donderdag, februari 22, 2024
HomeNieuws uit SurinameVVD doet historische handreiking aan volk met open volkskandidaatstelling

VVD doet historische handreiking aan volk met open volkskandidaatstelling

-

Does Travel & Cadushi Tours

De voorzitter van de Volkspartij voor Vernieuwing & Democratie (VVD), Alice Amafo, heeft zondag 29 maart in een videoboodschap via de Facebook page van de partij een historische handreiking gedaan aan het Surinaamse volk. Zij heeft aangekondigd dat haar partij een open volkskandidaatstelling heeft voor het volk van Suriname, voor alle 10 kiesdistricten.

Surinamers met het hart op de juiste plaats voor land en volk kunnen zich aanmelden bij de partij, om als kandidaat geplaatst te worden op de lijst van de Volkspartij. Burgers kunnen ook kundige en capabele mensen aanmoedigen om zich aan te melden. De kandidatenlijsten voor RR-, DR- en DNA staan open voor het volk. Op de VVD-kandidatenlijsten komen volgens de voorzitter de kandidaten van het volk te staan.

Amafo beargumenteert dat 70 jaar partijpolitiek het Surinaamse volk niet welvarend heeft gemaakt. Leiders van politieke partijen hebben zich bezig gehouden met van alles en nog wat, behalve met de belangen van het volk. Partijleiders beijveren zich om het land te ontwikkelen, maar laten het volk aan haar lot over.

Partijleiders leren Surinamers om in partijhokjes en etnische hokjes te denken en houden zo het volk verdeeld en zwak. Het zijn de partijbonzen die iedere keer weer winnen, terwijl het volk het kind van de rekening is. Ook het grootste deel van de partijaanhang van de winnende partij is altijd het kind van de rekening. Iedere keer weer begint het volk op punt nul. En daarmee wil de Volkspartij samen met het volk een verandering in brengen. Vandaar de historische handreiking van de partij naar het volk van Suriname toe.

Het is nu de tijd voor alle Surinamers om af te rekenen met partijpolitiek en te kiezen voor een nieuw begin met volkspolitiek. Alleen wanneer het volk als één man staat, zal het volk sterk en onverslaanbaar zijn. Alleen dan zal de focus in politiek Suriname gelegd worden op het welvarend maken van het Surinaamse volk. Wij als volk zullen het zelf moeten doen, aldus de partijvoorzitter. De Facebook-pagina heet Volkspartij voor Vernieuwing & Democratie.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

55 REACTIES
 1. Hoeveel politieke partijen telt Suriname eigenlijk ? Land heeft nog minder inwoners dan een stad als Amsterdam. Wordt het niet tijd voor een kiesdrempel ?


  Maak melding
 2. “Amafo beargumenteert dat 70 jaar partijpolitiek het Surinaamse volk niet welvarend heeft gemaakt. Leiders van politieke partijen hebben zich bezig gehouden met van alles en nog wat, behalve met de belangen van het volk. Partijleiders beijveren zich om het land te ontwikkelen, maar laten het volk aan haar lot over.”

  Ik heb mijn schik met dit soort figuren. De oude politiek 70 jaar de schuld geven van slecht leiderschap. Zelf zijn deze figuren vele malen slechter en corrupter dan de oude politiek. Daar waar de oude politiek in 70 jaar goed of slecht heeft kunnen doen voor Suriname, hebben deze rioolratten on en off in minder dan 20 jaar kans gezien het land naar de bedelstaf te helpen.
  De oude politiek is sinds de onafhankelijkheid vanaf 1980 alleen maar bezig geweest puin (lees diefstal van middelen van het volk) van de nieuwe politiek op te ruimen.
  Is men soms vergeten dat deze zelfde Amofo haar 30ste verjaardag met belastinggeld heeft gevierd?

  Historische handreiking noh?


  Maak melding
 3. Ook Alice Amafo werkt aan versplintering en dus in het voordeel van de NDP.
  Met haar (sollicitatie) oproep geeft ze aan dat zij eigenlijk geen partij heeft maar deze nog moet formeren.
  Maar dan hoe wilt ze verandering brengen baja ?

  Beste Alice Amafo,
  Houd jezelf niet voor de gek.
  Als je iets voor het volk wilt doen via politiek dan ga samenwerken.
  Anders zorg op een politiek onafhankelijke manier voor een bijdrage aan inlichtingen, educatie en ontwikkeling.


  Maak melding
 4. Amafo….of amofo

  Want a sma tja kappa!!

  Wat wilt ze bereiken met dr slap gelul..deze vrouwelijke nieuwe crimineel wilt ons uitleggen wat echte politiek is en hoe het bestiert moet worden.

  Amofo tap yu bigi bek en gebruik het waar het voor dient …we weten allemaal dat je gepijpt hebt om je positie te bereiken.

  Dus ga naar school en probeer terug te komen als je eq en iq zijn bijgeschaafd …want wat jij doet is allang bekend.

  Als je je tussen moordenaars dealers en oplichters omgaat..ben je geen haar beter dan deze criminelen.


  Maak melding
 5. Heeft ze geen kandidaten????
  Ze kan die man die pas uit VHP is gestapt alvast nemen.
  Vele debielen hier vergeten dat NF al die jaren ontwikkelingdhulp heeft gehad.
  Volgens Etnel hebben ze ontwikkeling gebracht want Mc donald, kfc en popeyes zijn in Su. Dat ze achtetlijk waren dat wisten we maar zo achterlijk??


  Maak melding
 6. @ Wendy
  Bouterse heeft:
  1>> Eerste 5 jaar hulp vernietigd door projecten te stoppen voor dat ze af waren en door het binnenlandsconflict te laten ontstaan
  2>> dfl 500.000.000 er door te jassen in 2 jaar.
  3>> Na Vene I Wijdenbosch op de economie van Suriname los te laten.
  4>> Wijdenbosch ook honderden miljoenen hulp te laten consumeren.

  in 2000 moest Vene II met enorme schulden, vernietigde Alu industrie, slecht stroom contract met Suralco, Verpande bauxiet inkomsten beginnen en ja no ongeveer euro 400.000.000 hulp als hij zelf ook euro 400.000.000 inbracht (pariteitsmiddelen).

  Wendy de medaille heeft twee kanten.

  Bouterse, Wijdenbosch en makers hebben steeds bewezen goed te zijn in potverteren.

  Het volk moet helaas op de blaren zitten terwijl de top van de NDP duidelijk geen pijn leidt.


  Maak melding
 7. @Wendy, je zo bent dom, Front heeft gewerkt aan 2 maal herstel van alle schades die Bouterse regimes veroorzaakt hebben. Als Bouterse niet op het toneel was verschenen en met (fatsoenlijk bestuur ) had Suriname schat hemeltje rijk kunnen zijn


  Maak melding
 8. @Wendy, oud Venetiaan heeft bij zijn vertrek een goed gevulde schatkist achtergelaten, ongeveer 1 Miljard dollar.

  WAAR IS DIE DOEKOE GEBLEVEN ?

  Je praat alleen maar stronterij hier. Kijk eerst in je eigen bevuilde paarse nest.


  Maak melding
 9. Deze partij heeft duidelijk geen goede kandidaten; deze troela vierde ooit haar verjaardag met staatsgelden ; zulke personen zijn dus niets waard en die partij dus nog minder; geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel; allemaal trekken ze Surinaamse vlag kleren aan omdat ze zogenaamd echte Surinamers zijn; nou dit soort laag politici geeft geen klap om het volk; mode maken voor de spiegel en draaien met de billen; tja ook een manier om J diploma te halen en aandacht te trekken; triest hoor ;


  Maak melding
 10. Wendy je hebt gelijk zij/hij kan die man nemen die uit de vhp is gestapt want ze kan mensen goed gebruiken die niet verder dan vijf kunnen tellen het beste wat je momenteel kan doen is opzoek gaan naar je echte vader dat zal rust en orde brengen in jouw trieste leven


  Maak melding
 11. Alice (wie kent haar niet !) leeft nog steeds in ‘Wonderland’ en gelooft er zelf ook heilig in !

  De puinhoop die zij op het Min van TCT heeft gemaakt en achtergelaten is ze misschien al
  vergeten, maar wij helemaal niet.
  Hoe kan je achter zo iemand aan lopen die de staat Suriname voor duizenden SRD’s heeft
  bedonderd, en nu zelf roept dat; 70 jaar partijpolitiek het volk van Su niets heeft gebracht !

  Als ze helemaal geen ‘bafu’ en ‘kwa kwa’ op kosten van de staat (Surinamers) had besteld
  tijdens haar 30e verjaardag, dan was er wellicht wat geld overgebleven voor ontwikkeling
  van het land.

  Look who’s talking.


  Maak melding
 12. Mv drs Alice Amofo, het zijn natuurlijk de niet geschoolde aanhangers van de straatvegerspartij, die alle initiatief van een ander om te regeren met vunsigheid de kop willen indrukken. U wordt beschuldig van het
  onrechtmatig gebruik van overheidsgelden, uw uit leg hierover in de media heeft nooit geleid tot een veroordeling, dus als de VHP aanhang, waar de leden titles hebben in,hebzucht en corruptie, moet u zich daarover niet druk maken, U zou prima passen in de intellectuele setting van de NPS nieuwe visie, met Patricia Etnel en ook mv advocaat Nipte.Als minister van Financien zou u, als bevoegde en gekwaliviceerd econoom het huishouden van de staat,corruptie vrij maken. Suriname heeft een djadja intellectuele, oema regering nodig. Die de vingers op de knip kunnen houden en potentieele overheidscriminelen aan banden leggen. De mannen politici hebben gefaald en zullen pas weer kunnen fuctioneren alszij een volledige schoonmaak hebben ondergaan. Ondertussen moet onze voedin,kleding, huisvesting etc,beschermd worden, zoals moeder gans haar kleintjes beschermd.De wolfen zullen proberen het brood van de kleintjes te pakkenen hen zelf opeten, maar met de hulp van de moeders van suriname partij, worden ze compleet in elkaar gemept. Vrouwen praten jullie met elkaar en vorm een All Woman regering, laat de mannen maarlekker herstellen van hun waangedrag.


  Maak melding
 13. Waldo eerlijk is eerlijk je hebt hierin gelijk en niemand kan dat ontkennen maar je moet ook eerlijk zijn dat hoe het momenteel in het land gaat echt wanbeleid is, ok je hebt je asfalt wegen nu en nutsvoorzieningen maar het land is nu totaal naar de afgrond geholpen en je moet niet vergeten als je iets wil bereiken moet je geld opzij zetten of sparen om het te verwezenlijken de vorige regering heeft Ermee te lang gewacht en dat is hun nekschoten geworden maar je gaat mij echt nu niet wijsmaken dat het momenteel zo geweldig gaat in het land,Think !!!!!


  Maak melding
 14. Waldo

  30 maart 2020 at 13:11

  Ja, natuurlijk had Vene en Telting geld in de kluis om elke ochtend een bad in nemen. De VHP mocht af en toe ook een duikje nemen. Maar wat hebben ze voor het volk zelf gedaan, geen snars. Daarom zijn ze ook weggestemd toch! Een regering moet oog hebben voor het hele volk! En niet gaan pronken, ik heb een miljard aan deviezenreserve. Waarom hebben ze geen bruggen en ziekhuizen gebouwd, de wegen waren onverhard en zaten vol met gaten. Wat hebben ze voor het binnenland gedaan. Nu hebben deze mensen elektra, schoon drinkwater en goede gezondheidszorg. Tenminste had de NPS een paar capabele mensen, maar met de VHP erbij is het toch mislukt. Het volk heeft deze partijen massaal weggestemd!

  ================================

  Wat dacht je van eerst schulden wegwerken. Dat is wat Vene en Telting gedaan hebben. En nee dat doe je niet in 10 jaar. Vene en Telting stonden voor goed bestuur.

  Bouterse heeft een waslijst beloftes gedaan. Wat is daar terecht van gekomen ? Niets nada…een paar verkeersrotondes en enkele huizen die toegang hebben gekregen tot watervoorzieningen.

  Waldo vertel ons waar zijn die deviezen cq monetaire reserves gebleven ? Bourerse heeft het als erfenis gekregen. Waar is het gebleven


  Maak melding
 15. Waldo en vergeet niet dat geld wat er in kas was is in zakken verdwenen van de rovers alles wat men verwezenlijkt heeft in deze tien jaren is gedaan met geleend geld of gebedeld geld dat zegt hopelijk genoeg met wie we te maken hebben, Think !!!!!


  Maak melding
 16. ‘Warrior princess’ Amafo wilt weer in het machtscentrum komen zodat ze op kosten v.d staatskas/belastingbetalers haar verjaardag kan vieren.


  Maak melding
 17. Deze mevrouw heeft toch ook geen schone lei….onder regering Venetiaan had gefraudeerd en onder regering bouta 1 had ze als minister geld verduisterd….dus waarover praat ze?!!


  Maak melding
 18. Hahaha ..
  zo doorzichtig is de Bouta-lover die zich voordoet als NPSer en hard zijn best doet om de VHP in kwaad daglicht te zetten.

  Fake nieuws en roddels verspreiden is een hardnekkige eigenschap van de NDP. Verdeeldheid zaaien en partijen tegen elkaar opzetten hoort bij hun laffe karakter.

  Slim-Suriname weet wel beter !
  Wij gaan Suriname redden.

  Justitie Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding
 19. Kondremangs
  Ze kan alle politieke prostituees opnemen in haar lijsten en ze gaat de lijsten vullen. ..dat is zeker. ..want oeng lai ding djompo todos dja ini sranang. ….noem ze maar op. ….wie kent ze niet? ????? Zij heeft zelf gefraudeerd met overheidsgelden. …..dus grote toerie. ……
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 20. Kondremangs
  Para Express. ..u heeft gelijk. ..ik kwam al tot die conclusie. …..want GEEN enkele nps-er zal DiDiBri gelijk geven en aangeven dat DiDiBri mild was bij de 8 decembermoorden. …….dat heeft mij aan het denken gezet. …..en bovendien hebben de NPS en vhp vanaf 1987 samengewerkt en mekaar niet tegengewerkt. …..en de nickname geeft ook aan dat je een politieke djompo todo kan zijn. …..wijlen Johnny K zou zeggen. …wij benne benieuwd. …
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 21. Ik ben voor een vrouw als Presidente in su!
  De suri’s zijn toe aan feminine energie.
  Iemand die ze omarmd en troost na de afgelopen turbulente jaren.

  Amafo valt dus af.

  Integer
  Betrouwbaar
  Goed opgeleid en welbespraakt
  Slim en wijs
  Geen strafblad
  Innovatief
  Netwerker en verbinder
  Internationale kennis
  Politiek bewust
  Humor

  Amafo valt driedubbel af.


  Maak melding
 22. Suriname is bankroet. Kas legi. Het volk is in paniek. De VHP is de enige partij die het volk kan redden.
  Steun de VHP en stel je toekomst veilig. Weg met didibri. Deze zwaar verslaafde alcoholist en zijn reetvreters moeten zo snel naar santo boma.


  Maak melding
 23. Grote kans voor al degenen die weten hoe het wel of niet moet en ongezouten commentaar leveren. Grijp je kans. Goed initiatief van deze “ Boeskondre Jaja Oema”, die er ook zeer goed uitziet. Prachtig idee mw Amafo….heel veel succes. Love it


  Maak melding
 24. VHP,hoe ga je het land redden? Door het te laten regeren door Nederland?of gaan jullie al jullie miljardairs leden oproepen om per direct een 300 miljioen in de staatskast te zetten?
  Dat is een mooie hulp, de dief vragen en belonen voor het, van het teruggeven, van de gestolen goederen.
  Gaan jullie de drugsgelden, die zijn verdiend met de verkoop van groenten en boomstammen. witwassen?
  Ja, als al dat geld word witgewassen is Suriname direkt uit alle doedoe, De VHP gaat steekpenningen betalen aan zichzelf alleen om te kunnen regeren. Enkele van haar leden mogen dan de duikboot en cesna vliegtuig terug krijgen,justitie zal de aanklachten tegen de drugsbaroen metonmiddelijke ingang intrekken.


  Maak melding
 25. 70 jaar partij politiek. Kind je was nog niet geboren. Overal ter wereld worden mensen in hokjes geplaatst vooral mensen van een bepaalde afkomst die te lui zijn om te werken en hun leven enkel uit feesten bestaat. Geen scholing hebben genoten en geboren zijn om van anderen te stelen, liegen en te bedriegen. Nou dan komt het land nooit vooruit.Wij leven in het jaar 2020 en gaan naar 2021. Kruip maar weer het oerwoud in. Want ook jij zal niet voor vooruitgaan kunnen zorgen. Enkel ook je eigen zak vullen en die van je familie.


  gemodereerd
 26. Zoals ik het begrijp, gaar Suriname nergens heen.

  Verdeelheid bestaat,en niet alleen in Su.
  En ja Bouta heeft/staat in de weg. Dit zijn dingen die een jonge Natie een keer mag overkomen.
  Maar zolang jullie elkaar blijven aanvallen, en aleen maar bezig zijn met morgen en gisteren, in plaats van met het Suriname over 150 jaar. Gaat Suriname nergens heen.

  Zorg goed voor elkaar, en zo zullen we overwinnen.


  Maak melding
 27. VHP kan het land redden door niet te stelen. De staatsmiddelen goed benutten. Suriname is rijk, maar het volk wordt steeds armer. De paarse ratten hebben een puinhoop gemaakt en nu moet het arme volk het gelag betalen.

  De VHP heeft gewoon een goed plan en gedegen kader. Yes we Chan!


  Maak melding
 28. Kondremangs
  Santi wakamang. ….zoals je het hierboven beschrijft. ..kan je invullen. …NDP en daar wil jij als nps-er. ..zoals je jezelf noemt. ….NIET samenwerken. ….of wel? ? Wie van de DiDiBri lovers heeft zich al aangemeld als kandidaat?
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 29. @Waldo

  Om de woorden van een vriend aan te halen na 5 jaar Venne II

  “Wij kunnen nu weer sparen” het BNP per capita is in Venne II en III periode gestegen met 400%
  Beste Waldo onder Venne II en III is oost met west verbonden en Is er tot Atjoni geasfalteert. Werden wegen verbetert.

  De zelfde heel trotse vriend vroeg na 5 jaar Bouterse 60 jaar oud om hulp. Ondanks dat hij een vakman was en altijd werk had. Je hoorde zijn tranen Waldo.

  U roept dat het binnenland nu water, stroom en gezondheidszorg heeft. Iets wat wellicht ten tijde van de feestjes zo was maar nu niet meer de realiteit is.


  Maak melding
 30. Wat valt in een failed state te winnen ? Ga eerst maar op deze vraag het antwoord verzinnen.


  gemodereerd
 31. Teveel politieke partijen met een BEVOLKING van amper 600.000 inwoners.
  Nee hoor 5 zou voldoende zijn of moet er van alle Politieke partijen kandidaten aangesteld worden die capabel en goede opleiding hebben ook getoetst moeten om het werk naar behoren uitvoeren.
  Suriname heeft ontwikkeling en stabiliteit nodig geen hokje mentaliteit meer , anders is het water naar zee dragen ☝️🇸🇷🙏🙏🙏🤝


  gemodereerd
 32. Politici in Suriname hebben totaal geen idee en kennis wat ze bezitten en kunnen bereiken! Een land vol mogelijkheden en rijkdommen geregeerd door de domste politici ooit! Wij hebben hier in Nederland en Amerika genoeg kandidaten die op standby staan en te popelen om het land te redden met kennis en expertises!!
  Boektip! Dr Claude Anderson, Powernomics, & black labour white wealth..
  Wake up Surinamers, we hebben de foutste en slechtse politici ooit!!!

  Nog even geduld!


  gemodereerd
 33. De VHP kan dit land weer leefbaar maken. Als Chan iets belooft dan doet hij dat.

  Als mpp bouta iets beloofd dan stijgt de koers met 200%. Deze dronkaard is grootste leugenaar van het westelijk halfrond. Jammer dat de domme achterban telkens erin ingeluisd werden. Maar deng ai opo nou. Ze zien ook dat Chan dit land kan redden.


  Maak melding
 34. De VHPer’s hier op dit forum zeggen dat het land bankroet en de kas leeg is!
  Maar waarom wil deze partij aan de macht komen,waar gaan zij het geld vandaan halen om het land te besturen?
  Zegt u het maar!
  Maar de pech die jullie hebben zal de zittende regering met 2/3 meerderheid de verkiezing winnen.


  Maak melding
 35. Er moet me iets van het hart @ AGOE TIRGRI.
  Wat een vieze varken ben je. Je doet je naam eer aan.
  Achter je laptopje heb je veel praats, vieze hufter.
  Je hebt niks te doen. Dag en nacht, op waterkant. GET A LIFE.
  Je zit op Chan te wachten. Ik hoop dat hij je tussen de varkens smijt, kan je gaan wroeten.
  En vervolgens voor de tijgers.
  Ga toch iets nuttigs met je leven doen. AGOE.


  Maak melding
 36. Cornel 31 maart 2020 at 00:02
  —-
  Gatlikker, joe ma mpp. Wat is jouw probleem. Dat de VHP gaan winnen staat vast. Chan is de enige redder van Suriname. Wen alvast aan oranje kleur.


  Maak melding
 37. Als een man teveel gedronken heeft zeggen ze : zijn wijsheid is in de kan. Als een mooie , knappe en goed opgeleide vouw allerlei stommiteiten uitkraamt zeggen ze: haar wijsheid zit in haar mooie, grote en sexy billen. en voorwaar: ik ben gek op haar billen.
  Deze vrouw mag eigenlijk geen bewijs van goed gedrag krijgen omdat ze op haar 30e verjaardag overheidsgelden heeft gebruikt voor haar verjaardagfeest. Ze moeten daarom de wet veranderen voor toekennen van het bewijs van goed gedrag in die zin dat ook in gevallen er nog geen rechterlijke veroordeling is uitgesproken maar er een redelijk vermoeden bestaat dat zo iemand een veroordeling kan krijgen er geen bewijs van goed gedrag mag worden afgegeven. Dit naar analogie van de deviezenwet waarbij de controle instantie jouw huis mag binnenvallen wanneer er een redelijk vermoeden bestaat dat je deviezen hebt. verbaast het u dat zichzelf respecterende mensen geen aansluiting zoeken bij haar partij de VVD. Als ik het zou doen zullen dus andere dan politieke motieven een rol spelen.


  Maak melding
 38. VOOR ALLE DUIDELIJKHEID AAN AL DIE MENSEN MET EEN GEHEUGENPROBLEEM

  Nieuw Front wacht oude taak: saneren

  Het Surinaamse volk heeft bij de verkiezingen donderdag de ‘oude politiek’ een duidelijk mandaat gegeven: Suriname moet veranderen. Winnaar Nieuw Front moet daarvoor zorgen….

  Van onze verslaggever Stieven Ramdharie27 mei 2000, 0:00

  Suriname heeft zich uitgesproken tegen wanbeleid en voor verandering. Tot het laatst hielden president J. Wijdenbosch en zijn DNP 2000 echter rekening met een verrassing bij de verkiezingen van donderdag. Er werd vurig gehoopt op acht tot twaalf zetels, het werden er slechts twee. Hooggespannen verwachtingen waren er ook bij Desi Bouterses NDP.

  Maar van de minimaal achttien zetels waarop werd gerekend, wellicht tegen beter weten in, werden er elf binnengehaald. Alleen de leiders van de Nieuw Front-oppositie bleken het uiteindelijk bij het rechte eind te hebben. De absolute meerderheid in het parlement van 51 zetels is in zicht en daarmee een stabiele regering voor vijf jaar.

  Voor het eerst sinds 1987, toen Nieuw Front in de eerste verkiezingen na de coup van 1980 39 zetels won, heeft het Surinaamse volk de ‘oude politiek’ weer een duidelijk mandaat gegeven. In 1996 bleven president R. Venetiaan en parlementsvoorzitter J. Lachmon, na vijf jaar saneren, steken op 24 zetels. De gevolgen zijn bekend. Bouterses NDP, met zestien zetels toen de grootste partij, maakte van de situatie gebruik om de Nieuw Front-coalitie buitenspel te zetten.

  Dat gevaar, waarmee Front-leiders de afgelopen weken weer rekening hielden, is nu uitgesloten. De Millennium Combinatie, waarin de NDP met twee partijen samenwerkt, kan nu met elf zetels geen krachtige vuist meer maken. De NDP haalde acht van die elf zetels binnen, een halvering van de aanhang. ‘We hadden anders verwacht’, zei een teleurgestelde Bouterse vrijdag. ‘Onze prognoses waren anders.’

  Toch was het resultaat van de NDP een verrassing. Want ondanks de ruzie met Wijdenbosch, is de Millennium Combinatie de tweede partij in het parlement geworden. Door zich vrijwel volledig te richten op het binnenland, wist Bouterse zich al bij voorbaat verzekerd van een respectabel aantal zetels. In Paramaribo, waar 17 zetels waren te winnen, kreeg Bouterse slechts twee zetels.

  Zijn machtspositie in het parlement heeft de oud-bevelhebber hard nodig, zeker als hij op 30 juni in hoger beroep wordt veroordeeld in de CoPa-drugszaak. De ‘Bouterse-kwestie’ is slechts een van de vele problemen waarmee een Nieuw Front-regering zal worden geconfronteerd. Vooral als snel zal worden gepoogd de relatie met Nederland te herstellen. ‘Een zekere moordenaar droomt dat hij belangrijk is’, sprak beoogd president Venetiaan op de laatste dag van de verkiezingscampagne nogal fel over Bouterse.

  In 1996 beloofde Venetiaan een onderzoek naar de decembermoorden van 1982, maar hij keerde niet meer terug in het presidentieel paleis. De vraag is hoe de nieuwe regering zal reageren op Nederlandse rechtshulpverzoeken, bijvoorbeeld als het Amsterdamse gerechtshof in juli besluit Bouterse te vervolgen voor de decembermoorden. Ook de slechte economische situatie en de hoge schuldenlast, veroorzaakt door Wijdenbosch, zullen de regering op de proef stellen.

  Net als in 1991, toen Venetiaan het wanbeleid van de regering Kraag-Wijdenbosch teniet moest doen, zal ook de komende jaren flink gesaneerd moeten worden. De Surinaamse kiezer is hiervan goed doordrongen, zo bleek de laatste weken. Nederland eist bovendien goed beleid en bestuur als voorwaarde voor verstrekking van de resterende 600 miljoen gulden ontwikkelingshulp.

  In Paramaribo wordt nu gehoopt dat de vier Front-partijen zo snel mogelijk een president kiezen, een regering vormen en aan de slag gaan.

  En geen tijd verliezen met eindeloze besprekingen over verdeling van de ministersposten. ‘Elke verandering is nog geen verbetering’, zei een kiezer donderdag over het weer aan de macht komen van de ‘oude politiek’. Voor Suriname valt te hopen dat dit cynisme nergens op gebaseerd is.


  Maak melding
 39. @ Nobruya, zoals je uit mijn betoog zal kunnen opmaken, ben ik een nationalist, maar geen nationalist indeze huidige vorm,NDP,VHP model. Deze partijen hebben ongetwijfeld geschikte mensen, maar zijn zo ver ziekt en vervuild geworden de afgelopen jaren, dat ze allebij door het toilet moeten worden gespoeld. Het belangrijkste is nu om te gaan produceren en daarvoor heb je mensen met doorzettings vermogen nodig en die kunnen inspireren. Waarom de NPS? en Waarom Patricia Ethnel? Zij heeft als vrouw, geenpositie binnen de partij gekregen, ze heeft bewezen de mensen en speciaal vrouwen aangezet tot zelfsupport, niet te wachten tot de man zin heeft om geld te geven voor de voeding van hun kinderen, ze heeft groepen gewezen op hun talenten, en hoe dat om te zetten in eengoed en collectief bedrijf. Bovendien vindt ik haar een bloemetje. Dus NPS met een nieuwe visie zal het alternatief zijn voor de bevolking, met het liefst een all woman regering, maakt niet eens uit of deze vrouwen tot een politike partij behoren of niet. Mv Luitenant Kolonel Danielle Veira zou ook heel goed in die setting passen. Het is tijd om Suriname schoon te maken, en aangezien vrouwen daar een beteroog voor hebben, zeg ik NPS nieuwe visie ALL woman Goverment. Laat de heren politicy in de DNA goede wetten gaan maken, in het belang van de gemeenschap.


  Maak melding
 40. @John, Op dit moment is Suriname een zinkend schip, en wij hebben geen ouderwetse politieke methode nodig van wie het best in staat moet worden geacht om een handje te gaan ophouden in Nederland. Een nieuwe politieke visie moet worden gecreeert, en dat is door het volk te wijzen op haar potentie en innovatie.
  Wat je van buiten eventueel nodig gaat hebben is kennis. Als je echter die kennis niet kan omzetten in productie, dan ben je over enkele jaren nogsteeds in dezelfde shit. Vandaar dat ik een, vrouwen/moeder aanpak wil hebben. Heel wat zonen van dit land hebben een Ir.afgerond, maar lopen met jas en das rond, terwijl het land schreeuwt om produktie en scholing. Een wet die ik zouwillen voorlegeggen aanonze aanstaande vrouwen regering is, dat alle beursalen die zij afgestudeerd de afgelopen, 20 jaar geen functie mogen hebben in de regering. Hiermee dwing je ze te werken, ze kunnen ook geen advies bureau’s opzetten of voor hen werken als zij een overheidsfunctie hebben. Het beleid van ambtenaar ’s morgens en ‘smiddags consulent,moet stoppen. Of je doet het werk waarvoor je bent aangenomen door de overheid,tijdens kantoorurenof je donderd op.
  Dat geld wat de overheid betaald aan een governer van de centrale bank, moet in drieen worden gedeeld, want de centrale bank zal drie directeuren hebben Een directeur inkomsten een directeur uitgavenen een directeur controle. Daardoor komt niemand in de verleiding om meer dan 250 miljoen van het volk te stelen. Het aantal politieke partijen zullen terug gebracht moeten worden tot 2. Regeren is geen money making busness. De jonge staat Suriname heeft overgenomen van een satanisch en corrupt land, als Nederland, met moordende contracten tot de dag van vandaag. Als slavenhouder familie a, nog een plantage heeft in Suriname,en de overheid heeft al die jaren kosten gemaakt om het te onderhouden, dan maakt de Surinaamse regeing een wet, waarin het bezit van deze slavenhouders fam, wordt getaxeerd en na aftrek van de kosten voor onderhoud, word het bedrag op een rekening gestort, op een Surinaamse bank enin surinaamse valuta, beschikbaar gesteld aan de familie. De plantage valt dan in de boezem van de overheid en kan men overgaan tot produktie, waarbij het volk de eigenaar kan worden van het bedrijf.
  De surinaamse miljonairs, overheid en ondernemers kunnen niet meer 100 % over een bedrijf beschikken.


  gemodereerd
 41. @John, Als dhr Sardjoe een bedrijf wil opzetten, dat zal hij er rekening meer moeten houden dat zeker 25 % van de aandelen aan het personeel moeten worden verkocht, aandelen die de werknemers niet mogen doorverkopen, maar de werknemers/aandeelhouders zullen inzicht in zaken kunnen afdwingen bij de direktie, en niet onder druk hoeven te komen te staan door dictatuur van de direktie. De overheid zal voor een goed functionerende ministerie van arbeid moeten zorgen. Een Sociaal Verzekerings Bank zal in het leven worden geroepen waarbij de direktie geen investeringen zal mogen doen buiten het sociaal beleid.
  Tot nu toe is er geen enkel partij in Suriname die vanuit een nieuwe visie een nieuw Suriname kan helpen uitvoeren, dus het zal moeten bestaan uit regeerders met een moedergevoel. Niet iedere vrouw heeft echter een moedergevoel, dus er zal daarop geselecteerd moeten worden. De minister van bijvoorbeeld onderwijs zal een moeders gevoel moeten opwerken, zodat de onderwijzers als de leerlingen het gevoel krijgen, dat hun moeder/minister van hun houd.
  Er zal duidelijk een curuculum moeten zijn waaraan gekozen partijleden moeten voldoen en dat zal betekenen dat een groot deel van de huidige DNA leden terug moeten gaan naar school.
  Pre pre politiek ini sranang musu kba.


  Maak melding
 42. Zandloper: je hebt volkomen gelijk. Poptjie toe mag niet meer. Als je geen bestuurlijke capaciteiten hebt moet je niet in de politiek. Maar ik denk dat het dieper ligt. De heer Breeveld sprak over slavernij. Hij bedoelde niet die fysieke oude slavernij waarbij mensen geketend werden en met zweepslagen hun werk moesten doen maar over morele of geestelijke slavernij. Noem dit een nieuwe of moderne vorm van slavernij waarbij mensen geestelijk gedwongen worden hun leider blindelings te volgen. Dit wordt dus niet met fysieke maar met morele straf afgedwongen. Die 26 jaknikkers in het parlement worden mentaal gedwongen, gechanteerd, bedreigd en gestraft en mogen hun eigen mening niet ventileren. Integendeel. Voorbeelden: Misikaba: een dominee, die eigenlijk geen dominee meer mag zijn, Amzad Abdoel : een afgestudeerde econoom die zich gedraagt als de domste econoom aller tijden en afstand moet doen van datgene wat hij heeft geleerd. Dodson , die de politieke partij Doe kapot heeft gemaakt en Jennie Simons die haar man Geerlings, de man die de revobedrijven kapot heeft gemaakt, moet beschermen door DDB af te likken. Deze mensen mogen van 1 ding zeker zijn: als hun NDP verliest is het ook gedaan met hun politieke carrière.
  Zij zullen straks het slachtoffer worden van de beruchte bijltjesdag en hopelijk op 26 mei 2020, de dag na de verkiezingen.


  Maak melding
 43. @ john,we zijn in een mentale slaven, en men probeert ons nog te onderdrukken door religie. Alles wat de bakra basi zegt is goed, endat is er tot nu toe, de jeugd moet bevrijd worden, en mondig worden wanneer het om hun land gaat, ze moeten ruimte krijgen, via schoolprogramma’s. Een denk tank onder de jeugdigen zodat zij weten waar ze naar toe willen groeien. Hun moet worden afgeleerd om het kruis als een heilig ding te beschouwen, het zal een moeilijke opgave zijn om van deze mindcontrole af te komen en opnieuw te bouwen, maar het huis is oud en mag niet meer gerestaureerd worden, het is afbreken en een stevige fundering plaatsen en van daaruit groeien. Alle wetten moeten gebaseerd zijn op waarden en normen vanuit de Surinaamse behoefte. Daarom is scholing of herscholing van de jeugd heel belangrijk, de jeugd( nazaten van slaven) weet niet waar ze vandaan komen dus ook niet waar ze naar toe moeten. Niet iedere geleerde is automatisch een regeerder, en hoe sneller zij het zelf beseffen, hoe sneller wij vooruit kunnen komen. De Nedrlandse studie boeken of kennis moet in de prullenbak. De helden van Suriname waren geen Barron, Boni en Joli coer, maar dat is de oude geschiedenis, zoals het aan ons moest worden geleerd door de kerken. EBG en RK, hebben de grootste schade toegebracht aan onze jeugd, en de opgeleide leerkrachten, weten niet beter en gaan ermee door. Je ziet het tot nu toe in de maatschappij, de stadsnegers zijn beter en intelligenter dan de bosner werd ons geleerd, maar de marrons zijn tijdens de slavernij het heldhaftigs geweest. Ze waren gevlucht en hebben strijd gevoerd tegen de overheerser. Doordat ze de taal van de overheerser niet spraken als de stadsnegers, is hun achterstand door onderlinge discriminatie misbruikt om tweedracht in het land te creeeren. Het nieuw fundament zal dan ook moeten zijnje bent Surinamer, of je krijgt een ticket terug naar de plaats of land waar je wil zijn We kunnen als jonge natie niet meer doorgaan met taktiekenvan de overheerser. Het is nu Suriname bankroet is, hand in hand,schouder aan schouder of verzuipen door onze trauma’s en ego.


  gemodereerd
 44. @ John. Mij is opgevallen dat als ik aan de waterkant zit en de nazaten van de overheerser observeen terwijl zij door de straten lopen, dan zie je de minachting in hun ogen, jegens de creolen en dit wordt ook nog gevoed door sranang mangs, die hen leugens influisteren,over hoe lui zij zijn,en dat zij voor de bloei van Suriname zorgen enz, Alle Surinamers/ Nederlander over de hele wereld lezen waterkant, en weten wat de waarheid is. Hun minachting zie je ook wanneer ze leren of lezen over hun helden, en de martelingen die ze hebben toe gebracht aan dit volk. De universiteiten in Nederland zijn nu bezig het boek “wij slaven van Suriname”door te spitten. De grrotste vijand van Suriname is niet de andere rassen, maar de onwetendheid en onwil de ware vijand te ontmaskeren. Door het initieren en financiere van een binnenlandse oorlog.Hebben ze door hun hebzucht, Suriname wederom ineenverdeel en heerspositie gemunoufreerd. Zolang wij verdeeld zijn zullen zij het blijven doen, totdat wij onze rijkdommen voor een appel en een ei teruggeven in hun handen.


  Maak melding
 45. @ Zandloper.
  We zijn het een veel eens. Er moet een nieuw politiek klimaat ontstaan. Meer Vrouw/ Moeder zeker post Corona is zeker op haar plaats. Ik bewonder Etnel ook wel een beetje vooral haar betrokkenheid waarbij emotie wel eens de overhand krijgt.
  Ik heb wel eens geroepen dat Lilian Concalves voor mij het voorbeeld zou moeten zijn om Suriname te leiden /begeleiden zoals Albert Winsemius deed bij het vormen van Singapore.
  Zie jij het verschil tussen wijsheid en afstand versus kennis en betrokkenheid

  Wat mij tegenvalt in jou benadering:

  “als ik aan de waterkant zit en de nazaten van de overheerser observeen terwijl zij door de straten lopen, dan zie je de minachting in hun ogen, jegens de creolen en dit wordt ook nog gevoed door sranang mangs”

  Dit kun je niet menen als je zo je lans breekt voor female power. Er zijn verschillen tussen culturen die u niet maar zo mag omzetten naar minachting. Discriminatie wordt te vaak ervaren door verkeerd geïnterpreteerde onbekendheid met het andere. Natuurlijk kun je hooghartigheid ervaren maar dat gebeurd ook onderling tussen mensen met de min of meer de zelfde etniciteit.

  “De grrotste vijand van Suriname is niet de andere rassen, maar de onwetendheid en onwil de ware vijand te ontmaskeren.”

  Dit is de kern voor de problemen van Suriname. Veel gaat van mond tot oor en van oor naar mond. Geformaliseerde kennis en kunde wordt vaak niet gerespecteerd omdat er binnen de eigen groep zich een gewenst verbaal beeld gevormd heeft over de anderen. Bouterse maakt daar maximaal gebruik van door aanspreekbaar en aanraakbaar te zijn. Het verbale overheerst vaak de feiten.

  Ik hoorde vandaag een stukje gefrustreerde Sardjoe op radio Standvaste. Hij weet heel veel bedrog tussen de oren te krijgen van zij die daar gevoelig voor zijn.


  Maak melding
 46. @jojo, je antwoordop je vraag van 30/31 maart
  Ik zoek geen vrouwen, die bewondering opwekken bij mensen om dit land te helpen opbouwen.
  Ik weet dat Patricia emotioneel kan zijn, maar daarmee toont ze haar ware intentie. Lilian Conscalves zit ook met emoties over haar man en haar vriendenkring, die tijdens de revolutie waren vermoord. Wat ik zoek in the “all woman goverment, zijn vrouwen die de mofina wang begrijpen, nieuwe inzichten kunnen geven aan mensen die op de bodem van onze samenleving zitten, die vernederd worden als zij zich hogerop willen werken. Vrouwen die geen mannelijke gedragingen willen nabootsen, maar een moeder willen zijn, voor dit land. Vrouwen die de verwaarloosde kinderen begeleiden naar een verenigd Suriname. Mensen die geen compassie kunnen heben voor de laagste klasse van onze samenleving, zullen nooit meer mogen regeren, want ze zien het regeren van een land, als een machts. De nieuwe visie van Suriname zal zijn dat de hoogste de laagste zal dienen, er zijn dus heel hoog gekwalifieerde maar, dendy vrouwen, uit Suriname, maar die kunnen wij niet gebruiken, omdat zij de geestelijke kennis en wijsheid missen. Intelligentie is geen garantie dat men geestelijk. In de verenigd Suriname zullen kinderen niet worden getest op basis van hun IQ maar op EQ en SQ.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES