Eerste deel van Superheld Suriman gelanceerd

17
Eerste deel van Superheld Suriman gelanceerd

Onlangs is het eerste deel van Superheld Suriman gelanceerd. Suriman werd meer dan 200 jaar geleden geboren in een dorp genaamd Esuma, verscholen in het oerwoud van Suriname. Hij is de beschermer van Mama Aisa (moeder Aarde). Zijn aartsvijand Wiesman wil de natuur vernietigen, maar Suriman zal er alles aan doen om hem te stoppen.

Inspiratie
Renate Stüger (1980) is moeder van twee kinderen. Als schrijfster bedacht ze superheld Suriman, die ontstond toen haar vierjarige zoontje opmerkte dat veel bekende superhelden blank zijn. Om hem te troosten vertelde ze hem: “Natuurlijk zijn er donkere superhelden. Jij bent toch Suriman!”

Hierop besloot Renate zelf een superheld te creëren. Suriman was geboren. Samen met tekenaar Sai Rodrigues werkte Renate aan het eerste echte stripboek rond Suriman.

Suriman is meer dan een superheld!
Naast de Suriman stripboekenreeks gaan er ook educatieve kinderboeken uitgegeven worden. De eerste stap is al gezet door deelname aan de Decade Innovation Award. Ook is er een eigen webshop voor merchandise: www.suriman.shop.

- Advertentie -

17 REACTIES

 1. Dat er eerder geen zwarte striphelden waren is niet helemaal correct. Even zoeken op het net en je komt heel wat bekende en zeer onbekende striphelden tegen.

  Falcon sinds 1969 (marvel comics)
  Spawn sinds 1992 (Image comics)
  Green Lantern (John Stewart) sinds 1971 (Dc Comics)
  Misty Knight sinds 1972/’75 (marvel comics)
  Black Panther sinds 1966 (marvel comics)
  Storm (X-men) sinds 1975 (marvel comics)
  Bishop (X-men) sinds 1991 (marvel comics)
  War machine sinds 1979 (marvel comics)
  Power Man, Luke Cage sinds 1972 (marvel comics)
  Cyborg sinds 1980 (DC comics)
  Blade sinds 1973 (marvel comics)


  Maak melding

 2. Goed zo onze natuur mensen en boks helden als rozenstruik bewijzen wat de werkelijkheid is als het komt op pure kracht en vechten met de vuist dan mensen die alleen kunnen regeren en onderdrukken met wapens want zonder dat kunnen ze niet overleven.dus bij deze kom maar met zulke superhelden Renate stuger


  Maak melding

 3. Hopelijk worden in navolgende edities ook Kapten Ingi, Bus Ingi, Djaran Kepang man, Coolie man, Gong Fu man, Boeroe man geïntroduceerd. Als nieuwe vijanden komen Bigi Aboma, Bigi Tifi Labaria en Poison Todo er ook nog bij.

  Dan is iedereen blij…


  Maak melding

 4. Altijd zijn het die Schwarte blakka bakra’s en massala bakra’s die moeten afgeven op alles van Suriname. Zonder positieve discriminatie daar in bakraland waren de meeste van jullie gewoon 2e rangs burgers. Te a bakra e lafu yu en kosi mars dan yu mofo de te in yu go olo. Soso tap waterkant den pley wan lo bigi mofo mafia.

  Ik hoop wel dat die strip wat meer diversiteit brengt met de verschillende culturen die Suriname rijk is, ons land bestaat niet alleen uit mensen van Afrikaanse afkomst.


  Maak melding

 5. @Krabita hanu,

  Ben je daarom gevlucht naar Suriname? Omdat je die positieve discriminatie zat was? Of hebben ze je eruit geschopt vanwege criminaliteit?
  Geniet je nu van de positieve discriminatie (gratis BB met R) in Suriname?


  Maak melding

 6. Piranha 15 december 2019 At 18:06

  @Krabita hanu,

  Ben je daarom gevlucht naar Suriname? Omdat je die positieve discriminatie zat was? Of hebben ze je eruit geschopt vanwege criminaliteit?
  Geniet je nu van de positieve discriminatie (gratis BB met R) in Suriname?

  Denk je dat ik me percelen op Saramacca en Nickerie ga achterlaten voor een koud kikkerland om te wonen in een flat van nauwelijks 50 tot 100 m2, yu siki in yu ka ede noh.


  Maak melding

 7. Hehehe, er zijn een aantal bekende zwarte superhelden, maar misschien niet bekend genoeg bij vele ouders.
  Ik vind het een leuk initiatief en zal het zeker ook lezen voor mijn kids.


  Maak melding

 8. De naam Suriman heeft ze van de Tarzanfilm die in de jaren 70 in Su gemaakt is. Suriman from Surinam heette deze film. Veel Surinamers hebben toendertijd meegespeeld in deze film. Willy Simons, Romano Elsout o.a. De naam Suriman heeft deze mevrouw dus gestolen, en niet zelf bedacht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.