vrijdag, mei 3, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentSurinaamse bioscoophit WIREN vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen

Surinaamse bioscoophit WIREN vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen

-

Does Travel - naar Suriname

Precies een jaar geleden ging de Surinaamse film WIREN in première in Suriname. De film, die een 100% Surinaamse productie is en tot stand is gekomen met middelen en mensen uit Suriname, werd daar een echte bioscoophit. Vanaf vandaag, 12 december 2019, is WIREN ook te zien in de Nederlandse Pathé en Kinepolis bioscopen.

Er was deze week veel aandacht voor de film in Nederlandse media. Diverse grote kranten waaronder NRC, De Volkskrant en Trouw brachten een recensie uit met lovende woorden voor het initiatief. Ook de NOS sprak live in de uitzending met regisseur Ivan Tai-Apin.

Tai-Apin is blij met deze aandacht voor zijn allereerste film. “Ik realiseer me nu pas dat we zover zijn gekomen met de film, ondanks het feit dat Suriname geen filmindustrie kent” zegt hij tegen de redactie van Waterkant.Net. “Dat we drie van de vijf sterren van Trouw, NRC en Volkskrant hebben gekregen zegt veel. Sommige Hollywood films krijgen soms maar 1 ster” grapt de regisseur.

Hoogtepunt tot nu toe voor hem was natuurlijk de selectie van WIREN voor het onlangs gehouden Nederlands Filmfestival en DBUFF. Maar dat de film vandaag in heel Nederland te zien is, is het absoluut hoogtepunt en daar is hij trots op. “De volgende stap is het buitenland. Vorige week hebben we daar al aan kunnen ruiken, toen WIREN in de Verenigde Staten werd vertoond voor de IDB” zegt Tai-Apin.

De in Suriname woonachtige regisseur roept alle Surinamers en iedereen die interesse heeft in Suriname, maar ook andere filmliefhebbers op om de film te gaan zien. Bekijk de trailer hieronder:

NRC ***
‘Wiren’ is een stijlvolle Surinaamse speelfilm gebaseerd op het fascinerende leven van de dove Wiren Meghoe. ‘Ondertussen is Wiren om meer redenen een belangrijke film waarvan het goed is dat hij in Nederland wordt uitgebracht.’

Parool
‘De film maakt zich hard voor de rechten van mensen met een beperking, en heeft het hart duidelijk op de juiste plek.’ ‘De indrukwekkendste momenten zijn die waarin echte mensen, voor wie Tai-Apin zijn film maakte, tijdens de rechtszaak een podium krijgen en recht in de camera hun verhaal doen.’

Volkskrant ***
‘De wijze waarop regisseur Ivan Tai-Apin zijn actuele aanklacht over de positie van doven in dat drama verwikkelt, met inzet van échte en omwille van hun beperking gediscrimineerde doven, maakt het in eigen land uitstekend bezochte Wiren vitaal en markant.’ ‘Iets zeldzaams ook: een speelfilmbericht uit de Surinaamse samenleving ván de Surinaamse samenleving.’

Trouw ***
‘Het slot waarin echte doven en slechthorenden samen met echte blinden en slechtzienden in een optocht naar de rechtbank trekken om een woordje voor ze te doen, is een boeiende mengeling van feit en fictie.’

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

2 REACTIES
  1. Klopt dat was het zeker. Helaas te weinig (Suri) bioscooop gangers hier in NL die erheen gingen, direct weer uit de bioscopen gehaald, Jammer hoor…..


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES