Totale lockdown van rivieren aan de oostgrens Suriname tot 10 mei

12
Totale lockdown van rivieren aan de oostgrens Suriname tot 10 mei
Archieffoto: Controle bij de oostgrens van Suriname

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft woensdag besloten dat er ter beheersing van het Tapanahony en Lawa gebied, ingaande donderdag 30 april 2020, een totale lockdown zal gelden op de rivieren in dit gebied. Het gaat hier om afsluiting van de Marowijne-, Lawa- en Tapanahonyrivier tot 10 mei 2020. Essentieel verkeer blijft toegestaan.

Ook zijn tot 10 mei alleen gecontroleerde verplaatsingen van en naar de gebieden toegestaan. De patrouilles op de rivier zullen samen met de Fransen verder worden opgevoerd. Tevens zullen er door het hele land extra controleposten van het Korps Politie en het Nationaal Leger worden ingesteld.

“De dignitarissen van de gebieden zijn inmiddels op de hoogte gebracht en wij blijven met hen in constante dialoog. Wij weten dat de mensen die langs de rivier wonen beide oevers van de grensrivier als woon- en leefgebied gebruiken. Met name de verplaatsingen op de rivier vormen momenteel een gevaar voor verspreiding van COVID-19. Maar ook de voortgaande verplaatsingen tussen dit grensgebied en de rest van Suriname baren ons zorgen. Dit vraagt dat wij resoluut optreden” aldus Bouterse in onderstaande video.

Voor de kustvlakte blijven de volgende maatregelen van kracht:
– de partiële lockdown (20:00 – 06:00 uur) duurt voort tot en met zondag 10 mei 2020
– de publieke gezondheidsmaatregelen blijven van kracht: regelmatig handen wassen en 2 meter sociale afstand houden
– Geen samenscholingen van meer dan 10 personen

Bouterse zei verder:

De regering stond op het punt om de COVID-19 maatregelen te versoepelen. Met de ontstane alarmerende situatie, vraag ik U echter begrip voor onze beslissing om deze aanpassing aan te houden, totdat we een beter beeld hebben van de toestand in het binnenland, met name aan de grenzen.

Op maandag 27 april, na de bespreking met de politieke partijen, ontving ik het alarmerend bericht dat aan onze oostgrens, aan de Franse zijde, nog 12 mensen positief zijn getest met het COVID-19 virus. Even later werden wij geïnformeerd dat er intussen nog 5 bootslieden positief zijn getest, ook aan de Franse kant. Vanwege hun werkzaamheden moeten wij ervanuit gaan dat deze bootslieden wellicht met meerdere mensen in contact zijn gekomen aan beide zijden van de rivier. 

Het COVID-19 team heeft daarom direct het terzake geldende protocol in werking gesteld. Het Surinaamse dorp Tjabutabiki waarvan de mensen in contact zijn geweest met besmette personen is direct in quarantaine geplaatst. Mensen die in contact zijn geweest met besmette personen zijn onderzocht en getest. Alle testen aan Surinaamse zijde zijn tot nu toe negatief. Het onderzoek wordt voortgezet. Momenteel is het COVID-19 team, samen met de Fransen, bezig met de opsporing van de mensen die in contact zijn geweest met besmette personen. Het zal tot 10 dagen duren om een beeld te krijgen van de graad van de mogelijke besmetting. 

De ervaring leert ons echter, dat één positieve test betekent dat er mogelijk vele anderen reeds zijn besmet. Vaak nog zonder dat zij dat op dit moment weten of ervaren. Met dit schrikaanjagend aantal COVID-19 gevallen aan de oostgrens zou dit, volgens de rekenmodellen, kunnen leiden tot rond de 150 tot 200 besmettingen, binnen één à twee weken. 


12 REACTIES

 1. “150 tot 200 besmettingen, binnen één à twee weken.”
  Laten we bidden dat het in Suriname niet zo ver hoeft te komen. Elke 2 weken zoveel nieuwe besmettingen erbij gaat hem niet worden.

  Wel een beetje laat, meneer de playseedent. Totale lockdown had al lang in die gebieden moeten geschieden vanwege dat de meeste besmettingen van buitenaf komen. Bewaken jullie de grenzen nu eens wat beter en ga intern na wie smeergelden aanneemt om mensen toch door te laten komen.

  Het is duidelijk dat men de autoriteiten gewoon dubbel en dwars betaalt om toch het land in te mogen. Op ieder punt wijst zich dat steeds uit!
  gemodereerd

 2. Ai Baas je praat weer poep en onzin om een idee te geven dat je om het volk zorgen maakt. Baas you na wang bigi lagi saka saka dagoe. Je belooft veel maar je denkt alleen maar met je pie.
  De koers zou nooit omlaag gaan. Jouw pie baas gaat nooit meer omhoog zegt First lady.
  Er zouden 18000 woningen komen baas maar ik zie ze nergens.
  Er zouden trein vervingen tussen Poelepantje en Onverwacht komen. Ook nooit gezien.
  Baas je bent een bedrieger en je hebt het volk bedrogen. Het volk houdt niet van criminelen en leugenaars.
  gemodereerd

 3. En de militairen staan massaal tegen elkaar aan. Geen enkele vorm van social distancing.
  Wat een hypocriet geleuter weer van deze fossiele, gevaarlijke gek.


  Maak melding

 4. Deze nieuwe operatie om de oostgrens extra te beveiligen kost geld maar is noodzakelijk. Mensen staan vaak niet bij stil om over de kosten na te denken vooral als er ook helikopters ingezet moeten worden. Maar de Surinaamse overheid heeft geen keus omdat het aantal besmettingen in Frans Guyana stijgende is. Ook het aantal besmettingen dichtbij de grens met Suriname neemt alleen maar toe. Het is een tijdbom.Laten wij hopen dat er geen uitbraken in Oost Suriname zich zullen voltrekken.


  Maak melding

 5. Nu is het de oostgrens maar wat te denken van de zuidgrens? In Bolsonaroland blijkt het ook niet mals te zijn. En zijn het niet overwegend zuiderlingen die de goudvelden leeghalen en leven als in Sodom en Gomorra?


  Maak melding

 6. De oost grens zal een punt van zorg blijven de Fransen vliegen nog van Parijs op cayenne en de Duitsers vliegen van Frankfurt op cayenne. De partiële lockdown in Paramaribo mag wat mij betreft van kracht blijven . Minder criminaliteit. Met de crisis zal de criminaliteit meer dan ooit toenemen als dit wordt opgeheven. Door de crisis zal dit alleen maar toenemen.
  gemodereerd

 7. Goed zo. Effe geen tijd voor gedonder. Bee je moet de mensen geen pakket geven maar hengels en tjap zodat ze niet vr de show 3 dagen eten hebben maar planten en vis vangen.de regering is al tijdje bezig te zeggen. Plant een groente. Doe iets.
  Laat ze maar blijven waar ze zijn.


  Maak melding

 8. Dit zijn de juiste maatregelen van de regering m.b.t. tot de oostgrens op dit moment! Geen enkele risico nemen anders wordt het rampzalig voor Suriname!

  In Nederland praat men te veel en durft men geen hardere maatregelen te nemen. De hele dag programma’s op de TV waarbij er urenlang gekletst wordt over COVID-19. Zelfs in de kamer wordt er uren gekletst. Nu zijn er nog steeds circa 100 doden per dag in Nederland en denkt men na om de maatregelen te verzachten! Onvoorstelbaar!! Enige die met de dag populairder wordt is Mark Rutte en de VVD profiteert daarvan met 10 extra zetels in de peilingen!


  Maak melding

 9. Surinamers AUB, nemen jullie de zaken nou eens even serieus waarom moeten er harde maatregels komen oeng tranga jesie laten die gasten in Guyana blijven en ja regels zijn regels oostgrens zuidgrens what ever oeng armoe wanneer de president niets doet dan zullen er velen zijn zoals Hoe zoals.bordo die gaan klagen dat regering no e doe notie bordo. Praat met je mensen a siekie naf wie ala wo dede nek teeding vriengie gif GIE viesie


  Maak melding

 10. sot ka oostgrens. alsof mensen daar in frans guyana staan te springen om naar albina te komen om beroofd te worden.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.