Belgisch bedrijf weg uit Suriname vanwege politieke, financiële en economische toestand

88
Belgisch bedrijf weg uit Suriname vanwege politieke, financiële en economische toestand

Het Belgisch bedrijf The Fruit Farm Group is per gisteren weg uit Suriname. Het bedrijf dat in Suriname onder de naam Food and Agriculture Industries N.V. (FAI) opereert heeft aangegeven dat de huidige politieke, financiële en economische toestand van Suriname het verder opereren onmogelijk maakt.

“Gelet op de huidige onduidelijke financiële en economische toestand van Suriname, de welke de afgelopen jaren enkel maar achteruit is gegaan, is er geen mogelijkheid meer om verder te opereren” zegt het bedrijf in het persbericht.

Het bedrijf heeft zich per 13 februari noodgedwongen teruggetrokken uit Suriname en de operaties van FAI overgedragen aan het lokale management. De Belgen hebben 90% van de aandelen in het bedrijf en de Surinaamse Staat de overige 10%. 

Volgens minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is het management enige tijd geleden zonder enige aankondiging vertrokken uit Suriname en correspondeert alleen per app en mail. Er is aan de Surinaamse regering aangeboden om het bedrijf voor een symbolisch bedrag van 1 USD over te nemen met alle schulden en lasten.

Starnieuws schrijft dat Parmessar niet te spreken is over de wijze waarop het Belgische het land heeft verlaten. De regering overweegt juridische stappen tegen het bedrijf aldus een boze minister in de assemblee. Parmessar zou met name vallen over de passage ‘de politieke, financiële en economische toestand van Suriname maakt het verder opereren onmogelijk‘. 

Parmessar deze week bij het bedrijf:

https://www.facebook.com/370039260289294/videos/2545607572329329/

88 REACTIES

 1. Verstandige mensen met verstand lees goed,van wege politiek,dat oe bin wani
  Er komen meer verasingen voor jullie,die bouta winnie oe bin dansie,pa presirie de.ete 5 oe wanie dong kaw


  Maak melding

 2. De economische situatie en het slechte regeringsbeleid maken het voor ondernemers a hell of a job om het hoofd boven water te houden.Het land wordt langzaam aan richting afgrond getrokken.En dan wil de regering dat mensen uit de diaspora in Suriname gaan investeren.Heb je het ooit zo zout gegeten.Aan dit spel van droom en werkelijkheid moet je niet mee willen doen.
  gemodereerd

 3. Lekker goedkoop argument om de verplichtingen in Suriname niet na te komen. Het bedrijf richtte haar productie voor 99% op de export. Er werd niet voor de lokale markt geproduceerd. Als een dief in de nacht (stiekem) zijn ze vertrokken nadat de Surinaamse regering niet bereid was om 20 miljoen US dollar in het bedrijf voor hen te investeren.
  gemodereerd

 4. Hoop niet dat dit een domino-effect heeft want er dreigt iets waarover weinigen willen praten en weten maar met leugens op leugens opstapelen komt ook eens een keer een einde.
  het eind is al in zicht… WELK EINDE????????????????
  Srananmang oeng tai a bere moro e kong…
  Jammer allemaal.
  Ik zie een 2e Venezuela starten in ons eens zo mooi land.
  Integriteit no de, Onverenigbaarheid van functies, Ethiek no de, Corruptie die OVER-heerst, Financieel Wanbeleid, Liegen en Bedriegen, Toedekken van onrecht door klasse-Justitie toe te passen en het VOLK dat pienaart. No Spang, Alla langa tete srefie abi wang keba……
  Eerst stelen onder Gersie, met nog net tijdens zn vertrek dat iemand dat ondertekent en nu dat v Trikt gezorgd heeft voor t binnenhalen van die 19,5 milj euro mag hij “iets”voor zichzelf regelen(die auto’s en contracten van Orion) krijgt hij dat smerige spelletje van Cambio Chotelal dollars die uit de doos-in-een-klap-samen-geleend-geld(vd Banken bestemd voor zgn kasrserve CBvS) erbij die hij moet oplossen.
  Op het moment dat hij journalisten doorverwees die vragen bleven stellen om naar Baas DDB(nog nooit eerder dat de Pres ook daar de “baas”van is) te gaan voor het antwoord kwam zn kop op de slachtbank terecht. Terwijl een ieder kan aanvoelen dat dit onrecht is en we weten wie nog meer met zn kop op de slachtbank moet….TRALALALA…..(als jullie mij ten onder willen brengen ga ik niet alleen, krijgen we het gevoel, WRAAKNEMING, TERUGPAKKEN, REVANGE)
  Zo DOORZICHTIG allemaal. Maar in Su heeft met het te druk met SURVIVEN behalve de iets minder slimme aanleg waardoor men dit soort analyses moeilijk kan maken.
  A LIBI MOE LIBI, me MARS……..
  JE LIBI now ma jo KA later…….willen jullie dat(aan alle Surinamers gericht).
  gemodereerd

 5. Lijkt een logische redenering, welke ondeneming wil in zo,n chaos terecht komen zoals het nu is in dit land, deze boevenbende die nu aan de macht is, kan beter de hand in eigen boezem steken, want de situatie momenteel in het land, is om wanhopig van te worden.


  Maak melding

 6. Het management van het bedrijf was in Belgische handen. De Belgen hebben zich verrijkt met de harde Euro’s en dollars die gretig werden verdiend en laten het bedrijf achter met alleen maar schulden die Suriname mag overnemen. Suriname mag voor 1 Euro het bedrijf overnemen.


  Maak melding

 7. Parmissar wordt boos als iemand de waarheid zegt. Zoek de fout bij jouw eigen regering man.
  Ja en het gaat zo goed met Suriname volgens de domme NDPers.
  En ik dacht dat dit bedrijf een kartonnen dozen problemen had.
  Wat een contradictio.
  L en R groep krijgt een cadeau van 70 miljoen omdat er veel tjoekoes te halen valt en FAI laten ze ten onder gaan.
  Ik heb geleerd om datgene wat je hebt te behouden alvorens je nieuwe projecten opstart.
  Welke bedrijven volgen nog.
  Ook ik en mijn partners zijn in stilte uit Suriname vertrokken nadat we onze bankrekeningen hebben leeg gehaald. De bankkosten zijn ook moordend. Er zal veel in Suriname moeten veranderen en de NDPers denken niet verder dan hun neus lang is.
  Ik begin mij af te vragen of de Suralco niet dezelfde problemen had. Die zijn ook uit Suriname gevlucht.


  Maak melding

 8. Suriname mag het bedrijf overnemen voor 1USD.Dit is een veel betere dan de Alcoa deal.De waarheid is niet
  prettig aan te horen maar zo de vork in de steel en niet anders.


  Maak melding

 9. Regering Bouterse maakt meer kapot dan je lief. De plakband economie houd geen stand meer en het paarse bolwerk vertoont scheuren. Chaos en corruptie schrikken buitenlandse bedrijven af. Zodra de NDP in beeld komt loopt het doorgaans slecht af. Daarom mag deze partij nooit meer aan de macht komen.


  Maak melding

 10. Bedrijven uit het buitenland aantrekken om.in ons land te komen investeren is al 10 jaar geen goede zaak.of optie. Deze bedrijven worden dagelijks geconfronteerd met wat zij hier hebben aangehaald. En terecht dat zij met de noorderzon zijn vertrokken. Niemand luistert in ons land naar elkaar daarom is het een grote puinzooi. Dit komt zolang deze gasten er zitten nooit goed. Wie wil nou investeren in Suriname in deze huidige situatie. Er zijn genoeg prominente Surinamers die momenteel ook voor goed het land verlaten. Ik neem.het de Belgen niet kwalijk

  Sarie Torie


  Maak melding

 11. Buitenlandse investeerders stonden in de rij volgens de veroordeelde moordenaar in 2010.

  Nu ontvluchten ze massaal die corrupte, criminele narcostaat, vanwege het desastreuze wanbeleid van diezelfde demente, fossiele, geesteszieke veroordeelde moordenaar DESIRE DELANO BOUTERSE .

  Goeie zaak van die Bellegies …. er volgen ongetwijfeld meerdere.


  Maak melding

 12. RobG 14 februari 2020 at 12:03
  Het management van het bedrijf was in Belgische handen. De Belgen hebben zich verrijkt met de harde Euro’s en dollars die gretig werden verdiend en laten het bedrijf achter met alleen maar schulden die Suriname mag overnemen. Suriname mag voor 1 Euro het bedrijf overnemen.
  **********************************************************
  Mislukt Product
  RobG … soso K… waar je hoofd vol van is !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 13. Laat NDP tonen wat ze nu waard zijn de belgen gaan weg omdat er teveel Cocaine in de containers werden gestopt .

  NDP kan zelf de Cassave Fabriek niet draaien hoe gaat men deze berijft dan overnemen .

  En maar lullen over productie in NDP maar geld bij leggen hebben ze niet zelf een oplossing niet .

  Bouterse je Regering steelt 100 miljoen USD bij CBVS in 6 maanden tijd .

  Maar om een Bedrijft over te nemen voor 25 miljoen USD heeft NDP Regering geen geld .

  Mee denken mee doen maar mee eten hoort niet bij NDP .

  Wij van de Oppositie hebben altijd een oplossing laat men rustig wachten na 25 mei 2020 .

  In NDP heb je meer Alcoholisten die geen oplossingen kunnen brengen voor de arbeiders .


  Maak melding

 14. Parmessar ga slapen hor want je was hele tijd door al aan het slapen. Ben je zeker nupas wakker😂😂😂😂😂. Doe niet alsof want jullie als regering hebben in alles schuld. Alles wat jullie aanraken verandert in stof of mislukt😂😂😂😂😂😂


  Maak melding

 15. RobG 14 februari 2020 at 12:03
  Het management van het bedrijf was in Belgische handen. De Belgen hebben zich verrijkt met de harde Euro’s en dollars die gretig werden verdiend en laten het bedrijf achter met alleen maar schulden die Suriname mag overnemen. Suriname mag voor 1 Euro het bedrijf overnemen.
  *********************************************************
  Het bedrijf heeft zich per 13 februari noodgedwongen teruggetrokken uit Suriname en de operaties van FAI overgedragen aan het lokale management. De Belgen hebben 90% van de aandelen in het bedrijf en de Surinaamse Staat de overige 10%.

  Zacht gezegd: waar heeft die Mislukte Joker …. @ RobG … het over !!!!!!!!!!!

  De Paarse Boeven Regering kunnen voor 1 Euro de 90% aandelen van de Belgen overnemen.


  Maak melding

 16. @ Robles

  Geef de Belgen maar de schuld, ik zou eerder de schuld bij de regering zoeken, dan bij een ander! Bijna alle grote bedrijven vallen onder buitenlandse handen, omdat domweg ons eigen mensen een bedrijf niet kunnen runnen (managen. )Bedrijven worden aan buitenlanders voor een habbekrats verkocht, natuurlijk met een behoorlijke tjoekoe´s, die in de zakken van de betrokken minister verdwijnt !

  sari tori
  Jacko
  gemodereerd

 17. ff wachtten tot na 25 mei om te zien wanneer alle echte dieven zullen vluchten uit su om veroordeling te ontlopen. Mi lobi a tori.
  Nu zal er minder verstopte coke in bananendozen via antwerpen Europa binnenkomen.


  Maak melding

 18. Hiermee is die 10% ook niets meer waard.
  Investeren in Suriname loont.
  Een never ending successtory
  gemodereerd

 19. Allen,

  Als de chinezen ook vertrekken is het gedaan met Suriname.
  Nu kan je nog van alles kopen, en straks ?
  Surinamers willen zelf geen winkel draaien, teveel werk ?
  Het si tijd voor verandering, stem anders, stem verstandig.
  SUCCES.


  Maak melding

 20. Er gaat nog meer mensen en bedrijven het land uit vluchten.voor ondernemer geen toekomst in Suriname.overal staat te koop niemand wil investeren in Suriname…Fale state….anders kan je niet zeggen.Santoki zeg diaspora komen hier investeren denk niet.


  Maak melding

 21. Als een bedrijf goed wordt gemanaged kan er niets misgaan. Maar deze Europeanen komen in de ietwat minder ontwikkelde landen maar met een reden: pakken wat te pakken is en daarna wegwezen en de mensen in een troep achter laten. Ja als je personeel niet medeschoold, gaat je bedrijf er uiteindelijk aan ten onder ja.
  Waarom sluiten bepaalde bedrijven niet? Assuria , self reliance, kirpalani, Fernandes, kuldipsing, etc? Juist ja, je raad het al
  gemodereerd

 22. dIT KOMT ALLEMAAL DOOR DIE GESTOORDE VHPERS .
  dEZE GASTEN ZIJN GEWOON MACHTSDRONKEN.
  iK HOOP DAT HET VOLK ZE WEER LAAT ZIEN DAT ZE NOOIT DEZE GEKKE GAST CHAN ALS PRESS ZULLEN ACCEPTEREN .
  tROUWENS HET IS ZO ZEKER DAT ZE NOOIT BOVEN 12 ZETELS KOMEN ,DUS LAAT ZE MAAR PRATEN.


  Maak melding

 23. Heel goed dat de Belgen Suriname verlaten. Deze mensen zijn verstandig en gaan niet verder in een land waar politiek financiële en economische chaos heerst. Parmessar kan kletsen wat hij wil maar waarom heeft hij niet eerder ingegrepen dan?
  gemodereerd

 24. De vhp is voor even een datingsite.. dat voor Brazilianen…en andere Latijnsamerikanen.. DE vele mooie vrouwen… gekend.. als.. .Latinas, dat is waar de vhp een avond aan besteed… ..De shakiras en Jennifer Lopez..types.. mogen in Suriname wonen en investeren…..Het is de ndp die zichtbaar bezig is met de Chinezen… De chinese vrouw is misschien wel mager, maar de chinese buitenlandse investeerders samen met de chinese overheid hebben een dikke portemonnee.. Overal waar het kan moet je geld lenen.. .Dat is de visie van de ndp.. .. En de Belgen, waren voor eventjes in Nickerie..Een bananenplantage.. . Bananen import.. naar Europa .. bleek goedkoper uit Equador.. dan uit Suriname…. De Belgen hebben voor hun vertrek een goede escuus gevonden.. .
  .


  Maak melding

 25. De politiek voering van dse vhp en PL is alleen gebasseerd op zelf verrijking .
  Ze kunnen het niet hebben dat ze reeds 10 jaar aan de kant staan .
  Ze doen er alles aan om aan de macht te komen .
  Ook al moeten ze ons imago verder vernietigen they don’t care.
  Ook al ben ik niet met alles eens dat deze regering doet, maar stem zal nooit naar deze parias (de vhp en PL gaan)
  Deze man geeft ons hindoestanen schande . Hij is machtsdronken .
  Ik roep daarom alle jone en goed opgeleide jongeren (vooral mijn hindoestaanse broeders) om hun vestand te gebruiken en niet te stemmen op de vHP.
  Laat hij jou niet pakken met zijn verhaal dat wij hindoestanen voor de vhp moeten stemmen .
  Breng liever je stem uit op de NDP of PALU.
  De NDP heeft ondanks alles toch veel gereallisseerd in deze 10 jaren .


  Maak melding

 26. Op elke schip wel men Cocaine naar Europa sturen maar een bedrijf over nemen kan NDP niet doen .

  Wij van de Oppositie doen geen zaken met Alcoholisten van NDP .

  40 jaren onderdrukking is geen 40 dagen verloedering in plaats van verbroedering heeft NDP gebracht .

  Bejaarde huizen zelf krijgen geen banen en vis om te eten maar Bokasa Bouterse vreet wel vis .

  Wij van de Oppositie wijken niet voor onderdrukkers van NDP


  Maak melding

 27. Loon schoonmaakster onder Front Regering 1000 SRD was 300 EURO

  Loonschoonmaakster onder NDP Regering 1000 SRD is nu 100 EURO

  Loon politie man onder Front Regering 3200 SRD was 1000 EURO

  Loon Politie man onder NDP Regering 3200 is nu 320 EURO

  Zo is de realiteit en niet anders ,armoe heeft Bouterse gebracht in 40 jaren stelletje zuiplappen .


  Maak melding

 28. @ SURESH

  Volgens jou is Chandrika Persad macht dronken, maar jou Pres ik ook dronken maar dan wel,van alcohol Volgens jou heeft de NDP veel gerealiseerd als dat zo is, dan is het prima. Maar bedenkt wel dat straks de kinderen van je achter kleinkinderen de schulden wat nu gemaakt is, alsnog mee moeten helpen betalen.
  Je spoort je Hindustaanse broeders om niet op Ch Persad te stemmen, hoeveel heb je hiervoor gekregen om dit te schrijven ????? Een Pres: moet land en volk dienen en niet, familie en vrienden belangen dienen. Voor mij persoonlijk mag het niks uit wie Pres:wordt, maar hij / zij moet internationaal politiek georienteert zijn.
  Een Pres : die wegloopt als hij een vraag moet beantwoorden, is niet een PRES: WAARDIG.

  sari tori
  Jacko
  gemodereerd

 29. Presscottallie 14 februari 2020 at 14:42
  Waarom sluiten bepaalde bedrijven niet? Assuria , self reliance, kirpalani, Fernandes, kuldipsing, etc? Juist ja, je raad het al
  ***********************************************************
  @ Presscottallie … de Europeanen … in dit geval de Belgen …. de schuld geven dat het zo slecht gaat met de economie van/in Suriname. Niemand wil zaken doen met Boeven, Fraudeurs, Dealers … m.a.w met de Nationale Dieven Partij { Bermpartij } regering.

  De Kirpalani’s zijn geen Surinamers {Trinidadianen} … de kinderen zijn hier geboren.
  Waarom is Kirpalani weg uit Trinidad ?????? Het hoofdkantoor was toch jaren geleden in Port of Spain.


  Maak melding

 30. Moro ka ai kong, no spang rustig afwachten. Parmessar weet al tijden hoe de overheid ervoor staat. Suriname is een Junj-state, met een junkie, moordenaar en veroordeelde drugscrimineel aan de macht. De ratten van paars hebben niets nagelaten om het land te plunderen en het internationaal en nationaal aan de schandpaal te nagelen. De braindrain is zichtbaar op gang gekomen. Straks volfen de extra nullen op de SrD, no spang stem op paars en eet p..p!
  gemodereerd

 31. @ JZwartmans 14 februari 2020 at 13:39

  Ik geef de Belgen wel degelijk de schuld. Ze zijn stiekem vertrokken zonder salarissen te betalen. Is dat een normale gang van zaken?
  Als je hier in Suriname je heil niet meer denkt te vinden sluit je alles netjes af. Zo hoort het.

  Dat het investeringsklimaat hier waardeloos is voor buitenlandse bedrijven staat daar los van. Dat is al decennia lang lastig door enorme bureaucratie en een verouderd belastingstelsel. Dat is nooit optimaal geweest. Niet onder deze regering maar ook niet onder de Front regering.


  Maak melding

 32. Lafbekken die Belgen
  De leidinggevenden van de eigenaar, Fruit Farm Group (FFG), zijn met de staart tussen de benen verdwenen, hebben de salarissen over januari niet uitbetaald en hebben een enorme chaos achtergelaten.


  Maak melding

 33. @ Waldo
  USD 200 miljoen van burgers gebruikt om uien en aardappelen te kopen.
  De president van het volk besteelt het volk. President heeft nooit verklaard wat en hoe.
  Kun jij dat duidelijk maken wat er met het geld is gebeurt????
  Dat is geen chaos???? Dat is echt laag. In dubai doen dat niet.
  gemodereerd

 34. Wie in hemelsnaam gaat naar parmessar willen luisteren wat hij te verkopen heeft?!Hij en de ndp zijn de oorzaak van alle chaos in Suriname!!
  Surinamers stem de ndp weg!


  Maak melding

 35. Parmesser is ook een boef OWV ,EBS ,noem maar waar deze man zit soso foefoero
  Par, kijkt eerst naar je zelf yo KA
  gemodereerd

 36. RobG
  Moet je soms wederom onderricht krijgen in economische mogelijkheden en aspecten van een nagenoeg failliet bedrijf?
  Dit gebeurt over de hele wereld. Bacovenbedrijf was overgenomen door Belgisch bedrijf omdat men dacht dat deze levensvatbaar was.
  Er is zogezegd een doorstart gemaakt met goedkeuring van de vakbond.
  Dit bedrijf zag, evenals Billiton en Suralco, geen toekomst meer in Suriname wat kan gebeuren.
  Dat ze geen sociaal plan en geenoog hebben voor de arbeiders daar is wat van te zeggen.
  De overheid zou kunnen besluiten het over te nemen en een eventuele doorstart te maken met Misiekaba als directeur en jij RobG als bedrijfseconoom.
  RobG
  Als econoom is een doorstart plan niet moeilijk om op papier te krijgen wel de uitvoering ervan als je niet de know how en mankracht heb.
  Give it a try zou ik zeggen. Kom op met je doorstart plan


  Maak melding

 37. Nee toch, dat Belgisch bedrijf is zeker aan het ‘liegen’ want volgens de ‘eerlijke’ Surinaamse bewindslieden gaat alles in SU juist ‘fantastisch goed.’

  Dit is vast en zeker een onderdeel van die ‘zware economische aanval’ waar de ‘geweldig goed presterende’ president bouta het in zijn ‘oneindige wijsheid’ laatst over had.


  Maak melding

 38. We zeggen.meestal in grappende
  wijze domme Belgen maar gelet de surinaamse economie, zijn het hele slimme Belgen.
  Goed gedaan onder deze regering.
  Wat zou jij gedaan hebben in deze situatie.
  Wees eerlijk.
  Suriname kan beter weer een kolonie van Nederland worden.Wij surinamers, Negers, Hindoestanen, Javanen, Bosnegers, Chinezen en Indianen kunnen het land niet regeren en wees eerlijk dat wij de kans hebben gehad om te bewijzen.
  Maar helaas.
  gemodereerd

 39. Greenyard is een ‘miljarden’ bedrijf, die gaan echt niet over één nacht ijs en trekken niet zomaar in één keer de stekker eruit! Er zal al wel e.e.a. aan vooraf gegaan zijn, maar gezien de non-transparantie van deze regering kunnen we daar alleen maar naar raden.


  Maak melding

 40. Het zijn lage duivels. Ze hadden gedacht de mensen als slaven te behandelen. Moeten ze de landen zoeken waar de mensen nog moderne slaven zijn.
  Hun zak hebben ze gevuld.
  gemodereerd

 41. Rob G
  Waar haal jij je informatie vandaan. Zoals gewoonlijk roep je iets zonder het ook maar enigszins te kunnen staven
  Je zou je misschien eerst even kunnen inlezen in de historie van een bedrijf
  IK heb dat wel gedaan en kom tot de volgende bevinding
  Het moederbedrijf is genoteerd aan de Belgische effectenbeurs. In 2018 noteerde de koers rond de € 20
  In 2019 kreeg het bedrijf klappen. ER moest gesaneerd worden. Bedrijven en de daarbij behorende activiteiten werden afgestoten. De koers herstelde van een dieptepunt van bijna €3 tot nu bijna €5
  dank zij de saneringen.
  Bovendien moest de topman zijn macht gaan delen
  Of dit bedrijf tot sluiting overging zonder de Surinaamse overheid hiervan ruimschoots op de hoogte te brengen lijkt mij zeer onwaarschijnlijk, aangezien het en beursgenoteerd bedrijf is en ze zich nu geen schandaal kunnen permitteren.
  Maar mocht dit zo zijn dan kan de overheid natuurlijk via advocaten haar recht proberen te halen.

  Salarissen moeten natuurlijk worden betaald indien er arbeid geleverd is.
  Uit dit artikel kan ik niets af leiden over niet betaalde salarissen en daarom is dat vooralsnog niets anders dan kletspraat


  Maak melding

 42. Pico
  Arbeiders van Food and Agricultural Industries (FAI) op Jarikaba, zijn woensdag contant uitbetaald. Vandaag zijn die van Nickerie aan de beurt. Aan de ruim 1300 arbeiders wordt SRD 2.5 miljoen uitbetaald, zegt vakbondsleider Dayanand Dwarka. Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is persoonlijk aanwezig bij de uitbetalingen. Dwarka wil ook dat er geld wordt gestopt in materiaal, zodat de productie van bananen door kan gaan.


  Maak melding

 43. Waar zijn al die buitenlandse investeerders gebleven die in de rij stonden om in Suriname te investeren?

  Drank, Drugs en B……., maken meer kapot dan je lief is.


  Maak melding

 44. @Bigi Sma / @ PIco,

  Dit bedrijf produceerde niet voor de Surinaamse markt maar voor buitenlandse markten. 99% van de productie was bestemd voor de export. De harde Euroś en Dollars die het bedrijf binnenhaalde verdwenen voor het overgrote deel naar de Europese aandeelhouders. Er bleef maar een klein percentage van de omzet in Suriname.Het is daarom wel vreemd dat dit Belgische het bedrijf met al haar schulden voor 1 Euro van de hand willen doen. Het in omvang 2000 ha bedrijf werd van Suriname overgenomen voor 22 miljoen Euro. De omzet bedroeg op jaarbasis 65 miljoen US Dollars.

  De Belgen hebben met dit bedrijf goed kunnen verdienen. Het is daarom ook heel vreemd dat zij aan de Surinaamse overheid vroegen om 20 miljoen in het bedrijf te investeren. Waarom moest deze investering op Suriname afgewenteld worden. Dit is typisch de werkwijze van de medogenloze Hedgefondsen achter de bedrijven. Dit soort bedrijven gebrukit een bepaalde formule om de winsten te vergroten. Ze investeren in een bedrijf, zuigen het bedrijf vervolgens leeg en vertrekken vervolgens naar een nieuwe slachtoffer. Het lot van de arbeiders en hun gezinnen kan het geen cent schelen. Ze streven alleen maar naar winstmaximalisatie voor de aandeelhouders.


  Maak melding

 45. Dit soort buitenlandse bedrijven bestaat vaak uit een moederbedrijf met daaronder diverse B.V.’s om de opbrengst af te romen. Uiteindelijk blijft er maar weinig voor het land waar ze hun hoofdproductie hebben. Ingewijden in deze materie weten wel waarover ik schrijf.


  Maak melding

 46. Alleen maar onnozele reacties jullie weten nieteens wat speelt die gasten zijn al enkele maanden geleden vertrokken Suriname heeft zich weer laten oplichten door de witte man en we juichen het toe


  Maak melding

 47. Wat een haat en misgunning over Suriname. Het maakt geen moer uit wie er in de regering zit. Zodra er wat misgaat wordt er al meteen smakelijk beledigd en vingertjes gewezen naar de huidige regering. Hoe slecht kun je zijn hopen dat een land omvalt voor je eigen politieke gewin of frustratie?
  Vies volkje die constant negatieve reacties over Su. Baia..


  Maak melding

 48. Suriname heeft terminale kanker. Zware chemo om de paarse gezwellen te bestrijden is de enige oplossing… En dan maar hopen dat de kanker wegblijft.
  gemodereerd

 49. bouta heef gewoon biojna elke bedrijf naar de kloten gehulpen met zijn fouten dingen wat hij dacht wat goed was je moet nooit met landen in zee gaan wat een expo land is dan maak je eigen land naar kloten foutendenk wijzen had hij
  gemodereerd

 50. Iedereen is fout!!!

  Behalve de moordenaars
  Behalve de bankrovers
  Behalve de dealers
  De zuiplappen en drugsgebruikers etc

  En die zitten allemaal in de politiek …door corruptie rijk geworden,door moord bevreesd geweest,en zelf nadat dr 100 miljoen gestolen is wijst men vinger naar buitenlandse inmenging!

  De ene schurk is nog niet klaar met stelen of de ander begint!

  Normaliter zouden deze aftandse idioten in de bak moeten zitten ..maar die rijden in hun suv,genieten in hun villas,hoereren met buitenlandse prostitues, waarom en hoe kan dit!!!

  Deze regering geeft zo n slecht voorbeeld aan onze jeugd dat de jeugd ze gewoon opvolgt..bouta zei toch dat hij niet begreep waarom de jeugd zo crimineel is.

  Het moet niet gekker worden als een bekende drugsdealer en moordenaar dat op tv zegt…zelfs zn zoon en stiefzoon zijn slachtoffer van zijn voorbeeld!!

  Waarom een deel vd bevolking zich schaart achter deze misselijk makend moordende leugenaar ..is niet te begrijpen.

  Onze jeugd onze kids en kleinkids zijn verloren dankzij een machts wellustige dolle hond…weer de zoveelste verloren generatie.

  Minister bos had het bij het juiste eind ….


  Maak melding

 51. Luister mensen de dingen zijn niet altijd zoals mensen het zeggen! Univeg heeft een jaaromzet van 4,3 Miljard en momenteel een schuld van meer als 320 miljoen. Voor eind 2021 moet de eigenaar het probleem oplossen anders nemen de banken over. Heeft niet met SU te maken, ze zeggen de dingen niet zoals het is.
  gemodereerd

 52. @RobG
  Dit soort roofridders laten geen enkele mogelijkheid liggen om winst te maken. Ofwel het vertrek als dief in de nacht heeft ongetwijfeld zwaarwegende redenen waarna wij kunnen raden.

  Parmessar is hypocriet omdat hij naar verluid al een jaar signalen negeert van FAI. Net als met Suralco, Monaco Resources, Amazon Resources, Area’s of interest, Patamakka, hout bedrijf in Apoera, gaat de regering weer aan het kortste eind trekken.

  Parmessar is hypocriet. Laat hem de correspondentie van FAI zien aan het Volk en er zal een ander beeld ontstaan.
  Als het management vertrekt als een dief in de nacht doet een bedrijf dat voor hun veiligheid.

  Het persbericht voor de Europese aandeelhouders en markt zegt genoeg over hoe zij tegen Suriname aan kijken en zich liever verantwoorden in dure rechtszaken in Europa dan nog verder te gaan met deze regering


  Maak melding

 53. Rob
  Nogmaals.
  GA LEZEN aleer je onzin uitkraamt
  Lees over je hedgefund en het aandelenkapitaal bij dit bedrijf
  Lees over het afzetgebied.
  Wat je doet is praten als een persoon in een kroeg om 2 uur ‘ s nachts.

  Overigens
  Je hebt geen reactie gegeven op het artikel over cambio’s.
  Je wilde ons niet lastig vallen met vergelijkingen.
  Welnu. Je valt mij in ieder geval niet lastig. Integendeel
  Het schept duidelijkheid.
  Zowel op macroniveau, maar ook op
  het niveau van de micro economie sta ik mijn mannetje.
  Nu niet afhaken

  Excuses voor typefouten.
  Mobiel heeft een te klein toetsenbord voor mijn worstenvingers.
  gemodereerd

 54. Waldo heeft gisteren ons op de hoogte gebracht van het feit dat het bedrijf zijn betalingsverplichtingen aan haar werknemers is nagekomen, voor zover het salaris betreft.
  Figuren, die het bedrijf beschuldigden van het niet nakomen van deze verplichting zouden nu hun woorden kunnen terugnemen. Door het stof gaan zit er waarschijnlijk niet in.

  Rob
  Je reageert wederom met een nietszeggend verhaal. NOGMAALS ga je eerst inlezen.
  Hoe kom je aan het hedgefuind. GA lezen, in wiens handen meer dan 50% van de aandelen zit en wie daarnaast een groot deel bezit, naast het vrij verhandelbare deel op de markt.
  Ga lezen wat de exportmarkt van deze dochter is en kom daarna terug met je bevindingen.
  Let wel, zorg dat je deze kan staven met bewijzen. Daarom gaarne de links.
  Anders doet je verhaal mij denken aan figuren die tot sluitingstijd uur in de nacht in de kroeg hangen en dan verhaaltjes opdissen.

  Overigens,
  je hebt niet meer gereageerd op mijn reactie in het artikel over cambio’s
  Ik voel me als een vis in het water in de macro-economie (geld- en bankwezen, openbare financiën),
  maar ook in de micro-economie sta ik mijn mannetje. ( dit is meer de wiskundige kant van de economie, meer gericht op individuele bedrijven)
  Een tip over de oplossing.
  kies een willekeurig budget bijvoorbeeld €20
  en de nutsfunctie zou ik kwadrateren, dan ben je van die vervelende 1/2 macht af.


  Maak melding

 55. Nog een opmerking
  Het kwadrateren hoeft niet als je met een grafische rekenmachine werkt.
  Wil je het uit het hoofd doen dan zou ik de functie kwadrateren


  Maak melding

 56. RobG
  Ben je wederom de deskundige aan het uithangen? Alles wat je aangeeft is niet veel soeps.
  Ik heb op jou posting over voorraadwaardering bij het onderwerp “Chinees puntje”een reactie gegeven en wacht nog steeds op jou reactie hierop. Of ben je nog zoekende op internet.

  Pico
  Hoe is ie?
  RobG heeft door de vele postings met voorbeelden en goede uitleg geen tekst om te reageren.
  Ook in dit geval is hetgeen je aangeeft niet veelzeggend van hem.
  Ik ben in tijdens mijn opleiding en jarenlange werkervaring nooit gehoord dat men omzet, Let wel omzet is wat anders dan winst, afroomt door een moederbedrijf.

  Heb jij RobG je niet vergist?
  Omzet wordt verplaatst omdat bijvoorbeeld er goedkoper kan worden geproduceerd en of het klimaat van investering beter is (subsidie en of ficale bijdrage en aanwezigheid van goedkope krachten, echter tegenover goedkope krachten staat dat kapitaal duurder is dus moet de investering kunnen worden terugverdient)
  Omzet room je niet af maar eerder winst door de omzet via een interne verrekenprijs (transferpricing) intern wordt verkocht aan bijvoorbeeld een verkoopbedrijf die onder dezelfde paraplu valt van de Holding etc dit met goedkeuring van de fiscus natuurlijk.

  RobG
  Ga weer naar de reproafdeling en probeer bij de papierversnipperaar hierover iets te vinden en plak de stroken bij elkaar en ga lezen.
  Wellicht snap je het dan wat beter indien er iets te vinden is


  Maak melding

 57. @Bigi Sma
  “Ik ben in tijdens mijn opleiding en jarenlange werkervaring nooit gehoord dat men omzet, Let wel omzet is wat anders dan winst, afroomt door een moederbedrijf.”

  Dit valt mij van u tegen. Het kan zijn dat accountants hier niet van willen weten, net zal dat Zwartgeld bij grote kantoren, toen ik er over de vloer kwam, Statiegeld hete. Je kopt je kratjes officieel en de secretaresse int elders het statiegeld zonder bon.

  U geeft aan net afromen van de omzet een mooie naam transferpricing zodat de winst daar valt waar het fiscale regime het gunstigste is. U weet natuurlijk beter en weet ook dat Amsterdam, Zug, Dublin vol gestapeld zijn met royaltie rechten (van Starbucks tot de Rollingstones) of financierings vehicles of equity partners. Wat te denken van bedrijven als Glencore die in Afrika vervuilen en vergiftigen en in Zug hun winst nemen.

  By the way het Amazon resources dat water uit Suriname zou exporteren zit/zat ook in Zug.

  Equity partners romen met excessieve rente lasten (hoge risico’s) projecten en productie in landen als Suriname af. Je moet daar binnen 5 jaar je ROI gerealiseerd hebben want stel je voor dat je met een ander regime moet gaan dealen.
  Kijk hoe Newmont met Suriname gespeeld heeft.
  1>>Zij koopt het 20% Suralco aandeel in voor $ 18.000.000
  2>>Zij verkoopt 25% aandeel aan Suriname voor $ 225.000.000 het geen overeen zou moeten komen met een investering van $ 900.000.000.
  3>> Newmont verreken de exploratie fase a $ 300.000.000 of wel oud papier.
  4>> Suriname stort haar aandeel volledig waardoor alle investeringen die aard en nagelvast zijn door Suriname betaald worden.
  5>> Het roerende materieel wordt daarna met Vreemd vermogen resp. lease contracten geregeld bij Newmont financial ,,,,
  Feitelijk is Suriname voor 50% aandeel houder als je naar de inbreng van vermogen kijkt. Newmont heeft de exploratie gedaan en Suriname de cash.
  6>> Newmont reduceert haar investeringsprogramma tot $ 720.000.000 door
  a>> Goedkoop 2de hands in te kopen en te reviseren.
  b>> Nieuw roerend materieel te leasen.
  c>> investeringen naar de exploitatie fase door te schuiven
  7>> Newmont mag alle investeringen (ook haar oude papier) versneld afschrijven waardoor het na 5 jaar ergens ter wereld $ 225.000.000 van Suriname heeft zonder dat het haar een cent kost terwijl Suriname/ Staatsolie 9,25% rente betaalt voor de lening.

  Omzet wordt wel degelijk afgeroomd door door de financiële wereld opgezette constructie.
  Er zou geen cent ontwikkelingshulp naar Afrika hoeven als de Glencores en hun Chinese en Israëlische tegenhanger van deze wereld in Afrika vor hun vervuiling betaalden en fiscaal netjes afrekenden.


  Maak melding

 58. Jojo
  Ik ben het vaak met je eens maar in dit geval niet.
  Je “roomt omzet af” door deze te verplaatsen?
  De voorbeelden van Starbuck etc geeft aan dat men de winst drukt door de hoge beheerskosten en andere doorbelaste kosten.

  Equity partners romen met excessieve rente lasten (hoge risico’s) projecten en productie in landen als Suriname af.
  Dan nog is er geen sprake van omzetafroming. Degene die produceert zal altijd omzet hebben tenzij deze een productielocatie is van een onderneming.

  Winsten op de omzet kun je afromen Netto winsten kun je beïnvloeden door hoge beheerskosten van de moedermaatschappij als ook de hoge kosten van rente (zoals jezelf aangeeft).

  Maar omzet afromen, sorry nooit van gehoord.
  Al jou voorbeelden zijn inderdaad zaken die de winst afromen door de in rekening gebrachte kosten van de moedermaatschappy.
  Maar sec omzet afromen? Ik ben benieuwd hoe dit plaatsvindt.


  Maak melding

 59. Jojo
  Ik heb het dus niet over omzetafroming om de omzet lager te laten uitvallen waardoor je kostprijs hoger uitvalt en dus minder winst presenteert en daardoor minder belasting afdraagt omdat je omzet achterover drukt.
  Ik wil dus weten hoe je legaal omzet afroomt. Dus niet op de door mij aangegeven wijze “minder omzet opgeven dan werkelijk is gerealiseerd”


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.