dan reageren er bijna 30 autochtonen erop en maar 1 allochtone Nederlander! Tussen die autochtonen zitten vaak mensen die hun studie cum laude hebben afgerond en sommigen van die jochies hebben zelfs 2 master opleidingen!
  De allochtoon is bijna kansloos! Om de allochtoon wat meer kans te bieden heeft men bij mijn departement afgesproken om na de voorselectie bij gelijkheid van de competenties, de allochtoon in dienst te nemen! Dat werkt prima tot een zekere hoogte!!
  Is dat helemaal eerlijk en rechtvaardig? Daarover mag je zelf oordelen!

  Is lastig voor de allochtonen, maar ze moeten gewoon hun best doen, hogere opleidingen volgen met bijbehorende cursussen en trainingen! Je moet in jezelf investeren en die concurrentie wel aangaan! En met wat steun van de overheid krijg je zeker een goeie baan!

  Maar ga AUB niet zielig doen en gelijk gediscrimineerd voelen!


  Maak melding
 15. Ik denk dat men het slavernijverleden in “delen” kan opsplitsen.
  Bijvoorbeeld;
  1. Het verhandelen van mensen
  2. Het gebruik van de mens als werktuig
  3. Het gebruik van de mens als persoonlijk bezit
  4. Het mishandelen / onteren / vernederen van de mens
  5. De diverse perioden van afschaffing. De Nederlanders hadden als laatst slavernij afgeschaft en na de theoretische afschaffing ging slavernij nog enkele jaren door.

  Dat mensen verhandeld werden als werknemers / werktuig was misschien “gebruikelijk” in die periode. De Europeanen kochten ze van de Afrikanen.

  Maar dat ze vervolgens mishandeld / onteerd / vernederd / gebrandmerkt werden is het ergste deel.

  Ik denk dat Nederland zeker excuses moet maken in ieder geval voor de fysieke en mentale mishandelingen maar ook om het feit dat ze als laatste de slavernij hadden afgeschaft. En na de afschaffing nog jaren door zijn gegaan.

  De nazaten kunnen zeker niet verantwoordelijk gesteld worden. Maar er kan wel een evaluatie gemaakt worden wie helden waren en wie bij nader inzien meedogenloze beulen. Want er waren revolutionairs die opkwamen voor gelijkheid maar zij werden genegeerd en soms ook gestraft.
  De zondaars moeten hun heldentitel inleveren. Net als Hitler.

  Verder denk ik dat Nederland bang is dat indien zij hun fouten erkennen en excuses maken dat er een financiele schadevergoeding betaald zal moeten worden aan de nazaten van de slaven. En dit is weer een ander discussiepunt.

  Maar er kan in ieder geval voor het ergste deel excuses gemaakt worden. Dit zal zeker helend en harmoniserend werken.

  We zullen toch een balans moeten vinden. Tegelijkertijd is het belangrijk voor iedereen die te maken heeft met discriminatie om niet in de slachtoffer rol te gaan zitten maar het beste uit je zelf te halen. Surinamers hebben grote voorbeelden in de sport, op het scherm en in de wetenschap.

  We leven in een nieuw tijdperk, de keuzes die wij nu maken zullen de toekomst kleuren. Krakti !


  Maak melding
 16. Ook belangrijk om te weten een land als Frankrijk geeft geen geld aan oud-koloniën maar KRIJGT geld van oud-koloniën. Elk jaar heeft Frankrijk namelijk minstens 10 Afrikaanse landen verplicht een “kolonie tax” te betalen aan Frankrijk. De landen die niet wilden betalen werden economisch vernietigd als ze niet meewerkten. Het totaal bedrag is zeker een 40 miljard euro PER JAAR dat de Fransen ontvangen. En dan vindt men het raar dat Afrikanen naar Europa afreizen…

  Dus aan degenen die denken dat Imperialisme voorbij is, mooi niet.
  Als Afrika geen rijkdommen had waren al die Europeanen en Aziaten echt niet geïnteresseerd in het continent en zouden ze ook niet op vakantie gaan daar.
  Die indoctrinatie en brainwash zit zo diep dat men (lees de evangelisten) Afrikanen zelfs verbied om hun kinderen een Afrikaanse naam te geven, dwingt de Europese religie aan te nemen en belemmert het eigen continent te ontdekken.

  Mensen denken dat Europeanen pas de laatste 300 tot 400 jaar een “blank superieur imperialistisch” agenda erop na hebben gehouden, wel ze doen het al sinds de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Dus al ruim meer dan 2000 jaar.
  Met die wetenschap is het daarom helemaal niet vreemd dat de jøden en de moslims het gristendom niet zien als het ware geloof.
  Als je alle bewijzen hebt vernietigd/verborgen en verdraaid feiten en vormd de geschiedenis naar jouw hand, dan is het gemakkelijker om mensen van alles wijs te maken en tegen elkaar op te zetten onder het mom van “divide and conquer”


  Maak melding
 17. Hier komt de aap uit de mouw, brown denkt al aan geld. Vast een ndp’er
  Tot hoever wil men gaan met excuses? Eva, wie kent haar niet heeft iets gedaan dat niet mocht. De vrouw van Lot, wie kent haar niet
  De ouders van bouter hadden hem nooit in leven moeten hebben gelaten. kijk wat het heeft opgeleverd. Wanneer komen zij met excuus. Oh, niemand weet wie zijn pa is.
  Enz enz enz
  Hou op met dat smeken om geld. ga werken luie donder


  Maak melding
 18. Nu! Volgend jaar geen doden herdenking op 4 mei. Op de vraag, waarom niet? Zegt capo tutti di capi; de vraag is of je mensen die vandaag leven verantwoordelijk kunt houden voor het verleden. Dat kunnen anderen (o.a. NSB’ers) weer als pijnlijk ervaren” aldus Rutte.


  Maak melding
 19. Ik zit nog steeds te wachten op de excuses van de koning van Ghana, dat zijn voorouders hun eigen mensen verkochten aan de blanken en arabieren.
  Kan hij ook nog wat aan compensatie geven?


  Maak melding
 20. Als ik al deze post lees wonen er in nederland 17,000,000 rasisten , er 1975 kwamen er dik 400.000 surinamer naar nederland en kregen onder een uitkering onderwijs en een dak boven hun hoofd die bakra’s is tuig van de richel .
  Ze hebben heel Suriname leeg geroofd, elke jaar in de koloniale tijd werden de begrotings te korten bij gevuld bij de onafhankelijkheid werd er 3.2 miljard over gemaakt, het eind resultaat is , goud word weg geven de dam hebben ze met dik geld moeten kopen terwijl alcoa er dik van geprofiteerd hebben ,
  Het hout word weggesleept door de chinesen , agrariscche sector naar de kloten hoezo d discriminatie en slavernij wiijdenbosch en bouta het land tot twee maal toe naar de afgrond geleid en hun zakken gevuld ,en dat alles onder het mom van , we gaan steeds gebukt onder het slavernij verleden , als je zo denkt verdien je niet beter , Suriname is een bolwerk van haat en rassisme, u m af het tegendeel beweren


  Maak melding
 21. Nederland zal geen excuses bieden en dat is te verwachten.
  Mischien hebben we dit manier van leven ook van hun gehad.
  De nabestaanden van de 8 december moorden, moeten die ook geen excuses krijgen?
  De Afrikanen zijn niet alleen door de blanken verkocht, ook door hun eigen mensen.

  @Parra Express
  Ik ben het met je eens.
  We moeten uit de slachtoffers rol treden en aan onze toekomst en die van onze kinderen werken.
  We moeten blij zijn dat we geen slaven zijn.
  Er zijn mensen die tot op heden geen slaven zijn maar systematisch onderdruk worden .
  Voorbeelden hiervan zijn Hong Kong etc.
  De Rohingias hebben nog steeds geen woonplaats en niemand die voor ze opkomt.
  Meisjes in Iran die vermoord worden omdat ze weigeren in het huwelijksbootje te stappen.
  In de Arabische en Communistische landen waar er veel onschuldige mensen in de gevangenis zitten.
  We moeten ophouden met klagen in Suriname.
  Als je in Suriname hard werkt en niet lui bent heb je grote kans dat je het zal maken.
  Ook al is het niet zo goed gegaan in de voorbijgaande jaren.
  Hopelijk dat het niet erger wordt .
  Mensen hebben het moeilijk in ons land, maar als je het vergelijkt met andere landen dan is het erger.

  @Dinesh
  Ik ben het ook eens met je, zelf wat de opvoeding van onze kinderen betreft.
  Behalve je ouders kunnen positieve mensen ook een belangrijk rol spelen bij je opvoeding.
  Bij mij was het een Hindoestaanse buurvrouw.
  Zij leer de mij als tiener dat wanneer ik als volwassen vrouw een huishouden had , ik spaarzaam moet zijn en niet boven mijn vermogen moet leven.
  Het heeft mij vandaag de dag geholpen.
  Men moet mij niet kwalijk nemen, maar de meeste Hindoestanen zijn spaarzaam.
  Ik ben zelf geen Hindoestaan.
  De meeste ondernemingen van mensen van Hindoestaanse afkomst zijn er nog steeds.
  Ze denken aan hun nakomelingen.

  Als je ziet hoe ze ploeteren om gras voor hun vee te halen en iedereen in het gezin is erbij betrokken.
  Als Afro Sranangmans moeten we veel meer onze handen uit de mouw steken en niet wachten op een excuus die we niet zullen krijgen.
  Waar we fouten hebben gemaakt , die verbeteren en het minderwaardigsheid gevoel dat bij velen van ons is weg werken.


  Maak melding
 22. Ze hebben heel Suriname leeg geroofd, elke jaar in de koloniale tijd werden de begrotings te korten bij gevuld bij de onafhankelijkheid werd er 3.2 miljard over gemaakt……
  ===================
  Die 3,5 miljard NF is niet overgemaakt. Suriname moest Holland steeds verzoeken om geld vrij te maken! Beste meneer, we hebben geld nodig voor “bruine bonen” en “pindakaas”, kunnen jullie AUB wat NF overmaken! En het liefst moest dat geld in Holland besteedt worden!

  Maar aan de andere kant was het ook goed om die 3,5 miljard NF niet in één over te maken, anders hadden die chapra’s Henk Arron van de NPS en Willy Soemita van de KTPI alles verbrast!
  Kijk maar naar die Las Vegas van de NPS in West Suriname waar de vleermuizen zich suf vergokken in de ruïnes!


  Maak melding
 23. @Bigi Sma
  Ik heb geen band/binding met slaven/slavernij. Ik zie hoe deze mensen worstelen met hun slavernij verleden en er mee bezig zijn.

  Ik denk dat jij aan projectie doet.

  Onze ondernemingen doen al tientallen jaren in Nederland, Antillen, USA en Suriname, China.


  Maak melding
 24. Wat goede studies betreft hebben wij het altijd goed gedaan en zij die na ons komen doen het ook goed. Studeren hoort bij ons, ondernemen hoort bij ons. Onafhankelijkheid hoort bij ons als het om geld en goederen gaat en anderen niet lastig vallen, naast anderen die het moeilijk hebben te helpen.

  In mijn familie wordt er niet gesproken over discriminatie, racisme en dat soort zaken. We zijn met zaken/ondernemen bezig en studeren.


  Maak melding
 25. Suri mama hou toch een keer op met modder gooien Je zet aan tot ruzie en haat stop die bullshit .
  Ga bij de slavenhouders aankloppen daar moet je zijn toch.


  Maak melding
 26. appels met peren vergeleiken, ik snap sommigen in dit rubriek niet,alof men het dicusie bezig is te saboteren, sommigen vinden dat al aan geldt begin te denk, helaas komt dat ook aan de orde maar men begin al byeen excuse aanbieden met allerlei kromme argumenten en als het ze niet schikt gaan ze op taal fouten letten ,Day is typisch het soort die zich thuis voelt in een onderdrukings systeem die dit onderwerp saboteerd Bounty gedrag


  Maak melding
 27. Mijne dames/ heren,
  Het merendeel van de Surinamers c.q. de diaspora dacht ik zo, hebben totaal geen behoefte aan excuses, want welk verstandig mens kan dat eisen. Deze huidige generatie politici hebben part noch deel aan het gehate systeem van slavenhandel en slavernij. Temeer daar de slavernij al sinds 1528, dus meer 300 jaar geleden heeft plaatsgehad. Stel, ik pleeg een ernstig strafbaar feit, moeten mijn kinderen en kleinkinderen ook daarvoor boeten? Moet prinses Maxima de gevolgen dragen voor de bedenkelijke rol van haar vader in Argentinië tijdens het regiem van dictator Jorge Videla in 1979? Het moet niet gekker worden in dit land. Bovendien heeft Nederland het instituut van de slavernij niet uitgevonden.

  Al sinds ca. 539 v.Chr. in Mesopotamië (Babylonische Rijk) ten tijde van de feodale maatschappij (leenstelsel) bestond slavernij, waarbij geen slaven uit de Westkust van Afrika werden geroofd. In die tijd werden de verliezers van stammen oorlogen meteen als slaaf in bezit genomen door de overwinnaar. Volgens het feodale stelsel werd men slaaf door schulden aan de leenheer vanwege misoogsten. In stadstaat Rome nam de slavernij steeds meer toe tot aan de vierde eeuw v.Chr. (ca. één miljoen slaven). Somtijds was het mogelijk dat Romeinse burgers werden gedegradeerd tot slaaf of verkregen zij een statuut als slaaf via de geboorte. De slavenhandel en slavernij waren noodzakelijk om de plantage economie in oude koloniën in stand te houden.

  Wie moet aan wie excuses aanbieden? Zijn het de nazaten van de Sociëteit die dat moeten doen? De drie gewezen particulieren eigenaren van de Geoctrooieerde Sociëteit van Suriname (1683-1795) waren nl. Cornelis van Aertsen van Sommelsdijk, de West Indische Compagny (WIC 1621) en de stad Amsterdam, ten tijde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1588-1795). Onder druk van de Engelsen, de Franse revolutie 14 juli 1789 (concept: liberte, egalite, fraternite), Quakers (Amerikaanse kerkelijke genootschap ca.1644) de Abolitionisten (anti slavernijbeweging) werd de slavenhandel met Nederlandse schepen in1814 bij KB (Koninklijke Besluit) door Koning Willem 1 afgeschaft. De Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van 1776 heeft daartoe ook bijgedragen waarin stond: ‘All men are created equal’, ‘Alle mensen zijn gelijk geschapen’ . Maar toch ging de illegale handel van verscheping en verkoping van slaven op grote schaal onverdroten door op het Nederlands grondgebied. Het heeft ruim 48 jaar geduurd vooraleer de slavernij werd afgeschaft in den Nederlandse koloniën.
  Of moet de stad Amsterdam expliciet excuses aanbieden, want het aandeel van de familie van Sommelsdijk werd in ca.1744 na ‘lang leuren’ vanwege hoge schulden uiteindelijk verkocht aan de stad Amsterdam.

  Ter reflectie, is het zinvol om in het kort de rol van het koninkrijk van de Ashanti’s in Afrika nader onder de lopen te nemen. We moeten niet aannemen dat de soldaten dan wel zeelieden zelfstandig in de bush-bush gingen als in ca.1621 WIC fregatten bij het fort Elmina (Ghana) aanmeerden om de slaven van de plantages te roven. Met de bril van toen op, werden de slaven niet als personen of mensen beschouwd, maar als heidenen en wilden. Zij werden tot het zakenrecht gerekend. De Nederlandse handelaren van de WIC dreven op grote schaal handel met Ashanti ‘hotemetoten’ in Elmina. De geroofde slaven, krijgsgevangenen van de plantages in Ghana werden geruild voor Europese goederen. Het driehoeks-verdienmodel aan de lopende band zat zo in elkaar: Naar Europa werd verscheept (suiker, koffie, katoen, tabak) naar West Afrika gebracht (textiel, metaal, sieraden, alcohol, buskruit en wapens) en naar America werden de geroofde slaven vervoerd. Kortom, de Ashanti’s verkochten hun eigen mensen, allicht van andere stammen, zonder gêne aan de handelaren van de WIC.

  Of moeten de nakomelingen van het Rijk der Ashanti’s of de Ghanese staat excuses aanbieden voor het gedane leed en de weerzinwekkende uitbuiting?
  Na de z.g. afschaffing van de in 1863, wat mij betreft pas in 1873 na het Staatstoezicht kregen de vrijgelatenen helemaal niks, niet eens een moestuintje om eigen voedsel te verbouwen, terwijl hun bazen 300 gulden per persoon beurden. De plantage-eigenaars die wat gaven, althans zij die ook wat erfden van hun bazen, waren schaars. Toenmalige ministers Roger van Boxtel van Binnenlandse Zaken en Minister van Sociale Zaken hebben respectievelijk in 2001 en 2013 berouw en diepe spijt uitgesproken voor het slavernijverleden. Ik vind het zo prima.

  Als die er komen, dan zou die hele discussie moeten doodbloeden en begraven worden. Dat gaat helaas niet gebeuren, het gaat niets uitmaken excuses of niet: de discussies over het koloniaal-/ slavernij verleden, discriminatie, racisme, antisemitisme, homofobie, islamfobie, anti-LHBTI etc. zullen nimmer afstompen. Wel wordt er momenteel krachtig aan de weg getimmerd mede door het wereldwijde protest vanwege de dood van George Floyd. Baby stapjes zijn in het verschiet, voor de positieverbetering van de ‘verdrukten’. Hoe die eruit gaan zien weten we niet, maar het ziet er wel naar uit dat het ‘zwarte piet’ fenomeen stilaan het loodje zal leggen. Hoewel ik er niet op zit te wachten, maar als de excuses toch komen, dan moet Willempie, het Staatshoofd deze uitspreken.

  Trouwens, heeft Surinaamse regering excuses aangeboden voor de schending van de fundamentele rechten van de bevolking en aan de slachtoffers van Moiwana naar aanleiding van de binnenlandse oorlog in1986? Misschien kan het nog net of niet.


  Maak melding
 28. @John
  waarschynlyk heb je een probleem met werken,niet een ieder is zo als jy,ik vergelyk niet graag
  zelfs ben ik gepensioneerd en hoef geen by baanje ,maar ik merk dat je zeer opervlakkig anderen loopt te beoordelen daar is dit rubriek niet voor zo als ziet,heb ik geen zin om steeds op jouw waardeloze opmerkingen tereageren ,als myn opmerkingen jouw niet zint lees dan toch maar de volgende
  en probeer tereageren op het onderwerp en niet op reacties van anderen ,dat zou goedt zyn
  voor de dicussie


  Maak melding
 29. werk aan de toekomst en sta niet stil bij je verleden… het brengt je totaal niets.
  zelfs als er zogenaamde herstelbetalingen zouden volgen?
  en dan? heb je voor een paar maanden te eten….en dan?
  het verleden brengt je niets, en houdt je alleen maar op dezelfde plaats waar je nu bent.
  je bent baas van je eigen toekomst…. maar de meesten leggen het weer in de handen van de blanken….
  wat verwacht je dan als eindresultaat?

  er is geen valuta meer in suriname??
  suriname heeft maanden op zijn reet gelegen met handel en niemand wil die onstabiele munteenheid.. dus gevoegelijk kan je zeggen dat alle srd’s in suriname zijn?
  waar zijn ze dan?
  worden ze vastgehouden zodat er meer met de pinpas betaald wordt zodat er nog meer verduisterd kan worden?

  nieuwe regering… onder onsjes van chan en bouta e.d.????
  bravo die dna voorzitter en vp wilt worden?
  en niemand in de coalitie die er wat aan doet of zegt?

  het enige wat chan nu moet doen, is bravo waarschuwen zich in te houden of anders de coalitie te verbreken en abop eruit te schoppen.
  bravo kan niet naar de ndp, want dat is politieke zelfmoord en gaat heel veel problemen opleveren voor suriname… dus een mogelijke burgeroorlog.

  zoals het nu loopt in suriname? is het nog steeds een failed state… en met het oog op morgen? zal dat nog wel een hele tijd kunnen duren als de surinamers hun eigenschappen niet veranderen.

  schudt het juk van het slavernijverleden af….anders zal sranang nooit en te nimmer wat worden
  want je eigen in de positie van slaaf plaatsen? op wat voor manier ook? is gewoon dom.
  een slaaf heeft een baas… dus je plaatst direct al iemand boven je, en dat is nu net wat niemand wilt, maar toch blijven veel surinamers het doen.

  switi sranang, mi lob yu tru
  maar grow up sranangman


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES