woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisSuriname 45 jaar onafhankelijk

Suriname 45 jaar onafhankelijk

-

Does Travel - naar Suriname

Op 25 november 2020 is het 45 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland. De schrijver van het Surinaamse volkslied heeft voor Onafhankelijkheidsdag een speciaal woord bedacht: Srefidensi. De officiële Srefidensi-viering vindt jaarlijks plaats in een ander district van Suriname. Voor jongere generaties is het soms goed om de periode voorafgaande aan de onafhankelijkheid in herinnering te brengen. 

Kolonisatie
De eerste kolonisatie van Suriname vond niet door de Nederlanders plaats, maar door de Engelsen, vanaf 1650. Zij legden plantages aan en maakten hierbij gebruik van slaven die uit Afrika werden ingevoerd. Onder druk van Surinaamse onafhankelijkheidsstrijders werd de slavernij in Suriname in 1863 afgeschaft. Ondertussen waren de Nederlanders druk bezig met het opbouwen van Nieuw-Amsterdam, het latere New York. Bij diverse oorlogen tussen de Engelsen en Nederlanders veroverden de Nederlanders Suriname en de Engelsen vielen Nieuw-Nederland en Nieuw-Amsterdam binnen. Met de ondertekening van de Vrede van Westminster werd Suriname definitief eigendom van Nederland en Nieuw-Amsterdam van de Engelsen. Hiermee begon de Nederlandse kolonisatie van Suriname. Deze zou duren tot 1954.

Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden
Koningin Juliana tekende in 1954 het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. Dit statuut regelde de ‘nieuwe’ relatie tussen Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen. Hiermee eindigde officieel de kolonisatie door Nederland. Hoewel onafhankelijkheid niet ter sprake kwam, kreeg Suriname een grote mate van zelfstandigheid binnen het koninkrijk. Surinamers kregen de Nederlandse nationaliteit en het binnenlandse bestuur werd aan de Suriname regering overgelaten.

Jaren voor de onafhankelijkheid
In Suriname klonk vanaf de jaren 60 steeds vaker de roep om volledige onafhankelijkheid. Ondertussen trokken in jaren 70 van de vorige eeuw veel Surinamers naar Nederland. Zij waren immers Nederlands staatsburger, dus in Nederland vestigen ging gemakkelijk. Ook kwam in deze periode de regering Den Uyl aan de macht. Deze regering was van mening dat een vorm van kolonisatie, ondanks de grote zelfstandigheid van Suriname, niet meer kon. Mede om de toestroom van de vele Surinamers naar Nederland te stoppen stond de regering positief tegenover het idee van een onafhankelijk Suriname. De eerste gesprekken over onafhankelijkheid begonnen in 1974. Uiteindelijk was het in 1975 zover. Op 25 november werd in het bijzijn van Prinses Beatrix en premier Den Uyl de Nederlandse vlag gestreken en de vlag van de nieuwe onafhankelijke Republiek Suriname gehesen. 

Huidige relatie Suriname en Nederland
De relatie tussen Suriname en Nederland kende hoogte- en dieptepunten. Vooral na de militaire coup in 1980 en de decembermoorden van 1982 was de relatie op een dieptepunt beland. In Nederland zelf leven tegenwoordig ongeveer 350.000 Surinamers. Met de huidige technieken is het voor hen gemakkelijk om met een sim only contact te leggen met familieleden in het thuisland. Beeldbellen met sim only is tegenwoordig de nieuwe manier van communiceren, zodat de afstand tussen de twee landen heel wat kleiner is geworden. Het overgrote deel van de in Nederland wonende Surinamers kozen tijdens de onafhankelijkheid voor het behouden van de Nederlandse nationaliteit.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
  1. de band tussen sur en ned zal altijd blijf maar er moet iets gebeuren en dat is gelijk waardig samen werken waar beide landen samen wat aan kunnen hebben maar dan wel met een gelijk waardig bestuur en niet zo als het land nu wordt bestuurt want dan hebben aleen paarse mensen een dike bank saldo en de rest niets dat kan niet er zijn genoeg kansen om sur er boven op te krijgen en dat kan ook snel gaan maar alles staat en gaat om 25 mei als er verandering kom dan gaat het lukken zo niet ben ik bang voor ons mooi surinaame


    Maak melding
  2. Om de band met Nederland te versterken, moet het volk straks op 25 mei a’s massaal op de VHP stemmen. Deze partij is de enige die het door heeft dat Suriname en Nederland samen dit land tot een welvaartsland kunnen maken. Ondanks het soms moeizaam gezamenlijk verleden.


    Maak melding
  3. Ik denk dat suri een experiment was vd goden. Gooi verschillende rassen cq bevolkingsgroepen bij elkaar, kijken of het werkt. Het werkte niet, dus nog meer nationaliteiten erbij, nog steeds niet.
    Einde experiment.
    Op 25 november 2020 verandert de naam Suriname in bouterseland.
    Een mislukt experiment. Het enige land op deze aardbol waarvan er meer suri’s buiten dan in su wonen.
    Das wel een vermelding waard in het Guinness book of records.

    I rest my case!


    Maak melding
  4. Het experiment zou goed verlopen kunnen hebben als de ex slaven en hun nakomelingen hun voorsprong niet uit handen hadden gegeven .Voor ze vrij werden gelaten,werden ze gekerstend en leerden lezen en schrijven.Velen hadden een vak geleerd via meester en knecht relatie.
    Dan zou nu Hooghart niet zo furieus zijn op de anderen als hun voorsprong nog bestond.De anderen kwamen zonder kennis van de Nederlandse taal en zonder enige vakkennis naar Sur……


    Maak melding
  5. SU heeft al meer dan 60 jaren zelfbestuur (eerst autonomie daarna onafhankelijkheid) en men heeft bitter weinig gepresteerd. Met deskundig en integer leiderschap had het land makkelijk tot de top v.d. regio kunnen behoren. In plaats daarvan bungelt SU samen met landen als guyana, haiti en venezuela ergens aan de onderkant.
    Dat komt omdat de heersende politiek-bestuurlijke cultuur gebaseerd is op een afro mentaliteit van consumeren i.p.v produceren, meer geld uitgeven dan er verdiend wordt i.p.v te sparen, handje ophouden bij anderen en boven je stand leven. Dat is de keiharde werkelijkheid.


    Maak melding
  6. Economie, gezondheidszorg, onderwijs, bestuur.
    Als je naar deze 4 dingen kijkt, dan kun je zeggen dat ze alle vier behoorlijk achter lopen op de verwachtingen die men had in 1975.
    Nog is niet alles verloren. Men moet wel goed nadenken welke kant men op wil en vooral met wie.
    Helaas kunnen veel mensen niet de gevolgen van hun keuzes begrijpen. Men kijkt slechts enkele jaren vooruit.
    Dan heb je de bangmakerijpolitiek. Als die partij aan de macht komt, dan gaat die bevolkingsgroep gepakt worden enz.
    Geen enkele partij is in staat helder aan te geven wat voor economische programma men gaat volgen en hoe het allemaal gefinancierd gaat worden en wat de resultaten zullen zijn op korte en langere termijn. Zolang dit laatste niet gebeurt, is de verkiezing een reden om niets te veranderen.
    Aangezien het niet gebeurt, zal er ook niets veranderen.
    De oppositie legt de nadruk niet op het economische programma dat zij hebben en de coalitie weet het allemaal niet. Helaas, voor de Surinamers. Er gaat niets veranderen. Het moddert door.


    Maak melding
  7. Eindelijk is na 45 jaar een grote olieveld gevonden aan de kust.
    Hier zaten we op te wachten. Maar……olie brengt niet meer op dan de productiekosten. Dus wat nu?

    Goud dan. Allemaal goedkoop van de hand gedaan en veel illegale gouddelvers die geen belasting betalen. Dus ook een flinke tegenvaller.

    So what. We hebben toch hout?
    Hout levert te weinig op omdat het onbewerkt het land uit gaat. Juist de waardevolle economische toevoeging van het be- en verwerken in eigen land is er niet.

    Ok, maar we kunnen toch rijst en groenten exporteren?
    Niet genoeg mensen die in de landbouw willen werken en de rijstproductie brengt niet genoeg op. Er is wereldwijde concurrentie.

    Wat rest dan?
    Industrie. We kunnen niet eens een spijker of naald produceren.

    Geeft niet. Dan laten we alles in China maken en lenen we om het te kopen. Ok, let’s continue this!! For the next 45 years…


    Maak melding
  8. Olievondst is domme gelul en om mensen te beïnvloeden.
    In de toekomst brengt aardolie geen geld meer op gezien de ontwikkelingen voor een schoner milieu.
    Mensen die niet eens waren met de onafhankelijkheid die vertrokken toen naar Nederland.
    NPSer Henk Arron had Hindori omgekocht om aan de meerderheid te komen.
    Toen was Suriname al een corrupte land.
    Den Uyl heeft de onafhankelijkheid laten doorgaan omdat Nederland af wou van Suriname.
    Suriname koste toen al een hoop geld.
    Regering deugde toen al niet.
    De rest is allemaal koloniale gelul.


    Maak melding
  9. Ik geef Baboelaas groot gelijk.

    Er gaat heel weinig veranderen.
    Heel veel mensen die het onderwijs van hun kinderen serieus nemen laten ze gaan naar een privé-school waar je keihard in USD en Euro betaald.

    Wie een goede opleiding wilt genieten zal diep in zijn buidel moeten tasten want er zijn vele opleidingen in Suriname maar ze zijn hondsduur. Allemaal niet weggelegd voor de minder bedeelden.

    Elke leider en regime weet dat je een geleerd en goed geïnformeerd volk niet zomaar iets wijs kunt maken. Maak ze structureel minder geleerd, afhankelijk en manipuleer informatie en je kunt ze van alles wijsmaken.

    De fase waar we nu in zitten is die van de grootschalige propaganda en intimidatie. Met alle media kanalen die er nu beschikbaar zijn wordt daar gretig gebruik van gemaakt.


    Maak melding
  10. Singapore heeft 10 jaar over gedaan om na de onafhankelijkheid van Groot Brittannië het land een van de welvaart de staat van de wereld te maken


    Maak melding
  11. Singapore rijk land.Maar hoe. Een politie staat. Economisch savvy chinezen hebben op een dictatotiale manier Singapore naar een welvarende staat geleid.

    Su dictatoriaal geleid. Maar geen economisch savvy creolen en hindostanen aan de macht. De savvys zijn aan de zijlijn gezet zodat de machthebbers lekker corrupt en rijk kunnen worden.


    Maak melding
  12. Na de statuut kregen de Suri’s via vijf en tien jaren plan nogal wat geld om bedrijven op te richten om de burgers daar werkgelegenheid te bieden.Er kwamen inderdaad vele semi overheids bedrijven.Het volk kreeg daar volop werk.
    Maar om stemmen te behouden,bleven de regering partijen mensen in allerlei functie’s aan te nemen,nodig of niet.
    Bij de onafhankelijkheid kreeg Sur.nog eens drie miljard NF toegestopt.Fouteboel van Nederland.Ze hadden de zweef tekie mentalitiet van Suri’s onderschat.De militairen sprongen gelijkbenig van alle kanten op dat berg geld.En Sur.is nu wat het is.Een bananen republiek.


    Maak melding
  13. Correctie @Jacobus
    Een septintank republiek en met de vele stinkende open rioleringen ook nog behoorlijk geparfumeerd.
    Zolang de poepwormen de dienst blijven uitmaken zal ons land inderdaad alsmaar verder de afgrond inglijden.
    Ik vrees ook het ergste voor de komende jaren want dat ongedierte gaat voorlopig niet verdwijnen.
    Jammer voor het gewone volk van ons mooie land.


    Maak melding
  14. Suriname was van 1667 t/m 1954 een kolonie van Nederland en daarna tot 1975 een land binnen het Koninkrijksverband! Dat is ongeveer 300 jaar bij elkaar! In de periode van 1770 hadden de Nederlanders bijna 400 voor de export producerende plantages in Suriname! Ga maar na hoeveel die gasten in die drie eeuwen hebben verdiend aan Suriname zonder enig infrastructuur aangelegd te hebben voor het volk zelf! Alles werd gedaan in belang van Wilhelmus van Oranje! Bij de onafhankelijkheid heeft Suriname wat kleingeld meegekregen. Toen Suriname in 1975 3,5 miljard Nederlandse gulden “ontwikkelingshulp” kreeg, waren het de Nederlanders in de Commissie Ontwikkelingssamenwerking Nederland Suriname (CONS) die bepaalden wat er moest gebeuren!


    Maak melding
  15. Ik zie het leven hoor .wij zijn zeer achter , ik vind het jammer zo ik wil alleen verandering ik was jong ik kan ook niet goed maken wat mijn voorouders fout hebben gedaan alleen wil ik dat we samen op en pad komen .en samen het land weer vooruit laten gaan . Ik wil zelf bedrijven oprichten in Suriname maar als ik naar het leven kijkt wat er allemaal gebeurd in het land denk ik van waarom zou ik geld vernietigen terwijl je zo hard voor gewerkt heb .ik ben pas 22 jaar een erf te kopen kost 25000€ Terwijl ik niet eens 1500 srd verdiet per maand een stabiel huis te bouwen kost 20.000€ hoe gaan de jongeren dan doen ? Landen werken samen met elkaar om vooruit te komen .die onze voorouders vinden dat zij het land alleen kunnen begeleiden waarom zitten we dan in deze stront .


    gemodereerd
  16. Het Britse rijk heeft maar kort “genoten” van Suriname, voordat Nederland een Koninkrijk was waren het voornamelijk de Hollanders en de Zeeuwen die van Suriname hebben “genoten”. Nu zijn het de Chinezen, Brazilianen, Canadezen, Amerikanen etc. die gretig van Suriname “genieten”

    Mensen komen niet naar Suriname omdat ze van het land en van de mensen houden. Ze komen voor financieel gewin. Dat is al ruim 400 jaar zo geweest.

    De politiek faciliteerd alleen en is niet in staat om te reguleren. Dat is ook onmogelijk als de meerderheid tot op het bot corrupt is. Wie die kruistocht wil voeren verdwijnt van het podium…


    Maak melding
  17. @Wayambo 5 mei 2020 At 14:26

    “Suriname was van 1667 t/m 1954 een kolonie van Nederland en daarna tot 1975”

    Ga aub even u geschiedenis boeken op zoeken.
    Nederland met staatkundige kolonieen aam zich verbonden bestaat pas sinds 1815 beste Wayambo.
    Daar voor waren er ondernemingen die wat steun kregen van de Staten Generaal van de Zeven Provincieen als mede gewest besturen zoals Zeeland.

    Er is vorig jaar een promotie onderzoek geweest naar het belang van de west op de NL economie in die tijd en dat bleek nihil (op haar top 5% van het BBP).
    Verder moet dan wel bedenken dat die handel waar het over ging niet alleen over suriname ging maar alles tussen Brazilië en Venezuela als mede de suikerhandel in de Cariben.
    Hoe zouden ze ook veel weg kunnen slepen met die kleine scheepjes van toen die ze konden zeilen met bemanningen van pakweg 10 mensen. 100 ton was veel.


    Maak melding
  18. Jojo weet je waar de Europeanen het meest aan hebben verdiend? Aan het verzekeren van de schepen en hun vracht en aan de leningen die werden verstrekt. Bijna alle verzekeringsmaatschappijen en banken die de kolonisten en slavenhandelaren hebben gefinancierd bestaan tot op de dag van vandaag of zijn gefuseerd tot grote multinationals. Tijdens de trans Atlantische slavenhandel werden de multinationals die we nu kennen namelijk geboren. Het ging allemaal zoals altijd om optimale winst en geld. En dat geld rouleert nog steeds in de (wereld)economie en genereerd nog steeds rijkdom voor de nakomelingen. Wie dat niet in kan zien is wel heel erg naïef…

    Overigens is Suriname er nog makkelijk vanaf gekomen met de afkoop van Nederland. Kijk maar naar Frankrijk, via een postkoloniale pact zijn veertien Afrikaanse landen verplicht om 85% van hun buitenlandse reserves in de Franse centrale bank te plaatsen, onder controle van de Franse minister van Financiën. Tot op de dag van vandaag moeten Togo en dertien andere Afrikaanse landen ook een koloniale schuld betalen aan Frankrijk.

    Bron: https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/05/05/afrikaanse-landen-betalen-nog-koloniale-schuld-aan-frankrijk/

    Wie denkt dat Imperialisme voorbij is kan die blinddoek heel snel afdoen…


    gemodereerd
  19. Jan Pronk – Suriname Van wingewest tot natiestaat.

    Een ontluisterend boek van Jan Pronk. Ontluisterend om te lezen hoeveel kansen Suriname heeft gehad om het beter te doen dan zoveel andere landen in deze wereld die ook te maken hadden met hun onafhankelijkheid. Wij Surinamers, ongeacht waar wij heden verblijven, en in het bijzonder Bouterse en zijn kornuiten, zijn allemaal persoonlijk verantwoordelijk voor de afgang en ondergang van dit mooie stukje land. Alles waar voor wij zijn gewaarschuwd door de witte man hebben wij in de wind geslagen en zo eigenwijs als wij Surinamers zijn, moesten wij het op onze eigen manier doen. Wij wilden elke keer weer het onderste uit de kan hebben bij de onderhandelingen en die hebben wij gekregen in de persoon Bouterse.
    Het heeft totaal geen enkele zin om die witte man de schuld van alles te geven.
    De Nederlander heeft ongetwijfeld fouten gemaakt in de relatie Suriname. Maar lees nu eens de aantekeningen van Jan Pronk en oordeel zelf wie de werkelijke schuldigen zijn van het mooie Suriname….Wij Slaven van Suriname!!!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES