Eerste Nationale Kinderdagviering in Suriname op 5 december

14
Eerste Nationale Kinderdagviering in Suriname op 5 december
Beeld: Kinderdagviering op school in Suriname

Sinds jaar en dag wordt in Suriname op 5 december Kinderdag gevierd in plaats van het oeroude Nederlandse Sinterklaasfeest, dat slavernij- en koloniale invloeden heeft. Om de Sinterklaasgedachte helemaal uit de kinderdagviering te halen zal kinderdag vanaf donderdag 5 december 2019 anders gevierd worden. Op deze dag vind namelijk de eerste Nationale Kinderdagviering in Suriname plaats.

Het belooft een waar festijn te worden waarbij de binnenstad van Paramaribo zal worden omgetoverd tot een gouden stad voor de kinderen, met sport, spel, kinderspelen, dans- en muziekoptreden. Prominente personen die een positieve invloed hebben op de jeugd zullen ook hun bijdrage leveren.

Op het Onafhankelijkheidsplein zullen de jongere kinderen worden beziggehouden met onder meer fosten pley, ballenbak en springkussen, terwijl de iets oudere groep op het Kerkplein zal kunnen genieten van een open podium. De dansgroep The Mystikals zal dansworkshops verzorgen aan de jongeren. 

In de Congreshal zal er een speciaal sociaal programma in elkaar worden gezet voor kinderen van kindertehuizen en opvanginstellingen. Het geheel vangt aan om vier uur ‘s middags en duurt tot acht uur in de avond. Verder zullen er ook informatiestands zijn van de Stichting Rumas en Yosu, alsook andere organisaties die bezig zijn met kinderen, om informatie te verschaffen aan de jongeren die daar behoefte aan hebben.

De Nationale Kinderdagviering is niet alleen voor kinderen uit Paramaribo, de organisatie verwacht ook kinderen uit Saramacca, Commewijne en Para.

- Advertentie -

14 REACTIES

 1. Fosten kenden wij geen ballenbak en springkussens en clowns. Dit heeft nu te maken met afkijken van Europese landen.

  Fosten dan praat je over djompo voetoe etc. No tak law sanie.


  Maak melding

 2. Geen waardering voor elkaar in de familie door geschenkingen aan elkaar te geven op een speciale dag. Is dat met kerstfeest? Boxing day? Of is dat kolonialisme?
  De klown lijkt op Ronald McDonnald. Have fun.


  Maak melding

 3. Wat mankeert deze volk eigenlijk, kijk naar de foto en ik me schaam dood voor het soort volk. Ik discrimineer niet hoor, maar het is steeds het zelfde verhaal. Het moet ieder dag kinderdagverblijf zijn en niet aleen op 5 dec. Kijk hoe graag ze sinterklaas willen vieren en dat wordt nu ook langzamerhand afgepakt.


  Maak melding

 4. @politiek neutraal
  Klopt wat je hier schrijft,dit zijn echt de Surinaamse kinderspelletjes van vroeger.
  De goede oude tijd. Thanks voor je aanvulling.


  Maak melding

 5. @Kolibri, wie zegt dat de kinderen dat willen vieren? Heb je onderzoek naar gedaan.

  Het moet een keer gaan gebeuren dat we van zwarte Piet af zijn.
  Klopt wat je zegt dat het iedere dag kinderdag moet zijn en niet alleen op 5 dec, dus ook geen sinterklaas en zp. Kom je dat ook hier in Nederland vertellen aan het volk waar je wel trots op bent?
  Ik zie je wel op het 8 uur journaal.

  Groet,
  Iwan


  Maak melding

 6. Zeer absurd ! Het ordinair-oeroud Kinderfeest ondergaat een revolutionair gedoe en alleen in Suriname zijn zo vindingrijk weet. En dat alles mogelijk is. EN zonder na te denken. Typisch Surinaams molest waarbij weer kinderen misbruik van worden.
  Waarom niet een pik zwarte Sint en een gross witte pieten ????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.