zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEerste stap naar standaardisatie binnen honingsector een feit

Eerste stap naar standaardisatie binnen honingsector een feit

-

Does Travel - naar Suriname

Op basis van haar mandaat vastgelegd in SB 2006 no 30 Artikel 4 lid 1, is de finale draft Nationale Standaard “Specificaties voor Honing” door het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) ontwikkeld en bijgevolg vastgesteld als Nationale Standaard. Het SSB heeft als verantwoordelijke voor standaarden in Suriname met trots de Nationale Standaard “Specificaties voor Honing” afgekondigd op 26 februari 2019.

Het is een streven om een zekere ordening teweeg te brengen in de samenleving in het algemeen en ter stroomlijning met regionale en internationale richtlijnen in het bijzonder. Voor het realiseren hiervan is er door het Surinaams Standaarden Bureau in 2018 een Technische Commissie samengesteld voor de ontwikkeling van een standaard voor Honing.

Aan deze standaard hebben verschillende stakeholders uit de sector gewerkt, te weten: Elisabeth Fung A Foek (Suribij N.V.), Gladys Lieveld (ministerie van Volksgezondheid; Bureau Openbare Gezondheidszorg ), Fabian Esajas (Ambrosius-Bees), Hugo Breinburg (Hurocom), Margo Tjon A Joe (Polytechnic College Suriname), Mohamed S. Khodabaks (ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij), Ir. Reinier Taus Eastern Caribbean Trading Agriculture and Development Organisation (ECTAD), Robby Breinburg (Hurocom), Tanwir Hassankhan, BSc. (Surinaams Standaarden Bureau).

Bij de ontwikkeling van deze standaard is gebruik gemaakt van het document: Caricom Regional Organisation for Standards and Quality, CRS 18:2011 Specification for Honey. Gebruikers van deze standaard worden dan ook aangemoedigd om te voldoen aan meer dan de minimale eisen die in dit document zijn vastgelegd.

Sinds enkele jaren hebben Surinaamse handelaren en consumenten hun bezorgdheid geuit over de kwaliteit van honing op de markt. Meer recent zijn ze vergezeld door commerciële imkers en fabrikanten die de grondstof gebruiken. Er is ook een groeiende internationale vraag naar standaarden, vooral om aan de steeds strengere eisen voor export te voldoen. Deze nationale standaard is ontwikkeld om de kwaliteitseisen voor honing te specificeren en te harmoniseren die verder moeten zorgen voor een aanvaardbare productkwaliteit en veiligheid voor menselijke consumptie.

De hoop wordt uitgesproken dat deze standaard een bijdrage levert aan de verdere groei en versterking van de honingsector in Suriname, meldt het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

4 REACTIES
 1. En NU …een honing project opzetten ter waarde van 100 miljoen $. Hoefdraad is de beste , vraag aan hem .
  En wat gaat gebeuren bij overschot aan honing, zoals eieren en project doksa . Groenten en fruit weer in beslag genomen in Nederland door de NVWA. Welke zijn de verworvenheden nog meer van de ndp ???


  Maak melding
 2. Werkgelegenheid zat. Zou ik zeggen. Groot op inzetten
  Werkgelegenheid voor een hoop die lef hebben en niet bang zijn nu en dan geprikt te worden


  Maak melding
 3. Er moeten alvast bloemen geplant worden waaruit de bijen honing kunnen halen.In Sur.is dat heel makkelijk.Of de nesten plaatsen waar het hele jaar door bloemen zijn.
  In Afrika wordt er nu van wilde honing overgegaan naar schone honing.Het oogst vindt wel plaats in het wild maar nu wordt de honing geperst en gezeefd en in flessen verpakt.De pers machine is heel eenvoudig.Vroeger werd de honing met raat en al opgegeten.
  In Sur.fietst een dame huis aan huis om parwa honing te verkopen.Heel netjes verpakt in flessen met een mooie etiket op.Ben steeds bang als ik haar zie dat ze niet beroofd gaat worden.Ze is een hardwerkend iemand en haalt de honing uit Coronie.Met de abani’s in het land weet je het nooit.


  Maak melding
 4. Ik hoop dat ik Surinaamse honing kan kopen. In de winkel verkopen ze. In Suriname in de fles gezet maar komt uit Taiwan. Hoef ik dus mooi niet. Sommige van Coronie zette er bruine suiker in.
  Hoop betere kwaliteit te krijgen.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES