zaterdag, mei 25, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijUitbundige Holi viering op dinsdag 10 maart in Den Haag

Uitbundige Holi viering op dinsdag 10 maart in Den Haag

-

Does Travel - naar Suriname

Op dinsdag 10 maart aanstaande vieren meer dan een miljard mensen over de hele wereld het Holifeest. Ook in Den Haag wordt dit kleurrijke feest op een uitbundige wijze gevierd door Stichting Holi Samen, onder de noemer: Haagse Holi Hangámá of te wel Haagse Holi Spektakel.

Sedert de vestiging in Den Haag van grote groepen Hindoestanen uit Suriname, nu ruim 40 jaar geleden, wordt Holi ook in deze stad intens en uitbundig gevierd. Eerst gebeurde dit voornamelijk in huiselijke kring, later ook in het openbaar: in grote zalen, in de wijken, in de straten en op pleinen. Ook dit jaar zal Holi in Den Haag groots worden gevierd in het Wijkpark Transvaal.

Bij de Holiviering in Den Haag wordt bewust gestreefd naar een stadsbrede viering. Immers, Holi is een feest voor iedereen, ongeacht afkomst, kleur of cultuur. Het is een feest dat sociale barrières doorbreekt en op een vrolijke en kleurrijke wijze verbinding probeert te leggen naar alle mensen toe, zowel binnen het familieverband als met de omgeving en binnen de eigen cultuur als daarbuiten. Juist vanwege deze filosofie is het Holifeest bij uitstek een multicultureel feest, dat heel goed past in het integratiebeleid van gemeente Den Haag.

Ook dit jaar heeft de organisatie gekozen voor een viering met een feestelijk multicultureel podiumprogramma, van 13.00 tot 18.00 uur. Simultaan zal, van 14.00 tot 15.00 uur, een kleurrijke Holi-optocht worden gelopen door de wijken Transvaal en Schilderswijk. De organisatie ligt in handen van Stichting Holi Samen i.s.m. een aantal Haagse culturele en maatschappelijke organisaties.

De verwachting is dat ook dit jaar ruim 5.000 holivierders de viering zullen bijwonen. Iedereen is welkom op het Haagse Holi Hangámá en de toegang is gratis. 

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Ik mag hopen dat de deelnemers aan dit feest zich zullen wapenen tegen mogelijke coronabsmetting en dat mensen die girpachtige verschijnselen hebben er niet naartoe gaan.


  Maak melding
 2. Holi Phagwa is een Hindoeistisch feest dat ieder jaar rond de maand maart wordt gevierd. Het is een combinatie van een lentefeest, nieuwjaarsfeest en we vieren de overwinning van het goede op het kwade. In Suriname in het een nationale feestdag en wordt door iedereen gevierd, of je nou groen, geel of zwart bent maakt niet uit. Iedere Surinamer viert dit prachtige feestdag samen.


  Maak melding
 3. Schrijvers van het forum.
  Wees niet ongerust. Hindoestanen zijn corona virus bestendig. Ze zijn niet bevattelijk voor deze griepachtige snotneus, omdat hun leefwijze anders is dan anderen. Dit hebben onderzoekers uitgewezen. India is buurland van China en heeft totaal geen last van.

  Mensen die bang zijn om het virus op te lopen, is het advies om thuis te blijven.


  gemodereerd
 4. Holi viering is geen herfst, winter of lente feest, maar expliciet een feest voor het hindoestaanse cultuur in tropische landen. Uiteraard mag iedereen hieraan deelnemen. Het is net als een vrij metselaars gedachtengoed. Niet verbonden aan tijd, kleur of geloof. Het is gewoonweg een feestelijke happening voor totale ontspanning.


  gemodereerd
 5. Ongeacht wie ,w a t, hoe, maakt allemaal niet uit. Het is een prachtige hindoestaanse feest en voor iedereen .ik wens allen een shub holi!!!!! Kleuren maakt de wereld mooi, laten we daar een voorbeeld aan nemen!


  Maak melding
 6. @Fa Waka, het Holi feest wordt overal op de wereld gevierd waar hindu’s wonen en dus niet alleen in tropische landen. Het Noorden van India kent winters met sneeuw en het vriest daar ook behoorlijk. Niet gek omdat het Noorden van India grenst aan de Himalaya. Het klimaat van Zuid-india is tropisch, maar Holi wordt in heel India gevierd. Holi wordt gevierd als nieuwjaars- en als lentefeest. Maar ook als het feest dat het slechte door het goede wordt overwonnen. Ik weet niet waarop jij die onzin hebt geschreven op heb gebaseerd, maar ga je toch eens verdiepen in het Holi feest en waarom het wordt gevierd.
  Holi wordt vandaag ook gevierd in Nederland en Nederland is geen tropisch land. Ik vier Holi vandaag thuis met familie en vrienden. Het weer nodigt niet uit om het buiten te vieren maar ook het corona virus nodigt mij niet uit om een grote mensen menigte te vergezellen.

  Subh Holi.n


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES