Vandaag proclamatie samenwerking VHP, ABOP, NPS en PL

59
leiders VHP ABOP NPS PL
Archieffoto

Vandaag vindt de proclamatie plaats van de samenwerking tussen de politieke partijen VHP, ABOP, NPS en PL, voor de vorming van de regeercoalitie 2020-2025 in Suriname.

De proclamatie vindt om 16.00u plaats in Marriott Hotel aan de Anton Dragtenweg. De resultaten van alle stembureaus in Suriname zijn inmiddels ook verwerkt (99,5%) door het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). Het gaat om de landelijke informele verslaglegging van de stembusgang.

Op basis van de cijfers is de VHP de grote winnaar van de verkiezingen met landelijk bijkans 108.000 stemmen, die de partij 20 zetels oplevert. Een zetel die voorlopig toegekend was aan de NPS, is bij de ABOP terechtgekomen. Dit nadat Biza meer processen-verbaal heeft verwerkt in Paramaribo. Landelijk heeft de ABOP nu 8 zetels, NPS 3 en de PL 2.

Hieronder de landelijke resultaten tot op dit moment. Nog 3 stembureaus van Paramaribo moeten verwerkt worden.


59 REACTIES

 1. Dat na Tori: De aanstaande president Santhoki zal ervoor zorgen dat Suriname uit de economische blubber wordt getrokken.

  WEG MET DE PAARSE SMEERLAPPEN die het land hebben verwoest.

  Binnen een week is de staatschuld verhoogd met 6300 miljoen SRD. Dit is een misdaad jegens het Surinaamse volk.

  Deze PAARSE SMEERLAPPEN moeten strafrechtelijk worden vervolgd voor hun misdaden. Ze hebben het land verwoest.


  Maak melding

 2. Gefeliciteerd Surinamers.

  Dit is nu al een voorbeeld dat Suriname voor surinamers is.
  Met 33 zetels van 4 partijen is dit een voldoende vertoning wat het volk heeft geewid.
  Somo vertouw ik niet echt maar hij draaid met Chan wel bij. hij heeft het geleerd van zijn fouten in het verleden.

  Het mooiste zou zijn dat de hoge posten zodanig verdeeld moeten worden naar alle bevolkingsgroepen van Suriname.
  Dan doe je het goed!!

  Mama Sranang en haar bevolking is op gelucht.

  A hebi gwe!!!


  Maak melding

 3. Komen jullie snel tot het maken van afspraken waardoor het samenstellen van een regering geen weken op zich laat wachten.
  Probeer het wiel niet uit te vinden waarvan er zovelen reeds draaiende zijn en maak gebruik van diegenen die willen helpen rekeninghoudend met integriteit en betrouwbaarheid van deze personen.
  Heel veel succes met gesprekken en uitvoering van jullie plannen om de inwoners uit deze shit te helpen.
  Probeer vooral met man en macht het gestolen geld en eigendommen terug te halen en sleep hen voor het gerecht om gerechtigheid te vinden want helaas kun je de geleden leed niet terug draaien


  Maak melding

 4. @Brid

  Ik heb ook liever een combinatie van VHP en NPS gewild.

  @henry

  Normen en waarden moeten terug.
  Nu dat Brunsie het besef krijgt dat het volk hem serieus nemen, dan komt hij ook op het spoor van normen en waarden.
  Afgelopen jaren ging hij Bigi doen , dat dat was in tegenstelling van de ndpers.


  Maak melding

 5. Jullie denken dat alles snel koek en eis…mi mars, mn de kleine man; eerst komt SAP samen met IMF….dan 25% vd amtenaren naar huis. En oh ja, alle grote beloften zoals afobakka overeenkomst van tafel, visum vrij naar NL en Oppenheimer stopzetten zullen loze beloften blijken.

  En aangezien hulp voor minstbedeelden wordt afgeschaft, zal de kleine nog meer klagen. Verder, Brunsie nog meer goud om zijn nek, Somo nog meer (jonge) meisjes voor de gek houden en dan is het weer 5j verder….veel succes!


  Maak melding

 6. @Paraman
  Niemand heeft snel koek en ei belooft en al helemaal niet snel.

  Belooft is openheid zodra de echte stand van zaken bekend is.
  Belooft is een plan waarmee de schulden gesaneerd kunnen worden. Een pijnlijk plan.
  Belooft is een sanering van de begroting. Boefdraad heeft nog steeds geen begroting 2020.
  Belooft is een krachtige rechtelijke macht.

  Wel lef dat u en Wayambo blijven. RobG zoekt een uitweg en schuilt


  Maak melding

 7. Paramang,jij lijk mij er één die het beter had met NDP aan de macht!lul niet zo dom en wacht nog even dan zal je een beter leven krijgen.


  Maak melding

 8. 1e Prioriteit van Chan zal sowieso zijn om Suriname uit de diepe dal te halen. Dat zal zomaar 5 jaar kunnen duren. 2e prioriteit tijd mpp bouta en co snel naar Santo Boma brengen. De ndp mag en zal nooit meer aan de macht komen. Ik zie ndp al uit elkaar spatten. Yes we C(h)An!!


  Maak melding

 9. @Brid,

  Ik had ook liever een combinatie van VHP & NPS gezien. Abop & PL zijn niet te vertrouwen. Ik hoop dat ze in de loopt der jaren meer verstand hebben gekregen dat ze niet als verraders door het leven moeten gaan. (Denk maar aan de amnestie wet) Andere kant van het verhaal is dat als de VHP een samenwerking niet met de Abop had gewild, deze 100% met de NDP in zee waren gegaan.


  Maak melding

 10. Net een artikel gelezen dat een man zijn vrouw heeft mishandeld omdat hij zijn vrouw met een andere man op een foto zag op haar mobiel.

  Het zal zeker een NDP’er zijn, die zijn frustratie en verdriet niet heeft kunnen beheersen en zijn agressie op haar vrouw/vriendin heeft geuit.
  Het kan Jk zijn of Luciën of Wayambo/Waldo of is Wendy het slachtoffer?

  Want bijna al die paars gespoten pinguïns zijn met de noorderzon verdwenen. Je heb nog een paar die de laatste stuiptrekkingen vertonen op dit forum.


  Maak melding

 11. Jong Suriname

  Ik heb niet het gevoel dat het een gelukkige huwelijk.. Ik heb net gevoel dat somohardjo een dubbel agenda heeft..
  Een wolf in schaapskleren klaren

  Mijn advies aan santokie . Hou die somohardjo in de gaten.. elke vorm van corruptie moet u gelijk de grond in trappen..


  Maak melding

 12. Ondanks hertelling gewoon doorgaan, want ze zullen toch niet winnen. En begin beslag te leggen op het huis van Hoefdraad, voordat hij vlucht. Naar Nederland zal hij niet komen.


  Maak melding

 13. Het wordt tijd dat de heer Rusland de eer aan zich zelf houd en de voorzitterschap over draagt aan Patricia Etnel

  Het is een feit dat de heer Rusland de NPS niet naar grotere hoogte gaat kunnen brengen.

  Een groote partij als de NPS.. wat moet die nau met 3 zetels . Is heel erg beschamend


  Maak melding

 14. Ik kan niet wachten op de nieuwe Surinaamse ambassade staff en een nieuwe waterkant staff.
  Jammer dat PL maar een vertegenwoordiger heeft. Karto uit Commewijne. We kunnen Eskak niet zien in actie als parlementarier.
  Mischien zien we hem als minister. Hij is een accademicus. De opvolger van Somo moet als de ster van Bethlehem makelijk te volgen is en vertrouwen geeft aan zijn volgers dat het ze brengt naar hun doel van welvaart en welzijn.
  Onder Chan zal dit team Su laten groeien. Maar moeilijke tijden wachten het team eerst . Goed dat ze een stevige meerderheid hebben om de plannen uit te voeren. Vooral de eerste tijd zal moeilijke zijn.


  Maak melding

 15. In de allereerste plaats wil ik het Surinaams volk feliciteren met hun democratische keuze.
  De wil van het volk moet door een ieder gerespecteerd en uitgevoerd worde.
  Naar mijn mening zal de nieuwe regering ernaartoe moeten werken om in de grondwet vast te leggen dat een DNA-lid, een minister, de president en alle hooggeplaatste ambtenaren GEEN nevenfuncties- cq in conflict rakende posten moeten kunnen beheren. Zoals vakbondsleiders, ondernemers, voorzitters van politieke partijen, ministers, bankdirecreuren, DC’s, governer van VBvS.
  deze bestuurders moeten afstand doen van deze en gene functies om fraude en corruptieve handelingen in te dammen cq te vermijden. Tevens moet in de grondwet worden vast gelegd dat de functie van DNA-lid, een fulltime job dient te zijn. Op die manier kan worden tegengegaan dat er bij vergadseringen van de hoogste college van Sttat, in de toekomst GEEN forum wordt verleend en dus het salaris, door de belastingbetaler aan hun betaald, goed terecht zal komen.
  Men moet eindelijk gaan beseffen, dat als je eenmaal gekozen hebt om plaats te nemen in de DNA, je dan 1 x 24 uur in dienst bent van het VOLK die jou daar heeft geplaatst, om HUN stem te zijn en HUN keuze te vertegenwoordigen. Anders dan door ziekte, dient men VERPLICHT dagelijks in de vergaderzaal aanwezig te zijn omdat dat hun beroep is. Het is dus geen ZEVEN EVEN-job, maar men moet een volle dag werken om het salaris dat men gaat verdienen waard te zijn. Dus geen partij-politiejke strategie om bepaalde issue’s te kunnen tegenwerken, op straffe van een fikse boete. Degenen die een strafblad of een vermelding vanwege gepleegde strafbare feiten op zijn/haar naam heeft staan, te weigeren toegang tot zulke jobs te nemen.
  Dit zijn enkele van de vele, nog te nemen maatregelen, om criminelen de toegang tot bestuursfuncties te ontzeggen, zodat de reeks strafbare corrupte en frauduleuze handelingen tot het verleden zal gaan behoren en al deze handelingen keihard zal kunnen worden afgestraft.


  Maak melding

 16. Ik denk dat de beschaafde weldenkende mensen inderdaad liever hadden gezien dat de meeste zetels waren gegaan naar de VHP en NPS, omdat Brunswijk en Somohardjo in het verleden vals hebben gespeeld. Toch denk ik dat Somohardjo veel heeft geleerd van de VHP en NPS in de politiek. De VHP en NPS hebben vanaf 2010 principieel gesteld dat ze geen samenwerking zouden aangaan met de NDP. Het is bekend dat het altijd een vurige wens was van de NDP om met de VHP samen te werken, maar de VHP heeft dit consequent afgewezen. Er moeten Goede afspraken worden gemaakt met de heer Brunswijk, omdat deze een ongeleide projectiel is. Ik denk dat de VHP en de NPS zich niet onder druk zullen laten zetten, door Somohardjo en Brunswijk. Overigens is de NPS de 3e grote partij in Suriname, ondanks het feit dat ze slechts 3 zetels hebben behaald.


  Maak melding

 17. Dit is misschien het beste voor Suriname. Maar ik wil het Afro volk oproepen
  om zelfbewust te worden. Want een verbintenis aangaan zonder dat je bewust
  bent van je eigen individuele wil is je leven in handen leggen van overheersende ego’s
  ZE ZULLEN HUN KNIE OP JE NEK DRUKKEN en HET LEVEN UIT JE PERZEN. Wees niet naïef .


  Maak melding

 18. Suriname doet steeds een klein stap naar herstel van democratische ontwikkeling…, steeds een kleine stap…, stappenplan… Het is belangrijk voor de financieel adviseur van de partijen en ook externe krachten.. om de omgeving te verkennen…. luisteren naar adviezen van ondernemers en bankensector…Hoe creër je duurzame banen…Economische deuren ietwat opengooien…, in diverse sectoren… Ndp man abdoel is niet herkozen lees ik op star – nieuws… . Er zijn ettelijke miljarden srd zonder dekking in de omloop… Het wordt spannend in Paramaribo…. Moord en roof…, daar zijn Surinamers niet van gediend… Voornu heeft Suriname de pakketten uit Nederland zeker nodig..Dienstverlening versimpelen.. . . Heel wat te doen op het gebied van veiligheid en volksgezondheid… Sterkte…


  Maak melding

 19. @Paraman
  Al je maten die voor en tijdens de verkiezing de zogenaamde gifbeker in hun handen hadden en nu het maar eens moesten leegdrinken blijken nu ineens niet die grote broodmolen te kunnen opzetten.
  De enige die respect van mij kan ontvangen is Wayambo die keuring zijn verlies accepteerde op dit forum.
  Ik heb niets mogen lezen dat enkelen zoals RobG, Wendy, pakiratigrie etc de nieuwe coalitie succes wenst en feliciteert.
  En nu jij Paraman die nog steeds onzin kraait.
  Wees een vent en geen piemeltje en stop met al het gif spuiten. Wat wij nodig hebben is deze coalitie de kans geven de scherven bij elkaar vegen en proberen te lijmen totdat er weer adem en ruimte is om een nieuwe vaas te kopen die er puntgaaf uitziet.


  Maak melding

 20. Ivanoff
  1. Bij een ander kiessysteem zou NPS 6-7 zetels halen.
  2. Somohardjo nog Bink zijn gekozen. Hij eet genade brood van Brunswijk bijna 17.000 stemmen en 1 zetel voor PL net 24.000 stemmen en 8 zetels voor ABOB. Kiesstelsel moet op de schop.
  3. Dubbele banen etc. inmogelijk maken is een verkiezingsbelofte Santhoki. Aanhouden,,


  Maak melding

 21. 🙂 Dit is onze nieuwe Suriname !

  Met behoud van onze traditionele culturele waarden en normen toch een harmonieuze samenleving !
  Onze Switi Sranang is uniek en is een voorbeeld voor de rest van de wereld !

  Want waarom moeten wij ons laten misleiden en laten verwarren door clichés als “niet op etniciteit beoordelen” ?
  Juist onze diversiteit maakt ons uniek.

  Het is de kunst om in harmonie te blijven !

  Als we kijken naar de zogenaamde “moderene wereld” ,
  willen wij in onze Switi Sranang dan ook overal dezelfde zogenaamde multi nationals ?
  Willen wij van onze Switi Sranang een “grasveld” maken met overal hetzelfde gras of
  Willen wij van onze Switi Sranang een “keukenhof” maken met allerlei soorten bloemen ?

  Onze diversiteit maakt ons uniek en is onze kracht !
  En dit gaat zeer zeker een internationaal trekpleister worden voor tourisme !

  Tenslotte:

  Op de vraag wat het belangrijkste is voor een samenleving wordt er vaak gezegd “educatie”. Ook grote pioniers hebben dat gezegd, maar in welke context ?

  Educatie is belangrijk maar niet het belangrijkste beste mensen.
  Ik ben het eens met Maslov dat VEILIGHEID het belangrijkste is.
  Wat heb je aan educatie als je in een oorlogsgebied woont ? Kijk naar de afgestudeerde asielziekers.
  Waar heeft een inheemse stam in het binnenland van de Amazone behoefte aan ? Zijn leefomgeving wordt verwoest door illegale houtkap, door stropers, door goudzoekers, etc.

  Beste mensen,
  Veiligheid is het belangrijkste.
  Als er veiligheid is dan zal er geen angst zijn en zullen culturen niet met elkaar vechten want ze weten dat zij vrienden zijn en geen vijanden..

  Ik kies voor een harmonieus en kleurrijk Suriname met diverse etniciteiten, want ik ben daar trots op.

  Dit is onze nieuwe Switi Sranang 😉


  Maak melding

 22. De golden boy heeft in werkelijkheid 9 zetels gehaald. In Wanica is een ABOP kandidaat gekozen op de PL lijst, vanwege de samenwerking! Ben reuze benieuwd naar de samenstelling van een nieuwe kabinet! De PL gaat zeker voor een ministerpost neem ik aan!

  VHP 20
  NDP 16
  ABOP 9 (8+1)
  NPS 3
  BEP 2
  PL 1 (2-1)
  51


  Maak melding

 23. Denk niet dat het de komende 5 jaar veel beter gaat worden. Daarvoor zijn er te veel schulden op de rekening. Dat moet eerst afbetaald worden. Bewust opgebouwd door de NDP om te kunnen zeggen dat de “andere” partijen niets voor het land doen.


  Maak melding

 24. Rat7 30 mei 2020 At 10:36

  Ik denk dat het volk van Suriname begint te beseffen wat voor ellende de NDP was en voor hoeveel problemen de NDP heeft gezorgd.

  Het volk van Suriname weet dat ze de komende 5 jaar keihard zullen moeten werken en inleveren om de puinhopen van de NDP op te ruimen .

  Pas daarna, na de grote schoonmaakbeurt, gaan wij de vruchten kunnen plukken.


  Maak melding

 25. Bij te verwerken nieuws. PL houdt 1 zetel over. Voorzichtig met Somo met zijn chantage.
  In Wanica heeft Pertjajah Luhur een zetel behaald, maar deze gaat naar Miquella Soemar-Huur, kandidaat van ABOP. Zij heeft de meeste stemmen gekregen op de lijst, waardoor niet lijsttrekker Nasier Eskak, maar Soemar-Huur gekozen is. De processen-verbaal van Wanica zijn intussen verwerkt. De VHP heeft 5 zetels veroverd in Wanica, de NDP 1 en PL/ABOP 1.

  De ABOP en PL zijn een lijstverbintenis aangegaan in enkele districten. In Wanica had ABOP twee kandidaten, Stanley Betterson en Soemar-Huur. De partij heeft geadviseerd om alleen op kandidaat no 6 te stemmen, waardoor gericht gewerkt is om de ABOP’er binnen te krijgen. Deze strategie is ook gelukt. De ABOP heeft op basis van de officieuze telling 9 zetels, de PL formeel 2, maar 1 is ABOP-kandidaat. De BEP heeft er 2, NPS 3, NDP 16 en VHP 20.


  Maak melding

 26. De nieuwe regering moet het volk volledig in heldere bewoordiging gestaafd met bewijs informeren wat voor ravage zij van de boeven Partij overgenomen hebben en hoe zij dat volgens een goed doordacht stappenplan de problemen gaan oplossen. Tranga teng, maar licht deh in a tunnel.


  Maak melding

 27. Bij de coalitieonderhandelingen zal zeker over de verdeling van de belangrijkste posten gesproken worden! Er zijn 16 ministeries en daarnaast, president, VP en voorzitter DNA! Bij het verdelen van deze 19 posten gaat men er meestal vanuit hoe groot (zetels) die partij is!

  MNISTERIES
  Arbeid
  Binnenlandse Zaken
  Buitenlandse Zaken
  Defensie
  Financiën
  Handel, Industrie en Toerisme
  Justitie en Politie
  Landbouw, Veeteelt en Visserij
  Natuurlijke Hulpbronnen
  Onderwijs, Wetenschap en Cultuur
  Regionale Ontwikkeling
  Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer
  Sociale Zaken en Volkshuisvesting
  Sport- en Jeugdzaken
  Openbare Werken, Transport en Communicatie
  Volksgezondheid

  President
  Vice president
  Voorzitter DNA
  Totaal 19 belangrijke posten te verdelen.

  Op basis van het aantal zetels (33) zou de verdeling van deze 19 posten als volgt zijn:
  VHP (20) 12
  ABOP (9) 5
  NPS (3) 2
  PL (1) 1
  Tot (33) 19


  Maak melding

 28. correctie vanwege afronding!
  =================
  Op basis van het aantal zetels (33) zou de verdeling van deze 19 posten als volgt zijn:
  VHP (20) 11
  ABOP (9) 5
  NPS (3) 2
  PL (1) 1
  Tot (33) 19


  Maak melding

 29. @Wayambo,

  Ik vind jou sportief dat je het verlies van de NDP zonder morren hebt geaccepteerd.

  Ik vind dat de NDP of de BEP een gang naar de VVV moeten verkomen omdat dit het land onnodig op kosten gaat jagen.

  In 2015 heeft V-7 hiervan afgezien en is de veroordeelde Drugscrimineel tevens meervoudige MOORDENAAR bij acclamatie gekozen.

  Santhokie is de gedoodverfde presidentskandidaat.


  Maak melding

 30. Denk jij dat Pl zijn zetels zo goedkoop verkoopt??
  Ze moeten bep ook nemen anders halen ze geen 33.
  Abop wilt VP en voorzitter DNA. Nps gaf dat altijd aan VHP.
  Maar de vloek dat ze mee hebben genomen zal zich wreken. Alles heeft zn prijs. Nu houden jullie van de boslandcreolen. Maar Chan kan ze niet in de hand houden. Ondabks waarschuwingen hebben ze covid gebracht. Wacht maar af


  Maak melding

 31. Heel belangrijk is dat Suriname verlost is van de duivel. De grootste dronkaard mag zijn roest gaan slapen in Santo Boma. Op naar herstel. No prey nanga Sheik Chan.


  Maak melding

 32. Deze partijen hebben al eerder samengewerkt in combinatie verband. ….ik hoop dat de abop en de pl zich nu wel als betrouwbare partners zullen gedragen. ..gelet op hun draai in 2010. …..de basis is goed. ..33 zetels. …alleen moet men NIET dezelfde ja knikkersstemgedrag van de ndp nabootsen, die ons zoveel ellende en pinarie heeft gebracht de afgelopen regeerperiode.
  Want deze combinatie staat voor dezelfde uitdagingen als regering Venetiaan 1 van 1991 -1996 om een grote sanering door te voeren en tegelijkertijd zorgen voor betaalbare prijzen en verlichting voor het volk, dat ze mandaat heeft gegeven.
  Deze partijen moeten zich ook realiseren, dat een heleboel stemmen PROTEST stemmen zijn tegen het destructief belijd van bouterse en consorten. Net als in 1987. Dat moeten vooral de vhp en nps zich bewust van zijn.
  Verder moet er ook gesproken worden met zowel de binnenlandse als de buitenlandse schuldeisers om de zware schuldenlast aan te pakken. En wat ook belangrijk is. HET HEEL VERHAAL IN AL HAAR FACETTEN GOED COMMUNICEREN MET HET VOLK WAT ER GEDAAN ZAL WORDEN ETC.
  En toekomstige president. ….VERANTWOORDING AFLEGGEN IN DNA. .niet zoals de aftredende president deed.
  En coalitie. ….OOK LUISTEREN NAAR GOEDE ARGUMENTEN VAN DE OPPOSITIE. .laat zien HOE HET hoort in een democratische RECHTSTAAT .
  En PAK DE CORRUPTE AAN. ..NIET ALLEEN MET WOORDEN. .MAAR OOK MET DADEN ZONDER AANZIENS DES PERSOON. ….
  ANDERS BRENG JE DE VERSLAGEN NDP OPNIEUW IN SCORINGSPOSITIE BIJ DE VOLGENDE VERKIEZINGEN. MAAR DAN IS HET GEDAAN MET SURINAME.


  Maak melding

 33. Miss Wendy,

  De VHP-NPS-ABOP-PL hebben al 33 zetels.
  Met de BEP erbij zal het 36 zetels worden maar de BEP is vooralsnog niet uitgenodigd voor coalitie gesprekken.

  Brunswijk is tegen deelname van de BEP in een nieuwe coalitie heb ik begrepen.

  Je hebt toch gemerkt dat ik jou niet meer beledigd.


  Maak melding

 34. @Wayambo/Waldo,

  Maak jij je maar niet druk over de zetel verdeling. Maak jij je maar druk wat met je holmaten Boefdraad en Kabouter gaat gebeuren.
  Lijkt mij verstandig voor jouw toch???
  Of ben je overgestapt?? Of wil je een gezonken schip verlaten???
  Of wil je naar Suriname emigreren met behoud van je Wilhelmus paspoort???


  Maak melding

 35. @Wendy

  Maak jij je maar druk dat de Watermolenstraat niet jouw vaste standplaats zal worden. Je zal misschien aan de Duisburglaan moeten bivakkeren en hosselen.


  Maak melding

 36. 33 + 2 = 35.
  Je moet 34 hebben im President en VP in Dna te kiezen.
  Kijk wat abop op jullie bord zet. Vergeet niet dat vhp mr in 5 distrikten geinteresseerd is


  Maak melding

 37. henry 30 mei 2020 At 11:27
  @Wayambo,
  Ik vind dat de NDP of de BEP een gang naar de VVV moeten verkomen omdat dit het land onnodig op kosten gaat jagen.
  ===============
  Het gaat inderdaad heel veel geld, tijd en energie kosten om de VVV bij elkaar te roepen. Dus elk weldenkend Surinamer weet dat de politieke verhouden behoorlijk verandert is en de voorsprong van de huidige winnaars veel te groot is! In de VVV gaan de huidige winnaars zeker 75% van de stemmen halen! En niemand zit te wachten op een tweede pakslaag!


  Maak melding

 38. Het wordt een kwestie van onderhandelen.

  Fouten bekennen, spijt betuigen, beter bewijzen en aansluiten bij de grootste partij is niet overlopen maar moedig !

  Dus een ieder met een schoon geweten die nu afstand en afscheid durft te nemen van corruptie en criminaliteit en de volledige medewerking verleent aan een beter Suriname, schroom niet en zoek aansluiting.

  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.


  Maak melding

 39. Cijfers zijn op dit moment niet zo belangrijk. Dit is een historische gebeurtenis. De bevolking is op. Ook de ndp’ers die gedwongen zijn om handelingen te plegen, die indruisen tegen hun geweten.
  De journalisten kunnen plots zoals het hoort vragen stellen.

  Het communicatie bureau vd vhp, lijkt me goed geregeld.
  Het volk moet de komende periode in Jip en Janneke taal worden uitgelegd, wat de financiële status is vh land.

  Verandering gaat samen en partijpolitiek valt weg. Iedereen zal moeten meehelpen.
  Het verschil is zonder dwang en met resultaat.


  Maak melding

 40. Ik zeg niks. Ik wacht maar af hoe de samenwerking gaat verlopen. Ik heb mij bedenking over bepaalde personen. Sinds ik Suriname ken is het altijd weer hetzelfde liedje als er nieuwe regering aantreedt. Heel veel blijdschap om vervolgens te klagen.


  Maak melding

 41. Gelieve je oude denkwijze niet te projecteren op anderen, @glenn.
  Behalve dat ze niet van niet toepassing zijn, zijn ze zeer negatief.

  Handig is om jezelf te herinneren, waarom nu je zit, waar je zit! Simpel.


  Maak melding

 42. Nu vandaag de samenwerking officieel wordt dan maakt bouta/ndp geen kans meer. Persoonlijk had ik de nps wel het voorzitterschap van DNA gegund maar het belangrijkste is dat bouta/ndp niet meer terugkomt.


  Maak melding

 43. Het eerste wat de nieuwe regering moet doen is inventariseren: wat is de staat van de economie, onderwijs, gezondheidszorg, staatskas, veiligheid enz. en de resultaten zonder verbloeming aan het volk bekend maken.
  De tweede stap is natuurlijk beleid ontwikkelen op basis van de huidige toestand en waar men naar toe wil.
  Schaf de levenslange financiële garantie af voor ministers e.a. Hooguit voor 3 jaar een vergoeding.
  Trek investeringen en expertise aan uit de opkomende economieën. De rijke landen hebben heel goed hun uitbuitingsmodellen verfijnd, dus hier loop je altijd risico’s.
  Bedenk een goed plan om diaspora terug te halen. Met 600.000 mensen alleen ontwikkel je geen land. Je hebt dan sowieso een tekort aan werknemers.
  Maak Engels of Spaans de nieuwe voer- en overheidstaal, op den duur. Het liefst Engels.
  Schaf vrije dagen op basis van godsdiensten af, maar geef de burger 3 vrije dagen per jaar ter vervanging, naar keuze op te nemen. De een neemt het op met Kerst, de ander met Id-ul-fitre, een ander met Diwali en nog 2 andere dagen.
  Stimuleer produktie en consumptie van binnenlandse goederen.
  En zo kan men door gaan.


  Maak melding

 44. Esmerald@@@. . Ik spreek over een jaar weer. Ik hoop dat ik naast zit met mijn denkwijze. Ik ben trouwens al heel lang in het buitenland en ga regelmatig met vakantie naar Suriname Ik ken die mentaliteit een beetje. We gaat het zien…


  Maak melding

 45. Ben doodongelukkig met deze combinatie maar de VHP kan dus niet anders. We gaan zien hoeveel de VHP kan doen met dat stelletje gajes waar ze rekening mee moeten houden (NPS uitgezonderd).


  Maak melding

 46. Kow bondroe, Suriname voor alle Surinamers, denk positief en laat het negatief achter, alleen had gezien dat justitie naar vhp ging, maar goed ndp heeft verloren, schijnbaar accepteren zij niet byebye ndp, boevie :boefdraad en bouta achter de tr


  Maak melding

 47. Waldo zal vd San kunnen opvolgen want hij heeft de juiste instelling nl: meewaaien met de situatie van het moment.
  Wendy wordt de nieuwe toilet/wc teef nu de vorige zich omhoog heeft geneukt en nu de toiletten van de DNA mag schoonhouden met b.eleid. Hoe dan ook ze zullen voorlopig in de stront blijven werken.
  In het aanschijn van veel stront zult u uw brood blijven verdienen.


  Maak melding

 48. Transparantie, openheid, duidelijkheid zijn duidelijk beter.
  Brunswijk deed een zware belofte, namelijk dat hij de verkiezing van de president en VP door de DNA zal halen. Hij zal dat dus al geregeld hebben.

  Somo als mini ster op BZ is komisch. Het zal hem de kans bieden de HVB weer binnen de PL te brengen.

  NPS komt er bekaaid af vooralsnog. Tenzij olie en gas een cash cow wordt.


  Maak melding

 49. Ik denk dat niemand helemaal tevreden gaat zijn als Ronny en Somo straks een belangrijke post in de DNA en Regering gaat krijgen. Ik ook niet. Maar het kan op dit moment niet anders. ABOP/PL hebben samen 10 zetels en moeten tevreden gehouden worden! Hun achterban heeft betere kandidaten en zouden deze heren eventueel gewoon als fractieleider in de DNA kunnen functioneren!
  ========================
  Wat de verdeling van de ministerposten betreft, heeft Rusland heel slecht onderhandeld of had hij geen keus, take it or leave it! De NPS heeft 2 ministeries gekregen, waarvan 1 (olie en aardgas) op dit moment weinig voorstelt. Op die ander ministerie krijgt ze een hijgende VHPer als onderminister achter hun nek!
  ========================
  De VHP heeft de meeste ministeries/onder ministeries (12) en op belangrijke posten. Daarmee zullen zij de touwtjes strak in handen hebben! Het Regeerprogramma gaat een uitstraling zijn van het verkiezingsprogramma van de VHP met wat aanvulling van de overige partijen!
  =======================
  Een aantal mensen op dit forum denken dat de VHP ministers alleen maar uit Hindoestanen zal bestaan, maar dat zal zeker niet zo zijn. Het zal een Multi-etnische uitstraling moeten zijn! Althans dat is steeds tijdens de campagne gezegd!
  =======================
  Tot slot:
  Het volk heeft op 25 mei gekozen en iedereen moet dat respecteren. Aan de andere kant is het verstandig om hun handelingen ook kritisch te blijven volgen. Je moet wel redelijk zijn en niet binnen en paar maanden al wonderen verwachten!

  Je moet een nieuwe regering uiteindelijk oordelen op hun daden en niet op hun samenstelling!


  Maak melding

 50. @Jojo, dit is de eigen schuld van de NPS. Al jaren geleden was belend dat de NPS met Gregory niet verder zou komen. Die oude garde moet plaats maken voor de nieuwe generatie (Wayne Telgt e.a). Ze zijn compleet afgewezen. Eigenlijk verdient Gregory niet eens een ministerspost. In een fatsoenlijke democratie had een leider die zo’n zware nederlaag heeft geleden terug getreden. Ik ben benieuwd wat Kruisland zijn zienswijze is, want die Gregory de handen boven het hoofd. De partij moet zichzelf gaan reinigen anders kunnen ze over 5 jaar een opheffingsvergadering houden. Met deze twee ministeries zal de NPS zich in een nieuw kabinet niet kunnen profileren. Het ministerie voor Gas en Olie schijnt speciaal voor Rusland te zijn gecreëerd, anders stond hij met lege handen. Ik hoop dat de jonge garde in de partij opstaat en druk op Gregory zet om terug te treden. Ben benieuwd hoeveel voorkeurstemmen hij heeft gekregen. Ik denk dat Pawiroredjo en Shanti Venetiaan meer stemmen hebben dan hij. Deze sufferd moet zo gauw mogelijk opdonderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.