Illegale goudzoekers in consessie Iamgold met traangas verdreven door politie en leger

11
goudzoekers in Suriname
Archieffoto -goudzoekers in Suriname

De Surinaamse politie en het leger hebben woensdagavond een grote groep illegale goudzoekers die de zuidelijke Mayo-put plunderen met traangas verdreven uit het gebied. Daarnaast zijn tien personen aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Een woordvoerder van het Korps Politie Suriname die het resulaat van de actie bevestigt tegenover Waterkant.Net, zegt dat er is opgetreden tegen de mannen nadat zij tijdens surveillance gesignaleerd zijn. Het zou gaan van een groep van ongeveer 40 personen.

De politie van Regio Midden is momenteel met een aantal politieleden van verschillende eenheden en manschappen van het Nationaal Leger in het gebied om de rust te garanderen tussen Rosebel Gold Mines/Iamgold en de illegale goudzoekers.

Rosebel Gold Mines/Iamgold had begin oktober uit veiligheidsredenen wederom de operaties in de zuidelijke putten (Mayo en Royal Hill) stopgezet. Dit nadat weer een grote groep illegale goudzoekers het concessiegebied van het bedrijf in Suriname was binnengedrongen, ondanks het niemand is toegestaan om zich daar te begeven.

11 REACTIES

 1. Deze goudzoekers zoeken niet enkel goud, maar solliciteren ook naar longkanker. Er zit zoveel viezigheid, onzichtbare giftige dampen en kwik in de grond die zij dagelijks inademen, dat zij niet beseffen hoe ongezond dit is en met hun leven spelen voor een klein klompje goud waar zij straks zelf niet van kunnen genieten.
  Bewustzijn ontbreekt. Als deze gasten die zijn de goeden aan het verzoeken om eerder hun eigen graf in geholpen te worden. Ding tranga jezie


  Maak melding

 2. Boeboe bit Sjorie
  Ik denk dat deze mensen eerder solliciteren naar 100 gram lood of koper. Want als je het niet hoort dang yu gwe keba, als je het hoort dan leef je nog.
  Het is bar en boos dat de overheid nog steeds niet de rechten van de onderneming kan beschermen.


  Maak melding

 3. pakiratigri
  De rode draad is dat deze mensen nog steeds de wet met hun blote voeten betreden en dat laat de overheid nog steeds toe. Dat ze dit verschijnsel tactisch oplost heeft niets te maken met het beschermen van de eigenaar zijn rechten


  Maak melding

 4. Goed gedaan door de autoriteiten. De overtreders moeten desnoods hardhandig worden bijgebracht dat zij af moeten blijven van de concessies die niet van hen zijn. Ze stagneren hiermee de productie en zijn een gevaar voor henzelf en voor anderen. Het lijkt me daarom ook handig dat politie/leger ook bloedddorstige vechtmachines, dus gevaarlijke politiehonden inzet tegen deze respectloze figuren.


  Maak melding

 5. @Robje-Paarse-Nono-deskundige,

  Men moet MASSA-MOORDENAARS in Sranan HARDHANDIG
  bijbrengen dat zij moeten AFBLIJVEN van MENSEN, ONSCHULDIGE
  Srananmans en MENSENLEVENS !

  KEIHARD TOT TWINTIG JAAR CELSTRAF VEROORDELEN EN DAARNA

  OPSLUITEN IN SANTO BOMA !

  PS : VOORAL DIEGENEN DIE VERANTWOORDELIJK ZIJN VOOR MEERDERE
  MASSAMOORDEN !

  FRI SRANAN ! WET EN RECHT GELDEN VOOR EEN IEDER !!!


  Maak melding

 6. wat voor ander soort werk gelegenheid heeft deze overheid in al die 9 tot 10 jaren aangeboden aan het n d p volk..
  het volk van Nickerie, heeft altijd zelf voorzien geleefd, heeft dit soort akkefietjes niet nodig.., om steeds achter volgt te worden.. eeuwig in de piparie nooit een dubbeltje in je zak , maar hard werken zelf op b ouwen een toekomst verschaffen.., dat is de remedie van het volk in van Nickerie.. zij weten wat zelf voor zien is..

  terwijl de z.g. n . binnenland bewoners dagelijks in het negatieve nieuws zijn verhuld en niet kunnen omgaan met hun poen.. al het geld, dat zij gratis ophalen met het roven, van ander mans bezit, heeft ze nooit wind eieren gelegd, ze blijven roven, stelen, moorden, verkrachten..
  het land is on veilig door deze donker gekleurde menen..


  Maak melding

 7. Goed zo. Het wordt echt hoog tijd dat men in SU de harde Franse aanpak overneemt als het gaat om de aanpak van illegale goudzoekers.
  Het is bewezen dat de kleinschalige en veelal illegale goudwinning zorgt voor de meeste schadelijke kwikvervuiling.
  Liever laat men de goudwinning maar over aan grote professionele mijnbouwbedrijven die zich moeten houden aan bepaalde milieustandaarden bij hun operaties.
  Die bedrijven moeten ook wettelijk verplicht worden om een bepaald percentage aan lokaal personeel in dienst te nemen.
  Het is voor de overheid veel gemakkelijker om een paar grote bedrijven te controleren op naleving van wet en regelgeving dan vele tienduizenden kleine goudzoekers.


  Maak melding

 8. In andere landen zoals in Afrika hebben concessie bezittende internationals ook last van porknokkers.
  Ze concurreren met de grote maatschappijen om het goud. Door dat te doen beschouwen ze het goud als hun eigendom. Of ze nemen alle risicos om aan het goud te komen. Je schiet een paar dood en er komen een honderd meer. Een politieke oplossing?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.