dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisExpositie over de geschiedenis van Surinamers in Nederland

Expositie over de geschiedenis van Surinamers in Nederland

-

Does Travel - naar Suriname

Donderdag 12 december opende de expositie ‘Vereniging Ons Suriname: 100 jaar emancipatie en strijd’. De expositie is tot en met maart 2020 te bezoeken bij The Black Archives in Amsterdam.

De Amsterdamse wethouder Touria Meliani sprak namens het Amsterdams stadsbestuur lovend over The Black Archives bij de expositie-opening: “Wat hier gebeurt is groot – en wat The Black Archives doet betekent heel veel voor de stad Amsterdam”. Wethouder Meliani prees ook bijdragen van The Black Archives aan nationale en internationale discussies, onder andere rondom racisme: “Ik hoop dat heel veel mensen deze verhalen mogen horen en dat men inziet dat er nog veel verborgen is”.

De expositie ‘Vereniging Ons Suriname: 100 jaar emancipatie en strijd’ is te bezoeken op donderdagen, vrijdagen en zaterdagen bij The Black Archives aan de Zeeburgerdijk 19b in Amsterdam-Oost. Historisch archief The Black Archives won in 2018 de Amsterdamprijs voor de Kunst. Het archief heeft als doel verborgen geschiedenissen publiek toegankelijk te maken.

Honderdjarig jubileum 1919-2019
Eerder dit jaar kreeg de in Amsterdam gevestigde Vereniging Ons Suriname een speciale jubileumpenning uitgereikt uit handen van de burgemeester van Amsterdam. De expositie toont met unieke archiefstukken, videobeelden en fotomateriaal verborgen verhalen van Surinamers in Nederland uit de afgelopen honderd jaar, sinds 1919.

‘Emancipatie, strijd en verzet’
De expositie vertelt tevens een meeslepend verhaal van emancipatie, strijd en verzet vanuit het perspectief van Surinamers in Nederland. De vereniging heeft in haar honderdjarige bestaan vaak aan de voorhoede van de emancipatiestrijd van Surinamers gestaan. Personen zoals activisten Otto en Hermina Huiswoud, Eddy Bruma (van de culturele vereniging ‘Wie Eegie Sani’ die opkwam voor Surinaamse taal en cultuur) en kunstenares Nola Hatterman waren allen actief bij Vereniging Ons Suriname.

In 2020 is het 45 jaar geleden dat Suriname in 1975 onafhankelijk werd, na een lange periode van kolonisatie door Nederland. De expositie toont hoe de strijd voor Surinaamse onafhankelijkheid is verbonden met een lange internationale dekolonisatiestrijd. De expositie toont ook onder meer hoe anti-racisme bewegingen van vandaag zijn verbonden met een meer dan honderd jaar lange traditie van emancipatiebewegingen in Nederland.

Strijd voortzetten
Vincent Soekra, huidig voorzitter van Vereniging Ons Suriname, zei op de expositie-opening trots te zijn de strijd voor gelijkwaardigheid, zelfbewustzijn en zelfbeschikking van zijn voorgangers uit de afgelopen honderd jaar voort te zetten.

Verborgen verhalen ontsluieren
De expositie ‘Vereniging Ons Suriname: 100 jaar emancipatie en strijd’ is nog tot en met 29 maart 2020 te bezoeken bij The Black Archives in Amsterdam, op donderdagen, vrijdagen en zaterdagen. Kunstenaars Raul Balai, Patricia Kaersenhout en Shertise Solano hebben bijzondere kunstwerken gemaakt rond verhalen die lang verborgen zijn gebleven. Jessica de Abreu, Mitchell Esajas en Miguel Heilbron van The Black Archives waren curatoren van de expositie. Bezoekers wordt gevraagd zelf ook verhalen te delen. Opdat de expositie “weer een nieuw beginpunt mag zijn voor het verder ontsluieren van verborgen verhalen”, aldus de curatoren.

Gedurende de expositie zullen er rondleidingen en publieksprogrammas worden georganiseerd. Het eerstvolgende event – de viering van 101 jaar Vereniging Ons Suriname – zal plaatsvinden op 19 januari 2020 met diverse sprekers en artiesten. Bekijk hier een mini-docu over de ontwikkeling van de expositie.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. De vervalste geschiedenis in de witte boeken van weleer moeten gezuiverd worden. De mensen die vroeger gevochten hebben voor hun vrijheid zijn de echte helden! Dus mooi initiatief!


  Maak melding
 2. Eddy Bruma de man die de CIS uitvond en surinamers tot almoezen maakte, bracht toen de economische malaise in Suriname, sinds dien is het nooit goed gekomen met Suriname.
  1970-1974 rampjaar door deze racistische nationalist.


  gemodereerd
 3. He waldo.
  Als die paar verkeerde zaken in de witte boeken zijn gezuiverd. Ga je dan verder met de grove leugens vanaf 1980 uit de Surinaamse boeken te halen. Stel voor dat die boeken gewoon verbrand worden want er staan alleen maar leugens in. 10 jaren regeermacht heeft een verlies van 21 miljard USD opgeleverd. Ik hoop dat de NDP wint want de vernedering wordt dan echt compleet omdat de waarde van de Surinaamse dollar minder dan een cent waard wordt. Als anderen aan de macht komen kan de NDP vanuit de oppositie bankjes blijven schreeuwen dat ze niets fout hebben gedaan.
  Een geluk is er dan wel. DDB mag zich melden bij zijn zoon want daar worden boeven echt als boeven behandelt.


  gemodereerd
 4. 100 jaar is toch best lang he. Een wonder dat het stand heeft gehouden, vooral in de oude tijd waar den Nederlanders geen enkele vorm van verzet uit de oude kolonies tolereerde.


  Maak melding
 5. Grootste leugen allertijden.Integendeel waren Surinamers geliefd ze keken wel naar je maar niemand liep met een mes op zak. Wat een klinklare onzin het is na 1980 begonnen vroeger was je blij jou landgenoot te zien de Hollanders waren ook blij met ons .Grapjes over je huidskleur maakten ze wel maar daar bleef het bij.Maar opgeven moment gingen die buitenlanders vanaf de hoogste etage bedden en noem maar op naar beneden gooien Bijlmermeer,kakkerlakkenplaag etc er was nog geen metro in de Bijlmer je had bus 59 die bracht jou naar de stad.Creolen gingen dure jurken kopen en feesten en de volgende dag brachten ze het weer van die maat zat niet goed.Je had geen beveiliging kon gewoon winkelen.De melkboer bracht gewoon jou melk niemand die het stal,je had deuren met een touw kon je opentrekken voor bezoek.Geef de blanken geen schuld.Als je bloeddruk had hoefde je niet te werken Creolen hebben alles verpest.Niemand kan mij over Nederland vertellen door jullie gedrag is alles verandert,als je in de krant las was het iemand heeft gevochten.Door de komst van Surinamers is alles verpest vroeger gooide ze alles weg als je kip ging kopen ,Creolen hebben ze geleerd van nek,staart moeten jullie niet weggooien want in Suriname betaal je voor maagjes en hart alles gooiden ze weg.Iederjaar gingen de blanken hun huis inrichten kon je zo nieuwe spullen meenemen nu gaat alles naar kringloop etc piekfijn.en na 82 toen die hoer ” laat” hier kwam is alles verpest want toen werden de blanken boos want sommige konden werken maar gingen naar de gemeente en in hun broek plassen of doen of ze gek waren kregen ze een uitkering hoefde niet te werken en gingen in Duitsland de hoer spelen achter kassen zitten.Stop met blanken de schuld geven andere kwamen naar Nederland alles verkocht en kunnen nu niet terug en hier niets opgebouwd als “laat me” depessief op een etage wonen en mensen pesten ,Nederlanders waren niet zo Creolen Turken en Marrokanen hebben het verpest. Liegen dat ze bv kinderen hadden en in het buitenland kinderbijslag aanvragen tuurlijk worden de blanken boos.En ik wil niets horen over slavernij Joden hebben vreselijke dingens meegemaakt maar steken niet in het verleden.Daarom die spreekwoord van te blakka man fin bung a kaka na Bakra maksing (als een neger het goed heeft misbruikt maakt schijt hij bij een blanke magazijn) Niemand kan mij over Nederland vertellen mij mensen zijn met de boot gekomen Oreange Nasseu. ” laat me ” of haar moeder heeft een ticket weten bemachtigen met als doel voor wat hoort wat.Als laatst Blanken waren niet zo rassitisch buitenlanders hebben hun zo gemaakten ze hoeven niet voor te boeten wat hun gemene voorvaderen gedaan hebben ze waren niet bij.


  gemodereerd
 6. En als sommige last hadden komen ze uit buurten als Flora,Rangoe Pontbuiten tuurlijk ga je jou niet kunnen aanpassen zoals” laat me” kan veel uitleggen maar die Psygopaat ” laat me” gaat mij terug pakken geef die travo geen kans.kijk maar naar ” laat me” ze is niet eens met PN gelijk bedreigen adres doorgeven tijdstip dat zijn Surinaamse streken als je haar ziet ken die dweil.Dus blanken praten uit tuurlijk heb je rotte appels maar ze waren niet zo .andere tippelen en hebben een uitkering als ” laat me” dat is fraude


  Maak melding
 7. Ja klopt de tijden zijn aan veranderen zie veel in verpleeghuizen bedelen Surinamers om van heb je een mazzel voor mij . Koffie kost 1,20 cent vroeger was het 0,50 cent £ zelfs dat hebben ze niet ze hebben geleefd.Maar dachten niet aan hun pesioen.Maxi Linder was een trotse Creoolse vrouw dit zeg ik voor degene die denken dat ik een rasist ben ze heeft vele rijke Creolen geholpen die nu meneer zijn toch zijn ze die vrouw niet gaan begraven wel geld gestuurd .Maar omdat ze van lichte zeden was schaamden ze zich voor haar maar dat geld namen ze wel aan om te studeren in Nederland zo laaaaaaaaaaaaaaaaaaag zijn Creolen .Niet eens een standbeeld voor haar gemaakt.Wij zijn niet zo en je hebt goede intelectuele Creolen helaas trouwen ze met een ander ras begrijp ze.”.laat me” willen doelloos treiteren en niet opbouwend.Wat moet je met dat spul


  Maak melding
 8. Wat precies wordt je wijzer door deze tentoonstelling?
  Suriname was eerst van Engeland. Hoe zit dat nou? Waren de mensen uit die tijd in Suriname ook Engelsen?


  Maak melding
 9. Wat ze in Holland doen, is niks mis mee!
  Wat het team van deskundigen in Suriname doen is alles mee mis. Heel zacht gezegd een deel van het volk bedondert de andere.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES