Dierentuin vraagt hulp: koop toegangsbewijzen nu en bezoek ons later

21
Dieren in Suriname
Foto ter illustratie.

Vanwege de Covid-19 crisis en de lockdown sluit ook de dierentuin in Suriname haar deuren. De dieren moeten echter gewoon gevoed worden, terwijl er geen inkomsten meer zijn. Daarom roept zij de Surinaamse gemeenschap op om nu alvast toegangsbewijzen te kopen, voor als de dierentuin haar poorten weer opent. Zo krijgt de dierentuin toch nog wat geld binnen.

“Waar we al bang voor waren, is nu werkelijkheid geworden. Door de sluimerende crisis liep het aantal bezoekers van de dierentuin al met meer dan 75% terug. Nu daarbovenop sprake is van een ernstige Covid-19 uitbraak waarbij onze hele gemeenschap gevaar loopt, heeft de directie besloten om de tuin voor het publiek te sluiten.

Om te zorgen dat de dieren toch gevoerd kunnen blijven worden, is er geld nodig. Geld dat er momenteel niet is. Daarom doen wij een klemmend beroep op u om de dierentuin door dit diepe dal te helpen. U kunt dit doen door nu alvast toegangsbewijzen te kopen voor als de dierentuin haar poorten weer opent.

De prijs per kaartje is SRD: 20,- Nu betalen, straks bezoeken. Laten we duidelijk zijn: we laten de dierentuin niet stikken! Bij overmaking: vermeld duidelijk uw naam en hoeveel entreebewijzen u betaalt. DSB: 1105644 t.n.v. Stichting Dierentuinen Suriname. Telefoon dierentuin: 545275

Voor u zelf, uw gezin, uw personeel. Daarmee bewijst u de dierentuin een dienst van onschatbare waarde!” aldus de dierentuin.


21 REACTIES

 1. De geschiedenis herhaalt zich. De eerste dierentuin van Suriname was op Lelydorp gevestigd, opgericht door de familie Heyde. Ze hadden gerekend op subsidie van de overheid en hadden de toegangsprijs belachelijk laag vastgesteld. Per weekend kwamen zelfs 1200 mensen uit Paramaribo met de trein voor een uitje Lelydorp, bezoek dierentuin en de vele warungs. Deze subsidie kwam niet omdat Paramaribo door haat, nijd, jaloezie en noem al die negatieve dingen op zijn eigen dierentuin wilde hebben. De dierentuin Lelydorp ging failliet en dierentuin Paramaribo werd gesticht. Na vele omzwervingen is de dierentuin nu op de plaats beland waar hij nu is.
  Kijk ik naar de toegangsprijs van dit park dan kom ik tot de conclusie dat jullie dezelfde weg opgaan als Lelydorp. Alleen is jullie probleem veel erger.
  De dierentuin is door Corona gesloten. Dus geen inkomsten.
  Er zijn geen toeristen, die het park bezoeken en de toegangsprijs zonder problemen kunnen betalen. Maar het belangrijkste is natuurlijk de door inflatie en devaluatie uitgeholde belachelijk geworden toegangsprijs vn 20 SRD,
  Kijk, rekening houdende met de koers van 20 nu is de tegenwaarde van SRD 20 slecht 1 us dollar.
  Ten tijde van Venetiaan was de koers 2.80 en had de toegangsprijs een waarde van 20/2.80 = 7 us.dollar. Dus 7 keer minder waard door het beleid van Bouterse. Een reden te meer om Bouterse om Subsidie te vragen, anders gaan jullie dezelfde weg op als de ooit eens zeer beroemde dierentuin van Lelydorp.


  Maak melding

 2. Surinamers: voortaan de waarheid zeggen anders lopen jullie de kans afgestraft te worden.
  Die Marrokanen hebben jullie een waterballet of hoe dat ding heet gegeven. Jullie verkeerden toen reeds in financiële problemen. Was het niet beter geweest om tegen die Marrokanen te zeggen: ” Marrokkanen, geef ons niet dat waterballet maar geef ons liever die geld”.


  Maak melding

 3. Wat heeft hoefdraad gedaan met de miljoen ontvangen gelden uit het noodfonds. Ik hoor hem niet meer.

  Mpp bouta en co kunnen alleen maar stelen en roven. Snel de macht overdragen en opdonderen.


  Maak melding

 4. De foto die u daar ziet is mijn neefje de ocelot. Erg mooie vacht en zeer behendig. De pakiratigri komt hem af en toe tegen. Mijn neefje staat niet op mijn menu ,maar ik kan het niet nalaten hem af en toe op te jagen. Hij bevindt zich namelijk op mijn territorium. Maar ,hij is zo snel en behendig dat hij gelijk een boom opzoekt en op de dunste tak gaat zitten. Daar kan de pakiratigri niet bij. Dat is in het bos. In de Zoo zijn dieren wel afhankelijk van mensen. Ze hebben niet gevraagd om gevangengenomen te worden of in de Zoo geboren te worden. Twintig SRD is een gering bedrag. Ook vanuit Nederland en andere landen kan er geld overgemaakt ondanks het feit dat men niets heeft aan een bezoekerspas aangezien men niet in Suriname woont. Het is wel een nobele taak de Zoo te ondersteunen in moeilijke tijden.


  Maak melding

 5. Chan is produkt uit dierentuin van lelydorp.
  De bouten die de mensen goedkoop kochten en kregen mogen naar dierentuin. Chan verzorgd de mensen wel. Ze moesten geen pakket nemen, is schande.
  Nu schijten ze.
  Ik zal een donatie doen. Hoef geen kaarten. Maakt niet uit. Is iets van Suriname


  Maak melding

 6. Wendy waar heb jij het nou weer over?Wat is jou punt.?wil het niet doordringen dat je verloren hebt en de hindoestaan voor jou gaat zorgen. Zonder de hindoe en Chinees heb jij niks te vreten. Jou dochter werk voor Hindoestanen en is gelukkig slimmer als jou.


  Maak melding

 7. dierentuin behoort gewoon onderhouden te worden door de surinaamse staat
  niet meer en niet minder
  de surinaamse staat is ook verantwoordelijk voor alle flora en fauna in suriname dus ook voor de dierentuin.

  hoe ga je in crisis tijd geld vragen aan mensen die bijna hun eten niet kunnen kopen?


  Maak melding

 8. ” …
  pakiratigri 4 juni 2020 At 11:39

  … Ook vanuit Nederland en andere landen kan er geld overgemaakt ondanks het feit dat men niets heeft aan een bezoekerspas aangezien men niet in Suriname woont. …
  … ”

  Dus nu zijn die (Surinaamse) Nederlanders wel goed ?
  Het NDP-volk gelooft toch in “dekolonisatie” en in “eigen kunnen” want zij “denken groot”.
  Waar blijft het NDP-volk nu ?
  Eerst een grote mond geven maar in nood zielig doen bij de Noordzee. Het NDP-volk zijn ondankbare mensen, hersenloos zoals een prominent (ex-) NDPer hen ook noemt.


  Maak melding

 9. Oom Bert: de historische gegeven van deze dierentuin tevens plantentuin te Lelydorp luiden als volgt:
  29-3-1953 J. Heyde en enkele personen richten het Surinaams dierenpark op.
  25-11-1953. van bestuursopzichter Loor en DC F. Barend krijgt de dierentuin 1 hectare grond naast de Dokterswoning en iets voorbij politiepost Lelydorp Het was meer zwamp dan grond.
  Er waren al 33 dieren, leiding van de tuin was in handen van een stichting. Directeur was J. Heyde. 14 personen hebben beginkapitaal gestort. Er waren 500 leden die f 0,25 per maand doneren en gratis toegang hadden. Toegangsprijzen: volwassenen f 0,40 , kinderen f 0,10.
  men had gedacht aan subsidie, ook aangevraagd maar heel weinig gekregen. Ruim 1.000 bezoekers per dag en in het weekend met de trein veel meer.
  14-4-1954 wordt dierenpark tevens plantentuin Lelydorp geopend door Gouverneur Mr. M. de Niet. Er waren toen 200 dieren van 30 soorten.
  1-4-1955 Financiële problemen dierentuin Lelydorp. Hr Heyde stapt op.Er zaten zeer bekende Lelydorpers in het bestuur.
  27-4-1955 gerucht over sluiting van de dierentuin.
  Overige gegevens: op deze plek werd later theater Jakartha gebouwd die begin 2000 is afgebrand. Ala kleine jochie heb ik dit park bezocht. Het was prachtig. jammer dat het moest verdwijnen.

  Oom Bert: Hopelijk dat ik mijn huiswerk goed gedaan. Dit is een hoofdstuk uit mijn memoires omdat ik in de periode 1952 tot 1955 in Lelydorp heb gewoond


  Maak melding

 10. Kijk, ik heb kritiek, maar mijn kritiek is ook positief bedoeld. Tussen de regels door mag u de conclusie trekken dat een dierentuin in elk land en met name voor de jeugd een must is.
  Ik probeer door mijn kritische houding, die ik uit ons falen in de Surinaamse geschiedenis put de Surinaamse mentaliteit in positieve zin te veranderen om het beter te doen in de toekomst.
  En dan zie je weer een Surinaamse tekortkoming naar boven drijven. Waarom vermeldt het bestuur van de dierentuin haar bankrekeningnummer niet. Misschien heb ik door mijn commentaar andere Surneds getriggerd om de dierentuin financieel te steunen. Ik wil ondanks mijn kritiek een bedragje storten omdat ik als kleine jochie ooit de waarde van een dierentuin in het leven van een kind heb ervaren. Mijn uitgangspunt is dat wij van onze fouten uit het verleden moeten leren om het in de toekomst beter te doen. En dat de dierentuin zeker moet blijven. Mijn conclusie: we hebben in het verleden veel fouten gemaakt en wij leren nog steeds niets geleerd. Dus voor die mensen die mijn kritische opmerkingen als pijnlijk hebben ervaren: mijn verontschuldigen. Ik heb het juist positief bedoeld.

  Een ander voorbeeld is het volgende: een vakbondsleider van de ex militairen heeft de overheid een stuk grond gevraagd van 500 ha zodat de ex militairen landbouw kunnen bedrijven. Op zich een geweldig plan. Alleen is zijn idee een vernieuwing van het idee van meneer Keerveld (een ex gunnen) die van de plantage Slootwijk samen met de ex-gunners een succesvolle landbouwbedrijf heeft gemaakt. En je weet het: in de ogen van een Surinamer kan iemand zonder opleiding een succesvolle onderneming stichten. Haat , nijd, jaloezie etc. kwamen om de hoek kijken en zijn succesvolle landbouwbedrijf ging kapot. Ik heb een boek hierover in de maak, die jammergenoeg nog niet af is. En zo kan ik nog meerdere voorbeelden noemen, maar ik ga andere schrijvers mijn ideeën niet gratis geven. Dus bestuurslid van de bond van ex-militairen: kijk uit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.